Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kansallinen itsetunto hukassa?

  • Eduskuntamme alaperspektiivistä - onko se niin etäällä arkikansasta? *]
    Eduskuntamme alaperspektiivistä - onko se niin etäällä arkikansasta? *]

Paljon puhutaan kansakunnan identiteetistä ja yhteenkuuluvuudesta. Mainostetaan myös mielipiteiden eroa ja kykyä olla jopa ”ristiriidassa” toistemme kanssa. On hienoa olla yksilö ja yksilöllisesti ajatteleva – on jopa reipasta olla (uho)kriittinen, sillä sehän kasvattaa tahtoa, edistystä ja voimaa. Kuluttamisen voimaa –ko?

Kansallinen kysymys on oma kansakuntaidentiteetti, joka Suomessa on vahva, mutta usein piilossa. Juro ja hiljakseen hammasta pureva kansa on osoittanut hädän hetkellä täyttä ykseyttä ja yhteenkuuluvuutta – sen ponnistaminen säilytti itsenäisyytemme.

 

Onko tämän päivän suomalaiskansallinen identiteetti kadonnut materiaalisen näyttö- ja vertailutalouden, markkinafilosofian sekä metodologisen individualismin 1] taakse?

 

1] ---   http://fi.wikipedia.org/wiki/Metodologinen_individualismi   ---

 

 

...

[2005]

Suomi puolustautuu hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämiseksi

---   http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/12/yhteinen-tavoite-luo-kansallista.html   ---

 

 

Koko perinteellisen EU:un alueella vallitsee hermostunut väliaika; ei oikein tiedetä minne mennään. Meidän kaltaisessa demokratiassa ristikkäinveto estää päämäärähakuisuuden. Kansan yhtenäisyys on parhaimmillaan kriisissä; tuolloin on pakko luoda yhteinen tavoite. Nykymallinen hoivayhteiskunta ei ole enään realistinen päämäärä.Kansallisesti on kaksi tärkeää ominaisuutta:

identiteetin mukainen päämäärä ja osallistumisen oikeus sekä velvollisuus sen toteuttamiseen. Ihmisen tehdessä työtä tietäen tarpeellisuutensa ja työnteon päämäärän, hälventää se epätietoisuutta ja antaa tyytyväisyyttä onnistumisien myötä, havaiten yhteistoiminnan tuovan tulosta niin edustamalleen yritykselle/yhteisölle kuin itselleenkin.

 


Suomessa työttömyys ja yksinäisyys jakavat kansaa

Asioista puhutaan paljon, mutta tekoja näkyy vähemmän. Uuden vuoden tärkeimmäksi kohteeksi tulevat ihmiset itse ja kyky huolehtia osallistuvuudesta yhteiskunnan kassan turvaamiseksi. Kansallinen hyvinvointi perustuu nyt ja huomenna tulonjakoon ja verokertymien vähetessä kukkaro käy laihaksi.

 


Kuluttajat uskovat nyt kykyynsä kuluttaa;

ostaa digiboxeja, littutelkkareita, ulkomaanmatkoja, kesämökin peruskorjausta ja suurempia autoja. Yritykset ovat reivanneet asennettaan huolestuttavampaan suuntaan; ulkoistukset kehittyviin maihin kiihtyvät ja useilla firmoilla tulee sen myötä menemään edelleen hyvin.

Kuinka käy ulkoistettujen yhtiöiden työntekijöiden? Nuo ostolistan tuotteet tulevat pääsääntöisesti tuontitoimintana ja tämä täytyy maksaa viennillä. Mitä me viemme, kun esim. suuri paperinostajamaa Saksa suunnittelee yhteistyöpaperitehtaita suoraan Venäjän metsien keskelle? Millä me maksamme mm. tuontipolttoaineen, kun Nokiakin tekee jo suurimmat voittonsa Kiinasta?

 


Emme ole itseriittoinen sisämarkkina,

vaan viennistämme elävä tekninen ja energiaintensiivinen yhteiskunta, jossa tulontasaus on viritetty lähinnä sosiaalidemokraattien ja maaseutuväestön edunvalvonnalla huippukuntoon.

