Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Asia, josta ei puhuta - SS

Tätä kirjoitusta ei pitänyt kirjoittaa. Tämä tyrmätään heti – vaikka sitä ei edes luettaisi loppuun. Herkkänahkaiset ja yleensä vähemmän tietävät, ”tietävät” tästä aihealueesta ”eniten”, ainakin omasta mielestä. Saksassa tämä on virallisesti kielletty – siitä saa puhuakin vain kuiskaten. Kysymyksessä on Saksan kolmannen valtakunnan Schutzstaffel 1] eli lyhennettynä kylmät väreet aikaansaava SS.

 

Saksalaiset olivat oivaltaneet lehtitiedon mukaan, että heidän suositun televisiosarjasta hyvin tuttu tähti Horst 'Derrick' Tappert olikin palvellut SS:ssä, tarkemmin ilmaistuna Waffen SS:ssä 2] – II Maailmansodan itärintamalla, joka oli sotana maailman historian verisin, raa´in, tappavin sekä siviileille armottomin – siellä ei säästelty keinoja, puolin eikä toisin, se oli tuhoamistaistelu, jossa paha kostettiin pahalla.

 

Suomalainen kosketus eliittijoukkoihin

Suomalaiset aihetta lukeneet muistavat panttipataljoonan 3], joka oli nimityksenä virheellinen – meidän nuoret miehet menivät vapaaehtoisina Waffen SS:ään – itärintamalle, kokivat liki Stalingradin ja Kaukasuksen. Suomalaiset SS-miehet saivat arvostetun aseman taistelijoina (myös saksalaisten SS-miesten keskuudessa), jotka täyttivät määräykset ja toteuttivat hyvin annetut tehtävät, loppuun saakka.

 

SS on tabu –

SS oli alun alkaen Adolf Hitlerin henkilökohtainen vartiokaarti, jonne pääsyyn oli erittäin tiukat vaatimukset. Vain pohjoinen ”arjalainen” rotu, riittävän pitkinä, kelpasivat – rikosrekisteriä ei saanut olla ja muutoinkin piti olla täysin nuhteeton elämäntapa, eikä ”väärää verta suvussa” suvaittu. Tuolloin ihanteita maalattiin rotuopeista, joiden tutkintaa Suomessakin harjoitettiin – muun muassa lasten lääkärinä kuuluisaksi tulleen Arvo Ylpön 4] toimesta.

Hitlerin valiokaarti laajeni nopeasti, laskelmoivan, hiljaa puhuvan ja hyvämuistisen Heinrich Himmlerin 5] toimesta eliittiarmeijaksi 6], jossa palveli yli 10 maan kansalaisia (eräänlainen ylieurooppalainen sotavoima) – muslimeja myöten! Erityisen kunnostautuneita vierasmaalaisia olivat eestiläiset, tanskalaiset ja itävaltalaiset – tosin Anschslush 7] oli Itävallan liittänyt Saksaan jo 1930 -luvun loppupuolella.

 

SS oli laaja organisaatio,

kuin valtio valtiossa, sillä oli oma liiketoiminta, varainhankinta, teollisuustuotanto, sairaalajärjestelmät ja omaa asetuotantoa – näin se täytti kaikki ne elementit, joilla muodostetaan eliittijoukot, joita kaikki viholliset pelkäsivät ja jopa kunnioittivat. Tässä kirjoituksessa emme puutu kuin Waffen SS:n ominaisuuksiin ja tekoihin – tuo toinen puoli SS:stä on saanut riittävästi synkkää mainetta ja palstametrejä toimistaan keskitysleireissä ja niin edelleen.

 

Kansallistunteen kohottajat

Kolmannen valtakunnan kansalaiset olivat ylpeitä Waffen SS -joukoista; he tiesivät systemaattisen propagandan myötä näiden joukkojen olleen nk. tulipalojoukkoja, jotka hälytettiin paikalle, kun Wehrmacht 8] ei enää pystynyt saavuttamaan asetettuja tavoitteita, syystä tai toisesta.

Waffen SS taisteli raskain omin tappioin – heillä oli vala, joka oli annettu suoraan Adolf Hitlerille – se ei sallinut joukkoantautumista. Tunnetuimmat SS-divisioonat olivat Das Reich 9] ja SS Leibstandarte Adolf Hitler 10] sekä suomalaiset vapaaehtoisetkin sisällään pitänyt SS Wiking 11].

 

Miksi tälläinen luomus piti tehdä?

Syy on hyvin selvä; tänäänkin esimerkiksi USA:lla on vastineensa – Delta Force, englantilaisilla on omansa ja meilläkin on taistelusukeltajat tai vaikkapa laskuvarjojääkärit. Kautta aikain on rakastettu jostain erikoisesta, sellaisesta, joka tekee enemmän kuin muut, uhrautuen ja itseään säästämättä.

