Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Työn uudelleenjaon taistelu - osa II

Uutisoinnissa mouruavat yt -neuvottelut toisensa perään -  ... Pöyry, Nokia, Metso ja Accenture jne ... niin vakaiksi ajateltuja vienti-insinööritöitä vähennetään urakalla - miksi? ...

 

[ ... Suomessa Insinööriliitto pohtii mitä tehdä, kun insinöörejä vähennetään ja töitä siirretään muualle - väki reagoi ja marssii mielenosoituksellisesti pihalle *] - ulosliputus tapahtuu lähinnä halvemman kokonaistyökustannustason maihin; esimerkiksi Kiinaan, jossa valmistuu noin 360.000 insinööriä joka vuosi, yhdellä suurella erolla - meidän yhden palkalla saadaan Kiinassa 3-5 insinööriä, toistaiseksi   ...]

*] ---   http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/54361-lakkoilu-on-menneen-maailman-ase   ---

 

Suomalainen insinööri tai muutoin korkeammin koulutettu henkilö ei ole sen parempi kuin huonompikaan kuin kiinalainen opintoveljensä tai -sisarensa. Työmoraali, tapa tehdä työtä, itsellisyys ja oivalluskyky ovatkin sitten yksilökysymyksiä - ja noita ominaisuuksia kilpailutetaan nyt urakalla, ja maailmanlaajuisesti - siksi tiuhaan töitä siirtyy meiltä muualle.

 

 

Ensin automatisoimme - saavuttaaksemme kasvua

---   http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18232-automatisoimme-itsemme-palvelemaan-toinen-toisiamme   ---

Kasvua ja kasvua - enimmillään vieläpä kasvulle kasvua; näin "kuului huuto tää, kun etäämmäksi emme nää". Loputon kasvu on mahdoton yhtälö. Ylisuuret rakenteet purkautuvat evoluution pakosta - sujuvuus, vikkelyys ja taistelukyky lähtevät pienuuden ekonomiasta, jossa hyödynnetään sopeutuvaa materiaali- ja energiakäyttöä; harmoniassa muun eliöyhteisön eli biosfäärin kanssa. Robotiikka on ihmisen pahin vihollinen - meidät on luotu tekemään työtä. Ellei työtä - niin sitten levottomuuksia.

 

Sitten hamusimme lisää kasvua - Euroopan miltei lyhyimmistä työrupeamisista

---   http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/80436-kasvua-kasvua-ja-viela-kerran-kasvua   ---

Työväenliike teki Suomessa suuren urakan, kun nosti duunarin tirehtöörin kengän alta - näin saavutettiin vastuullisten patruunoiden aikakausi, jolloin kaikki tehtiin Suomessa ja paljolti tavarat sekä tuotteet vietiin maailmalle. Toverille järjestettin asunto, puolikas terveydenhoito, jalkapallojoukkue ja kotimaiset vessanpytyt firman asuntoon - näin esimerkiksi Juuso Walden 1] palveli tärkeintä voimavaraa - työväestöänsä.

Nälkä kasvaa syödessä ja alkoi tehollisen työajan vähennys - tipahti lauantai, syntyivät pekkaset ja pakkaset, jolloin työtä ei tarvinnut raksalla tehdä. Vuotuinen työaika väheni, ja oli pakko lisätä tuottavuutta - koneet tulivat avuksi, mutta urakoilla liksat nousivat. Syntyi paperilaisten syndrooma, jossa työn hinnalla ei ollut enää mitään yhtäläisyyttä toverisolidaarisuuteen. Liian lyhyellä työajalla - liian suuri palkka. Pää oli tullut vetävän käteen.

 

Palkkojen leikkaus tapahtuu joka tapauksessa

---   http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/81609-alennammeko-palkkojamme-saastammeko-nain-tyopaikkamme   ---

Teemme työtä palkkaa vastaan. Me myymme vapaa-aikaamme työnantajalle. Meidän tulisi tehdä tuottoa palkan maksajalle, muutoin yhtiö tai työnantaja ei voi tulla toimeen. Voitollakin on rajansa ja työntekijän arvostus tulonmuodostajana pitäisi saada kunniansa.

 

Miten käytämme annettua oikeutta tehdä työtä - näemmekö vastuun jatkuvuudesta?

Ahnehtiiko omistaja liiaksi ja onko johtajisto valmis myös luopumaan, tulemaan vastaan esimerkkinä "lattiatasolle", jonka kokonaispalkkakulut ovat merkittävin palkkaerä kokonaispalkkakustannuksista - lukumääränsä vuoksi. Otatko Sinä vastaan keskimääräisen noin 5-20 prosentin palkka-aleneman - vai valitsetko kortiston ja ansiosidonnaisen?

 

...

Miksi Saksa on poikkeuksena niin väkevä?