Kuinka järjestelemme kulutuksemme, jos jaettava verovarallisuus pienenee ja hallinnonalat tappelevat pienenevistä jakorahoista. Eduskuntamme on rakennettu toteuttamaan lainsäädäntöä lähinnä tulontasaukseen. Brysselinkin tulovirta vaihtaa suuntaansa.

 

 

Kansan tahtoa toteuttamaton eduskunta

Eduskunnan on keskitettävä voimiaan säädäntötyöhön, jolla edesautetaan kilpailukykyä, maahamme virtaavia pääomia, tarpeidemme mukaista koulutetun ulkomaalaisen työvoiman saantia sekä matkailijoita viihtymään turvallisessa, puhtaassa ja hiljaisessa maassamme.

 

 

Jäämme odotamaan kansalaisherkkää presidenttiä!

[Huom! kirjoitettu vuonna 2005]

Tulevan presidentin valtaoikeuksia tulee lisätä vastaamaan kansalaisten toivetta. Presidentti on aktiivinen toimija, joka puskee aktiviteettia, ryhmähenkeä, kannustavuutta, osallistumisen halua sellaisen päämäärän eteen, jolla on nimi ja tarkoitus. Suomi tarvitsee päämäärän, kuten koko EU.


Kehittyvillä mailla, mm. Venäjällä ja Kiinalla,

on selvät päämäärät ja heidän kansalaiset tietävät ne. Venäjä on maailman raaka-ainevarasto toistaiseksi uinuvalla innovaatiopotentiaalilla ja Kiina on maailman liukuhihnatehdas siirtyen omaehtoisempaan suunnittelu- ja kulutuskäyttäytymiseen. Aktiviteetti ja toimeliaisuus ovat moninkertaiset verrattuna meihin tai EU:hun. Ylilyöntejä tapahtuu, mutta korjausliikkeiden frekvenssi tiivistyy vähentäen makulatuuria ja turhaa suunnittelua.

 


Heti Uuden Vuoden [2006] lähtömetreillä Suomen kansa on vedenjakajalla;

valittavan presidentin ominaisuudet tulevat olemaan merkittävä tekijä kansallisen yhtenäisyyden luojana. Nyt jos koskaan valinta on tärkeä ja nostaakin äänestysprosentin ennätysluokkaan. Nyt pelissä ovat Säilyttäjä tai Uudistaja; kumpi parempi, sen jokainen miettii itse peilaten omia tarpeita ja vallitsevia olosuhteita. On tapahtumassa yhteiskunnallinen muutos maailmanjärjestyksen vaihtaessa napaisuuttaan.

 

 

...

Lisäaineisto kiinnostuneille

---   http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/3468693/prototyyppi-kokoomus-astui-parrasvaloihin-/    ---

 

 

Ilkka Luoma

 

http://ilkkaluoma.kuvat.fi

http://jontikka.blogspot.fi

http://ilkkaluoma.blogspot.com

 

 

US           AL

 

 

...

*]

Suomessa Eduskunta säätää lait ja edustaa sananmukaisesti kansaa. Kansalaiset ovat kypsyneet puoluepolitiikkaan nykymallissaan; vastuunkantajaa ei löydy. Suomi käy Eduskuntavaaleihin vuoden 2007 alussa. On odotettavissa, että ehdokkaiksi nousee myös täysin uusia nimiä. Aika näyttää onko heillä vastuuntuntoa ja muutakin kuin oman edun tavoittelua. 

Suomi on erinomainen maa ja keskimäärin edustajat vastaavat kansan näkökulmaa, onhan valiintunut puoluekartta kutakuinkin sama vaaleista toiseen. Nyt yhteenkuuluvuutta kansalaisille tulee julistamaan joko Kepu-Demari akseli tai sitten orastavasti Suomi on löytämässä oikeistojuurensa; onhan Suomi vuodesta toiseen oikeistoenemmistöinen Eduskunnassa. 

Kuva otettu radikaalista kuvakulmasta 12.03.2006, kello 16:55. Uusi valittu kansanedustaja voi arvokkaasti, kunnioituksella, silmäillä uutta työpaikkaansa alhaalta ylöspäin. DSC_11207.JPG. 2,97 MB. Photo by Ilu 2006. ** !

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Ilkka Luoma

130454/1950563 = ~14,9 .. 1/15.

