Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Paska juttu, joka ei kiinnosta juuri ketään!

  • Jätevesi on esimerkki osaamattomuudestamme ja piittaamattomuudestamme!
    Jätevesi on esimerkki osaamattomuudestamme ja piittaamattomuudestamme!

YLE esitti sarjan "Paska juttu" –kolmiosaisen sarjan vedestä *] - veden uusiutumattomuus, saastuttaminen - jopa 5000 likaisen veden mikrobeihin kuolevaa lasta - joka päivä,  ... mutta media eikä suomalainen syty tähän puhdistamisen suureen mahdollisuuteen. ”Microsoft” Gates sen sijaan kiinnostui – on sijoittanut omia ja säätiönsä varoja miljardeja kehitysmaiden hygienisempiin käymälöihin ...

 

 

[ ... amerikkalainen kuluttaa 500 litraa per päivä - puhdasta vettä, suomalainen ei jää kovin kauaksi tämän taakse. Virtaava vesi koetaan mainioksi jätteiden ja jalostamattomien ravinteiden kuljetuslogistiikaksi - meilläkin vedet virtaavat jätevedenpuhdistamoihin, joista erittäin virus- ja bakteeripitoinen vesi juoksee "teknisesti puhtaana" järviin, meriin ja jokiin ... ]

 

Vesi ei uusiudu. Käyttämämme vesi on on ollut "aina" - se kiertää luonnon jatkumossa, nousten välillä ylös pilviin sataakseen elämän mahdollistajana ja satojen synnyttäjänä. Maailman pyörii veden ympärillä. Meillä Suomessa tuhlataan surutta yhteistä vettä, jonka kierto ei katso valtion rajoja. Joka aamu sinäkin katsot, kun juomavesi kiertyy virtsasi mukana pöntön syövereihin.

 

 

Puhdas vesi on ylellisyyttä, meille arkipäivää

 

Puhtaan juomakelpoisen veden puute iskee seuraavina 50 vuotena rankasti ihmiskuntaan ja koko biosfääriin - tämän vuoksi syttyvät sodat vähentävät populaatiotamme jopa puoleen. Vesi on arvokasta, ja se on meillä vain lainassa menneiltä, sataakseen syntymättömille. Pysähtyykö tämä kierre, ei pysähdy - vaan se sataa aina, rankempana, ryöppyävämpänä ja myrkyllisempänä - jos ei vielä meillä, niin jo Afrikassa, Intiassa ... kehitysmaissa - paikkapaikoin ei sada lainkaan.

 

 

Paskajuttu, mutta olkoot

 

Tämä paskajuttu ei kiinnosta suomalaista mediaa, ei suomalaista kuluttajaa, joka suorastan rypee vedessä. Meillä vesi juoksee juoksemistaan, puhtaana, raikkaana ja vilvoittavana. Vesi on elämän eliksiiri, itsestään selvänä - jota ilman emme tule toimeen,muutamaa päivää pidempään - veden loppuessa kuivumme "beduiinien sandaaleiksi". Tämä vaara ei uhkaa vielä meitä - oli sateisin kesäkin, vuosikymmeniin ...

 

*] YLE link ~  http://areena.yle.fi/tv/93208   --- [Paskajuttu osa 3/4]

--

 

 

Mitä me kirjoitimme jo vuosia sitten, kun oli jo tuolloin tiedossa, että joka päivä kuolee, lähinnä kehitysmaissa, 4000 lasta saastuneen, vanhempiensa sotkeman, veden bakteereihin ja viruksiin - tämä asia ei kiinnostanut ketään, ei mediaa - eikä tavallisia ihmisiäkään ~ 

 

[2009][ ... mahdollisesti puhdas raakavesi loppuu pitkän kuivan kesän jälkeen Pekingistä? Suomessa sinilevä tukkii vesilaitosten suodattimet ja tuo uusia myrkkyjä puhdistamisen päänvaivoiksi. Vesi on kaikkialla aivan liian halpaa. Puhdistusvaikeuksien kautta hinta nousee reippaasti - ja vesi palaa ansaitsemaansa arvoon ... ]

 

 

Maslowin tarvehierarkiassa 2/ vesi on heti hengitettävän ilman jälkeen seuraavana. Ihminen kuolee vedenpuutteeseen jo muutamassa viikossa. Vesi on seuraavan suursodan aihe ja veteen liittyvät sijoitukset nousevat raketin lailla kaikkialla maailmassa. Viimeisessä pörssissä vesi on maailman toiseksi arvokkain aine.