Waffen SS oli ikäänkuin ylimmän johdon luottoarmeija (joka tosin rintamilla oli alistettu Wehrmachtin alaisuuteen omina yksiköinään), jossa lopulta palveli yli miljoona miestä (Wehrmacht noin 15 miljoonaa) – kaatuneiden määrä suhteutettuna vakioarmeija Wehrmachtiin oli kaksin-kolminkertainen. Toisaalta viholliset tunsivat erityisen hyvin Waffen SS:n toimintatavat, jolloin viholliselle aiheutetut tappiot olivat tuntuvia.

 

Sodissa ei tunneta sääliä ja usein kaikki keinot ovat sallittuja –

[ … tässä emme voi unohtaa amerikkalaisten massiivisia mattopommituksia Pohjois-Vietnamissa 1965-1971, jonne pudotettiin enemmän pommeja kuin koko II Maailmansodassa Eurooppaan yhteensä – lähinnä siviilien sekaan! … ]

Hävinnyt joutuu aina kantamaan vastuun rikoksista ihmiskuntaa kohtaan. USA ei joutunut kantamaan mitään vastuuta 400.000 japanilaissiviilin murhasta Hiroshiman ja Nagasakin atomipommiverilöylyissä- mutta USA oli voittajavaltio ja perusteli atomiaseiden käyttöä omien sotilaiden säästönä.

 

Waffen SS kantoi raskaan taakan maineestaan –

usein rintamalla vangiksi joutunut SS-sotilas ammuttiin sen kummemmin kyselemättä. SS:n malli toimia oli suoraviivaisen raaka, ja tästä ominaisuudesta hinta maksettiin vuosien 1945-1948 aikana – esimerkiksi Neuvostoliittoon vangeiksi passitetuista SS-miehistä ei juuri kukaan palannut kotimaahansa, ei edes ruumisarkussa.

Maineesta maksettiin, ja sotatilan ollessa yllä, uhrautuvaisesta työstä saatiin erikoiskohtelu. Saksalaiset tiesivät rintamalla olleiden SS-joukkojen saavutukset ja heitä ihailtiin Saksan turvana ja pelastajana.

Kuriositeettina on mainittava, että viimeiset toukokuussa 1945 Berliiniä puolustaneet joukot olivat ulkomaalaisia Waffen SS -joukkoja, tanskalaisia, ukrainalaisia, jopa ranskalaisia … mainittakoon, että sodan ajan kuuluisin taistelijamme Lauri Törnikin 12] palveli lyhyen ajan Waffen SS:ssä, saaden II luokan rautaristin palveluksistaan Saksan kolmannelle valtakunnalle.

 

 

...

Tosiaan tätä kirjoitusta ei pitänyt koskaan tulla,

tämä on pannassa – ja siihen ei voi koskettautua, vaikka nuo erityiskoulutetut miehet täyttivät vain annetut käskyt – vastuu kannettiin saksalaisen tavan mukaan ylimmässä johdossa, ja he ovat tekonsa maksaneet, usein hengellään.

Nyt voisi olla aika katsoa tätä osaa Saksan kolmatta valtakuntaa kiihkotta, sillä entisiä Waffen SS -miehiä on edelleen paljon hengissä ja he nauttivat hiljaista arvonantoa ilman sanoja nykyisistäkin saksalaisista – Waffen SS edusti kansallista tunnetta, ja tänään Saksa on Euroopan rauhan takuumies yhdessä Venäjän kanssa, sekä ennenkaikkea Euro_EU-Euroopan veturi ja maksumies.

 

 

Se mitä Saksa ei saanut 1933-1945 asein, saa se sen nyt osaamisella, rahalla ja tuotannon voimalla – unohtamatta sen ylivertaista kykyä tuottaa sellaista laatua, mistä usein muut vain uneksivat ” ...

 

 

...

Tämä kirjoitus on samalla kunnianosoitus niille suomalaisille miehille, jotka vapaaehtoisina menivät isänmaan asialla Saksaan palvelemaan aseveljeä, joka suuresti vaikutti itsenäisyytemme säilymiseen kesällä 1944 – joka samoin tätä edellisinä talvina ruokki kansaamme, kun oma vilja oli loppu. Suomalainen SS-sotilas oli arvonsa mittainen, ja vaikutti Saksan ylimmän johdon auttamishaluun niinä hetkinä, kun vihollinen kävi päällemme liian ylivoimaisena.

 

 

 

VIITTEET

1] Schutzstaffel ~ http://de.wikipedia.org/wiki/Schutzstaffel -

2] Waffen SS ~ http://de.wikipedia.org/wiki/Waffen-SS -

3] Suomalainen Waffen SS osasto ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalainen_Waffen-SS-vapaaehtoispataljoona -

4] Arvo Ylppö ~ http://www.hs.fi/muistot/Arvo+Ylpp%C3%B6/a1364352283583 - lisäksi ”Palanen tutkivan journalismin mustaa historiaa” ~ http://www.tutkiva.fi/images/mot-analyysi.pdf -

5] Heinrich Himmler ~ http://de.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Himmler -

6] Waffen SS – Hitlerin eliittikaarti II Maailmansodassa ~ https://www.booky.fi/tuote/stein_george/waffen_ss_hitlerin_eliittikaarti_sodassa_1939/9789512078073 -