Arvo Kuusela

"Onko tämän päivän suomalaiskansallinen identiteetti kadonnut materiaalisen näyttö- ja vertailutalouden, markkinafilosofian sekä metodologisen individualismin 1] taakse?"

Mutta mitä se oikein on se suomalaiskansallinen identiteetti?

Jospa se on kuin onkin juuri tätä "materiaalisen näyttö- ja vertailutalouden, markkinafilosofian sekä metodologisen individualismia"

Jos se onkin tuotu meille ulkomailta niin entäs sitten.
Ulkomailta on tullut kristinuskokin aikanaan ja sen myötä ulkomainen hallintomalli.

Jos sitä hallintomallia onkin muutettu Venäläisen suuriruhtinaan toimesta 1800- luvun alussa, niin entäs sitten. Mallin tähän muutokseen sai silloinen valistunut itsevaltias silloisista eurooppalaisista valistusfilosofian opeista ja Ameriikasta, siitä USA:n silloin uudesta perustuslaista.

Jos sitten 1800- luvulla muotiin tulikin kansallisuus-aate, Ruuneberg, Lönroot, Snelman, Aleksis-Kivi jne. niin sekin oli vain kansaivälinen virtaus, uusi tapa ajatella, joka tuli maahamme, tähän Venäjän tsaarin autonomiseen suuriruhtinaskuntaan ulkomailta, Euroopasta lähinnä.

Mikä se on se Suomalainen identiteetti?

Kasvoiko se kenties sisällissodassa, talvisodassa ja jatkosodassa. No, käytetäänhän sotien aikana yleensä varsin voimakasta propagandistista ilmaisua kansalaisten taistelutahdon säilyttämiseksi. Se ei ole maailmalla eikä meidän maallemme mitenkään erikoista.

Muodostuiko maallemme uusi identiteetti Vänäjän ystävänä suomettumisen päivinä? Ei, se identiteetti katosi Neuvostoliiton mukana.

Kun kommunismi luhistui katosivat suurten ikäluokkien nuoruuden aikaiset stallarihaaveilut lopullisesti.

Sitten tulivat Jupit. Jupit tulivat ja jupit menivät, katosivat kuin haaveet Saksan ja keskieuroopan cyberilmatilan herruudesta.

Mikä se on se suomalainen identiteetti?

Onko se perussuomalainen haave paluusta Impivaaraan?

Ei se sitäkään ole. Se on vain haave jonka toteutumiselle ei ole mitään käytännön mahdollisuuksia, ei vaikka perussuomalaiset saisivat millaisen äänivyöryn tahansa.

--------------
Miksei se kelpaa se, "materiaalisen näyttö- ja vertailutalouden, markkinafilosofian sekä metodologisen individualismi"?

Jos se onkin ulkomailta tullut ajattelutapa niin entäs sitten?
Jos jaamme sen ajattelutavan muiden maiden kansalaisten kanssa niin entäs sitten?

.

Ilkka Luoma

Erinomainen vastine ja kommentti.

Suomalaista omaleimaisuutta mahdollisesti korostavat seuraavat seikat:

-olemme idän ja lännen vedenjakajalla
-olemme kahden kristillisen kirkon välimaastossa
-kielessämme on lainoja venäjän-, eestin-, ruotsin- ja saksankielestä
-kulttuurimme kumpuaa niin idästä kuin lännestä
-olemme dna-hablotutkimuksissa osin vahvasti aina eteläisen nykykiinan alueelta
-olemme käyneet paljon sotia
-kävimme rankan veljessodan
-teemme paljon asukaslukuun nähden itsemurhia
-pidämme lelankolisesta musiikista (useimmiten)
-kielemme on erikoinen vähemmistökieli
-olemme valkosina valloittaneet maa-alueemme saamelaisilta
-olemme harvaan asuttu vähäväkinen maa, jonka juuret ovat edelleen mullassa
-meillä on paljon aseita kotona
-olemme ujoja ja hiljaisia
-kännissä taas löytyy voimaa ja ääntä ;)
-kansan suri enemmistö on KOKO AJAN vastahankaan Natoa kohtaan
-kaipaamme "kekkosta" ja vahvaa presidenttiä ...

