Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Ihmiskunnan biomassa on häviävän pieni

Sateisin kesä mies muistiin. Rajut pyörremyrskyt lähempänä Suomea kuin milloinkaan – Puolassa. Enemmän vettä kuin aikakirjat muistavat. Lämpeneekö ilmasto, muuttuuko ympäristö – kyllä muuttuu, niin ihmisen kanssa, kun ilman ihmistäkin. Ihmiskunnan toimenpiteet kiihdyttävät hitaiden muuttujien vaikutetta ympäristöevoluutioon. Ympäristö ”voittaa” lopulta aina.

 

Ihmiskunnan populaatiomassa on häviävä murto-osa biosfäärin kokonaismassasta, mutta me käytämme ja hyödynnämme suhteettoman osan hiiliperusteisesta kasvunedellytysmateriasta. Me jätämme massiivisen ympäristöjäljen materiaalisen kasvurykimän seurauksena.

Ilmasto on säätelykoneisto, jonka antamista pulsseista koko biosfääri saa elinsykkeensä. Ilmasto on yksi osa kokonaisymmärryksellistä ympäristökoneistoa, jonka harmoniaa me emme toistaiseksi ymmärrä, emmekä osaa asemoitua siihen biosfääripainoarvomme mukaisesti.

 

Vuosimiljoonainen sopeuma on rikkoutumassa?

Vuosimiljoonainen elonkehäkoneisto on synkronoitunut lakonisesti kukin laji tavallansa kokonaisharmoniaan – liikaa lisääntyvät eliminoituvat tasapainojärjestelyin ja elinkelvottomat tarpeistuvat muiden lajikkeiden ravinnoksi. Sopeuma säätelee kyvykkyyttä ”nauttia”  kunkin lajin suhteellisella biomassapainoarvolla, yhteisistä varannoista. Me olemme syöneet myös muiden osuuksia, vieläpä kiihtyvästi.

Valmistautuuko luonto vastaiskuun, vai onko se vain meidän ihmisten verbalisoitunutta ilmiöselitäntää?  ---

...

 

[2006] Ilmasto muuttuu aina ihmisen kanssa ja ilman ihmistä

On havaittavissa innokkaita ihmistä puolustavia ahaa -ilmiöitä, ettei pienen ihmisen vaikute muutakkaan ilmastoa. Kädenvääntöä harjoittavat tutkijat, elinkeinoelämä ja kuluttajat. Ihminen on mestari antamaan itselleen positiivisia ja vapauttavia synninpäästöjä.

Auringonottajat ovat tohkeissaan, kun paistaa niin kuumasti, että suojakertoimia pitää lisätä kesästä toiseen. Punaniskoja ja paahtuneita "kahvinpapuja" seilaa kaupunkien ja maaseutujen rannoille. Samaan aikaan eläin- ja kasvitieteilijät pongaavat uusia lajeja kotoperäisten joukosta. Säätieteilijä selostaa, että on niitä kuumempiakin kesiä ollut, ainakin viimeisen sadan vuoden aikana. Grönlannin jäätikötkin tuntuvat sulavan nopeammin.
 

Ihminen on lyhytnäköinen,

jos hän todistelee itselleen kulutuksen mandraa ja sen vaikutetta kansantalouteen ja jatkuvaan kasvavan hyvinvoinnin autuaallisuuteen. Tosiasiassa merkittävin seikka on se, että ihminen käyttää apuvälineitä, jotka ovat tehdyt materiamuutoksilla käyttämällä ulkoista ihmisestä riippumatonta energiaa. Ihmisen hyvinvoinnintavoittelu ja kasvuhegemonia perustuvat juuri nimenomaan tähän kiihtyviin materiamuutoksiin ja ulkoisen, kierrossa olevan lainaenergian käyttöön.
 

Juuri nyt poltamme autojemme moottoreissa sitä kasvuenergiaa kierrosta,

joka syntyi miljoonia vuosia sitten. Me porasimme sen esiin ja syydämme jätökset muusta eläinkunnasta riippumatta ilmakehään. Ihminen on mestari siirtelemään itseään ja tavaroitaan paikasta toiseen, itseasiassa koko elämämme toinen kliimaksi on siinä. Ensimmäisen me tiedämmekin.
 

Eläinkunta ei käytä harmoniassaan apuvälineitä,

ne saalistavat suoraan ja eliminoivat heikot ja huonokuntoiset pitäen populat elinvoimaisina ja lisääntymiskykyisinä kokonaistasapainon järkkymättä, tiedostamattaan. Ihminen haalii toimeentuloansa eliönaapurilta; muulta kokonaiskasvustolta siihen tahtiin, että riittävyyden rajat häämöttävät.

Ihminen on onnistunut tuhoamaan jo menneisyydessä omia erillispopulaatioitaan mm. ryöstäviljelemällä tai omalla nahistelulla omistamisesta ja vallanhalusta. Ihmiselle ei riitä luontainen sille kuuluva reviiriys.
 

Ilmasto muuttuu kuitenkin, oli ihmistä tai ei

Ihminen ei tiedä kaikkia muutosprosesseja eikä tapahtumajatkumoita, joita on nopeita ja äärimmäisen hitaita. Tiede selostaa aina enemmistöperiaatetta ja tiedeyhteisön hyväksyntää. Me vain unohdamme sen, että osuutemme ja tietomme syyn ja seurauksen laeista ovat tuntemukseltaan häviävän pieniä.

