Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Nuoret huutavat kuuroille korville?

YLE TV2 teemoitti "syrjäytyneet nuoret" keskusteluohjelmassaan 27.11.2012 --- Tasavallan presidentti Sauli Niinistö [kok.] lähetti oleelliset terveiset: "Mitä Sinä tekisit asian eteen, jotta nuori kokisi elämänsä tarpeellisena ja yrittäisi eteenpäin?" -kirjattu mukaillusti - ei likikään sanatarkasti.

 

 

"Nuori on vanhempiensa jatke, ja minkä aikuinen taakseen jättää sen se edestään löytää. Aikuisten tärkein tehtävä on evoluution määräämä suvun jatkaminen, ja tämän jälkeen jälkeläisten kasvatus, joka luo sitten edelleen uusia sukupolvia. Näin luonto ja biosfääri järjesti "kuolemattomuuden", jossa syklisyys synnyttää jatkumon. Jatkumossa nuori on kuin varsa, joka laukkaa laitumella - onko siellä aidat vai ei - päättävät vanhemmat. Karanneita oreja on nyt liikaa; aidat eivät rajoita, vaan ohjaavat".

 

 

Nuorten syrjäytymistä on käsitelty kaikilta kanteilta - on vain eräs taho "unohtunut" tai jäänyt vähemmälle - omien vanhempien esimerkki ja malli - kasvatus, huolehdinta ja osallistuminen - unohtamatta yhteenkuuluvuden tunteen luontia --- mitä me kirjoitimme jo viisi vuotta sitten ... kun oli jo havaittavissa, etteivät kaikki koe tarpeelliseksi kokemisen iloa!

 

 

 


[2007]

[ ... Kansakunta on juossut aikansa muodin mukaisesti kulutuksen ja näyttötalouden kierteessä. Hengästys hiipii materiaalisen hyvinvoinnin alla - aikansa, työntyen lopulta pintaan vaihtoehtoja etsien. Eduskuntaohjattu kansalaisvaroin ylläpidettävä YLE on ottanut irtioton uuteen yhteiskuntatarpeeseen vastuuajattelun herättäjänä ... ]

 

LINK ---   http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/12/kansakunta-etsii-vaihtoehtoja-ja.html   ---

 

 


Taloudellisen hyvinvoinnin kasvaessa materiaaliset arvot pinnallistavat kuluttajat businesspisteiksi talousmiesten budjettikarttoihin. Tehotalous ajaa vain suurempaa tuottoa, tekijät ajavat suurempaa palkkaa, siis ostovoimaa - saadakseen lisää näyttöä ja hyväksyntää kyvystä olla kunnon jäsen kulutusyhteiskunnassa.

 

 

Väsymys kiirii yhä useammissa perheissä

 

Aika loppuu laatuajasta, aika loppuu perheeltä. Aika kuluu työssä, neuvotteluissa. aikaa ei ole jälkikasvulle. Lapset irtaantuvat ja ajautuvat hakemaan luonnottomasti hyväksyntää näyttötaloudesta ja katu- ja nettisäännöistä, joissa esiintyy lait, joita ei olisi vastuukotona säädetty.

 

 

Kansallinen YLE on ottanut irtiottoa kulutusyhteiskunnasta

 

YLE:n esittämät ympäristö- ja yhteiskuntadokumentit ylittävät jo ajallisesti kaupallisten kanavien mainosrahoitteiset amerikkalaistyyppiset elokuvaillat. YLE ajaa selvästi yhteiskuntavastuulinjaa kansalaisille niin luonnosta, ympäristöstä kuin ihmisen huolenpidosta toisistansa.

 

 

On perin selvää,

 

että väsyksiin kiihkeytyneessä kulutusjuhlassa ihminen kohtaa rajansa, ja etsiytyy älylliseen, pohdinnalliseen ja yhteiskuntavastuulliseen ajatteluun kohdaten meistä aiheutuneen ympäristömuutoksen ympärillään. Kasvun rajat on saavutettu. YLE ottaa irtiottoa markkinamekanistisesta näyttötaloudesta.

 

 

Kehitys on vuoksiaaltoa,

 

oli nuorisopolitiikan radikaalit ja väittelyherkät yhteiskunta-ajattelun nuorisovuodet 1960- ja 1970-luvuilla. 1980-90 taitteessa oli villisti vapautuneen pankkimaailman markkinariehat - jälkihehkuna tuhannet yrittäjien ja velkakuoppiin itsemurhautuneiden joukot. Voitiin myös sanoa työttömyyden vapauttaneen syrjäytyneet kidutusvuosiin. Maksamme vieläkin villiintyneiden pankkimiesten markkinaviestiä.

1990-luvun lopussa iskivät kiihkopörssivuosien rahanhajukammereiden pankkiiripojat kääräisten kahinakansan säästöporsasrahat ferrareihin, kelohuviloihin ja jet-falcon suihkarilentoihin Keski-Euroopan riemukaduille - tämänkin juhlan maksoivat kuluttajat - arkiharmauden keskeltä.

 

 

Viimeisenä episodina, osinko- ja optiopoikien kähminnän jälkeen -

 

...lattiataso innostui huudattamaan kimpaantuneena isoisten ahneudesta palkkansa 11-24% nousuun. Oli tullut "rahvaan" aika - nyt ulosmitattiin pitkän ylijäämäisen vientiputken hedelmät tuhoamalla tupo (tulopoliittinen kokonaisratkaisu), tuo konsensuksen viimeinen linnoitus.

