Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Sote - varakas rahoittaa köyhän?

SoTe –uudistus puhuttaa – raha ei riitä kaikkeen, on aloitettava niukkuuden hyväksyminen. On hyväksyttävä, että mikään ei ole ikuista – ei edes saavutetut edut, puhumattakaan ostovoimasta, jonka syntymekanismi on mahoutunut ja puuroutunut. Ostovoima, siis palkka- tai eläkekertymä on dynaaminen suure 1], joka perustuu aina varantoihin – jotka ovat elastisia, aina ei riitä jaettavaa saman verran – vuodesta toiseen.

 

 

Hätä ja puute ovat suhteellista. 1800 –luvun hätä oli kertaluokkaa - ainakin materiaalisesti, suurempi kuin tämän päivän hätä. Ennen muinoin ei ollut niinkään yksinäisyyden hätää – perhe ja suku huolehtivat. Vielä 1800 –luvulla saatettiin kuolla nälkään, oli elämän ja kuoleman hätä – tänään ei niinkään.

 

Tänään ei kuolla kylmyyteen, mutta 150 vuotta sitten sekin oli mahdollista. Tänään suurin hätä on keskimääräinen yksinäisyys ja unohdus – jo nuorillakin.  Vanhuksien sietokyky on usein parempi kuin nuorilla – moni vanhus sai rakkauden kotoa lähtiessään – nyt moni nuori ei saa mitään – useiden suurista viikkorahoista huolimatta.

 

 

 

Eliniänajanodote kasvaa – olemme yhä pidempään eläkkeellä

---   http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/40512-u-elakeikakeskustelu-alkaa-vasta-nyt-todenteolla-e65e67   ---

 

Työssäoloajan ja eläkkeelläoloajan suhde vääristyy vuosi vuodelta, kun keskimääräinen lopullinen poistumisikämme nousee. Näyttää siltä, että veronmaksajien määrä vähenee koko ajan – miten käy verokertymän, josta pitäisi saavutettu elintaso ylläpitää.

 

 

Tuottoa ja kasvua vaaditaan yhä enemmän ---   http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/93431-kasvuhokema-kokee-loppunsa   ---   

 

Pitää saada suurempi koti, suurempi auto, suurempi kesämökki ja vielä suurempi littuteevee seinälle. Kaiken pitää kasvaa – siis todellisen työn tuoton nousta, että saadaan koko ajan enemmän palkkaa – pitää saada kuluttaa enemmän, näin eräät poliittiset piirit vaativat.

 

 

Nykynuoret tulevat saamaan historian suurimmat perinnöt 2],

 

tai sitten vanhuksien on käytettävä itse pidentyneen eläkeputken vuoksi osa perintöön aiotuista varoista. Kenelle kuuluu eläkeiän kustannukset; sukupolvisopimuksen mukaan nuoremmille, vai valtiolle, jonka verokertymistä hoidetaan työssä aiemmin ansioitunut väki. Jääkö vastuu taitaville sijoittajille, jotka pyörittävät kansantaloutemme suurimpia ”salkkuja” – eläkerahastoja.

 

 

Ikuinen konsensus – tarua vai totta?

 

Herääkö meissä konsensus nähdä työväkemme maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa, herääkö meissä ajatus biosfääriä kohtaan, joka tosiasiassa elättää meidät kaikki. Syntyykö ajatus, että emme voi enää kasvaa entisestään – luontovarannot eivät yksinkertaisesti riitä.

 

LINK ---   Maailmanlaajuinen työn uudelleenjaon taistelu

---   http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/101019-maailmanlaajuinen-ty%C3%B6n-uudelleenjaon-taistelu   ---

 

 

Löydämmekö itsestämme tasaisemman jaon filosofian, kun kiinalaisetkin tulevat voimalla yhteisten maapallovarantojen kuluttajiksi 3]. Kuinka kauan yhteistä hyvää riittää – kun vaadimme kaikki yhdestä suusta lisää kasvua, lisää kulutusta – lisää ostovoimaa – ja lopulta lisää näyttö- ja vertailutaloutta...!

 

 

...

OHEISKIRJOITUS vanhuksista ja nuorista ---

[2008] Osa vanhuksistamme on paremmassa asemassa kuin joukko nuoriamme

---  http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/09/vanhukset-ovat-osin-paremmissa.html   ---

 

 

 

VIITTEET TEKSTISTÄ

 

1] Nostammeko liikaa palkkojamme, kuinka käy ostovoiman todellisuudessa?