---   http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/50431-saksa-tuli-tanaan-vakevana-ulos-historiastaan   ---

Saksassa työttömyys on noin reilu 5 prosenttia, Espanjassa 25% ja EU:ssa keskimäärin 11 prosenttia. Kreikassa kansantaloutta kuritetaan noin 5 prosenttia - -ensi vuonnakin. Saksa takoo ylijäämää, sen teknologia menee kaupaksi - muun muassa Kiinaan. Miksi Saksa on niin väkevä, vaikka siellä palkat ovat korkealla. Onko se kuuluisa laatu ja saksalaisen insinöörin imago? Niin tai näin - Saksa kantaa vastuuta harteillaan

 

Nyt Saksa ottaa sen taloudella, mitä se ei saanut aseilla

Saksalaisilla on sittenkin vahva identiteetti, heillä on väkevä historia - ja heillä on osaamisen taito oppia huomiselle, unohtamatta eilistä! Saksa on Euroopan takuumies velivenäläisen kanssa - niin kauan kuin kaasu virtaa Itämeren putkessa, vallitsee Pohjois-Euroopassa rauha ja edellytyksen keskinäiselle kaupalle. Saksa tarvitsee Venäjän raaka-aineet sekä energian ja Venäjä taas Saksan teknologian - noista elementeistä pitkälti koko Euroopan kaupallinen hyvinvointi on rakennettu.

 

Kiinalaiset valloittavat maailman?

-eivät valloita, vaan ottavat osansa yhteisen maapallon varannoista ja resursseista

---   http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/86688-paaseeko-mreuro-kiinalaisen-msyuanin-kukkarolle   --- 

On sanottu, että elämme nyt Kiinan vuosisataa. USA eli aikansa, ollen edelleen toistaiseksi maailman sotilaspoliisi. Kiina ajaa USA:n ohi - se on jo väestömääräinen tosiasia ja itämaisen logiikan tie. Kiinassa saadaan nopeita hitaasti eteneviä päätöksiä. Lännessä mahouduimme osaksi kehittymättömän demokratia-aatteemme vangiksi. Läntinen individuaalisuus näivettyy idän kollektiivisuudella.

 

Kiina ei kaltaistamme demokratiaa 2] edes tarvitse

Kiinalaiset korvaavat kommunisminkin uuskungfutselaisuudella 3] ja siihen maailmankuvaan kuuluu yhteisten maapalloresurssien tasaisempi populaatiojako kuin nyt. Länsi vähentää ja itä lisää - näin se menee, tahdoimme tai emme.

 

Uuseurooppalainen tie

Meille jää vähennyslaskun opetteleminen, meidän on "puolitettava" kulutuksemme, ja se skenaario on alkanut Kreikasta, Espanjasta - ja seuraavana Italiasta. Kasvuhokema ja voittopyyde kokevat uudistuksen, jossa kohtuus, tasaisempi jakauma ja arvostus tuotannontekijöiden kaikilla tasoilla saa oikeudenmukaisemman huomion.

Opimme olemaan yhteisö (maittain), joka tiedostaa maailmanlaajuisen työn uudelleenjaon taistelun 4] vaativan meiltä panoksia. Emme voi kupata biosfääriä enempää kuin se luontaisesti vuodessa tuottaa 5] - meidän on pakko, säilyttääksemme oman henkemme, tajuttava, että ihmispopulaation biomassa on vähäinen tekijä luomakunnan kaikkeudessa, josta mekin elantomme ravintona saamme.

 

Tyhjästä on lopultakin paha nyhjästä - ja tekemättömästä työstä ei makseta eikä ansiotonta voittoa jaeta.

 

 

...

VIITTEET TEKSTISTÄ

1] ---   http://fi.wikipedia.org/wiki/Juuso_Walden   ---[Wiki]

2] ---   http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26811-kiinalaisessa-jutussa-suomalainen-mahdollisuus   ---

2] ---   http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/85645-kiinalainen-ihmisoikeus-lansimaiden-hampaissa   ---

3] ---   http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/119647-kiinalainen-harppaus-uuskungfutselaisuus   ---

4] ---   http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/35029-olemme-maailmanlaajuisessa-tyon-uudelleenjaon-taistelussa   ---

5] ---   http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114707-uusiutuvat-luonnonvarat-on-nyt-sy%C3%B6ty-t%C3%A4lt%C3%A4-vuodelta-loppuun   ---

 

 

...

Sent

Cc: pasi.holm@ptt.fi ; sixten.korkman@aalto.fi ; olli.rehn@ec.europa.eu ; sirpa.pietikainen@europarl.europa.eu ; taru.tujunen@kokoomus.fi ; timo.laaninen@keskusta.fi ; juha.sipila@eduskunta.fi ; paavo.vayrynen@keskusta.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; eero.heinaluoma@eduskunta.fi ; presidentti@tpk.fi ; alexander.stubb@formin.fi ; erkki.tuomioja@formin.fi ; heidi.hautala@formin.fi ; jyri.hakamies@tem.fi ; lauri.ihalainen@tem.fi ; lauri.lyly@sak.fi ; mikko.pukkinen@ek.fi ; raimo.sailas@vm.fi ; jutta.urpilainen@vm.fi ; jyrki.katainen@vnk.fi

Sent: Wednesday, October 31, 2012 8:28 PM

Subject: KANSALAISMIELIPIDE - "Maailmanlaajuinen työn uudelleenjaon taistelu -osa II"

...

 

Maailmanlaajuinen työn uudelleenjaon taistelu

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen
Ilkka Luoma

Kiitos, tein sen säästelemättä mitään tai ketään. Koetin saada ainoastaan todelliset faktat pöytään ja sen realismin missä elämme nyt. Mutta kommentointi on tietenkin vapaata ja kriittisyyttä peliin, niin koetetaan vastata...

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel
Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Tylytystä, mutta liian totta!

Ilkka Luoma

Uutisointi kertoi juuri, että palkkatason yleinen linja on hienokseltaan lähtenyt laskuun ...

Toimituksen poiminnat