Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Itsemurha on benjihyppy tuntemattomaan ilman elämälankaa

TV2:n Punainen lanka luotasi vaikeaa tabu-asiaa itsemurhan olemusta Maarit Tastulan juontamana. Suomi on itsemurhaluvuissa keikkunut sangen korkealla, kuten "veljeskansa" Unkari. Itsemurha on tapahtuma, joka jättää suuret kysymysmerkit. Asiaa on käsitelty luonnollisesti jälkeenjäävien toimesta niin itsesyytöksinä kuin ihmettelynä, kun kaiken piti olla niin hyvin ja kun minä en tiennyt!

Joidenkin tutkimusten mukaan henkilö päätyy itsemurhaan vakaasta tahdosta ja pitkän harkinnan jälkeen. Itsemurha tuomitaan useasti periksiantamisena ja sietokyvyn heikkoutena. Luonnossa vaikuttaa eloonjäämisen ja suvunjatkamisen kamppailu, jossa eloonjäämisvietit rakentavat kykyä suvun jatkuvuuteen; siis elämänkierron ylläpitoon. Itsemurhaa voidaan tarkastella myös tapahtumana, jossa sen hetkisen eloonjäämiskamppailun nyörit katkaistaan ja valitaan hyppy tuntemattomaan. Itsemurha voi olla toive siirtymisestä jatkumoon, luonnonkiertoon, josta on saatu "näkymä" jo maallisen elämän aikana. Ihmisarvioiden mukaiset mielenvikaisiksi luokitellut ihmiset eivät yleensä itsemurhaa tee, vaan teko on useasti vakaa ja systemaattinen.

Osa itsemurhista tapahtuu "vahingossa" esim. liiallisen alkoholin tai lääke-alkoholiyhdistelmän vaikutuksessa. Vakaasti suunnitellut itsemurhat ovat merkittävä osa kaikista hypyistä tuntemattomaan. Yleensä jälkeen jää kirje tai muu viesti, jossa ollaan pahoillaan aiheutetusta tapahtumasta. Elämä on päätetty lopettaa, koska sille ei katsottu olevan enää mitään syytä jatkamiseen. Tämä elämisen syyn puuttuminen on ydinkysymys.

Tarkemmat syyt itsemurhaan jäävät useasti piiloon. Jää jäljelle kysymykset jälkeenjääneiden itsesyytöksistä, mitä jäi tekemättä. Itsemurha on rohkea teko, jossa vapaaehtoisesti valitaan tie ennenaikaiseen kohtaamiseen, mitä rajan takana on. Itse tapahtuman suunnittelu alkaa jo aikaisin ja useasti kaikki siihen liittyvät seikat on mietitty valmiiksi kirjeitä myöten. Jälkeen jää myös joskus päiväkirja, joka paljastaa etenevän prosessin kohti lopullista tekoa.

Itsemurha voi olla myös päätös luonnonkiertokulusta, jossa vaihtoehdot jäivät vain yhteen ratkaisuun. Syynä saattoi olla osaltansa oma näkemys soveltumattomuudesta maallisen elämän yhteisössä. Umpikujana voi olla myös tahaton ymmärtämättömyys yhteisön ja läheisten taholta. Tyhjyyden ja saavuttamattomuuden tunne voi yhtäältä aikaansaada lopullisen ratkaisun.

Oman elämän lopettaminen on äärimmäisen kipeä ratkaisu jälkeenjääneille. Tekijän yksinäisyys ajoi anteeksipyytävään tekoon poistumisesta päämäärättömästä elämästä. Tietämisen tuska jälkeenjääneiden hiljaisista kysymyksistä "miksi?" lisää tekijän surua viimeisellä ovella. Itse tekijälle syyt ovat varmaankin hyvin kirkkaat, koska teko on usein suunniteltu. Hädän kertominen ennen tapahtumaa ei enää onnistunut vastaanottamattomuuden/ näkemättömyyden vuoksi läheisten taholta, vaikka huolenpito olisikin ollut olemassa.

Viimeinen hätähuuto jäi tahattomasti ymmärtämättä ja lopullinen ovi avautui hyppyyn tuntemattomaan ainoana pelastuksena pois maallisen elämän tyhjyydestä. Jälkeenjääneille jäi kysymys, mitä oven takana oli ja on. Tuohon kysymykseen tulee vastaus kaikille.

Puhutaan 1990-luvun alun lamassa tuhansien tehneen viimeisekseen itsemurhan. Kaikki oli mennyt, ystävät kaikonneet menestyksen haihtumisen myötä - vaimo lähti, vei lapset mennessään - ulosottomies oli viimeinen kaveri - entä nyt kun konkurssiaalto on vielä toistaiseksi alkamatta - kääntyykö kelkka ja onnistuuko valtiovarainministeri Kataisen pyyntö huolehtia lähimmäistä paremmin kuin edellisellä kerralla...

.
Ilkka Luoma

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Kaunis ja rauhallinen puheenvuoro vaikeasta asiasta, Ilkka Luoma.
Kiitos

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ei ole syrjäytyneitä vaan syrjäytettyjä.

Jos syyt lamaitsemurhiin ovat korvien välissä, ne ovat ministerien ja muiden päättäjien ja kaikkien lamasta hyötyvien korvien välissä ja siellä, missä heillä pitäisi olla sydän eikä polkupyörän pumppu. On vastuutonta ja typerää syyttää laman uhria heidän päätöksistään ja etsiä itsemurhan syitä päättäjien uhrista ja hänen perheestään.

"onnistuuko valtiovarainministeri Kataisen pyyntö huolehtia lähimmäistä"

Onnistuvatko ministerit vastaamaan kansan pyyntöön huolehtia suomalaisten hyvinvoinnista?

Ilkka Luoma

TV 1:n Pääuutiset toivat jälleen esiin nimenomaan eräiden nuorien poikien vaikean lapsuuden jo oireilevan aikuisiälle itsetuhoisia merkkejä. Kiinnitämmekö riittävästi huomiota lapsiimme jo alusta alkaen - anna laatuaikaa jälkikasvullesi.

Toimituksen poiminnat