---   http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/10/nostammeko-liikaa-palkkojamme-kuinka-ky.html   ---

---   http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/08/tulospalkkaus-on-myrkky.html   ---

---   http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/03/myyntimies-miikkulainen-on-aina-ollut.html   ---

 

2] Jaossa historian suurimmat perinnöt – jälkeläisille vai vanhuksien omaan hoivaan ja ylläpitoon?

---   http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26903-taloushistoriamme-suurimmat-perinnot-kuihtuvat-vanhusten-omiin-menoihin   ---

 

 

3] Kiinakin ottaa osansa yhteisistä maapallovarannoista – osaavatko lapsemme jakaa yhteisen hyvän tasaisemmin?

---   http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/86688-paaseeko-mreuro-kiinalaisen-msyuanin-kukkarolle   ---

---   http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/118184-yhteinen-maapallo-kuuluu-lapsillemme-faktaa-vai-fiktiota   ---

 

 

 

 

Sent

Cc: presidentti@tpk.fi ; ville.niinisto@ymparisto.fi ; taru.tujunen@kokoomus.fi ; pirkko.ruohonen-lerner@eduskunta.fi ; paavo.arhinmaki@eduskunta.fi ; paivi.rasanen@intermin.fi ; paavo.vayrynen@keskusta.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; juha.sipila@eduskunta.fi ; timo.laaninen@keskusta.fi ; puheenjohtaja@keskusta.fi ; jutta.urpilainen@vm.fi ; jyrki.katainen@vnk.fi ; maria.guzenina-richardson@stm.fi ; paula.risikko@stm.fi

Sent: Tuesday, October 23, 2012 5:26 AM

Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Sote - markkinataloutta yhteiskuntavastuullisesti, mahdoton yhtälö?

...

 

 

SOTE - markkinatalouden ja yhteiskuntavastuun yhteenotto

 

 

13273|745830

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Ilkka Luoma

Eduskuntaversion lisäys:

SOTE - markkinatalouden ja yhteiskuntavastuun yhteenotto

(Sosiaali- ja tereysalan uudistus koskee kaikkia, ikään, sukupuoleen, kulttuuriin, uskontoon ja sosiaaliluokkaan katsomatta - ja tähän uudistukseen liittyvät tulenarat kytkökset eläkkeisiin, eläkeikään, palkkoihin, maksettuihin veroihin ja erityisesti ikäpyramidiin, lisäksi "arkipäivän hyvinvoinnin uudistukseen" liittyy paljon sellaista, mitä emme tule aina ajatelleeksi)

Lasse Laaksonen

Mm. Puolassa kuolee joka vuosi sadoittain ihmisiä kylmyyteen. Suomessa kuolee vuosittain noin tuhat ihmistä liukastumiseen.

Ilkka Luoma

Kuinka monta tuhatta kuolee tupakan aiheuttamaan keuhko- yms. syöpään?

Lasse Laaksonen

Aktiivinen tupakointi on oma vika. Liukkaat jalkakäytävät on saatanallinen ja ihan tiedetty keino tappaa vanhuksia. Olen tarkistanut asian vakuutusyhtiöistä, joiden korvaustoiminnan käsiterakenteet olen tutkinut mm. viime vuonna, ekan kerran jo vuonna 1980.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #7

Entä jokakeväinen kaupunkien katupöly?

Lasse Laaksonen Vastaus kommenttiin #9

Sama kuin liukkaat kadut. Tarkoituksellinen tappokeino. Niin ei ole ollut aina, mutta nyt, kun se tiedetään, ei voi puolustella.

Lisää on vaikka homekoulut ja muut hometalot.

Voi olla kännykkäsäteilykin tai 4G. Jos tiedetään tai on hyvä syy epäillä.

Oikeastaan löysit ison tukun ongelmia.

Muuten pakkoruotsin haitat ovat nykyisin tiedossa. YK:n turvallisuusneuvostosekoilussakin olisi ilmeisesti eduksi kuulua selvästi englanninkieliseen ryhmään siten, että englanti olisi Suomessa myös virallinen kieli. Venäjän kanssa syntyy ymmärrysongelmia siksi, että maa on virallisesti ryssää vastaan rasistinen. Kuitenkin Venäjä Venäjä Venäjä on myös positiivinen, itse asiassa paras mahdollisuutemme, paljon parempi kuin Ruotsi, niin kuin se oli 1800-luvulla ja 1950-88.

Kun nämä asiat tiedetään, ei enää ole hyväksyttävissä se, että pakkoruotsia jatketaan.

