Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kiusallinen kysymys Jyrki Kataiselle

Pääministeri Jyrki Katainen on ensi lauantain YLE Lauantaiaamussa - YLE pyytää kansalaisilta kysymyksiä välitettäväksi Kataiselle - laadin seuraavan tarkoin taustoitetun kysymysasettelun - uskoisin, että kansakunta haluaa nähdä ja kokea, miten Katainen vastaa kysymyksiin ...

"Tekeekö Katainen saman tyyppistä virhepäätelmää tukiessaan eurovelkaisia maita veronmaksajiensa piikkiin, kuten hän teki virhearvion, alkaen jo vuonna 2007, kun hän maalasi, että jenkkiperustainen sub-primekriisi ei rantaudu Suomeen (tuo lausunto löytyy mm. YLE Uutisarkistosta) -


- sen sijaan Katainen alensi tuolloin palkollisten tuloveroa, jonka idea oli torjua "lamaa" ja lisätä kotimaista kulutusta - näin ei käynyt, vaan ne, jotka saivat olla töissä - laittoivat "ylimääräisen veroeturahan" joko säästöön tai sijoittivat osakkeisiin tms. 

Noiden 'palkkaveronalennuksien sijasta' olisi voitu tukea työllisyyttä, järjestämällä esimerkiksi valtion ja/tai kuntien työllisyysoperaatioita - nyt noista hetkistä on perintönä kasvava nuorisotyöttömyys. Miksi Katainen ei kuunnellut 2007 jouluna Suomen Pankin julkista varoitusta amerikkalaisten roskalainakriisista ja nousevasta työttömyydestä? 

Tapahtuuko nytkin tehdyn eurotukilinjauksen kautta kansakunnalle vieläkin pahempi isku ja piikki, kun ei olla tehty tarkkaa, yhteistä ja yleistä analyysia kaikista toimintavaihtoehdoista - mm. markan paluusta käyttöön, kuten esimerkiksi Timo Soini ehdotti - sen sijaan Soinin sovittelevalle ehdotukselle hallitusaitiosta hörähdettiin. 


Kertautuvatko kansakunnallemme nyt nämä väärät johtopäätökset rajuna suonen- ja Suomeen iskuna? 

Arvaisin, että suuri kansa haluaisi nähdä ja kuulla Kataisen kommentit vuosien takaisesta uutispätkästä, jolloin Katainen oli untuvikkona aloitteleva valtiovarainministeri. Uutispätkän varmaan löydätte arkistoistanne vuoden 2007-2008 kohdilta" -

 

Ilkka Luoma


Tämän lähetin YLE:lle kansalaiskysymyksenä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

pari virhettä kättelyssä

1)Oltiin syksyssä 2008, eikä vuodessa 2007

2) kaikki talouden ennustelaitokset ennustivat Suomelle
vielä syksyllä 2008 talouden kasvua vuodeksi 2009, jonka pohjalta vuoden valtion budjetti tehtiin.

Joku tolkku näissä asioiden kertomisessa pitää sentään olla.

Ilkka Luoma

Joulukuussa 2007 Suomen Pankki antoi vakavan julkisen ja yleisen varoituksen talouden kehityksestä ja nimenomaan näistä kuuluisista "jenkkiroskalainoista" - eeppos on saatavilla . http://www.bof.fi - saitilta. Katainen ei halunnut tai viitsinyt lukea tätä varoitusta, vaan vakuutteli kansalle TV1 Uutisissa, että jenkkiroskalaina-aalto ei rantaudu Suomeen - toisin kävi, se rantautui ja rajusti - kuin taifuuni, jo keväällä 2008. Että näin.

Ilkka Luoma

Tsekkaatko mitä tapahtui heti tammikuussa 2008?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

YLE ei tule esittämään tätä kohu-uutispätkää, koska se on liian kiusallinen Kataiselle, sillä siihen ei voi antaa mitään järjellistä vastausta. Se yksinkertaisesti nolaa hänet. Totuus on joskus hyvin kiusallinen.

Ilkka Luoma

Näin käynee, mutta eikö kansalaisilla olisi oikeus nähdä reaktiot, kun tuo uutispätkä esitetään - olihan tuolloin kysymys kiihtyvästä nuorisotyöttömyyden alusta - toisaalta valtiomme on kiihtyvästi velkaantunut koko Kataisen hallituskausien ... tämä on tosiasia, vaikka koko ajan huudetaan, etä velkaantuminen suitsitaan - uskoakseni selite on se, että Suomen valtion velkaantuminen on maltillisella tasolla muihin eurooppalaisiin nähden.

