Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Luovuuden loppu -himaskohun jälkimainingit ennen sinistä hetkeä

Tee itsestäsi niin huomaamaton, ettet olisikaan ja anna toimiesi näkyä siten, että alamaisesi kokevat ne itse aikaansaaduiksi” *] - himaskohun jälkimaininkeja ennen sinisyyden päättösanoja.

...

Himaskohu myllertää kansaa ja mediaa. Todellisuudessa muut ansioituneet suomalaisfilosofit ovat olleet hellyttävän diplomaattisia kanssaveljeään kohtaan. Kansa sen sijaan runnoo asiaa, koska ei ymmärrä sijoitetun rahan ja väliaikasaadun tuoton suhdetta. Väliraportti Sininen kirja olisi yhtä hyvin voinut lähteä Mökin Arskan tai Turmiolan Tommin kynästä ja näpppäimistöstä.

Filosofia 1] on tieteistä vanhin ja epämääräisin. Alun sokratesmäiset kyselytunnit olivat aikakirjojen mukaan viiltävää debatin alkua vastaajilleen – siksi tehokas kysymystenasettelu oli kreikkalaisella filosofi Sokrateella 2].

 

Nykyajan witgensteiniläisyys on taas niin monimutkaista, että se voi merkitä mitä tahansa, ainakin arkikansan mielissä. Alan harrastajat taas saavat Ludwig Wittgenstein´in 3] filosofiasta päihdevibraatioita sen ylivertaisuuden ja harvalle aukeavan logiikan myötä. Koetaan ikäänkuin ylemmyyttä ymmärryksen erinomaisuudessaan – vaikka tosiasiallinen peilaus arkikansaan [MUSIC_LINK] jättää tyhjän mustan aukon.

 

Luovuudella on tätä maapalloa ihmisnäkökulmasta rakennettu,

vaikka suurimmat palikat ovat koostaneet raha, talous, valta ja ahneus – olemmehan kilpailijoita ja voittoon kuin kasvuunkin tähtääviä. Onkohan filosofi Pekka Himanen avaamassa pientä ymmärryksen pandoraa itse pääministeri Jyrki Kataiselle? Himanen on huhupuheiden mukaan minimalismissaan kasvuteesien hylkääjä ja toimeliaisuuden harras kannattaja, opastaako Himanen Kataista johtajuuden ymmärtämiseen? 4]

 

Luovuuden loppu kohtaantui globaalisti, kun tavaravirrat maailmaa yhdistivät!

[ … mitä me kirjoitimme jo vuosia sitten ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/12/luovuuden-loppu.html ---, kun kasvuhuuruinen tavoitehokema valtasi alaa sellaisella vauhdilla, että jotain jäi näkemättä 5] … ]

 

Globalisaatio avasi rajattomalle rahalle ja tulos-tase hegemonialle kulutusjuhlien ovet. YLE:n Voimala tiistaina peräänkuulutti luovuuden niukkuudesta ja ihmisten ajan puutteesta. Tutkitusti kansankunnan voimavaroja tuhlataan lukemattomiin iltojen valoihin konttoreiden viidakoissa luovien ja vastuuntuntoisten ponnistellessa ylitunteja työnantajansa eteen pelastaakseen työpaikkansa.


Luovuus on riemua uuden tekemisestä ja keksimisestä

Luova ihminen on useasti herkkä, eikä jaksa innostua neljännestaloudesta, ihmetellen, mihin se aika meni; ei sitä jäänyt perheelle, ei sitä jäänyt pohdinnalle, mihin on suunta ja missä on päämäärä.

 

Vastuuntuntoisen myyjän on tehtävä tarjous tarjouksen perään, sairaanhoitaja tekee pienemmissä työryhmissä suurempien potilasmäärien kanssa loputonta henkisesti koneellistuvaa työtänsä ilman, että jaksaisi miettiä, kuinka voisi oivaltavasti helpottaa itsensä ja potilaansa oloa. Työt venyvät monilla iltamyöhään, viikonloput kuluvat littunäytön edessä vielä kotonakin, kun työt siirtyvät bitteinä konttorilta makuuhuoneen työpöydälle.


Luovuus on henki, josta kumpuaa kansakunnan voima ja menestys

Me Suomessa emme voi kilpailla työnhintamme vuoksi liukuhihnoilla ja massatuotteissa. Me voimme kilpailla evolutiivisella kehityksellä, johon luovuus antaa siemenet kasvattamaan meiltä kysyntää oivalluksillemme.

