Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Aatteen tie kadoksissa - kasvuhokema villitsee!

"Kaikilta nykypuolueilta on ajassa ideologia kadoksissa, luovuus lopussa ja tilalla kasvunhokema - ymmärtämättä, että rajallisuudesta ei rajattomuutta saada. Tilanne kuvastaa aatteiden kitua ja materiaalisen näyttö- ja vertailutalouden uhoa"

 

 

[2005]

Kvartaalitalous on nujertanut aatteiden luovuuden

LINK ---   http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/12/luovuuden-loppu.html   ---[  ... Globalisaatio avasi rajattomalle rahalle ja tulos-tase hegemonialle kulutusjuhlien ovet. YLE:n Voimala tiistaina peräänkuulutti luovuuden niukkuudesta ja ihmisten ajan puutteesta. Tutkitusti kansankunnan voimavaroja tuhlataan lukemattomiin iltojen valoihin konttoreiden viidakoissa luovien ja vastuuntuntoisten ponnistellessa ylitunteja työnantajansa eteen pelastaakseen työpaikkansa ...  ]Luovuus on riemua uuden tekemisestä ja keksimisestä

 

Luova ihminen on useasti herkkä, eikä jaksa innostua neljännestaloudesta ihmetellen, mihin se aika meni; ei sitä jäänyt perheelle, ei sitä jäänyt pohdinnalle, mihin on suunta ja missä on päämäärä. Vastuuntuntoisen myyjän on tehtävä tarjous tarjouksen perään, sairaanhoitaja tekee pienemmissä työryhmissä suurempien potilasmäärien kanssa loputonta henkisesti koneellistuvaa työtänsä ilman, että jaksaisi miettiä, kuinka voisi oivaltavasti helpottaa itsensä ja potilaansa oloa.

 

Työt venyvät monilla iltamyöhään, viikonloput kuluvat littunäytön edessä vielä kotonakin, kun työt siirtyvät bitteinä konttorilta makuuhuoneen työpöydälle.


Luovuus on henki, josta kumpuaa kansakunnan voima ja menestys

 

Me Suomessa emme voi kilpailla työnhintamme vuoksi liukuhihnoilla ja massatuotteissa. Me voimme kilpailla evolutiivisella kehityksellä, johon luovuus antaa siemenet kasvattamaan meiltä kysyntää oivalluksillemme. Suomessa on suunniteltu maailman parhaat jäänmurtajat, risteilijät, paperikoneet, kännykät ja monet muut erikoistuotteet.

 

Olemmepa pienenä maana saaneet teknisellä ahkeruudella ja suunnittelun luovuudella aivotuotoksiamme aina planeetta Jupiterin taakse kuin myös luovan suunnittelu-uteliaisuuden voimana rekisteröimään sydänlyöntejä ympäri maapallon ja ilmakehän mittauksina kilometrien korkeuksiin.Luovuuden jatkumopurske vaatii luottamuksen

 

Luova ihminen tarvitsee kekseliäisyytensä tueksi ja jatkumoksi kannustajan esimiehestä ja johtajasta, jolla on näkemystä persoonasta yksilöllisenä ihmisenä. Kekseliäisyys on lahja, joka vaatii myös kiitoksen suorituksista, joilla ei aina ole välitöntä hintalappua.

 

Keksintö ja tuotteistus ovat uteliaisuuden palkintoja loputtomasta innosta katsoa uudesta tulokulmasta ongelmaa, johon keskinkertaisuus on törmännyt. Luova henkilö on useasti herkkä, joka umpioituu ilman ymmärtäjäänsä.

 

Luovuus tarvitsee ohjaajakseen vahvan johtajan, joka ymmärtää tuloksen joskus viipyvän. Viipyminen korvautuu kannusteellisessa jatkumossa oivalluksena, joka voi viedä odottajansa menestykseen. Luova ihminen tarvitsee myös palkintonsa ja paras palkinto on työrauha, keskusteleva ohjaus ja osallistumisen riemu tiimissä, jossa yksilön saavutuksia juhlitaan yhdessä.

 

 

Tarpeellisuuden tunnustus

 

Osallistuminen ja motivointi sekä tarpeelliseksi tunnustaminen antaa useasti enemmän voimia kuin pelkkä raha jatkuvuuden uhan leijuessa alati läsnä. Tulevan presidentin erityisessä suojeluksessa tulisi olla luovuuden ja kekseliäisyyden vaaliminen.Yhteiskunta kannustakoot enemmän luovuutta ja kekseliäisyyttä,

 

eikä niinkään nyt jalustalle nostettuja rahan kaikkivoipaisuutta ja kulutusvoimaa vertailuindeksinä siitä, mihin me ihmisinä pystymme.

 

Nuori oppilaitoksista valmistuva ikäpolvi katsoo uteliaan ihmeissään jatkuvan kasvuntavoittelun luonnon riistoa, energian tuhlausta ja elon ympäristömme vahingoittamista isiensä loputtomassa kasvunhokemassa ja -rykimässä.

 

 

Loppusanat

 

Olisiko aika hidastaa ja oivallustaa oravanpyöräämme taiteen, aatteiden, luovuuden ja innovoinnin osalta kekseliäisyyteen? Voisimme valmistautua tekemään ratkaisevia päätöksiä, kuinka sovitamme kulutuksemme vastaamaan maapallon luonnollista tuotantokykyä ja sen riittävyyttä kaikille tasaisemmin.

 

 

 

 

JK.

[2012]

Miksi aatteiden kirjo katosi kasvumaterialismin, näyttö- ja vertailutalouden värittömyyteen? Onko edessä vallankumous, kuten aika-ajoin suurien kansalaispaineiden takaa on aiemminkin purkautunut? Ovatko huomisen muutospaineet särkemässä nykypolitiikan tyhjyyden, jolla itse kansalaisten halu olla yhtä, unohdettiin –  poliitikkojen valtapyyteiden sokaistessa näkyvyyden kansakunnan arkikammareihin?

 

LINK --  http://www.tiede.fi/keskustelut/historia-kulttuurit-ja-yhteiskunta-f13/kansakunnalta-aate-kadoksissa-vilpitonta-persupohinaa-t56311.html  --

 

 

 

Sent

 

Cc: presidentti@tpk.fi ; ville.niinisto@ymparisto.fi ; lauri.ihalainen@tem.fi ; paivi.rasanen@intermin.fi ; erkki.tuomioja@formin.fi ;heidi.hautala@formin.fi ; carl.haglund@defmin.fi ; paavo.arhinmaki@eduskunta.fi ; jyrki.katainen@vnk.fi ; jutta.urpilainen@vm.fi ;timo.laaninen@keskusta.fi ; taru.tujunen@kokoomus.fi ; ossi.sandvik@perussuomalaiset.fi ; pirkko.ruohonen-lerner@eduskunta.fi ;timo.soini@eduskunta.fiSent: Thursday, October 04, 2012 8:13 AMSubject: KANSALAISMIELIPIDE - Aatteen tie kadoksissa - kvartaali jyrää!...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Koron ottaminen on rikos luontoyhteiskuntaa kohtaan. Ympäristö ei tunne kuin ongelmien massautumisen korkofunktion.

Ilkka Luoma

Toimeliaisuuden filosofia on korvaamassa kasvuhokematalouden.

Toimituksen poiminnat