7] Kun Itävalta liitettiin Saksaan ~ http://de.wikipedia.org/wiki/Anschluss_%C3%96sterreichs -

8] Wehrmacht ~ http://de.wikipedia.org/wiki/Wehrmacht -

9] SS Panzer Division ”Das Reich” ~ http://de.wikipedia.org/wiki/SS-Verf%C3%BCgungsdivision -

10] Leibstandarte SS Adolf Hitler ~ http://de.wikipedia.org/wiki/1._SS-Panzer-Division_Leibstandarte-SS_Adolf_Hitler -

11] SS Wiking ~ http://de.wikipedia.org/wiki/5._SS-Panzer-Division_%E2%80%9EWiking%E2%80%9C -

12] Lauri Allan Törni ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Lauri_T%C3%B6rni -

 

 

 

Ilkka Luoma

 

 

 

 

...

AL

BLOG 17713 IL

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (121 kommenttia)

Joachim Seetaucher

On se hyvä, että kaikki eivät mylvi sopuleina sopulien joukossa.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Näin tämän aloittaja näyttää tekevän aina.

Käyttäjän Punakuono kuva
Petteri Olander

Itse vertaisin Waffen SS:ä ehkä tämänpäivän USMC:n,joka on kuin "armeija armeijassa".
Omat asepuvut,aseistus jne.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdysvaltain_merijalk...

Ilkka Luoma

Israelillakin on omat erikoisjoukot, jotka suorittavat jopa murhaiskuja vieraiden valtioiden alueella - vaikkapa Mossad, esimerkiksi Norjassa tappoivat sivullisen Norjan kansalaisen.

Ben Kaergin

I.L,

Koettaisit nyt edes yrittää olla vaipumatta älylliseen laiskuuteen tematiikassasi. x/

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Onko palestiinalaisillakin oikeus salamurhata sionisteja?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #54

Hyvä kysymys! Kukaan ei saa murhata ketään - vaikka juutalaiset agentit tätä harjoittavatkin, heillä lienee asiaan korkeimman lupa?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Mossadin onneton siviilimurhaisku viattomaan edusti täyttä älyllistä laiskuutta :)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Virheitä sattuu. Mutta, valtio, joka ei ennakoi tilanteita on pian entinen valtio. Uusin onnistunut ennakointi oli Kanadassa kun torjuivat rautateille kohdistuneen uhan. Rikollisten toiminta ja vastatoiminta on tänään rajoista piittaamatonta, ikävä kyllä.

Ilkka Luoma

Kuten ovat yli rajojen ulottuva "maaton" ja monikansallinen "liiketoimi" ja kauppa, joiden epäoikeudenmukaisuuksista sikiää rikollisuutta ja terroritoimintaa. SS oli myös valtava liiketoimi, joka käytti yli rajojen häikäilemättä valtaansa "täydentääkseen työvoimaa ja tasearvoja"!

Aki Mönkkönen

Eikös Norja maksakin palkkaa paleterroristeille?

Ilkka Luoma

Ylitti hilseen - tarkistan:

Paleterroristit?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Tämä surkea norjacase on hyvin dokumentoitu.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Meikäläiset SS-miehet olivat yksilöinä vapaaehtoisia, mutta suomalainen SS-osasto koottiin maan hallituksen tieten ja (salaisella) luvalla. Tässä mielessä valtiollista aseveljeyttä kuvaava nimitys Panttipataljoona on perusteltu.

Seuraava sitaatti voi olla pelkkä jälkeenpäin keksitty iskulause, mutta sellaisenakin se on taisteluhenkeä kohottava. Suomalaisesta SS-taistelijasta sanottiin, että hän "ei pelkää ryssää eikä pimeää". Saattoi todellakin olla, että pitkällä itärintamalla jokunen sotilas säikähti noita kumpaakin, tai vähintään toista.

Rainer Salosensaari

Synkässä yksinpuhelussa Olavi Paavolainen kirjoitti tapaamisestaan lomalla olevan suomalaisen SS-miehen kanssa. Paavolainen ihmetteli SS-miehen juttuja, mm. sitä että masturbointi oli kielletty tai ainakaan sitä ei hyvällä silmällä katsottu. Paavolaisen mieleen taisi olla se, että sotilaspappeja oli vähän tai ei ollenkaan. Panttipataljoonan sotilaspappi toimi myös yhdysupseerina eli pappi oli saatu vähän kuin keittiön kautta joukkojen mukaan.

Kun suomalaisia SS-miehiä oltiin kotiuttamassa kotimaahan, tilanne olihan muuttunut aika radikaalisti, miehiä tarvittaan omassa sodassa ja suomalaiset SS-miehet alkoivat olla rasite Suomen maineelle, yllättäen kävi ilmi että useat suomalaiset SS-soturit olisivat halunneet jatkaa pestiä.

Ilkka Luoma

Kaikki suomalaiset olivat todellakin vapaaehtoisia, eli tietyssä mielessä seikkailijoita ja jotkut voisivat sanoa jopa sotahulluja - no, niin tai näin. Mutta jatkopestit oltaisiin monien osalta otettu - sillä SS nautti erikoisetuja ja niitä kadehdittiin Wehrmachtin taholta - voisi kuvitella, että monet suomalaiset olisivat mielellään nauttineet lisää tästä erikoisena olosta! Myöskin Suomessa oli paljon Suur-Saksan ihailijoita.

