Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

A-klinikkasäätiön hirviövanhemmat!

A-klinikkasäätiö herättelee shokeeraavalla informaatioiskulla vanhempia pohtimaan omaa alkoholin käyttöä lastensa kehitykseen. On sanottu, että ”viina viisaille suotavaa, muttei tyhmille tuotavaa”. Alkoholinkäyttö on lisääntynyt voimakkaasti sitten 1970 –luvun, noin seitsemän litraa puhdasta 100 prosenttista alkoholia per capita per vuosi on kasvanut noin 11 litraan ja edelleen per nenä.

 

Lapsi tarvitsee reilu 20 vuotta vanhempiaan kehittyäkseen täyteen valmiuteen jatkamaan sukunsa geenejä eteenpäin, yhteistyöhenkisenä – sillä tarvitsemme monimutkaistuvassa yhteiskunnassa yhä enemmän verkostoja. Lopulta kasvaminen on elämän mittainen prosessi – ”talo kestää tuulet ja tuiskut, kun pohja on vakaa ja kestävä”.

 

 

Olemme vanhempina malli ja esimerkki

 

Vanhempiin pitäisi pystyä luottamaan ja turvautumaan kun pelko iskee. Nyt pelko iskee vanhempien muuttuneesta käytöksestä, kun kännissä koetamme olla ”mukavia, filmaattisia, vitsinokkelia ja lopulta uhkaavan väkivaltaisia – ainakin äiti saa kyytiä ja isä äidiltä myrkyttävää sanankäyttöä.

 

A –klinikkasäätiö onnistui saamaan maailman hereille erittäin vakavasta aiheesta – känni tuhoaa perhesuhteita, siteitä lapsiin ja luo epävarmuutta itse kehittyviin nuoriin. Mikä onkaan osuutemme nyt juuri ajelehtivaan, etääntyvään ja erakoituvaan nuorisoryhmään, joka ammensi oppinsa ja koulutuksensa kaduilta – missä menee meidän vanhempien vastuu?

...

 

 

Kirjoitimme aiheesta jo vuosia sitten, mutta teksti ei kiinnostanut ... onko ongelmat vasta nyt oivallettu, vaikka ongelmat ovat olleet pinnalla jo vuosikaudet?

 

 

 

[2007] [ ... isä pyörähtää pystypubilta kotiin ovenkarmit kaulassaan, luulee vaimonsa olleen taas vieraissa tai vähintään silmäillyt töissä esimiestään. Lasten isä kaatuu rähmälleen sohvalle ja sammuu huudettuaan äänensä käheäksi - tuskissaan nukahti syyttäen maailmaa katalaksi ja epäymmärtäväiseksi, uskoen kuitenkin tehneensä parhaansa syyllistäen itseään sisimmässään... ]

 

LINK ---   http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/04/vanhemmat-intoutuivat-pohtimaan-omaa.html   ---

LINK ---   http://www.a-klinikka.fi/arkisto/humalainen-vanhempi-voi-olla-lapsen-silmin-hirvio   ---YLE 1:n AamuTV 11.4. innostui polemisoimaan asiantuntijoiden kanssa mitä merkitsee lapselle vanhempien alkoholinkäyttö. Tunnustettiin sen aikaansaavan mm. pelkoa, luottamuksen menetystä ja surua huomioimattomuudesta. Lapset eivät ymmärrä pieninä, että vanhemmilla on hätä jostain - he vain näkevät, että heistä ei huolehdita, he jäävät tuuliajolle ja kokevat turvattomuutta.Alkoholin käyttö on kasvanut

 

Veroa alennettiin markkinoiden ja kilpailun takia. Sosiaaliviranomaiset ja työterveyslaitos tiesivät, mitä seuraa hinnan alennuksista. Kaikki nuo ennusteet ovat toteutuneet. Nyt puuhataan korotuksia oppineina seurauksista, jotka tuhosivat jo parissa vuodessa satoja perheitä ja työpaikkoja.Alkoholinkäyttö on lisääntynyt kautta linjan;

 

lapset jopa 12-vuotiaina, nuoret, nuoret aikuiset, nelikymppiset ja eläkeläiset, myös niin naiset kuin miehet - kaikki ovat maistaneet lohduketta yksinäisyydestä, huolista, ajelehtimisesta ja välinpitämättömyydestä, mikä vallitsee kiihkeärytmisessä markkinataloudessamme.