 

Ihmiskunnan perusperiaatteen pitäisi olla käyttämänsä raaka-aineen luonnonmukainen palautus sellaisena luontoon, kuin se sieltä on otettu. Ihmisen elämä on väsyksiin saakka itsensä ja tavaroidensa siirtelyä paikasta toiseen 3/. Tuohon toimintaan käytämme energiaa, jonka lainaamme ympäristöstämme ja lopulta aina auringosta - tai ytimien "loputtomien" energioiden maailmasta. Vesi voi olla myös "loputtoman" energian lähde.

 

Vesi juoksee meille elämän - puhtaimmillaan. Ihminen juoksuttaa käyttämänsä veden muunneltuna sellaiseksi, että mm. mutantoituvat bakteerit ja virukset4/ tulevat aiheuttamaan suuremmat pandemiat, kuin mitä olemme koskaan kokeneet. Vesi on erinomainen mikrobien kuljetusalusta. Sairaalabakteerit ovat hälyttävä esimerkki hallitsemattomasta mutantoitumisesta - ihmisille. Mikrobeilla on samanlainen lisääntymisvietti ja kilpailutahto kuin ihmiskunnallakin.

 

Vesi on hyvää puhtaana. Loppuun käyttämämme vesi tuntuu neniimme hyvin epämiellyttävältä, kun olemme vesikierron tarpeisiimme hyödyntäneet. Jätevesi, joka kertoo hyvin elintasomme ja kulutuskykymme - on viesti harkitsemattomasta toiminnasta. Meitä odottaa vesien saastuminen, joka voi nostaa likaisen veden mikrobien aiheuttamien lapsikuolemien määrän huimaan nousuun -  joka- ja tämänpäiväisestä yli 4000:sta kuolleesta - ympäri maailman.

 

 

Vesi on ikuinen kiertolainen

 

Vesi on "ikuinen" kiertolainen. Nykytietämyksemme mukaan vesi on saapunut miljardeja vuosia sitten asteroidipommituksen mukana, jota kesti satoja miljoonia vuosia. Vesi on voinut myös osaltaan tuoda meidät tänne pallollemme - ulkoavaruudesta. Vesi sisältää myös hapen 5/, joka on eräs elämämme mahdollistaja ja päätösprosessien käynnistäjä. Samoin vesi sisältää vedyn 6/, joka on äärimmäisen räjähdysherkkä alkuaine ja energianlähde 7/

 

Ihminen kierrättää surutta vettä likaisen itsekkäisiin tarkoituksiinsa kaikkialla maailmassa. Lainaamme omistusahneudessamme meille kuulumattomankin veden toisilta, aiheuttaen ympäristö- ja elinkriisejä muille eliölajeille.

 

Ihminen ryöstöviljelee keinokastelulla luonnon vuosimiljoonaiset ravinnekierrot epätasapainoon, jonka lopputulemana häämöttää maailmanlaajuinen nälänhätä. Emme ole myöskään tutkineet riittävästi, mitä tarkoittaa viherkasvuston viljeleminen poltettavaksi energiaksi.

 

Vesikriisi ja siihen automaattisesti yhdistyvä nälkä ajaa epätasapainoa väestökeskittymiin tappaen heikkoja ja tukien vahvoja. Ehkä tämä onkin systeemejä ohjaavan "universumin käyttöjärjestelmän" ohjelmistollinen hyppykäsky tasapainottaa ylipaisunutta ihmiskuntaa. Vesi on tehokas väliainetappaja kuljettaessaan meille uusia mikrobeja haasteeksi immuunijärjestelmillemme.

 

Vesi ei lopu meidän elinaikana, mutta se voi muuntua kaltaisellemme elämälle kelvottomaksi. Vettä voidaan puhdistaa, mutta usein se tapahtuu luonnottomin keinoin toisilla myrkyillä. Myrkky korvaa myrkyn ja jälleen tuloksena on yhtälö, jossa ihmiskeskeistä elämää ylläpitävät voimat saavat haasteen vailla vertaa.