Rainer Salosensaari

SS-miehille luvattiin kaiketi hyvät eläkkeet ja korvauksia sotavammoista. Helsingissä oli sodan aikana SS-toimisto, josta korvauksia maksettiin. Mitenkähän oli sodan jälkeen? Saivatko WaffenSS-miehet luvattuja korvauksia ja eläkkeitä? Jos saivat, kenen pussista niitä maksettiin, Suomen omasta kassasta vai Saksan liittotasavallan varoista vai. Vai jätettiinkö ne yksinkertaisesti maksamatta?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #7

Saksalaisille SS miehille luvattiin maatiloja Neuvostoliitolta vallattavista protektoraateista ... valloitus jäi tekemättä. Puhuttiin myös SS-siittoloista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #7

Käsitykseni mukaan suomalaiset SS-miehet unohdettiin valtiovallan taholta tietoisesti ja käytännössä täydellisesti sodan jälkeen.
SS-Aseveljet ry ja sen jatkaja Veljesapu ry pyrkivät yksityisvaroin huolehtimaan näistä suomalaisista sotaveteraaneista ja heidän leskistään ja sotaorvoista lapsistaan parhaansa mukaan.
Vasta myöhempinä vuosina suomalaiset SS-miehet ja heidän omaisensa saivat samat edut kuin kotimaassa koko ajan taistelleet sotilaamme.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #11

Enpä kykene tuota sen enempää vahvistamaan kuin kiistämäänkään. Isäni, tuolloin vielä tukevasti poikamies, haavoittui Ukrainassa syksyllä 1941, eikä toivuttuaan ollut enää rintamakelpoinen. Hän kuitenkin palveli kirjurina (Suomessa) sodan loppuvaiheet, ja olihan faijalla (s.1918) tilillään jo talvisodan tulikaste.

Isäukko sai rahallista korvausta nimenomaan SS-keikan sotavamman perusteella, mutta en tiedä mistä ajankohdasta alkaen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #16

Saksa maksoi alkuvaiheessa SS-invalideille invalidieläkettä syksyyn 1944 saakka, jonka jälkeen kyseiset invalidit jäivät 12 vuoden ajaksi virallisen avun ulkopuolelle. Vasta vuodesta 1956 Waffen-SS:n sotainvalideille ja sotaorvoille saatiin lakisääteinen eläke Suomen valtiolta.

Lisäksi se 200 miehen täydennysmiehistö, jonka värväyksen Suomen armeija suoritti kesällä 1942, jäi erikoisasemaan. Käytännössä kyseessä oli selvä komennus, mutta siitä huolimatta lähes kaikkien kaatuneiden omaiset jäivät pysyvästi vaille normaaleja kaatuneiden omaisten oikeuksia.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

Järjestikö Saksa tuolloin palautuksen yhteydessä mitään korvauksia tai hoitoa haavoittumiseen?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #11

Olisi aika palauttaa suomalaisten vapaaehtois-SS miesten kunnia.

Jaakko Anttila

Waffen-SS:n taisteluorganisaatio kasvoi sodan aikana 38 divisioonan kokoiseksi ja käsitti 950 000 sotilasta.

60 000 hollantilaista, 50 000 unkarilaista, 43 000 belgialaista, 40 000 ukrainalaista, 32 000 latvialaista, 25 000 kroatialaista, 20 000 ranskalaista, 20 000 virolaista, 19 000 italialaista, 10 000 luxemburgilaista, 9 000 tanskalaista, 6 000 norjalaista, 5 500 albanialaista, 4 000 romanialaista, 1 221 suomalaista, 1 150 intialaista, 800 sveitsiläistä, 550 bulgarialaista, 300 espanjalaista, 180 ruotsalaista, 80 liechtenstenilaista, 75 brittiläistä, 10 japanilaista, 8 amerikkalaista, 3 thaimaalaista ja 2 irlantilaista.

SS sen sijaan oli vastuussa sadoista keskitysleireistä, kymmenestä vuonna 1943 rakennetusta suuresta ja "tehokkaasta" tuhoamisleiristä sekä "SS-siittoloista".

Ilkka Luoma

Sodan lähetessä loppuaan määrä kasvoi, mutta laatu huononi.

Ilkka Luoma

On osuvasti ilmaistu, että SS oli ylikansallinen Euroopan nopeantoiminnan erikoisjoukko-osasto - siis nykyisten joukkojen "esi-isä"! ;)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Johan repäisit aloituksen, hyvä näin, sillä tämäkin pitää joskus viileästi arvioida, jää turha glamour pois.

Ilkka Luoma

Niin. Toivottavasti tästä alkaa kiihkottomampi aikakausi, kun aloitamme uusarvioinnin tältäkin näkökulmalta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Erittäin merkittävä yksityiskohta kokonaisuudessa on, että Panttipataljoona jätettiin kokonaan sivuun sotasyyllisyysoikeudenkäynnin yhteydessä. Valvontakomissiolla ei ollut mitään vaateita suomalaisten SS-miesten suhteen.