 

Nyt on kiire saada rahaa, tavaroita, näyttövälineitä. Kiire on aina, on niin kiire, ettei huomaa viereltään lohduttomuutta, yksinäisyyttä ja epätoivoa, koska itse on herkästi ajautumassa samaan pyörteeseen.


Aika on rahaa - raha on valtaa

 

Kiire hermostuttaa - irtiottoja pitää saada, stressiä hukutetaan viiniin, harmittomiin sohvanreunamäyräkoiriin, iltadrinkkeihin ja kaappijuopotteluun. Alkoholi on hyvä renki, mutta huono isäntä.Lapset huomaavat herkästi jo hyvin nuorena erilaisen isän ja epävarman äidin

 

Nämä pienen pienet muutokset rakentavat mielikuvaa syvälle pienen lapsen mieleen esimerkeistä, epäluottamuksesta, pettämisestä - kun ei tultukkaan, vaikka oli sovittu. Lapset taltioivat malleja huomiselle. Välinpitämättömyys ja silkka jaksamattomuus vanhemmilta "ajavat" lapset steissille, kartsalle ja kaduille.

 

 

Kasvamisen mallit saadaan kovasta katuelämästä –

 

jengiydytään, haetaan esikuvia ryhmästä - ryhmää pitää palvella tai siitä joutuu ulos. Jengissä on johtajat, jotka korvaavat esimerkillään sen luontaisen kasvatuksen, mikä piti saada kotoa. Isällä ja äidillä ei ollut aikaa, eikä aina edes hermoja arkipäivän kestämiseen.Aikuiset ihmettelevät mikä meni vikaan –

 

jotkut antoivat runsaat viikkorahat, automaattikortin, harrasteet ja kesälomat kaukomailla, jossa vain unohtui se pieni osatekijä, että ei matka ja sight-seeingit, vaan osallistuminen ja yhdessäolo. Lapset tarvitsevat esimerkkejä - lapsien paras esimerkki pitäisi olla oma isä ja äiti. Mikäli tämä jää puuttumaan, olemme laiminlyöneet velvollisuutemme rakentavasta esimerkistä. Puhutaan laatuajasta.

Eläinkunnassa molemmat tai jompi kumpi kouluttaa, harjoittaa, osallistuu ja huolehtii juuri tarkasti tiettyyn ikään geenisiirtonsa - elämän eväät ja mallit esimerkein ja osallistumalla koulitaan, jotta valmius kohtaamaan oma alkava itsellinen elämä on mahdollista.

 

Paras ratkaisu geenisiirron onnistumiseksi on vuosituhansia vanhat tapojen ja toimien siirrot, joilla niin vanhemmat kuin niiden vanhemmat ovat oppikokoelmansa saaneet. Meiltä ihmisiltä liiaksi nuo ohjaavat opit, esimerkit ja yhteiset osallistumiset usein jäävät väliin ja seuraukset näkyvät nyt.

 

Ihmettelylle ei ole sijaa, sillä aina lapsen vanhemmat kantavat vastuun - selitykseksi ei käy se, että katu opetti. Kysymys kuuluu mieluumminkin, miksi me emme opettaneet, miksi me emme osallistuneet.Ei ole syytöksiä, on vain toteamuksia vastuusta;

 

lapsien teko on prosessi, jossa velvollisuus itsestään selvyytenä ajaa huolehtimista ja kasvatusta kädellä, joka tuntee rakkautta, ohjaamista, esimerkkiä ja oikeudenmukaisuutta. Lapsi vaistoaa epäoikeudenmukaisuuden jo hyvin nuorena - mikäli tuolloin emme ole vaateliaita itseämme kohtaan, kylvämme siemenen huomiselle, jolloin muutokset toivottuun suuntaan eivät enää onnistu, ... kovinkaan helposti.

 

 

Jokainen meistä oli täysin viaton ja vilpitön – 2 -vuotiaana

Jokainen voi miettiä omaa, isänsä ja äitinsä sekä lapsiensa 2-vuotisvalokuvia ja ihmetellä, kuinka viattomia kaikki olivatkaan - mikä meni pieleen, mikä meni vikaan, missä tapahtui se ratkaiseva käänne? Kasvatus ja osallistuminen ovat prosessi, joka kantaa historian perinnettä. Tuossa prosessissa luottamus on suurin tae kokea onnistumista, jota jokainen vanhempi haluaa kokea.