...
tästä näin alkuun

Arvo Kuusela

Vastaväitteitä Ilkan teeseihin.

Emme me mielestämme millään vedenjakajalla ole, kuulumme länteen, koko maa idästä länteen on läntisessä kulttuuripiirissä. Sitä eivät ole muuttaneet autonomian aika eikä myöskään suomettumisen aika.

Kulttuurimme pääasiallinen vaikuttaja on luterilainen, siis protestanttinen kirkko. Ortodoksisella kirkolla on jäseniä, mutta kyllä senkin kirkon jäsenet ovat asenteiltaan aivan yhtä luterilaisia ja suomalaisia.

Kirkkokunta, olipa se sitten steistinen usko, ortodoksikirkko, joku amerikkalainen lahko, tai vaikkapa katolilaisuus(Timo Soini) on tässä kulttuurimielessä vain pelkkä muodollisuus.

Kaikki maailman kielet ovat sekakieliä. Suomen kielen sekakielisyys ei ole mikään erityispiirre, vaan se on normaaliakin normaalimpi olotila.

Kulttuurissamme on joitain slaavilaisia piirteitä, kuten meiltymys slaavilaisiin melankolisiin sävelmiin. Kuitenkin melankoliamme on omalaatuista, erilaista kuin venäläinen melankolia. Lisäksi musiikillisessa mielessä venäläisiä sävelmiä paljon suositumpia ovat ruotsalaiset sävelet, tai saksalaiset. Kaikkein suosituimpia ovat kuitenkin anglosaksiset sävelet ja sitäpaitsi sinne anglosaksiseen maailmaan afrikkalaisista kulttuureista tulleet sävelmät. Lisäksi Suomalaiset pitävät erityisesti Argentinalaisesta tangosta. Näinollen musiikkimaun perusteella ei kansamme identiteettiä voida märitellä.

DNA- tutkimuksen mukaan emme mitenkään poikkea naapurimaidemme kansalaisista. DNA:n perusteella kansoja ei pystytä määrittelemään, ei ainakaan Suomen kansaa, josta löytyy sisäistä poikkeavuutta enemmän kuin englantilaisten ja saksalaisten väliltä.

Kaikki Euroopan "kansat" tai oikeastaan pitää puhua hallintoalueista, koska Euroopassa ei oikeasti ole toisistaan erotettavissa olevia kansanryhmioä, ovat käyneet runsaasti sotia ja sisällissotia ennen EU:ta.

Teemme paljonn itsemurhia ???
Eikö ihminen joka ei tee itsemurhaa olekaan identiteetiltään tyypillisesti suomalainen? Pitäisikö muuttaa muualle?

Pidämme melankolisesta musiikista???
Eikö ihminen joka ei pidä melankolisesta musiikista ole identiteetiltään tyypillinen suomalainen? Pitäisikö muuttaa muualle?

-kielemme on erikoinen vähemmistökieli???
se on vain lapsena opittu kieli, ei se ole mikään suomalaiselle erikoinen piirre. Tänne lapsena tulleet ulkomaalaiset oppivat sen hyvin, samoin lapsena muualle muuttanut oppii helposti englannin, ruotsin tai minkä muun kielen tahansa.

-olemme valkosina valloittaneet maa-alueemme saamelaisilta
tätä ei voida mielestäni todistaa. Yhtä hyvin voi olla niin että saamelaiset ovat vain sulautuneet väestöön, siis rauhanomaisesti. Tiedossa ei ole mitään valloitussotia saamelaisia vastaan. Sen sijaan Suomen heimojen keskinäisistä kahakoista ja valloituksista on paljon tietoa, se oli sitäpaitsi perinne vielä pitkälle keskiajalle. Juho Vesaisen sotaretki lappiin, joka tapahtui Ruotsin kuninkaan tuella, tapahtui venäläisten tukemia karjalaisia vastaan, ei suinkaan lappalaisia vastaan.

-olemme harvaan asuttu vähäväkinen maa, jonka juuret ovat edelleen mullassa.

Juuret mullassa ovat aika lahonneet. Maatalous on taakka, ei suinkaan mikään elinkeino Suomelle. Tosin minä kannatan sen taakan kantamista, mutta juuriksi siitä maataloudesta ei ole, toisin kuin metsätaloudesta.