Rainer Salosensaari

Tosin SS-mies Unto Boman eli Unto Parvilahti joutui NL:n vankileireille. Unto oli yksi niistä, jotka sisäministeri Yrjö Leinon päätöksellä luovutettiin NL:lle. Boman -Parvilahti kirjoitti mielenkiintoisen kirjan: Berijan tarhat. Samoin kiinnostava oli kirja Terekille ja takaisin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Totta.
Parvilahden suurin "synti" ei kuitenkaan tainnut olla se, että hän oli SS-mies.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #15

Tämän tyyppisissä tapauksissa monet ovat seikkailijoita, joille sattuu kaikenlaista - tahtomattaankin :)

Ilkka Luoma

Muutoinkin SS-miehet passitettiin herkästi Neuvostoliittoon, koska heidän rintama-aktiivisuus oli suurimmillaan juuri idässä ja siellä ei keinoja kaihdettu - kummallakaan puolen.

Ilkka Luoma

Sattui onneksi noille venäläisille virheitäkin, meidän onneksemme!

Ilkka Luoma

Miten suomalaiset oman rintaman aseveljet ja sotaveteraanit ovat suhteutuneet suomalaisiin SS-vapaaehtoisiin?

Tapio Suhonen

Saksassa oli myös Großdeutschland-divisioona; sen ollen myös eliittisotavoima.
Useat historioitsijat (ei neuvostoliittolaiset tai saksalaiset)ovat olleet sitä mieltä, että ilman Waffen SS ja Großdeutschland vastavoimaa, Neuvostoliiton ja länsiliittoutuneiden joukot olisivat kohdanneet jo Pariisissa.

Mutta perusajatukseen: miksi ei voi puhua? Sota-ajan moraalinen asenne on fatalistinen; se ei vastaavasti sovi rauhan aikaan. Jotkut kykenevät psyykkaamaan itsensä sodanjälkeiseen keinotodellisuuteen varsin nopeasti tajuamatta, että todellisuusharha esimerkiksi arvoista on suurelta osalta vain rauhanajan propagandaa: kyllä se inhimillinen pahuus luuraa kaikkialla sodanpuutteesta riippumatta.

Eihän tarvitse kuin lukea (täällä) muutamaa valiokansalaista; harhainen toivemaailma kumoaa tosiasiat varsin helposti.
Esimerkiksi tässä yksi joppeh:
http://www.youtube.com/watch?v=CEmtkxwE7vg

Ilkka Luoma

Mielenkiintoinen kommentti ... tuo mainitsemasi SS -divisoona oli maineikas, mutta sekin hajosi ja kului loppuun - kuten niin monet muutkin SS-divisoonat. Wehrmachtin divisioonat hajotettiin ja "koitutettiin", SS -divisoonia ei - yl. ne vain hävisivät.

Itse sota on yksi ihmisen elämänmuoto, ollut niin kauan kuin ihminen on ollut olemassa - joskus tuntuu siltä, että ihmiskunta ja ihminen tarvitsee "sotansa"! ~

Kari Virtanen

Luomalta menee nyt hieman puurot ja vellit sekaisin.

Ensin hän kirjoittaa positiivisesti SS:tä ja sitten samaan hengenvetoon kielteisesti Israelin asevoimista ja jopa tiedustelupalvelusta.
Israel ei kuitenkaan koskaan ole syyllistynyt samaan, mihin jotkut SS-osastot. Tässä yhteydessä juutalaiset ovat uhreja.

Itsellä on ollut kunnia tuntea kummankin asetakin porukkaa. Tuntemani ovat olleet kelpo joukkoa.
Sota on riittävän julmaa ilman sen sotilaisiin ja uhreihin liittyvää demonisointiakin..

Ilkka Luoma

Jos lukisi tarkkaan jatkokomentteja, voisi huomata kriittisyyttä SS:ää kohtaan, koska näin vain kaikki operaatiot eivät olleet mallikelpoisia, kuten eivät olleet Israelin armeijan toimet Gazan kaistaleelle - monia kertoja - tapetut lapset jne ...

Lauri Härkä

Israel nauttiikin sellaista suojaa ettei muut voi kuin uneksia. Kritisoi ja olet anti-semiitti.
Kyllä toi voittajan kirjoittama historia on niinkuin aina, yksipuolinen ja syyllistävä.

Kaikkea pitäis tutkia uusin silmin. Mutta sehän ei käy. Esimekiksi Aushwitshin leirin soveltuvuutta sellaisen ihmismäärän tuhoamiseen on kyseenalaistettu, mielestäni hyvin perustein, esim tilojen muoto, uunien sijainti ja ennenkaikkea kapasiteetti. Asiaahan ei kuitenkaan saa kritisoida eikä tutkia, sen kyseenalaistaminen on käsittääkseni jopa rikollista joissain maissa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #39

Äärimmäisenä Iranin presidentti kieltää koko holocaustin!