 

Jokainen isä ja äiti haluaa lapsistaan onnistujia, kukaan ei toivo menestymättömyyttä eikä epäonnistumista. Ei ole vaatimuksia, ei saa olla itsestään selvyyksiä - on vain luottamus ja sen hoito sekä rehtiys oikeudenmukaisuudesta, jossa lapset ovat tarkkaavaisia ja tässä kohtaan ratkaistaan monta huomisen kohtaloa.Alkoholin ja muiden päihteiden vaikutukset ovat kemiallisia prosesseja,

 

jotka laukaisevat mielenkuvasta riippuen mahtipontisuutta, näyttämisen halua, suurellisuutta, hiljaisuutta, avoimuutta, sulkeutumista sekä myös väkivaltaa ja henkistä julmuutta - ja aina jostain syystä, koska asioita ei voitu selvittää aikaisemmin.Alkoholi ei juuri koskaan välitä uteliailleen sitä kuvaa, josta me kaikki olisimme olleet ylpeitä hyvinä isinä ja äiteinä. Jokainen syntynyt lapsi on elämän ja selvitymisen ihme pitkässä jatkumossa ja on jo itsessään voitto selvitymisestä - sitä ei tulisi tuhota hetkelliselläkään osallistumattomuudella. Laatuaika on kuitenkin aina niin vähissä.

 


Ilkka Luoma


KESKUSTELU --- TIEDE 

 

 

 

 

...
Aikaisempia kirjoituksia aiheesta, keskusteluja palstoilta [ 17. syyskuuta 2005 ] 

 

--- http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=2859

 (Miksi elämää nähnyt nainen juo enemmän kuin ennen)--- http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=9984&highlight

(Nuorille pahoinvointia vanhempien tavoitellessa hyvinvointia)

 

 

 

 

 


...
Kuvakokoelma kirjoitukseen [ 1-3 ]1)
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/455908463/ --- [ IMG_0569.JPG ]
Lapset ja nuoret saavat vaikutteet, opit ja esimerkit vanhemmiltaan ja nykyisin myös runsaasti ympäristöstään. Vastaanottokyky on herkkää, mutta rikkoutuvaa, kuten kuvan paperista tehdyt juhlatamineet. Saamaton oppi ja - neuvo elämäntielle on kuin päättömyys nuoressa ihmisessä kohdata vaikeuksia ja haasteita, mitä ympäröivä yhteiskunta kosolti jakaa kunkin elontielle. --- [ nuorien suunnittelemia ehdottoman kierrätettäviä pukuja paperista, vaatesuunnittelun taidetta ennakkoluulottomasti - EVTEK --- http://www.evtek.fi/ --- ] .2)
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/455908495/ --- [ DSC_7145.JPG ]
Vanhempien ja lähipiirin alkoholinkäyttö puhuttaa juuri nyt kun ollaan huomattu lisääntyvän käytön vaikutukset. Markkinatalouden kulutusjuhla on lisännyt elintasokilvoittelun sille tasolle, että vanhempien osallistuminen, huomioonotto ja neuvonantokyky huomiselle on kutistunut vuosi vuodelta saadun tavarallisen elintasohamuamisen suhteessa. Lapset ja nuoret ponnistavat omaan elämänsä aina siitä lähtökohdasta mitä heille kotona on tarjottu. -- "Ei pelkkä suunnan osoitus, vaan esimerkki ja teot"3)
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/455908497/ --- [ IMG_0500.JPG ]
Nuorien saamassa esimerkissä vanhemmiltaan alkoholilla onkin suurempi vaikutus kuin arvaammekaan. Humala ja sen tuoma muutoskäyttäytyminen ovat tuntematonta, turvatonta ja jopa pelkoa aiheuttavaa peilikuvaa harhaisesta maailmasta, missä elämän realiteetteja ei tarjota sellaisena kuin ne todellisuudessa kohtaavat varttuvan nuoren. -- "Elämä ei ole peilikuvien heijasteita, vaan malleja todellisuudesta kokemuksella ja pohdinnalla".

 

 

 

 

...
Kuvalinkkien alta tulevia kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan tekstin yhteydessä.Copyright by Ilkka Luoma ja Irma Miettinen 2007.