-meillä on paljon aseita kotona
ei yhtä paljon kuin amerikkalaisilla ja sveitsiläisillä, tai israelilaisilla. Perinteinen suomalainen tappoväline on puukko, ei ampuma-ase. Katolta ampumiset ovat ulkomailta tuotuja kulttuurivaikutteita.

-olemme ujoja ja hiljaisia
eikö vikas ja puhelias suomalainen muka vastaa identiteetiltään perinteistä suomalaista. Minne sellaiset puheliaat suomalaiset pitäisi oikein lähettää? Väinö Linnan tuntemattomassa sotilaassakin oli aika monta huuliveikkoa. Eivätkö he ole tyypillisiä Suomalaisia? Vai onko kyseessä pelkkä klisee?

-kännissä taas löytyy voimaa ja ääntä ;)
Venäläiset, ruotsalaiset, saksalaiset. Kaikki ovat kännissä kovaäänisiä. Eiköhän suomalaisten toilailut ulkomailla ole enemmän viinaan tottumattomuudesta johtuvia kuin mistään muusta asiasta.

-kansan suri enemmistö on KOKO AJAN vastahankaan Natoa kohtaan
Se on vain poliittista viisautta, eikä mikään kansallinen erityispiirre.

-kaipaamme "kekkosta" ja vahvaa presidenttiä ...
Missäpä maassa ei kaivattaisi johtajaa joka osoittaisi kykynsä ja johon kansa voisi luottaa vaikeina aikoina enemmän kuin itseensä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #5

Suomi on idän ja lännen vedenjakajalla - nykyisin se raja mennee tuossa Karjalan ja Savon kieppeillä - ulottuen kyllä savolaisiin enemmän. Suomen itäraja on silannut edestakaisin viimeisten 700-1000 vuoden aikana - Novgorodin vaikute ulottui kauas nykysuomeen. Karjalan laulumaat ovat merkittävä itäinen vaikuttaja ... tänään Venäjän vaikute ulottuu voimakkaana jo läpi taloutemme - erityisesti idässä. Lappeenranta miltei elää venäläisistä.

Lainasanat ovat merkittävä tekijä kielellisesti - olemme saaneet runsaimmin lainoja Venäjältä ja Eestistä, jopa Stadin slangissa on paljon itäistä lainaa - enemmän kuin läntistä.

Arvo, kokonaisuudessaan erinomainen kommentointi ja vastaväite - kohta kohdalta :)

Arvo Kuusela Vastaus kommenttiin #7

"Arvo, kokonaisuudessaan erinomainen kommentointi ja vastaväite - kohta kohdalta :)"

Kiitos

Tosin tällaista toinen toistensa kehumista ei oikein pidetä suomalaiseen identiteettiin kuuluvana asiana. Vaikka harrastanhan sitä minäkin aika usein. Minusta on miellyttävä kehua, jos on aihetta, ja joskus muutenkin. ;)

Suomalaisten identiteettiin kuuluu pikemminkin töykeä käytös, näin ainakin väitetään.

Ulkomaalaisten haukkumista pelkästään sen perusteella mihin ryhmään he kuuluvat, esimerkiksi neekeriksi tai mutakuonoksi nimittely, koetaan suomalaiseen identiteettiin kuuluvaksi asiaksi, ei suinkaan rasismiksi. Tämän lausunnon kuulin eräältä tiedetoimittajalta jossain TV:n ajankohtaisohjelmassa. En siis itse keksinyt tätä.

Minusta suomalaiset ovat ulkomaalaisiin nähden joko arkoja ja nöyristeleviä tai sitten uhmakkaan lapsellisen ylemmyydentuntoisia.

Se ei johdu kansanluonteesta tai identiteetistä, eikä se todista rasismia erityisesti suomaiseen identiteettiin kuuluvaksi asiaksi. Se osoitaa vain sen että emme ole oikein tottuneet siihen että kaikki Suomessa asuvat ihmiset, tai kaikki suomalaiset suomen kansalaiset, eivät nykyään enää ole ihan tavallisen suomalaisen näköisiä, vaikka sielultaan tai muuten ihan hyviä suomalaisia olisivatkin.