Emme pelasta itseämme selittelemällä osallistumattomuuttamme ilmastomuutoksiin. Pitkässä skaalassa emme pelasta itseämme millään tutkimustuloksella tai uskomuksella.

 

Ympäristövastuumme?


On vastuuntunnotonta polemisoida vaikutetekijöitä ilmaston muutoksien osalta auringolle, taustasäteilylle, avaruuden hiukkasmyrskyille tai muille vetovoimaisille aiheuttajille niin ajatuksina kuin tieteellisenä "totuutena". Olisi mielekästä myös tutkia osuuttamme omiin ongelmiin, koska ne vaikuttavat säteilevästi myös muihin eliöryhmiin ja elämän edellytyksiin.

Ylihuomenna voimme varautua mm. yksityisautoilun loppumiseen, rusketus- ja uteliaisuusmatkailun päättymiseen, lisääntyvien apuvälineiden kehittelyn ja kasvattamisen vähenemiseen.
 

Onko meille säädetty jokin rooli?

 

Ihminen voisi etsiä omaa luonnonrauhaansa sisältänsä hyväksyen tasapainon, joka menetettiin, kun huomattiin käden jatkeeksi nuija, kuokka ja itse-ehtoisesti tehty tuli. Elinpiiri- ja mukavuudenhaluevoluutio hoiti hommat tähän päivään, jossa 150 vuodessa poltimme taivaan tuuliin ilmastomuutoksien siemeniksi energiamäärän, jonka valmistamiseen muulta luonnolta meni 15 miljoonaa vuotta.

Ihmiselossakin toisen ihmisen syyllisyys on todennäköisempi kuin oma, ...ainakin niin me itsellemme usein perustelemme. Ehkä me olemme antaneet sen pienen kiihdykkeen, joka nopeuttaa prosesseja havaitsemallamme tavalla. Tuleeko tästä kesästä kostein, mitä koskaan on mitattu?

...

[ORIG] - MAANANTAI, HEINÄKUU 17, 2006

Ilkka Luoma

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Markku Nieminen

Vaikka vuosi onkin taas kerran ollut harvinaiset kylmä niin ilimasto se vaan lämpiää :)

Ilkka Luoma

Lämpötilat vaihtelevat alueittain. Meillä parin asteen muutosta ei huomaa, sen sijaan runasas sataminen huomataan, erityisesti lomakautena.

Vakavasti ottaen suurimmat ja dramaattisimmat muutokset tapahtuvat pohjoisessa - Grönlannissa, Pohjois- ja etelässä Etelänavalla - siellä kuuden, jopa kahdeksan asteen muutokset ovat hyvinkin dramaattisia. Kaaokset alkavat juuri tuolta "ylhäältä" ...

Markku Nieminen

Erityisen dramaattisia lämpötilannousuja on mitattu alueilta joissa ei ole niitä lämpömittareitakaan väärää tietoa levittämässä. Eräs nauvolainen "skribentti"kin on ilmeisesti saanut m1 - lähetteen kun ei ole näkynyt vähään aikaan spämmäässä alarmistisaittien punavärikuvia ja tietoja 80 metriä nousseesta merenpinnasta.

Ilkka Luoma

Merenpinnan nousu on tosiasia, mutta toistaiseksi mittaustulokset ovat senttien luokkaa - tosin lasketaan, että 80 vuoden kuluessa nykymeno voisi nostaa meriä jopa 1-2 metriä - jokainen voi Helsingin keskustassa pohtia mitä se merkitsee.

Markku Nieminen

Ruahhahhaa, vai että 1 - 2 metriä. Itse olen kuullut että 80 metriä ja silloin olisi jo munkin taloni vaarassa.

Ilmasto muutuu kaiken aikaa kuten olet itsekin usein mainninnut. Jos CO2 sitä säätäisi ei kehitys olisi kääntynyt viilenemiseksi vuositolkulla vaan se lämpiäisi jatkuvasti muuallakin kuin alarmistisaittien palvelimilla.

Toinen pointti on siinä ettei Euroopan CO2 päästöillä ole enää mitään merkitystä vaan aasialaisten rooli on asissa aivan ratkaiseva ja kenties Afrikkakin nousee kiinalaisten tuella. He taas ovat näyttäneet mitä he ajattelevat koko fuulasta, ei sitä joku käyttöveden lämmittäminen auringolla, mikä onkin erittäin järkevää, miksikään muuta.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Jäätiköiden sulaminen entisestään lisää ympäristömuutoksien sykliä ja dynamiikkaa!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Arviot ja arvostelut perustuvat usein hyvin suppean tietämysreviirin hallintaan ;)

Ilkka Luoma

Tänään ylivoimainen hiilidioksidipäästäjä per capita on yhdysvaltalainen kuluttaja.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

BRIC maat nousevat kiiruusti kärkikastiin.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Markulle:

Merien pinta nousee koko ajan, mutta ei nyt 80 metrin 100 vuotisvauhtia :)

Ilkka Luoma

Biomassojen yhtälöt, vihdoin jotain tulee esille lännestäkin!

~ https://www.hs.fi/tiede/art-2000005695416.html -

"Ihmisiä on vain 0,01 prosenttia kaikesta elämästä, mutta olemme jo tuhonneet 83 prosenttia luonnon­varaisista nisäkkäistä ja puolet kaikista kasveista

Jo 60 prosenttia kaikista maapallon nisäkkäistä on ihmisen karjaa. Uusi tutkimus arvioi ensimmäistä kertaa kaiken elävän biomassan jakautumisen Maan päällä ... " -HS

.

Toimituksen poiminnat