Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Maan alle piiloon yltyvältä säältä!

Ilmastomme on oikeasti muuttunut, eikä tässä nyt kannata enää pohtia mistä syystä. Joudumme joka tapauksessa vähentämään kulutustamme, täällä lännessä *] - niin materiana kuin energiana.

 

Syys- ja "alkutalven" myrskyt ja reippaat vesisateet yleistyvät ja yltyvät - Suomen etelärannikolla (-kin) käydään oikeastaan kamppailua siitä onko lämpötila hiukan miinusta tai hiukan plussaa - sillä se määrää veden olomuodon, joka tapauksessa vettä saamme jatkuvasti enemmän...,

 

... silti tiukka ”venäjäntalvi”, kenraali pakkasaalto Siperiasta iskee aika-ajoin lyhyeksi aikaa lännemmäksi kuin koskaan. Kyllä Siperia opettaa ;-)

 

...

*]

Läntinen individuaali kulutus- ja näyttötalousihminen kulutti kymmenkertaisesti sen määrän viimeisen 100 vuoden aikana, mitä itäinen kollektiiveljemme on tähän mennessä kuluttanut ja saastuttanut. Jos Kiina ottaisi saman tahdin kuin amerikkalaiset, viimeiseltä 100 vuodelta – ei ehkä mitään ”ongelmia” enää olisikaan – olisi vain kulutustorakat jäljellä; vai toimiiko itsesuojeluvaisto paremmin kuin itsetuhomekanismi?

 

 

”Kaivautukaamme maan alle ”turvaan ja piiloon” – onhan meillä johto- ja langattomat yhteydet toisiimme ja ainakin suurkaupunkien energiajohdotkin ovat turpeen alla piilossa – metrollakin pääsee suoraan Kamppiin kuluttamaan; nousematta maanpinnalle...”

 

 

...

[2006] Ilmasto muuttuu aina ihmisen kanssa ja ilman ihmistä

LINK -   http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/07/ilmasto-muuttuu-aina-ihmisen-kanssa-ja.html   ---

 

On havaittavissa innokkaita ihmistä puolustavia ahaa-ilmiöitä, ettei pienen ihmisen vaikute muutakkaan ilmastoa. Kädenvääntöä harjoittavat tutkijat, elinkeinoelämä ja kuluttajat. Ihminen on mestari antamaan itselleen positiivisia ja vapauttavia synninpäästöjä.

Auringonottajat ovat tohkeissaan, kun paistaa niin kuumasti, että suojakertoimia pitää lisätä kesästä toiseen. Punaniskoja ja paahtuneita "kahvinpapuja" seilaa kaupunkien ja maaseutujen rannoille. Samaan aikaan eläin- ja kasvitieteilijät pongaavat uusia lajeja kotoperäisten joukosta. Säätieteilijä selostaa, että on niitä kuumempiakin kesiä ollut, ainakin viimeisen sadan vuoden aikana. Grönlannin jäätikötkin tuntuvat sulavan nopeammin.

Ihminen on lyhytnäköinen, jos hän todistelee itselleen kulutuksen mandraa ja sen vaikutetta kansantalouteen ja jatkuvaan kasvavan hyvinvoinnin autuaallisuuteen. Tosiasiassa merkittävin seikka on se, että ihminen käyttää apuvälineitä, jotka ovat tehdyt materiamuutoksilla käyttämällä ulkoista ihmisestä riippumatonta energiaa. Ihmisen hyvinvoinnintavoittelu ja kasvuhegemonia perustuvat juuri nimenomaan tähän kiihtyviin materiamuutoksiin ja ulkoisen, kierrossa olevan lainaenergian käyttöön.


Läntinen maailma kuluttaa yksinkertaisesti liikaa – oletko valmis vähentämään?

(Samalla palkkammekin vähenee automaattisesti ja kilpailukyky kohenee)

 

Juuri nyt poltamme autojemme moottoreissa sitä kasvuenergiaa kierrosta, joka syntyi miljoonia vuosia sitten. Me porasimme sen esiin ja syydämme jätökset muusta eläinkunnasta riippumatta ilmakehään. Ihminen on mestari siirtelemään itseään ja tavaroitaan paikasta toiseen, itseasiassa koko elämämme toinen kliimaksi on siinä. Ensimmäisen me tiedämmekin.


Eläinkunta ei käytä harmoniassaan apuvälineitä,

ne saalistavat suoraan ja eliminoivat heikot ja huonokuntoiset pitäen populat elinvoimaisina ja lisääntymiskykyisinä kokonaistasapainon järkkymättä, tiedostamattaan. Ihminen haalii toimeentuloansa eliönaapurilta; muulta kokonaiskasvustolta siihen tahtiin, että riittävyyden rajat häämöttävät.

