Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Puukko

Viikolla polvistuen pääministeri Jyrki Kataisen (Kok.) eteen tuotiin puukko - tuo ristiriitoja tuova ja ratkova yleishyödyllinen työväline.

 

[ ... suomalaisen talvisota-jermun lumipuvun vyössä roikkui ikiaikainen puukko; sillä vuoltiin, kaivettiin, nirhattiin, siveltiin ja jopa pistettiin. Saamelainen on ylpeä, jos hän saa lahjaksi puukon - siksi elintärkeä yleisleikkuuväline tämä Lapinleuku **] poromiehelle on. Kiinassa puukon ojennus toiselle on kutsu kaksintaisteluun, jossa toinen osallistuja ei saata sukua enää jatkaa ...   puukko on miehen mittainen väline ja monille viimeinen turva ... ]

 

 

Polvistunut nuori halusi poliisien ilmaisun mukaan julkisuutta, kun esitti puukon pääministerin näkyville - osoittamatta sillä, tai puhumattakaan, että olisi sohinut tai esittänyt lyöntiin lähtöä. Nuori oli valinnut ikiaikaisen ja kunnioitetun välineen viestiksi - jossa kuulsi syvät henkiset haavat elämästä ja olemisesta.

 

Puukko oli yllätys ja siitähän media riemastui - olihan kyseessä ensi alkuun jopa puukotusyritys, ellei peräti tapon yritys. Medialta puuttui kompetenssi nähdä arkielämän syvyyksiin.

 

 

Tänään nuoret huutavat hätäänsä monella tavalla

 

Se näkyy poliiseille, terveyskeskuksille, sosiaalitoimistoille, nuorisotyöntekijöille, sairaaloille - nyt jopa jo papeillekin, mutta ei kovinkaan usein vanhemmille. Nuori ajelehtii, nuori vaikeroi - nuori on ja oli unohdettu. Kylvetyt viikkorahat eivät auttaneet - olisi ollut kaipuu välittämisestä, edes muutamasta lämpimästä sanasta - puhumattakaan yhteenkuuluvuudesta, olla perheen ja kodin täysivaltainen jäsen.

 

 

Polvistunut nouri esitti puukon vanhana symbolina,

 

sellaisena esityksenä, että se ei voinut jäädä huomaamatta. Puukon viesti pääministerille oli selvä - "Miksi Te poliitikot olette unohtaneet nuoret, miksi te vain lasittunein silmin hoitti kasvua, materiaalista kasvua - sisällyksetöntä hyvinvointia - elintasoa. Jotain unohtui - unohtui ihminen, unohtui se ihminen, se nuori, jonka piti olla seuraavana vastuun rajapinnassa - osallistumassa yhteisiin asioihin.

 

 

Jäsenyys yhteiskunnassa on tavoite,

 

sellainen jäsenyys, joka tuo arvostusta, tarpeelliseksi tuntemisen tunnetta, välittämisen nektaria kokemuksena, että en ole yksin. Moni jäi yksin - juurikin nuoret. 73.000 nuorta ajelehtii - on huumeet, alkoholi, rauhoittavat - ja masennusta torjuvat lääkkeet. On katukauppa, on katujen laki - ole kova tai tule lyödyksi. Moni kantaa jo nyt mukanaan tuota tarinan keskipistettä - puukkoa, se on turva, sillä minä puolustan reviiriäni, sitä pientä aluetta - joka ympärilläni hätää on huutanut vuosikaudet - ilman vastakaikua.

 

 

Nyt haettiin vastakaiku sillä tavoin,

 

että mediakin heräsi, poliitikot heräsivät, virkamiehet heräsivät, mutta miten - ensimmäinen vastaus oli - "Lisätään turvamiehiä, tarkastetaan käytänteet" - seuraavaksi hoksattiin, että "lisää koulukuraattoreita, lisää mielenterveyshoitohenkilökuntaa - lisää psykologeja, psykiatreja, lisää ja lisää".

 

 

Nappi huuleen ja baanalle

 

Nyt jo Suomessa jaetaan reippaasti enemmän mielenterveyslääkkeitä kuin missään muussa Pohjoismaassa - olemme pillereiden luvattu maailma, katukauppakin rehottaa. Meillä piti olla paras kouluterveydenhoito, meillä piti olla maailman paras peruskoulujärjestelmä, niin piti olla ... 73.000 nuorta on suuri määrä, meillä - Kiinassa se merkitsisi noin 18 miljoonaa nuorta!

 

 

Hätähuuto kiirii kaupungeista, maaseutukunnista - kaikkialta

 

Syitä ajelehtimiseen olemme koettaneet löytää kaikkialta - kaikki muut tahot, toimijat ja instanssit on jo läpikäyty ja "viallisuudet" löydetty - paitsi me lasten ja nuorten vanhemmat. Missä meni pieleen - unohdimmeko kasvun huumassa - näyttö- ja vertailutalouden kiimassa perheen, ydinperheen, jossa lapset ovat se ainoa numero yksi, jonka evoluutio meille tehtäväksi antoi - tehtäväksi kasvattaa ja osallistua.