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Miten tulisi toimia ja kauanko sallia, jos ahvenanmaalaiset itsenäisyysihmiset (vrt.Gaza) alkaisivat pommiittaa Turkua raketein ja lähettämään kansallispukuisia naisiaan naamareissa tekemään itsemurhaiskuja Turun linja-autoihin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #41

... niin, jos kaksi turkulaista saisi surmansa bussissa - itsemurhapommittajan toimesta, kun ensin turkulaiset ovat saartaneet ja kuristaneet Ahvenmaan ... lopulta turkulaiset hyökkäisivät Ahvenanmaalle tappaen esimerkiksi 300 ahvenmaalaista lasta --- tästä voisi miettiä eteenpäin!

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros Vastaus kommenttiin #47

Suojakilpenä käytetyille käy yleensä huonosti. Tämä huomattiin jo Arafatin sissien iskiessä Libanonin pakolaisleirien sisältä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #52

Muistamme Libanonista mm. Shatillan pakolaisleirien Libanonin kristittyjen raaát murhaiskut palestiinalaisia kohtaan - Israelin armeijan katsoessa vierestä, osin jopa konsultoiden - Israelin verikäsi Ariel Sharon sai näistä pakolaisleiri-iskuista verisen Sharonin lisänimen.

Kari Virtanen Vastaus kommenttiin #58

Luoma esittää Jihadin propagandaversion, mutta kyllä Sabran ja Shatillan murhaajan oikea nimi oli Arafat. Hän linnoitti leirit ja piti siviilit ihmiskilpinä sotilasleireissä ampumisen uhalla, koska hän halusi Luomankin propagandaa varten marttyyrejä. Arafatin perään syljettiin pitkään tapauksen jälkeen. Sisällisodassa Falangistit kostivat muslimien samanlaiset teot

Teko oli vastoin Israelin armeijan käskyjä, eikä Israelin armeija katsonut vierestä, eikä konsultoinut, mutta ei pystynyt sitä estämäänkään.

Sukulaismies oli ensimmäisen paikalle tulleen Israelilaisen tankin päällikkö.

Sharoni tuomio oli poliittinen.

Nyt tilanne on nopeasti muodostumassa samanlaiseksi Beirutin palestiinalaisleireissä. Phalangistien sijaan ensi kerralla asialla ovat Hizb-Allahin taistelijat.

Media tuskin lotkauttaa korvaansa.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #47

Tässä täytyy ottaa huomioon onko ne kaksi turkulaista tutolaisia vai tepsiläisiä. Sen mukaan päätetään riittääkö Oolannin tyhjentäminen väestöstä vai upotetaanko koko saaristo mereen. Jos ne kaksi sattuisivatkin olemaa åbolaisia, niin siivotaan vaan jäljet ja annetaan asian olla.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #60

... mitähän Tampesterin pojat tähän tuumaisivat? :)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #41

... niin, jos kaksi turkulaista saisi surmansa bussissa - itsemurhapommittajan toimesta, kun ensin turkulaiset ovat saartaneet ja kuristaneet Ahvenmaan ... lopulta turkulaiset hyökkäisivät Ahvenanmaalle tappaen esimerkiksi 300 ahvenmaalaista lasta --- tästä voisi miettiä eteenpäin!

Kari Virtanen Vastaus kommenttiin #48

Jos syy saartoon olisi terrorismi siviilejä kohtaan, jossa olisi kuollut tuhansia lapsia , niin kyseessä olisi täysin laillinen, YK:nkin hyväksymä, vaikkakin valitettava tapahtuma.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Israelin lääkäriliitto hyväksyy palestiinalaisten kiduttamisen.

Ilkka Luoma

USA:ssakin on viime vuosina kehitetty muun muassa vesikidutusmenetelmiä - heidän omien sanojen mukaan poikkeustilanteisiin, joita on kuitenkin aina.

Kari Virtanen

Kansainvälisten sotalakien mukaan Israelin toimet mm Gazassa ovat olleet maailmanhistoriallisestikin esimerkillisiä. Vihollisen mielestä tietysti toisin.
Waffen-SS:n usein taas mieluummin sieltä toisesta päästä.
Näin, jos ilman ennakkoluuloja ja samoilla standardeilla asioita tutkitaan.

Isäni sotakavereissa ja esimiehissä oli SS-miehiä ja muukalaislegioonalaisia, joista jonkun kanssa olen päässyt keskustelemaankin. Henkilöinä SS-miehet melkein vievät voiton.
Yksi on heistä ylitse muiden, Sulo Suorttanen.

Ilkka Luoma

Waffen SS ei tappanut rintamilla lapsia eikä vanhuksia kuin ei naisiakaan. Israelin kommandot kylläkin Gazan kaistaleen sodissa. Waffen SS kävi sotaa toisia armeijoita vastaan - Israel näyttää käyvän sotaa gazalaisia siviilejä vastaan; tosin perusteena sanotaan olevan se, että palestiinalaisvapaustaistelijat piiloutuvat omien siviiliensä sekaan ..

Kari Virtanen

Einsatzgruppen der Sicherheitspolizei und des SD) were Schutzstaffel (SS)...