 

 

YLE hoksasi tulleen tilauksen ja muutti linjaansa

 

Esille tulevat vastuuajattelu, ajatusherättely sekä kysymysasettelu, kun maailman hukkuu paskaan. Raakaa ja kovaa tekstiä, mutta puskan ravistus on sitä parempi, mitä enemmän käyttää suomalaisen sisun herättävää voimasanastoa.

 

 

Osa kansakuntaa ajautui henkiseen paitsioon -

 

...oli vain takarenkaiden leveys, pakoputkien lukumäärä ja tuplapakastimet kesämökillä. YLE tarrasi kiinni aikaan ja nosti katsojaluvut nousuun ymmärtäen, että kyllästys kiirii pitkin lähiöitä, joista aina on maksettu laskut - niin pankkikriisistä, kuin pörssipoikien hulabaloosta ja lopulta yliähkyröidyistä optioistakin.

 

 

...
Kansakunta kyllästyy osattomuudesta, hyväksymättömyydestä ja puoluepolitiikan pinnallisuudesta. Nyt olemme pakanneet kotimme täyteen näyttötaloutta, kiinnittämättä liiemmin huomiota perheyhteydelle kuin ajatukselle kokonaisesta kansakunnasta. Kyllästykseen ajautuneet ihmiset ovat alttiita vahvasti osallistuville johtajille, jotka lupaavat yhtenäisyyttä, tunnetta ja uskon voimaa olla suomalainen.

Motivoitunut kansa ratkaisee ohjatusti kaikki ongelmansa ja valitsee ohjaajiksi ne, jotka lunastavat lupauksensa - olivatpa ne kuinka pieniä tahansa. Mutta mihin tuossa edellä mahtui lapsi ja nuori - se tulevaisuus, joka maksaa sen kalliin laskun, minkä me teimme? mihin unohtui nuori ja hänen tarpeet ja pyyde saada huomiota? Tästä koituu vielä kallishuomen - liian kallis.

 

...

PS [2012]

 

Olikohan pääministeri Jyrki Katainen [kok.] miettinyt loppuun saakka ruotsalaisten mallia, jossa äidit patistetaan aiemmin töihin/ puolipäivätöihin lapsen tärkeimmiltä kehitysvuosilta - näinköhän Jyrki on tajunnut mitä patistamisesta lopulta voi seurata -

 

Maallisen kerska- ja näyttötalouden luonti ei ole se tärkein - tärkein oli se aivan tämän kirjoituksen alussa mainittu "kuolemattomuus", jossa sukupolvi toisensa jälkeen oikeaa vastuuta kantaen huolehtii jatkajansa, nykyisensä ja edellisensä ...

 

 

...

Ilkka Luoma

 

 

 

 

Sent

Cc: Hiltunen Rakel ; timo.laaninen@keskusta.fi ; taru.tujunen@kokoomus.fi ; paavo.vayrynen@keskusta.fi ; pirkko.ruohonen-lerner@eduskunta.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; maarit.tastula@yle.fi ; jyrki.richt@yle.fi ; heidi.hautala@formin.fi ; carl.haglund@defmin.fi ; paivi.rasanen@intermin.fi ; jutta.urpilainen@vm.fi ; jyrki.katainen@vnk.fi ; paavo.arhinmaki@eduskunta.fi ; maria.guzenina-richardson@stm.fi ; lauri.ihalainen@tem.fi ; arkkipiispa@evl.fi ; paula.risikko@stm.fi ; presidentti@tpk.fi ; atte.jaaskelainen@yle.fi

Sent: Tuesday, November 27, 2012 9:48 PM

Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Unohdetut lapset ja nuoret -on lankeavan laskun aika.

...

 

 

Yhteenkuuluvuuden tunne kultaa mielihyvän

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Ilkka Luoma

Olet oikeassa - olisikin parempi ilmaus sanoa "äänetöntä huutoa"

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Minusta nuoret vain alistuvat ja hiljenevät.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #5

... äänettömästi purkavat hätäänsä kaduilla, tuhoten itseään?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #5

hätähuuto näkyy liian useissa elämän päättymisissä.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

silmissä pohjaton hätä ...

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel
Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

eivät huuda, ja se tässä surullista onkin.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel
Harri Rautiainen

Ilkka, kaikella ystävyydellä, mutta jotenkin tuntuu, että bloggaustyylisi on vaikealukuista?

Turhan pitkät kappalevälit eivät myöskään helpota.

Ilkka Luoma

Harri, kiitos kommentistasi. Viestintäni ulkoasuun en ole koskaan kiinnittänyt suurta huomiota - sehän voisi olla "myyvempikin" - olen keskittynyt sisältöön. Sisällön luettavuutta "testaan" jatkuvasti vakiolukijoillani - saan palautteeksi usein: "monimutkaista, vaatii asiantuntemusta lukijoilta" - tosin moni julkiosoite (jotka näkyvät lähes aina itse tekstissä, sen alaosassa) kommentoi ja pureutuu hyvinkin kipakasti aiheeseen - puolesta ja vastaan, tällöin ymmärtäisin, että sisälukutaito on kohdallaan ;) .. eli jutusta on saatu selko.

Tosiasia on se, että ymmärtävä lukutaito vaihtelee ja iän mukana muuttuu - esimerkiksi itse olen havainnut, että haastavia tekstejä joutuu paikkapaikoin lukemaan kahteen kertaan!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

jotenkin niin aikaan sopiva, valitettavasti.

Toimituksen poiminnat