Lasse Laaksonen

Eläkeputki tuleekin lyhemmäksi. Sota-ajan lapset kuolevat nuorempina kuin edeltäjänsä, suuret ikäluokat vielä nuorempina. Tieto on julkisuudessa noin viikon vanha.

Ilkka Luoma

Lasse, tämä on yllättävä uutinen, tarkennetko lähdettä?

Lasse Laaksonen

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2012/10/2...

Lisäksi eläkeiän nosto edelleen vähentää eläkkeitä.

Eläkesäännösten manipulointi kuuluu samaan äärioikeistolaiseen ideologiaan kuin tasavero ja alv ja yle-vero. Nehän eivät edes ole tasaveroja siinä mielessä, että kaikki maksaisivat yhtä monta prosenttia, sillä rikkaan tuloista suurin osa sijoitetaan ja vain vähän kulutetaan, vaikka eläisi Kämpin sviitissä koko ajan.

Eläkkeelläoloajan pituuden vaihtelut merkitsevät suomenruotsalaisille rikkaille naisille 20-30 vuotta kauemmin eläketuloja eli samastakin eläkevakuutusmaksusta he saavat eläkettä noin 500% enemmän kuin köyhä suomenkielinen mies, miehestä leskeneläke huomioiden jopa 1000-10.000% enemmän. Ja tätäkin eriarvoisuutta on hallitus, eli hullutus lisäämässä vasurien, demarien ja kristillisten arvoilla.

Juu, olen myös tehnyt eläkevakuutusjärjestelmiä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #6

Mitä tuumaat progessioidusta kulutusverosta reaaliaikaisena ja kohdisteellisena haittajälkensä mukaisesti? Muita verojahan ei sitten tämän lisäksi olisikaan!

Lasse Laaksonen Vastaus kommenttiin #10

Muuten hyvä, mutta unohdit sen varallisuuden kasvun tosiasiallisen tukemisen, kun sijoitukset voi rikas tehdä verovapaasti.

Jo se, että saa käyttöönsä satumaisia summia verrattuna todelliseen panokseensa, on eriarvoisuutta ja haitallista. Nokian johto mm. on tollouden huippu. Voin nipin napin hyväksyä yksityiset korkeat tulot, mutta niidenkin takana voi olla vaikka minkä lainen väärinkäytösten kumulaatio. Julkiset palkat on ilman muuta alennettava tasolle max. 7500 euroa tämän päivän tasalla. Kansanedustajien palkan tulee olla mediaani + 15% hyvän miehen lisä, ministerillä +30%. Eihän se voi edustaa kansaa, joka ei edusta kansaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #12

Investointi on aina kuluttamista ja siitä verotetaan - myös yhtiöistä. Itse palkanmuodostus onkin sitten toinen kysymys, sillä täyden kulutusveron mallissa ei ole enää palkka- eli tuloveroa.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #13

Entä jos kaikki ihmiset pudottavat kulutuksensa puoleen?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #39
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #12

Sijoituskin on immateriaalinen toimenpide (eikä aikaansaa suoranaisesti ympäristöjälkeä, ainoastaan ostovoiman siirron) ja välittömästi kun siihen kohdistuu kulutus, onkin se veronalaista.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #10
Ilkka Luoma

Nuo sanat "varakas ja köyhä" -ovat hyvin ristiriitaisia, voimme olla niin monella tapaa varakkaita ja köyhiä, miten Sinä määrittelisit nämä komplimenttiset sanat ja niiden tarkoitukset?!

Lasse Laaksonen

Tarkoitan taloudellista varakkuutta. Jostain syystä valtio ja "kaikki" aina puhuvat tuloista ja tuloeroista unohtaen omaisuuden. Niinpä omaisuutta jo saaneiden etuoikeudet kätketään ja turvataan ad absurdum. Tulothan useilla sentään perustuvat itse tehtyyn työhön, sen laatuun ja määrään. Jos on mitään oikeudenmukaisuutta niin korrelaation on oltava hyvin suuri. Varallisuuteen ei perinnön saajilla ole juuri mitään oikeutusta. Kun varallisuutta kumuloidaan, niin sillä saadaan nopeasti eriarvoinen luokkayhteiskunta.

Tämä jurppi minua pienenä. Olin yleensä luokan paras tai toiseksi paras köyhästä ammttityöläisperheestä. Stipendejä ei kuulunut, sillä ne jaettiin varakkaille virkamiesperheille ja mm. sen talon laiskalle pojalle ja tytölle, jossa olin yhdeksän muun perheen kera vuokralaisena. Ja sitten he myivät tonttinsa kaupungin keskustassa ja elivät upporikkaina elämänsä loppuun asti.