Suomessa on suunniteltu maailman parhaat jäänmurtajat, risteilijät, paperikoneet, kännykät ja monet muut erikoistuotteet. Olemmepa pienenä maana saaneet teknisellä ahkeruudella ja suunnittelun luovuudella aivotuotoksiamme aina planeetta Jupiterin taakse kuin myös luovan suunnittelu-uteliaisuuden voimana rekisteröimään sydänlyöntejä ympäri maapallon ja ilmakehän mittauksina kilometrien korkeuksiin.

 

Luova ihminen on riippuvainen huomioitsemisesta!

Luova ihminen tarvitsee kekseliäisyytensä tueksi ja jatkumoksi kannustajan esimiehestä ja johtajasta, jolla on näkemystä persoonasta yksilöllisenä ihmisenä.

Kekseliäisyys on lahja, joka vaatii myös kiitoksen suorituksista, joilla ei aina ole välitöntä hintalappua. Keksintö ja tuotteistus ovat uteliaisuuden palkintoja loputtomasta innosta katsoa uudesta kulmasta ongelmaa, johon keskinkertaisuus on törmännyt.

 

 Luova henkilö on useasti herkkä,

joka umpioituu ilman ymmärtäjäänsä. Luovuus tarvitsee ohjaajakseen vahvan johtajan, joka ymmärtää tuloksen joskus viipyvän. Viipyminen korvautuu kannusteellisessa jatkumossa oivalluksena, joka voi viedä odottajansa menestykseen.

Luova ihminen tarvitsee myös palkintonsa ja paras palkinto on työrauha, keskusteleva ohjaus ja osallistumisen riemu tiimissä, jossa yksilön saavutuksia juhlitaan yhdessä. Osallistuminen ja motivointi sekä tarpeelliseksi tunnustaminen antaa useasti enemmän voimia kuin pelkkä raha jatkuvuuden uhan leijuessa alati läsnä. Tulevan presidentin erityisessä suojeluksessa tulisi olla luovuuden ja kekseliäisyyden vaaliminen.


Yhteiskunta kannustakoot enemmän luovuutta ja kekseliäisyyttä,

eikä niinkään nyt jalustalle nostettuja rahan kaikkivoipaisuutta ja kulutusvoimaa vertailuindeksinä siitä, mihin me ihmisinä pystymme.

Nuori oppilaitoksista valmistuva ikäpolvi katsoo uteliaan ihmeissään jatkuvan kasvuntavoittelun luonnon riistoa, energian tuhlausta ja elon ympäristömme vahingoittamista isiensä loputtomassa kasvunhokemassa ja -rykimässä.

 

Olisiko aika hidastaa ja oivallustaa oravanpyöräämme taiteen, luovuuden ja innovoinnin osalta kekseliäisyyteen? Voisimme valmistautua tekemään ratkaisevia päätöksiä, kuinka sovitamme kulutuksemme vastaamaan maapallon luonnollista tuotantokykyä ja sen riittävyyttä kaikille tasaisemmin.

 

 

...

VIITTEET

1] ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Filosofia ---

2] ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Sokrates ---

3] ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Wittgenstein ---

*] 4] Kaivamme esiin historiasta kiinalaisen filosofi Laotse´n ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Laozi --- viisaat sanat johtajuudesta - ”Tee itsestäsi niin huomaamaton ettet olisikaan ja anna toimiesi näkyä siten, että alamaisesi kokevat ne itse aikaansaaduiksi” -sattuvat radikaalin osuvasti nykyaikaamme!

5] [2006] ”Nythän maan hallitus puhuu niin hyvästä menestyksestä, että jotain on jäänyt huomaamatta (valtiovarainministeri Eero Heinäluoma, SDP). Pankit julkistelevat tutkimuksia kotitalouksien peloista. Ehkä pankit ovat huomanneet kautta linjan lisääntyneet lainojen lyhennysvapaapyynnöt. Pankit elävät koroilla ja 'ikuinen" laina on varma asiakassuhde. Kuinka käy, kun 'ikuisen asiakkaan' maksukyky romahtaa … ?~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/10/asioita-joista-pankit-eivt-puhu-kuinka.html --- [2006/BLOG_IL] 

 

...

The End

”Vuosia jatkunut kiihkeä pyrkiminen pimeydestä kohti totuutta, jonka tuntee, mutta jota ei voi pukea sanoiksi, voimakas mieliteko, itseluottamuksen ja epäilyn vuorottelu sekä lopulta näkyviin tullut valo – vain kaiken tämän kokeneet voivat ymmärtää” -Albert Einstein (esiintyy kirjassa – Simon Singh ”BIG BANG” maailmankaikkeuden synty – Tammi 2007 ISBN: 978-951-31-3360-3)

 

 

Ilkka Luoma

 

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

http://www.facebook.com/first.ilkka

http://ilkkaluoma.kuvat.fi

 

 

 

Music link – jokainen voi päätellä sanoituksen sopivuuden luovuuteen ja ihmiseloon!