 

 

Puukko on terävä, se viiltää -

 

... tällä kertaa sen piti viiltää henkisesti näkemään hätä, jota huudetaan öisiltä kaduilta. Tuo viilto ei vuotanut konkreettisesti verta - se vuosi elämän verta, sitä henkisyyden verta - mitä vaille niin moni lapsi ja nuori oli jäänyt kotonaan. Kodin piti osata kasvattaa, huolehtia ja välittää.

 

 

Puukko on tylsä -

 

tuo tyhjyyden tylsyys näkyy maalllisessa kerskassa, jossa moni meistä elää - lisää, lisää ja vielä kerran lisää. Suurempi auto, suurempi talo, suurempi vene, pidempi ulkomaanmatka - kaiken piti kasvaa. Eräs asia ei kasvanut monissa perheissä - se kasvu olisi ollut se ainoa kasvu, jonka evoluutio meille on järjestänyt tehtäväksi - osallistumisen kasvu kasvatuksena jaettavaksi aina uusille ---  

 

... kasvatus, ja kasvu vastuuseen, jossa lapsi, nuori ja jälkikasvu olisivat voineet ottaa vastaan sen vastuun, jota eräät ja monet poliitikot (yhteisten asioidemme hoitajat) silmät lasittuneina ja sokeina eivät nähneet; nähneet sitä mihin olimme ja olemme menossa.

 

Olimme unohtaneet sen tärkeimmän - osallistumisen siihen "kuolemattomuuden ketjuun", mitä geeniperimän tulevaisuuteen vienti omana itsenämme olisi jälkeläisinämme vieneet; meidän perintöä muistona olemassa olostamme. Liian moni hävisi - liian moni unohti vastuun, sen todellisen vastuun.

 

 

*] Puukko - Wikipedia ---  http://fi.wikipedia.org/wiki/Puukko    ----![Wiki]

**] Lapinleuku - Wikipedia ---   http://fi.wikipedia.org/wiki/Lapinleuku    ----!Wiki]

 

...

PS.

Teksti on voimistettu yli keskiarvoajattelun - eikä niinkään nyt tuo esille niitä monia onnistumisia, joita perheissämme kasvaa ja nousee. Tämä on teksti "niistä liian monista, joita taas liian harvat olivat muistaneet" - unohdettuja on liikaa, sillä jokainen menetetty nuori on tappio vanhemmuudellemme --- meillä on velvollisuuksia - niitä oikeita ja tärkeimpiä vastuita.

 

 

 

...

Sent

 

Cc: arkkipiispa@evlut.fi ; lauri.ihalainen@tem.fi ; jukka.gustavsson@minedu.fi ; presidentti@tpk.fi ; taru.tujunen@kokoomus.fi ; timo.laaninen@keskusta.fi ; juha.sipila@eduskunta.fi ; paavo.vayrynen@keskusta.fi ; paavo.arhinmaki@eduskunta.fi ; ville.niinisto@ymparisto.fi ; anni.sinnemaki@eduskunta.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; paula.risikko@stm.fi ; maria.guzenina-richardson@stm.fi ; pirkko.ruohonen-lerner@eduskunta.fi ; paivi.rasanen@intermin.fi ; jutta.urpilainen@vm.fi ; jyrki.katainen@vnk.fi

Sent: Friday, October 26, 2012 8:38 PM

Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Puukko

...

 

 

Puukko *]

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Ilkka Luoma

Ei niin vakavaa asiaa, ettei siihen voisi inhimillisellä huumorilla lisätä kevennystä - Kummeli, Puukon veljekset:

http://youtu.be/YWCYc5_h4aM

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Erittäin hyviä huomioita - asiat ihan loistavat silmiemme edessä mutta "hymyily ja tuotesijoittelu" on sokaissut ihmiset. . . kaasukammioon marssittiin myös klassisen musiikin tahdissa ja sotilaiden hymyillessä - mitä muutakaan he voivat - tilanne oli liian absurdi tajuttavaksi. Hymyssä suin ( kts. esim. TV juontajat )romuttuu rakenteet yhteiskunnassa.

Ilkka Luoma

Suomen valtaapitävät poliitikot tekevät valtiopetosta nuorisoamme kohtaan - emmekä saa unohtaa lasten vanhempia. Edellinen suuri valtiopetos kansakuntaa kohtaan oli 1960 -luvulla, kun maaseudun hyvin ahkerat työttömät lähtivät Ruotsiin valamaan Maraboulle suklaata ja kokoamaan Saabille autoja - olisi mukava tietää muuten, mikä piristysruiske olivat nämä suomalaiset maahanhanmuuttajat Ruotsiin - oliko heitä peräti 200.000?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

YLEn asiaan liittyvä dokkarisarja oli koskettava!

Ilkka Luoma

Iltalehden vastinkeskustelussa kiinnitetään paljon huomiota puukon ja keittiöveitsen eroon, sekä lakiin, joka määrittää puukon (veitsen) kantoon liittyviä oikeuksia ...

http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.p...

Toimituksen poiminnat