Onkohan Jykke oivaltanut, että jo vuosien ajan Suomen vienti on koko ajan laskenut ja samaa tahtia taas velka noussut?

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Itse lähetin seuraavat kysymykset

1. Suomi on jälleen rikkonut yhden ennätyksen olemalla yksi suurimpia EU:n nettomaksajia.

Voisiko pääministeri vastata mitä konkreettista hyötyä Suomi saa kierrättämällä veroeuroja EU:n kautta verrattuna hyvään ja toimivaan tulliliittoon, joka olisi veronmaksajalle paljon halvempi vaihtoehto??

2. Pääministeri lupasi ennen vaaleja eräässä tentissä puuttua Soinin painaessa päälle Suomen Isolle-Britannialle maksaman subvention suuruuteen ja luonteeseen. Tästä maksusta ovat saaneet mm. Ruotsi, Saksa ja Hollanti lähes kokonaan vapautuksen.

Onko pääministerin Soinille antama lupaus kokonaan unohdettu?

Selvyyden vuoksi on kerrottava, että Iso-Britannian eu:lta saamista rahoista kuluu n. 40% maataloustukiin ja suurin yksittäinen maataloustuen saaja on suurin maanomistaja Englannin kuningatar.

Kansalaisilla on täysi oikeus pitää kohtuuttomana maailman rikkaimman naisen verorahoillamme subventoimista.

EU:n sisällä on muuten joskus keskustelu esim. Hollannin
kuningashuoneen saamista suorista/epäsuorista tuista ja niiden oikeutuksista.

Ilkka Luoma

Hyvä komentti - uskoisin, että YLE "hukkuu" kansakunnalta tuleviin 'kataiskysymyksiin' - paljolti turuilla ja toreilla puhutaan ja tuumitaan, että onko kansalaisillamme varaa ylläpitää Jykkeä pääministerinä (tai koko hallitusta) - aiheellista kohinaa tai ei, mutta porina ja pöhinä kulmakunnilla kiihtyy.

Johan Lom

"kun hän maalasi, että jenkkiperustainen sub-primekriisi ei rantaudu Suomeen"

Ei se rantautunutkaan Suomeen. Suomessa ei nähty pankkien konkursseja eikä mitään muutakaan ylivilkkaasta asuntokaupasta johtuvaa ilmiötä vuoden 2009 laman perustana. Tuo lama johtui kansainvälisestä kysynnän heikkenemisestä suomalaisille teollisuustuotteille. Jenkeissä se sen sijaan oli laina- ja pankkikriisi mitä puhtaimmillaan.

Ilkka Luoma

Tunnustetusti ja talousasiantuntijoiden tietäen juuri tämä sub-primekriisi oli syy - kierteen startti, johon lopsahti vielä Lehman&Brothers´kin - valtiovarainministeriön virkamiehet tietävät tämän - olisi mukava kuulla Raimo Sailaksen näkemys - hänhän oli tuona kohtalokkaana jouluna 2007 pelipaikoilla ja varoituksen antaneen Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen oli ja on hänen puoluetoveri ;)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kannattaisikohan tämä lähettää Kokoomuksen älykölle, puoluesihteeri Taru Tujuselle, jotta hän kaiken varalta voisi evästää esimiehensä ennen lauantaita?

Ilkka Luoma
Ilkka Luoma

Ehkä - mutta emme tiedä mitkä Tujusen todelliset päämäärät ovat - syrjäyttää sopivan hetken tullen Katainen?!

Veikko Vitikainen

Väärän tiedon levittäminen kansan keskuuteen ei ole Kataiselle omantunnon kysymys. Hänen lausuntonsa esim Eurogriisin suhteen eivä ole kaikkein järkevintä tavaraa, sen me kaikki tiedämme. Odotan vain milloinka alkaa Kataisen informaatiopurkaukset sisältää kansantajuisesti toimenpiteitä joilla ajetaan Suomen etua, toistaiseksi en niitä ole kuullut enkä nähnyt.

Ilkka Luoma

Pääministeri on Suomen korkein poliittinen luottamustoimi, eikä edes Katainenkaan voi toimia umpisavolaisten tapaan ja sysätä vastuuta kuulijoille ;)

Veikko Vitikainen

Jos Katainen yrittää siirtää puheistaan vastuun kuulijalle, niin se ei onnistu jos kuulijana on toinen savolainen. Se nimittäin lähtee Kataisen vastuulle bumerangina, ja hyvinkin vikkelästi.

Ilkka Luoma

Muistaako moni tämän esillä olleen 2007 TV1 Uutiset pätkän, jossa kahteen kertaan Katainen vakuutteli, ettei subbarikriisi rantaudu Suomeen?

Toimituksen poiminnat