Chisu – ”Vanha jo liian nuorena”

Chisu – Vanha jo nuorena

 

 

...

Cc: paavo.arhinmaki@eduskunta.fi ; maria.guzenina-richardson@stm.fi ; paula.risikko@stm.fi ; liisa.hyssala@kela.fi ; lauri.ihalainen@tem.fi ; vesa.vihriala@etla.fi ; pasi.holm@ptt.fi ; kimmo.tiilikainen@eduskunta.fi ; mari.kiviniemi@eduskunta.fi ; sampo.terho@europarl.europa.eu ; sirpa.pietikainen@europarl.europa.eu ; satu.hassi@europarl.europa.eu ; ville.niinisto@ymparisto.fi ; anni.sinnemaki@eduskunta.fi ; paavo.vayrynen@keskusta.fi ; timo.laaninen@keskusta.fi ; juha.sipila@eduskunta.fi ; taru.tujunen@kokoomus.fi ; jyrki.katainen@vnk.fi ; Eero Paloheimo ; eero.heinaluoma@eduskunta.fi ; presidentti@tpk.fi ; sixten.korkman@aalto.fi ; pekka.himanen@aalto.fi ; erkki.tuomioja@formin.fi ; heidi.hautala@formin.fi

 

Sent: Thursday, April 18, 2013 12:41 PM

Subject: KANSALAISFILOSOFIAA - Himaskohun jälkimainingit ennen sinisyyttä

...

 

 

Luovuuden loppu vai heräämisen alku?

””Tee itsestäsi niin huomaamaton, ettet olisikaan ja anna toimiesi näkyä siten, että alamaisesi kokevat ne itse aikaansaaduiksi” *] - himaskohun jälkimaininkeja ennen sinisyyden päättösanoja.

 

 

AL – US

BLOG 17295 IL

---18042013---

 

Part One ---

http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/137980-%E2%80%9D-etta-ehdimme-kuunnella-kertosakeen%E2%80%9D

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Olen jossakin blogissani verrannut luovia toimialoja kaivannaisteollisuuteen. Molempien liiketaloudellinen arvo Suomessa on samaa luokkaa. Ero on siinä, että mineraalit loppuvat kaivamalla maata, luovuus sen sijaan lisääntyy kaivamalla korvien väliä.

Maya Angelou on todennut:
" et voi kuluttaa luovuutta loppuun. Mitä enemmän sitä käytät sitä enemmän sinulla sitä on"

Ilkalta hyvä alustus. Tästä on kysymys - jokainen pystyy vaikuttamaan tulevaisuuteen - jo asennemuutos luovuuden ja kekseliäisyyden arvostamisisessa on askel uuteen...

Ilkka Luoma

Seppo - näin juuri. Hieno kommentti!

Korvien välin "kaivelu" olisi suurin askel kohti huomista, ja nyt nuo "elinikäiset" poliitikot voivat sen aloittaa tai vaihtoon. Katselin YLE:ltä eduskunnan täysistuntoa, ja näin (kuten aiemminkin) liikaa vanhoja partoja - Milloin persujen II aalto aloittaa - ensimmäinen on tehnyt tehtävänsä - siis harjoitellut sisäsiisteyttä. Seuraava jo vie politiikan areenoille ja toivottavasti henkilöillä, joilla on arkikansan työkokemusta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Mielestäni ja valitettavasti ns. "ylätason" keskustelu on vienyt ja viemässä huomion paikallis/kuntatasolta, jossa ihmiset, yritykset, yhteisöt ja mm. koulut sijaitsevat. Täällähän ne "korvien välit", luovuuden lähteet ja tulevaisuuden tekijät liikkuvat. Markkinoita ja jakelukanavia kyllä riittää ja uusiakin syntyy joka päivä. Mutta kun asenneilmasto on lukkiutunut ja ihmiset suurelta osin siilipuolustuksessa (varmuuden vuoksi vaikka hyökkääjiä ei ole mailla halmeilla). Tässä olisi kyllä paikallisesti kautta koko Suomen mainiot lähtöasemat jos vain uskallamme avata silmämme ja suumme positiivista kierrettä varten.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #3

Oiva esimerkki asennemaastosta on rasismi - väitän ettei sitä edes merkittävästi ole - sen sijaan evoluutio on luonut meille kaikille eliöille reviiripuolustuksen ja siinä olemme herkkiä - siis suomalaiset. Keskinäinen asenneilmasto voisi hyväksyä tämän tosiasian - niin olisi huomattavasti helpompaa, monessakin suhteessa.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

ps edustajissa on eniten aivan taviksia normaaleista työtehtävistä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #6

Joskus sanotaan, että eduskunta olisi pienois-suomi, mutta näin ei monien tutkimusten mukaan ole - vaan pitkälle koulutettuja on "liikaa" ja aitoja työntekijöitä "liian vähän" ... panee miettimään se, kun äänestysprosentti on hädintuskin yli 60% ja Kokoomus johtaa Suomea todellisella noin 13 prosentin kannatuksella - kaikista äänioikeutetuista!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

pääseekö Hakkarainen toiselle kaudelle?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #7

Onhan musiikko Velttokin jo kolmatta kierrosta. ;)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

usein elämme enemmän turvallisessa eilisessä kuin tuntemattomassa huomisessa.