Henkinen rikkaus on asia erikseen. Oma elämäni on niin jännittävä, että vastaavan elämyksen saaminen rahalla on täysin mahdotonta.

Ilkka Luoma

Omaisuus on yl. tasearvo, ja näin kysynnän ja tarjonnan lakien alainen suure, erityisesti 'ravintovarallisuus' varantoina, esim. ruokaraaka-aineina.

Ilkka Luoma

Filosofisesti;

Miten omaisuus hankitaan ja miten se rahoitetaan?!

Lasse Laaksonen Vastaus kommenttiin #20

Omaisuus "hankitaan" yleensä perimällä. Jotkut filosofit sanovat, että on paras valita oikein vanhempansa, minkä he joittenkin sielun vaellukseen uskovien mukaan voivatkin tehdä.

Suomalaisten tavisten omaisuus on yleensä asunto- ja asuntotonttivarallisuutta. Se hankitaan olemalla mediaanin parhaalla puolella tuloissa (ellei ole jo peritty). Lisäksi valtio tukee merkittävästi asuntovarallisuuden hankkimista, muinoin inflaatiolla ja korkovähennyksin, nyt alhaisin koroin. Mediaanin alaryhmällä ei tätä mahdollisuutta ole. Vuokra-asunnostaankin he maksavat faktisesti veroa, mitä asunnon omistaja ei maksa, ei edes silloin, kun hän omistaa osakkeita eikä asuntoaan. Autostaan mm. on maksettava veroa, vaikka se olisi firman omistama.

Asuntopolitiikalla on taitavasti varmistettu, että asuntojen omistaminen on turvallisin ja tuottavin sijoituskohde ja köyhien ulottumattomissa. Politiikan haittapuoli on asuntojen hintojen liikanousu sekä liian vähän investointeja todellista liikevaihtoa luoviin kohteisiin.

Jostain luin sellaisenkin tiedon, että nykyisistä suomalaista vain 15.000 on kyennyt oleellisesti sosiaaliseen nousuun eli alle kolme prosenttia.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #22

Suomessa on paljon omistusasuntoja - haluaako hallitus, että suomalaiset ovat omistajia, joilla tasearvo säilyy - siispä pidetään asuntojen hinnat eli "arvot" korkealla?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #27

Hullun uskon ja rahan loppuessa markkinatalous pitää huolen asuntojen tasearvoista ;)

Lasse Laaksonen Vastaus kommenttiin #20

Rahoitus on tämän päivän vaikein kohta.

LIbertaristisessa maailmankuvassamme kuvitellaan, että Suomi on kuin USA ja täällä löytyy rahoittajia, jos on hyviä hankkeita. Nokia-seikkailusta jo olisi opittava, että rahoittajat eivät ole viisaita.

Rahoittajien odotukset tuotolle ovat järjettömiä ja heidän ahneutensa saada yrittäjän omaisuus on mahdoton.

1970-80 -luvuilla nousi maamme IT merkittävästi. Silloin valtio, pankit, vakuutusyhtiöt, kunnat, kauppa ja teollisuus itse sijoittivat IT-kehitykseensä, tavallisesti 2-10% liikevaihdostaan. Ne olivat IT-väelle turvallisia aikoja. Ei tullut satumaisia omaisuuksia, mutta tuloksia tuli. Kuten maailman parhaat pankkijärjestelmät.

Kun Suomi siirtyi julkiseen hankintaan ja ulkoistukseen, laatu romahti ja todelliset kustannukset kasvoivat järjettömiksi. Oligopolit tekevät tai ovat tekevinään nyt kaiken ja ostavat pikku yrittäjiltä minimihinnalla työpanoksen, siirtämällä vastuun aina vain kapeammille hartioille. Jatkuvaa työssä koulutusta ei ole, mikä merkitsee Suomen osaamisen romahtamista. Sehän on jo tosiasia, ollut noin viisi vuotta YK:nkin tilastoissa nähtävissä. Arvatkaa kuinka kivaa oli konsultoida mm. Vietnamissa ja Venäjällä, kun viralliset tilastot osoittivat Suomen IT:n olevan /C:stä ja Nokia oli tollojen hallussa. Niinpä otinkin sitten esimerkiksi aina Viron.

Suomeen tarvitaan rohkeita ja kyvykkäitä sijoittajia, jotka eivät pakota pienyrittäjiä tekemään /saukisina euvostotekesiläisiä liiketoimintasuunnitelmia, vaan jotka katsovat sopivat tiimit, antavat niille rahaa jo suunnitteluvaiheisiin ja sitten saavat kunnon tuloksia. Tästä kirjoitan myöhemmin tarkemmin.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #20
Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Mitä tarkoitetaan henkisellä rikkaudella ja kenellä sitä on?