Almost all of the people they killed were civilians, beginning with the Polish intelligentsia and swiftly progressing to Soviet political commissars, Jews, and Gypsies throughout Eastern Europe.

http://en.wikipedia.org/wiki/Einsatzgruppen

Luoman kannattaisi esitellä joku kansainvälisen sotatuomioistuimen päätös Israelin sotarikoksista. Muuten Luoman jutut on katsottava vain antisemiittiseksi vihapuheeksi, mikä on jo itsessään rikollista.

BTW. Gazan islam ei tunne "siviili"-käsitystä, mutta kylläkin "ihmiskilven".
Kaikki ovat sotilaita. Sotilaskoulutus aloitetaan n. 4-vuotiaina.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #49

Merkittävin kansainvälinen kehote ja määräys on YK yleiskokouksen päätös Israelin vetäytymisestä rajoille ennen 1967 aloittamaansa hyökkäyssotaa. Lisäksi YK on julistanut laittomiksi Israelin siirtokunnat palestiinalaisalueilla. Muurin rakentaminenkaan ei ole saanut mitään ulkopuolista hyväksyntää - vaikka sillä on sinänsä ollut rauhoittava ja vaikeuttava ominaisuus vastapuolille.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #55

Luoman mainitsemat seikat eivät kuitenkaan anna avointa valtakirjaa myöskään Hamasille:
"Enshrined in Article 51 of the UN Charter, the right of self-defence is accepted as a fundamental principle of international law. While aspects of this principle are disputed, it is universally agreed that a state can defend itself against an armed attack.

There is some debate as to the intensity that an armed attack should reach before a state can lawfully resort to self-defence. Most international lawyers would agree that rockets launched against civilians that disrupt the social life of part of a country constitute an armed attack for the purposes of Article 51."
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-20415886

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Kari Virtanen Vastaus kommenttiin #59
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #59

Nykyinen Gazan Hamas on pitänyt järjestystä paremmin yllä kuin Arafatin PLO - sitä paitsi Hamas on valittu Gazassa tunnustetusti vapaissa vaaleissa Gazan kaistaleen johtoon.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #107

Tarkennan toteamustani: Luoman mainitsemat seikat eivät kuitenkaan anna avointa valtakirjaa myöskään Hamasille Gazan alueen ulkopuolella (alueen sisäiset tapahtumat puolestaan menevät liian kaukasi aiheesta, joten niihin en tässä puutu).

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #59

Nykyinen Gazan Hamas on pitänyt järjestystä paremmin yllä kuin Arafatin PLO - sitä paitsi Hamas on valittu Gazassa tunnustetusti vapaissa vaaleissa Gazan kaistaleen johtoon.

Kari Virtanen Vastaus kommenttiin #55

Elikkä ei löytynyt. :)
Niitä ei todellakaan ole.

S/RES/ 242. Ei vaadi mitään tuonnepäinkään, eikä se ole minkään kansainvälisen oikeuden päätös sotarikoksista.

https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

YK: julistaa paljonkin, mutta edelleenkään kyse ei ole tuomioistuimesta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #49

Israelin arvosteleminen on siis antisemitismiä? Kumma, kun monet USA:n juutalaiset, kuten Chomsky ovat sitten varmaan masokisteja.

Israel ei myöskään tunnusta Haagin kansainvälistä tuomioistuinta, ts. on irtisanoutunut kansainvälisestä oikeudesta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #102

Israel ei myöskään tunnusta YK:n yleiskokouksen päätöslauselmia, koska USA turvaa selustan ... miten tulee käymään, kun Kiina ottaa yliotteen maailman suurimpana ... on muuten todettava, että Kiinalle ja kiinalaisille Kolmas valtakunta ja Adolf Hitler ei ole mikään eriskummallinen asia, josta ei voi puhua - päinvastoin he ovat hyvin uteliaita tietämään millainen Saksa oli 1933-1945.

On muistettava, että Saksa auttoi 1930 -luvulla epäsuorasti kiinalaisia, kun Japani pommitti siviilikohteita 1930 -luvulla Kiinassa - monet talot säästyivät, kun kiinalaiset hoksasivat laittaa hakaristilipun talonsa katolle - Japani ei uskaltanut pommittaa noita kohteita - olihan Saksa ja Japani liittolaisia. Kiinalaiset muistavat tämän pienen yksityiskohdan erittäin hyvin!

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tämä on suomalaisten ongelma. Koska olimme saksalaisten puolelle viime sodassa, niin sotahistorian harrastus johtaa suomalaisten miesten kohdalla melkein aina siihen, että aletaan puolustelemaan natsien hirmutekoja. Sotahistoriaa on niin vaikea lukea, kun tunteet kertovat meille, että julmuuksiin syyllistyneet saksalaiset olivat meidän puolella, ja venäläiset ja slaavilaiset olivat meidän vihollisiamme.

Tästä johtuen äärioikestolainen natsien valkopesu on Suomeen juurtunut nykyisin erittäin suuren miesjoukon piirre. Useimmat sitten vielä äänestävät perussuomalaisia.