 

Vesi loppuu elämän illassa maapallon kuivuessa ja hyörystyessä auringon laajetessa viimeiseen räjähdykseensä noin muutaman miljardin vuoden kuluttua. Tätä ennen vesi loppuu käyttökelpoisena ihmisinhimillisenä elämäntuojana hallitsemattoman ja harkitsettoman käyttömme vuoksi.

 

 

"Vesi vanhin voitehista"

 

Vesi vanhin voitehista, mutta vain silloin, kun huolehdimme sen takaisin ympäristöön sellaisena kuin sen sieltä otimme. 'Sen minkä otat - palautat sen muuttumattomana takaisin'. Luontainen palautus on vesihuoltomme elinehto. Jäte- eli elintasomme näyttövedestä saamme juomavettä - palautekierto on osa luontoa, jopa ISS-avaruusasemalla.

 

Käyttömme ainesjälki jäteveden lietteenä tulee myös palauttaa pääsääntöisesti ravinteina peltoihin ja ruokatuotantoon. Hengitettävän hapen, juomamme veden ja syömämme ruoan jälkeen on pitkä elämällinen matka elintasokohokkaisiin maallisina markkinatalousnäytteinä, joiden vuoksi olemme ympäristömme saastuttaneet miltei ratkaisemattomien ongelmien eteen.

 

Osaammeko käsitellä viimeiseksi käyttömme jälkeen jääneet elintasomme muistomerkit supermyrkkyinä, raskasmetalleina ja kaikkinaisina yhdisteinä, jotka eivät luonnolliseen ympäristöön haittayhdisteinä kuulu?

 

Vesihuolto ja -tase ovat suurin yksittäisistä ympäristöteoista - paljon puhuttu hiilidioksidikin, siis ilmastonmuutos 8/ "vain" nostaa merien pintaa ja vahvistaa suotuisilla alueilla kasvustoa käyttäen enenevästi ravinteita lisääntyvään viherkasvustoon. Ihminen boosteroi (vahvistaa) jälkipoltolla elämänsä ajallisesti pidemmäksi, mutta luonnolle lyhyemmäksi. Takaisinmaksun aika on koitanut.

 

 

Link ~  http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/2238117/vesi-vanhin-voitehista-myos-tappaa/   ---

 

 

Viitteet löytyvät ylläolevan linkin kautta – jatkolinkkeinä

 

 

...

Paskajuttu, joka ei kiinnosta täällä juuri ketään

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Olen aina ihmetellyt miksi ihmeessä paska pitää sotkea veteen ja livauttaa mereen pois silmistä. Paska pitäisi laittaa tankkiin ja ajella sillä, vaikkapa sitä vettä.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kakki kuuluu peltoon - pienen odotuksen jälkeen.

Ilkka Luoma

Paska kuuluu kiertoon, niin se on ollut biosfäärin koko olemassaoloajasta 99,9999 prosenttia - "sonta luo elämää" - luontaisessa kierrossa. Eläinkunta näyttää tehokkaasti mallia ;)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Biosfääri on järjestellyt jo miljoonien vuosien ajan luonnollisen kierron, mutta me ihmiset olemme tuhonneet sen mukavuuden halussamme.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Vesi voi olla Suomen tärkein vientituote tulevaisuudessa tai sitten ei.
Mutta se onkin sitten meistä itsestämme kiinni onko se mahdollista.
Vesihuoltomme suodattaa ja puhdistaa jo nyt käyttämämme elintarvike veden,
jota käytämme janoomme, ruuanlaitossa, peseytymiseen ja sen meidän lopputuotoksemme kuskaamiseen jäteviemäreihin. Tätä samaa vettä käytämme, kaikkiin näihin tarkoituksiin.

Meillä Suomessa on vielä puhtaita vesistöjä, joista saamme tämän käyttämämme kulutusveden mutta kuinka kauan. Kuinka pystymme huolehtimaan siitä, että sitä riittää tuleville sukupolville ja mahdollisesti niille, jotka eivät ole eläissään puhdasta vettä nähneetkään muualla maapallolla.