Käyttäjän Atroman kuva
Atro Åman

sotella ajetaan pakkokuntaliitokset, valtionosuuksia leikataan kokoomuksen pimittämällä tiedolla, tarkoitus peränään yksityistää lääkäripalvelut = rahat pois köyhiltä.

Ajavat varmasti myös läpi ensimmäisen palkattoman sairaslomapäivän.

Lasse Laaksonen

Ja sitten kun rikas virkamies jää kiinni lahjuksista, niin hän saa puoli vuotta saikkua satumaisella palkalla. Siinä ei yksi päivä mitään merkitse.

Kun meikäläinen taksikuski sai veritulpan jalkaan jo toisen kerran, niin eikun buranaa ja Tuusulan väylälle kuskaamaan niitä saikkulaisia lomamatkoilleen. Ai niin, buranaahan ei saa edes syödä eli jääpussia vaan.

Ilkka Luoma

Yksityiseltä puolelta saattaa lohjeta mukavammin "sopivat saikkupaperit" kuin yhteiskuntapuolelta - missä siten kannetaan vastuuta, herääkin kysymys?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #21

Suurin vastuu on siinä, että ihminen pysyy mahdollisimman pitkään työhaluisena ja -kykyisenä.

Ilkka Luoma

Kunta(pakko)järjestelyillä maamme halitus haluaa padota ja elimoinoida Keskustan maakuntasuomen vallan - ja tätähän vastaan Keskusta luonnollisesti taistelee, mutta unohtuuko itse tavallinen arki-ihminen?

Käyttäjän Atroman kuva
Atro Åman

Kokoomus vastustaa voimakkaasti Espoon liittämistä mihinkään, mutta sote uudistuksella leikataankin valtionosia sosiaali- ja terveyspalveluista. Kokoomus kannattaa terveyspalveluiden yksityistämistä, tarjoamalla tästä verovähennystä! Eikö ole melko läpinäkyvää, että suuri osa rahoista menee tällä menettelyllä kokoomuksen pussiin ja pois pieneltä ihmiseltä. Kokoomus yrittää taas vedättää ja se kyllä tulee ilmi kun uudistukset julkistetaan.

Eli kokoomus ei halua itse osallistua maksamaan muiden laskuja vaan haluavat tehdä rahaa tällä vitun isolla kusetuksella!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #24

Kokoomus kannattaa vahvemman lakia - eläinkunnan evoluution myötä, heikko katoaa. Onko kokkare heikko?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Tämä lienee Kokoomuksen ja demareiden todellinen syy "kuntauudistuksiin".

Ilkka Luoma

Kokoomus olettaa, että yhden päivän poissaolot ovat rapula - yms. lintsauspäiviä.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kokkare voi olla itsekkin känässä arkena ja jää pois duunista rapelin vuoksi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #29

Känni on inhimillistä ja kuvastaa paljolti heikkoa itsetuntoa.

Ilkka Luoma

Mikä on Kelan osuus, kun yksityinen lähettää potilaalleen laskun, ja miten se vaikuttaa esimerkiksi työttömyysperuspäivärahalaiseen?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Katainen lienee meidän vaarallisin "yhteiskuntapommi", jolla johtajuus on kadonnut tai ei edes koskaan löytynytkään!

Ilkka Luoma

Kataisen teot ja tekemättömät työt tulevat kansantuomioistuimen eli eduskuntavaalien myötä kansalaisten päätettäväksi, jo ennenaikaisesti ensi keväänä!

Ilkka Luoma

Otetaan hyvin raflaava esimerkki: "kumpi on tehokkaampi jakamaan eutanasiaan pääsylippuja - yksityinen rahallista voittoa hamuava yksityinen lääkärikeskus, vai kunnallinen sosiaaliseen vastuuseen keskittynyt kunnallinen ja yhteiskunnallinen laitos, jonka tähtäin ei liikevoitto, vaan elämän laadun voitto" - siis jos jossain vaiheessa eutanasia laillistetaan. Nyt käsi sydämelle!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Voitosta maksettava provisio, palkkio tai muu kannuste tekee rahalle persoksi.

Ilkka Luoma

Laki määrää osakeyhtiön tuotamaan ennen pitkään voitoa, tai häämöttää konkurssi, jossa joku on aina nuolemassa näppejään, velkojana.

Toimituksen poiminnat