 

Ihminen on onnistunut tuhoamaan jo menneisyydessä omia erillispopulaatioitaan mm. ryöstäviljelemällä tai omalla nahistelulla omistamisesta ja vallanhalusta. Ihmiselle ei riitä luontainen sille kuuluva reviiriys.


Ilmasto muuttuu oli ihmistä tai ei

Ihminen ei tiedä kaikkia muutosprosesseja eikä tapahtumajatkumoita, joita on nopeita ja äärimmäisen hitaita. Tiede selostaa aina enemmistöperiaatetta ja tiedeyhteisön hyväksyntää. Me vain unohdamme sen, että osuutemme ja tietomme syyn ja seurauksen laeista ovat tuntemukseltaan häviävän pieniä. Emme pelasta itseämme selittelemällä osallistumattomuuttamme ilmastomuutoksiin. Pitkässä skaalassa emme pelasta itseämme millään tutkimustuloksella tai uskomuksella.


On vastuuntunnotonta polemisoida vaikutetekijöitä ilmaston muutoksien osalta auringolle, taustasäteilylle, avaruuden hiukkasmyrskyille tai muille vetovoimaisille aiheuttajille niin ajatuksina kuin tieteellisenä "totuutena". Olisi mielekästä myös tutkia osuuttamme omiin ongelmiin, koska ne vaikuttavat säteilevästi myös muihin eliöryhmiin ja elämän edellytyksiin.

Ylihuomenna voimme varautua mm. yksityisautoilun loppumiseen, rusketus- ja uteliaisuusmatkailun päättymiseen, lisääntyvien apuvälineiden kehittelyn ja kasvattamisen vähenemiseen.


Mihin katosi meidän luonnonrauha ja kyky nähdä metsä puilta?

Ihminen voisi etsiä omaa luonnonrauhaansa sisältänsä hyväksyen tasapainon, joka menetettiin, kun huomattiin käden jatkeeksi nuija, kuokka ja itse-ehtoisesti tehty tuli. Elinpiiri- ja mukavuudenhaluevoluutio hoiti hommat tähän päivään, jossa 100 vuodessa poltimme taivaan tuuliin ilmastomuutoksien siemeniksi energiamäärän, jonka valmistamiseen muulta luonnolta meni esimerkiksi 30 miljoonaa vuotta.


Ihmiselossakin toisen ihmisen syyllisyys on todennäköisempi kuin oma, ...ainakin niin me itsellemme usein perustelemme. Ehkä me olemme antaneet sen pienen kiihdykkeen, joka nopeuttaa prosesseja havaitsemallamme tavalla.

 

Olemme osa evoluutiota ja joskus itsetuhokoneisto poistaa muulle harmonialle epämieluisan pois biosfäärikierrosta – muiden ravinnoksi...?


Ilkka Luoma

 

 

Alaotsikon merkinnät muistiin merkitty:

MAANANTAINA, HEINÄKUUTA 17, 2006

 

http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/07/ilmasto-muuttuu-aina-ihmisen-kanssa-ja.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Ilkka Luoma

Facebook vähentää ulkoilua, siis vähemmän lumituiskukävelyä - sähköjohdotkin pääkaupunkiseudulla ovat maan alle kaivetut, metrokin kulkee siellä ja Kamppiin pääsee ilman ulkoilmaan nousua, heh, heh ... kaivautukaamme suojaan ;) ...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Syntyisimpä seuraavassa elämässäni myyränä.

Ilkka Luoma

Vakoilijoita on kutsuttu myyriksi ;)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Maailman väestö mahtuisi seisoskelemaan maassamme Riihimäen eteläpuolelle ja luulee, että voi vaikuttaa telluksemme ilastoon. Kiinalaaisetkin mukaan lukien. Tämä itsestään liikoja luuleva homo sapienssi.
Pitikö ihminen luolassaan liian suurta nuotiota kun edellinen jääkausi suli?

Ilkka Luoma

Nykyinen homo sapiens heitti ilmakehään ammoin kuolleiden biosfääriosasten 30 miljoonan vuoden sitoutuneet hilidioksidit ...

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Earth sheltered building kannattaa googlata.
Energiansäästö suojassa olevan rakennuksen osalta lienee merkittävä,Ja jo rakennuskustannukset ovat pienemmät.