Me itse pystymme vaikuttamaan tähän vaikuttamalla siihen kuinka jo kunta tasolla huolehdimme ympäristöstämme, ja vaikuttamalla siihen millaista yhdyskuntatekniikka haluamme käyttää välttäen turhaa veden kulutusta. Kehittämällä ratkaisuja, jotka mahdollistavat jo käytetyn veden uudelleen käyttöä niihin sopiviin tarkoituksiin.

Paska juttuhan se olisi, jos joutuisi pelkästään pullotetusta vedestä nauttimaan janon sammuttajana ja ruokajuomana, tietämättä edes mitä siihen on läträtty.

Ilkka Luoma

Kumma juttu, kun Suomi ei saa myydyksi menestyksellä kirkkaita, raikkaita ja todistettavasti puhtaita lähdevesiään - juuri mihinkään - ei edes Utsjoen kuuluisaa lähdevettä!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Vedenpuhdistus voisi olla eräs vientikärkemme, teknologiat ovat jo olemassa.

Ilkka Luoma

Mainittakoon, että useissa Afrikan valtioissa veden kulutus per henkilö per päivä jää noin viiteen litraan - ja onko sekään puhdasta kuten USA:ssa ja meillä... Intian kulutus per hlö per pvä?

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Hieman akuuttia tilastoa siitä mitä puhtaan veden puute tämän vuoden osalta on jo vaikuttanut.

Veteen liittyvien sairauksien aiheuttamat kuolemat klo 21:59
813 992 525

ja ihmiset joilla ei ole puhdasta vettä 1 1163 674

ja nämä luvut kasvavat, joka hetki.

Jos, joku kysyy, miksi meidän tarvitsee tällaista miettiä, sanoisin, ettet
voi tietää milloin sinä itse kuulut tuohon kasvavaan joukkoon vaikka asutkin täällä puhtoisessa Suomessa sillä ehkä kuitenkin joskus reissaat jossakin päin maapalloa, jossa ei ole puhdasta vettä.

Ilkka Luoma

Tarkkoja ovat luvut ;) - lienee jokin laskugeneraattori, joka perustuu kaavoihin - mutta hyvä. Varmaa on se, että kasvavat ylöspäin, joka hetki.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Miksi nuo joka päivä likaiseen veteen kuolevat tuhannet lapset eivät kiinnosta ketään?

Ilkka Luoma
Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Keskiarvokiinalaisen kulutus per päivä?

Ilkka Luoma

Kaupungeissa yli 300 litraa, mutta siinä on teollisuusvedet mukana.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Asuntoihin kaksivesijärjestelmät ja tehokompostorit.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Asuntoihin kaksivesijärjestelmät ja tehokompostorit.

Ilkka Luoma

" ... ei juuri ketään...", tosiasia on se, että juuri mitään ei ole tehty, paitsi Microsoft-Gates, joka imi rahat pienistä dos- ja win -virroista ja nyt on suunnattu miljardeja mm. hygienisempiin toiletteihin ..., mutta hyvä, että edes lukijalta tuli luettelo!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Tunnen Ilkka Luoman, mutta vesiongelma on (toivottavasti) yhteinen! :)

Ilkka Luoma

Kesä Suomessa ja muuallakin on ollut ja on vähävetinen – niin on ollut ennenkin – muutamien vuosimiljoonien aikana. Vesimäärä on paljolti vakio, sillä vettä ei mainittavasti tule lisää [1.

Me pyörittelemme samaa vettä – tai oikeastaan biosfääri – ilmakehäsysteemi kierrättää vettä ylös ja alas – onneksemme tuo vetovoima tuo se alaskin, sillä useat planeetat ovat vetensä ja sitä myöten ilmakehänsä menettäneet avaruuteen, joko superkasvihuoneilmiön myötä tai [… jokin muu syy, jota emme tiedä ...].

Ihminen käyttää vettä suhteettoman paljon kokonaisbiomassaansa nähden. Ihmisen käyttötarve vedelle on kestämätön, eikä evoluutio ole varautunut näin massiiviseen käyttöön, koska sen varaumat ovat vain reaaliajassa – näihin meidän tarvitsemiin massiivisiin määriin vettä, jotka kaiken kaikkiaan hallitsemattomalta osalta sotkemme vielä elinkelvottomuuden piiriin – jätevesiksi.

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259614-... -

.

Toimituksen poiminnat