.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #8

"Töykeän käytökseen" liittyy usein epäluulo ja varmuuden puute. Suomalainen sulaa hitaasti, mutta puolustaa kiivaasti lämmetessään - tosin jänönä pää puskaan tapahtuu myös.

Suomalaisessa elää herrakumarrus, epävarmuus koulutetun edessä ja arvostus olemattomista yliopistotitteleistä ...

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #9

herran pelko on menestymättömyyden alku ja viisaan kunnioitus on taas oivalluksen siemen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #19
Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #8

...uhmakkaan lapsellisestti ylemmyydentunnossaan ... pönkittäen, mutta mitä?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #28
Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #7

Karjala onkin välimaa, joka itsenäistyy omaksi valtiokseen, kokonaisuudessaan!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #30
Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel
Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

A.Kivi - synkkämielisyydessään lahjakas aitosuomalainen, joka teljettiin suurikokoisena miehenä ahtaaseen vinttikomeroon.

Ilkka Luoma

Asketismia raskasmielisyydessään.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Tsaari antoi suomalaisille mahdollisuuden kansallisen ykseyden synnyttämiseen, tsaari halusi itsensä ja ruåtsalaisten väliin jonkun - Suomen ja tämä kelpasi mainiosti myös Ruotsille :) ... onneksemme!

Ilkka Luoma

Muutoinkin Suomi vaurastui Euroopan takapajulasta keskiluokkaan suuriruhtinaskunta-aikakautena.

Käyttäjän otsorajakontu kuva
Otso Rajakontu

Synnymme saunan lauteille aamulla, ja maamo on jo navetassa lypsyllä iltapäivällä
Olemme metsäsuomalaisia, joilla paljas kirveenterä näkyy kontista, vaimot on imettäjiä, ja suuruksen laittajia.
Pöhnässä haukumme herrat ja arjessa iskemme kuokkamme hampaita puristellen syvempään maahan.
ja kuolemma saappaat jalassa pusertaen kädellä rintaa, ja haudataan mustassa arkussa, haudalla vain joku villikukka huojuu tuulessa jälkeemme.

Näin sukupolvesta toiseen pidämme Suomalaisuutta yllä!

Ilkka Luoma

Isoisiemme juuria ...

Suo, kuoka ja Jussi - siinä kansallista perua ja vahviketta identiteetillemme. Kimi Räikkösen kuuluisa lause insinöörilleen, kun voittoon oli ajamassa - oli myös kansallista identiteettiä. Räikkönen muutoinkin esittää sitä hiljaista suomalaista, joka ei turhasta puhku. Ehkä Matti Nykäsessäkin ilmenee suomalaiskansallista voimaa - ja varsinkin hänen ikuisissa kannattajissaan ...

Jos joku oli katsonut Johan Vennisen tarinan - niin siinä näkyi suomalaista identiteettiä voimallisimmillaan.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Johan Venninen, yksinäinen sokea kalastaja, konkreettisesti ja kuvainnollisesti ... suomalaista yrittämisen sisua vaikka muille jakaa, eli 99 vuotiaaksi, omillaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #27
Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

yksinäisen metsästäjän vaiennut viulu.

Ilkka Luoma

Konsta Jylhä tilitti aitosuomalaista melankoliaa.

Ilkka Luoma

Yksityissähköpostiin tulluut kommentti artikkelista:

"Siis ensin kansaa hallittiin uskonnolla, sitten valtiolla (kuninkaalla) ja 1800-luvulla kansallisuusaatteella. 1900-luvulla kansan hallintakeinoksi tuli massamedian propaganda ja viihde.

Valtio oli ja on darwinistisesti tarpeellinen yksikkö. Valtiottomassa vapaudessa eläville kävi kuten Pohjois-Amerikan intiaaneille tai saamelaisille.

Kuningasvallan aikaan vallanpitäjillä ei ollut kummoistakaan intressiä ottaa kansaa mukaan päätöksentekoon. Yhteiskuntien demokratisoituessa demokratian esteeksi nousi kansan tietämättömyys, koska valtiot ovat liian suuria demokraatisesti hallittaviksi. Kun valtion täytyy kuitenkin aina jotenkin hallita alamaisiaan niin keinoiksi nousi kansallisuusaate, propaganda ja viihde.