Ilkka Luoma

Ehkä joskus, kun olemme sotkeneet säät sekaisin, muutamme maan alle ja projisoimme tarvitsemamme auringon valon peileillä alas ...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Väitän, että rannoille ja mereen rakennetut tuulivoimalat aiheuttavat resonassia, tärinää siis, joka tuhoaa kala-ja katkarapukantaa.
Väitän, että maalämpölaitteet paiokoillensa tuovat ikiroudan.

Ilkka Luoma

Riittävä määrä tuulivoimaloita pysäyttää kierron ja syntyy täystyven ;)

Ilkka Luoma

Millainen lumipyry oli Stalingradissa, kun Wehrmacht taisteli kesävarusteissa ja -30 asteen pakkasessa hiljalleen ylivoimaista vihollista vastaan - teurastuksen alla - valitamme -ko kovin pienestä?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minä olen puhunut kerrostalojen rakentamisesta alaspäin jo pitkän aikaa työpaikallani ja duunikaverit ovat siitä minulle aukoneet päätään rankasti. Siitä suivaantuneena olen toki aina kun mahdollista suunnittellut vaikka mitä maan alle.

Se mahdollistaisi aivan erilaisen rakentamisen. Ei ehkä kaikkialle maailmaan, mutta esim. suomessa, jossa ei juuri maa tärise, sehän olisi ihan mahdollista.

En ymmärrä miksi ihmisen pitää rakentaa talonsa maan päälle, se vie ihan suotta tilaa. Sen saman tilan voisi käyttää vaikka energiantuotantoon.

Olisihan se siistiä, jos kaikki se tila, jolle ihmiset ovat ahtautuneet olisi (melkein) luonnontilassa.

Ilkka Luoma

WTC kaksoistornit olivat jo 6 kerrosta maan alla - ja yhä enemmän rakennetaan maan alle - tonttimaan kallistuessa. Autohallit alimmaisena on jo vakio Hgin ydinkeskustassa ...

Heikki Knookala

aivan toimiva ajatus, mäkin oon miettinyt ottaa lopullisesti kylähullun maineen ja louhituttaa tähän peruskallioon kunnon luolatalon, no vain ajatellut, mutta silti. Ei tuule läpi seinien eikä tarvi maalata taloa jne. vielä, kun sadevesistä kerää vc:n käyttövedet niin jotain auttais sekin...samalla vois rakentaa lämpöpumpun tai muun lämmön talteenoton suihkuvesille jne aika edullseksi ja päästöttömäksi ois jäädä....

Ilkka Luoma

Monet eläimet hakevat suojaa mullan alta ja mekin sinne lopulta joudumme ;)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

lkka Luomalle sanoisin, että neekeripojat ovat älykkäiä. Rakentavat tulva-alueilla mökkinsä tolppien varaan. Suomipojat jokisuistoissa oottavat vesivahinkokorvauksia.

Ilkka Luoma

Jarmo Laurokselle:

Perintökaaren alapäässä olemme mekin olleet hyvin tummanpuhuvia Etiopian ylängöiltä ;)

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Siteeraan aloittajan kirjoitusta vain hieman muunneltuna.

-On vastuuntunnotonta polemisoida vaikutetekijöitä ilmaston muutoksien osalta ihmiselle niin ajatuksina kuin tieteellisenä "totuutena". Olisi mielekästä myös tutkia luonnon itsensä osuutta, koska ne vaikuttavat säteilevästi myös muihin eliöryhmiin ja elämän edellytyksiin.

Ylläolevalla viittaan siihen, että mitä ihmeen järkeä on tuhlata ympäristöstä huolehtimisen tärkein edellytys
-nimittäin taloudellinen hyvinvointi-
haamujahdilla.

"Ilmastomme on oikeasti muuttunut, eikä tässä nyt kannata enää pohtia mistä syystä. Joudumme joka tapauksessa vähentämään kulutustamme, täällä lännessä *] - niin materiana kuin energiana."

Että aloitukseesi liittyen: Kyllä kannattaa, on aikalailla eri asia tuhlata voimavarat väistämättömän muutoksen tehottomaan torjumiseen,
kuin hyödyntää ne sopeutumiseen.

Ilkka Luoma

Hyvä kommentti,

mutta miten sopeudumme, kun muutosvauhti ja -sykli ovat aivan liian nopeita - ainakaan evoluutio ei kerkeä mukaan!

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Luomalle sanon, että ihmiskunta on alkujaan ollut valkoihoinen. Afrikkaan jääneet ovat ajan myötä paahtuneet.

Toimituksen poiminnat