 

 

 

Sent:

Cc: jutta.urpilainen@vm.fi ; paavo.arhinmaki@eduskunta.fi ; jukka.gustafsson@minedu.fi ; eero.heinaluoma@eduskunta.fi ; kimmo.tiilikainen@eduskunta.fi ; puheenjohtaja@keskusta.fi ; taru.tujunen@kokoomus.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; olavi.kaukonen@a-klinikka.fi ; arkkipiispa@evlut.fi ; paivi.rasanen@intermin.fi ; paula.risikko@stm.fi ; maria.guzenina-richardson@stm.fi ; presidentti@tpk.fi Sent: Wednesday, September 19, 2012 9:38 AM Subject: KANSALAISMIELIPIDE - A-klinikkasäätiön ihmiskasvoinen hirviö! 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän SunnaOksala kuva
Sunna Oksala

Hieno kirjoitus Ilkka sillä olen tässä joutunut samoja asioita pohtimaan. Liian monella läheisellä on nyt pahasti asiat hukassa. Sitä tuntee itsensä ihan avuttomaksi. Joskus on jopa tehtävä radikaalisti ikävä lastensuojeluilmoitus. Minä toivoisin todella että ruvettaisiin ihan kunnolla puhumaan näistä asioista. Lapsella pitää olla oikeus elää raittiissa ympäristössä. Meillä on nyt jo paljon lasisen lapsuuden nähneitä aikuisia.

Ilkka Luoma

Sunna - asiaa koko kirjoituksesi.

Kohtuullisuuden oppiminen on ollut vaikeaa - olen sen huomannut itsekkin.

Presidentin työryhmä nuorista ja heidän ongelmistaan on ensiarvoinen - olisikin kannustettavaa, että saamme laajat kansanjoukot ajatuksen ja Niinistön tavoitteleman päämäärän taakse, jopa ideoimaan lisää ehdotuksia, mitä teemme asian eteen! Jopa kansalaisliike.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Sale toteuttaa vaalilupaustaan, ja tärkeää sellaista - odottakaahan, kun se kehittyy ja siihen saadaan laaja kansalaisliike mukaan!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Lasi on puhteena kirkas ja läpinäkyvä, mutta hauras ja helposti rikkoutuva.

Ilkka Luoma

Kiteytän nyt tämän sellaiseksi kuin se oli jo 2007 -

"Hei haloo vanhemmat - Herätkää nyt! Aika on loppu - aloita huomioitseminen heti, ei väkisin, vaan tunteella ja vilpittömällä halulla".

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Lasten kasvatuksen epäonnistujiksi on tähän mennessä löydetty opettajat, tarhatädit, papit, palomiehet, poliisit, sosiaaliviranomaiset, kaupunginvaltuutetut, kansanedustajt, presidentti, ministerit, kaukaiset sukulaiset, kuolleet isovanhemmat, ja nyt joku ehdottaa jopa lasten omia vanhempia! ;)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

http://markok.puheenvuoro.uusisuomi.fi/117257-%E2%...
Tässäkin blogissa oli aika hyvä keskustelu sivuavasta asiasta.
Pitäisikö sun tehdä aiheesta vielä uusi kiteytetympi blogi että tulee keskustelua?

Ilkka Luoma

Sini, saattaisi olla, mutta en kirjoita sen takia, että tulisi tyhjänpäiväistä kommentonitia, vaan kirjoitan siten, kuten se kirjoittajasta tuntuu - se kommentoi kuka kokee sen tarpeelliseksi, "en elä kommentoinnin lukumäärästä, vaan iloitsen laadusta" ;)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin onhan hyvillä teksteillä pitkäaikaivaikutus vaikkei keskustelua tulisikaan. Molemmat parree jos asia on hyvä.

Ilkka Luoma

Kirjoituksen hyvyydestä en tiedä, mutta aiheen syvyydestä kyllä ;)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel
Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Linkin alta paljastui pysäyttävä teksti!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Sini, jos on lukijoita vaikkapa 1000, niin heistä kommentoi 100 ja juttuja alustuksina kirjoittaa 10.

Petri Haapa

Minulla on ollut onni saada vanhemmat, joiden alkoholinkäyttö on aina ollut minimaalista. Silti erään kerran, kun olin jotain vähän toisella kymmenellä näin isäni tolkuttomassa humalassa ja lähes sammumispisteessä. Tilanne oli minulle outo ja lähes käsittämätön. Ahdistuin näkemästäni todella paljon. Mikähän lienee mielentila lapsilla, jotka joutuvat näkemään ja kokemaan tällaista jatkuvasti?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Erinomaista, kun saamme aitoja kokemuksia tänne luettavaksi!

Toimituksen poiminnat