Parasta mitä valtiolla on loppujen lopuksi tarjota kansalaisilleen, on että se pysyy pystyssä. Mikä ei ole itsestään selvää esimerkiksi Kreikassa tai Espanjassa"

-nimeä ei mainita, koska lupaa siihen ei ole.

Arvo Kuusela

Tämä nimetön kirjoitus on mielestäni kehujen arvoinen.
Miksei kirjoittaja halua tulla esille?

Ilkka Luoma

Samaa mieltä - en saanut häntä kiinni, saadakseni luvan, ja kun ei - niin ei nimeäkään ...

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #12

yksityisyyden suojan pyhä lehmä

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

sitkeä kirkossa pysyminenkin on jäännettä tiukasta kirkollispakosta.

Ilkka Luoma

+ jumalan pelosta ja "varmuuden vuoksi" ...

Ilkka Luoma

Reviiripuolustuksemme on vahvempaa kuin monilla muilla mailla - sen kertoo hyvin tänne otettujen maahanmuuttajien määrä, verrattuna esimerkiksi Ruotsiin - olemme kehäpuolustajia, jäänteenä maaseutuajoilta, joilloin rakennusetkin olivat kehässä - puolustussyistä.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Reviiripuolustus on selite muukalaisepäluulolle, joka on meille ominainen piirre. Yleensäkin maaseutuväki on vahtinut vierailta tiluksiaan - merkkinä ravinnon tärkeydestä, ja ajoittaisesta niukkuudesta.

Jukka Palo

Herra! Anna meille anteeksi, sillä me emme tosiaankaan tiedä, mitä me teemme.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

oliko tuo osoitettu maamme hallitukselle? ;)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Heikomman tai syyttään ahdistetun puolelle asettuminen on meille ominainen piirre, nk. mattinykäs -ilmiö.

Ilkka Luoma

Hyvä lisäys identiteettimme tunnistevalikoimaan!

Arvo Kuusela

Mikä selittää Matti Nykäsen suosion?
Naisten pahoinpitelyä, omien lasten ja niiden äitien hylkäämistä, julkijuopottelua, rikollista käyttäytymistä?

Silti mies on suomalaisten sankari, jopa ihanne?

En tiedä onko tämä piirre suomalaisille ominainen.
En tiedä kuuluuko se kansalliseen identiteettiin.
Tätä piirrettä en joka tapauksessa ymmärrä.

Vetoaako se Matin käytös johonkin alkuperäiseen ihmisluontoon,
johonkin sellaiseen alkuperäiseen ja villiin käyttäytymistapaan,
jota sivilisaation meemit eivät ole päässeet pilaamaan?

Minä en ihaile Matin käytöstä.

Valitsen mieluiten meemien mukaisen käytöstavan,
koska jos kaikki käyttäytyisivät kuten Matti
yhteiskunta menisi sekaiseksi ja kaoottiseksi paikaksi.
Se ei olisi järkevää, eikä kenenkään etu.

.

Ilkka Luoma

Matin käytökseen on jokin syy - veikkaampa, että poikaa käytettiin taloudellisiin kuvioihin härskisti hyväksi, kun Matti oli nuori poika, joka olisi vain halunnut hypätä...

Arvo Kuusela Vastaus kommenttiin #40

"Matin käytökseen on jokin syy - veikkaampa, että poikaa käytettiin taloudellisiin kuvioihin härskisti hyväksi, kun Matti oli nuori poika, joka olisi vain halunnut hypätä..."

Niin, kenties Matin käytökseen on selitys.

Se on kuitenkin eri asia kuin sen käytöksen hyväksyminen ja ihannointi, mikä on se ilmiö mikä tässä minua kummastuttaa.

Minusta Matin käytös ei ole sellaista että häntä kannattaisi nostaa esille missään mielessä. Parempi olisi olla ihan hiljaa ja hijalleen hävetä siitä että urheilusankarimme on tällainen "MattiNykänen".

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #41

Joka tapauksessa Suomessa suuri tavallinen kansa tykkää Matista ymmärtäen, ... no miten nyt sen sanoisin - jätän sanomatta :)

Toimituksen poiminnat