Ilkka Luoma

Ihmisen perusluonne on turvaa hakeva eli säilyttäjä ja tällöin on viisaampaa pysyä tutussa ja turvallisessa :)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minusta luovuus rehottaa liiankin villinä näiden teknisten vempainten suunnittelussa. Eihän nuoretkaan pysyy enää vaudissa mukana.
Toivon että joku innovoisi jotain standardeja, ettei tarttisi joka ikistä vempainta opiskella erikseen.
Puhelinkin saisi olla käyttökelpoinen enemmän kuin pari vuotta.
Jos ajattelukin on digitaalisointunut pelkäksi peukku ylös tai alas valinnaksi, niin siitä on luominen kaukana.

Ilkka Luoma

Onko henkisten arvojen luovuus jäänyt taka-alalle?

Ilkka Luoma

Onko henkisten arvojen luovuus jäänyt taka-alalle?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

En ymmärrä mitä "arvojen luovuus" tarkoittaa.
Tai "luovuus " ylipäänsä. Onko jokin substanssi?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

Luovuus on vanhojen asioiden yhdistelyä sellaisella tavalla, jota ei ole perinteellisesti ennen koettu, mutta [wiki]:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Luovuus

Wikiin voi tällä kertaa suhtautua kriittisesti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #17

Minä käytän ennen kokemattoman tuottamisesta verbiä luoda.
Luovuus-sana käytin ensimmäisessä kommentissani kuvaamaan rönsyilevää teknistä "innovaatiota", loputonta variaatioiden tuottamista, joka on pikemminkin luomisen vastakohta: leviävän kaaoksen tuottamista.
Mikä tosin myös voi olla ennen kokematonta, Eli luominen edellyttää mielestäni myös jonkun uuden järjestyksen rakentamista, siihen ei riitä pellkkä variaatioista valitseminen. Ihminen joka suorittaa pelkkiä valintoja ei luo yhtikäs mitään.
Se "henkisten arvojen luovuus" on edelleen täysin käsittämättä.
Miten arvot yhdistelevät asioita?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #18

Ei materiaalisten arvojen luovuus voisi kuvastaa ympäristöharmonian oivaltamista meidän todelliseksi elättäjäksi ja suhtautumista siihen sen ansaitsemalla arvolla ...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #19

Luonto meitä elättää. Jos ympäristö on pelkkää asvalttia ja betonia se ei elätä ketään, saatikka elähdyttää luomistyöhön.
Minulle tärkein aineellinen arvo on luonto. Se on perusarvo.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #20

Olet oikeassa - tarkoitankin aina kirjoituksissani (tässä asiayhteydessä) ympäristöllä biosfääriä, en tuota ihmisen rakentamaa ei-biologista ympäristöä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #21

Niin, siinä on olennainen ero. Olisikin syytä käyttää luonto-sana kun tarkoitetaan sitä, eikä sotkea kaikki samaan sössöön "ympäristö"-nimikkeellä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #25

Jeps - luonto itsessään, siis biosfääri ja sen ominaisuutena hieno sana biodiversiteetti sellaisena kuin luontainen evoluutio sen järjestää (monimuotoisuus) --- :)

Ilkka Luoma

Onko ihmisen maailman kulutusorientoitunut markkinointi tehnyt liian helpoksi, kuin television katseleminen?

Pekka Salo

Erittäin mukava kirjoitus.

Tuo Cc: kaikkine valtakunnan huippupoliitikkojen nimineen tarkoittanee, että heille on lähtenyt kopiot kirjoituksesta. Olisi enemmän kuin mielenkiintoista lukea vastauksista, mitä mieltä nämä ovat.

Ilkka Luoma

Kiitos.

Tuo Cc: on ollut tapana tiettyjen kirjoitusteni osalta - moni vastaa, oikeastaan yllättävän moni. En ole koskaan julkistanut vastauksia, koska luen ne yksityisviesteiksi, eikä näin ollen tule jakeluun - harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta - ja noissa tapauksissa kysyn luvan.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kuka noista on ahkerin vastaaja?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #23

Eräs kansanedustaja, joka on perustuslakivaliokunnassa.

Toimituksen poiminnat