Suomalaisten tulisi vähentää sotahistorian harrastustaan, ja tutkia mieluummin vaikka Raamatun historiaa, koska pesäeron teko natseihin on ylivoimaisen vaikeaa.

Ilkka Luoma

Millaiseksi teoksi määrittelisit amerikkalaisten atomipommit Japanin siviilikaupunkeihin, joissa ei ollut edes sotateollisuutta?

Rainer Salosensaari

Aivan, samoin liittoutuneiden aluepommitukset saksalaisiin suurkaupunkeihin olivat järjetöntä tappamista ja hävittämistä.

Kts. lisää tästä kirjasta

http://www.gummerus.fi/page.asp?sivuID=280&compone...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #53

USA/ Englanti perusteli Saksan kaupunkien massiivisia mattopommituksia sillä, että Hitler aloiti Lontoon pommitukset - nyt vain tuhoamissuhde oli noussut yhden saksalaisen osalta 25 liittoutuneiden osaan.

Jukka Mäkinen

Ekös muutama niistä SS-miehistä tuomittu maanpetoksesta, kun menivät saksalaisten puolelle Lapin sodan aikana ja taistelivat suomalaisia vastaan. Ja värväämässä niitä oli Itälän Villen setä. :D

Ilkka Luoma

Tätäpä en ole tiennyt - kaivellaampas Googlella!

Rainer Salosensaari

Joo kyllä siellä vaikutti salskea suomalainen nimeltään Jouko Itälä. En tosin tiennyt hänen olleen Ville Itälän setä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #66

Siis Lapinsodassa - siirtyen saksalaisten puolelle?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #71

Menihän juhlittu Törnikin saksalaisten puolelle - ja tuomittiin maanpetoksesta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #72

Törnin kunnia ja maine on sittemmin palautettu.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #76

Kyllähän Törni syyllistyi maanpetokseen mennessään vihollisen, so. Saksan puolelle, ei siinä asiassa mitään epäselvää ole.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #79

Törni ei tehnyt maanpetosta pelastaessaan henkensä - sillä hänet olisi ollut pakko luovuttaa Neuvostoliittoon!

Törni yhdeltä osaltaan kävi hyvittämässä meidän haluamattoman Lapin sodan - se aloitettiin pakosta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #83

Ehkä, mistä tiedät? Mutta kyllä vihollisen puolelle meneminen on maanpetos - olisihan hän voinut loikata varmaan Haaparantaankin saman tien? Oletkos lukenut kirjan Alppikengistä jäljet vain jää?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #72

Asekätkijät karkasivat Ruotsiin - eikä Saksa koskaan julistanut Suomelle sotaa!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #111

Varsinaista sodanjulistusta ei antanut kumpikaan osapuoli. Suomessa Paasikiven hallitus totesi maaliskuussa 1945 sotatilan vallinneen 15. syyskuuta 1944 lähtien ja vasta vuonna 1954 Tuomiojan hallitus totesi, että sotatila oli päättynyt.

Isäni, Viljo Roponen, joka muuten esiintyy Paasilinnan kirjassa, oli viimeinen suomalainen Petsamossa. Ilmeisesti hän räjäytti kaivoksen, kaukopartio- ja tiedustelumies kun oli, Harri Paarman porukassa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #118

Näin paljastuu mielenkiintoisia yksityiskohtia historiasta, interaktiivisena kommentointina ja uteliaina ihmisinä - kun lähtevät lukemaan .. .

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #72

Lauri Törni oli suunnittelemassa saksalaisten avustamana aseellista vastarintaliikettä Suomeen. Lisäksi hän oli mukana Neuvostoliiton jahtaamien satojen suomalaisten ja virolaisten salaisissa venekuljetuksissa, joilla nämä saatiin turvaan puolueettomaan Ruotsiin.

Törni sai tyypillisessä sodanjälkeisessä poliittisessa oikeudenkäynnissä kuuden vuoden kuritushuonetuomion maanpetoksesta. On merkittävää, että jo puolentoista vuoden kuluttua presidentti Paasikivi armahti hänet.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #112

2000 -luvun alussa Lauri Törnille perustettiin Suomessa perinnekilta hyvin juhlavissa tunnelmissa - Hotel Kämpissä naulattiin perinnekillan lippu, johon yhden naulan alle oli laitettu pieni pala sen helikopterin roottoria, jonka syöksyssä Törni menetti henkensä Vietnamin ja Laosin rajalla - päänaulaaja oli kenraali Fagernäsin poika Peter Fagernäs.

Rainer Salosensaari Vastaus kommenttiin #71

Jouko Itälä jäi Saksaan SS-joukkoihin, vaikka suomalaiset WaffenSS-miehet kotiutettiin pääsääntöisesti. Suomen taipuessa rauhaan Jouko Itälä lähetettiin Saksasta Rovaniemelle värväämään suomalaisia Saksan puolelle. Tulos jäi melko laihaksi, suomalaiset olivat kyllästyneitä taistelemaan ja aika monelle oli käynyt selväksi, että Saksa häviää sodan. Niilo Lauttamus on näistäkin tapahtumista kertonut yhdessä kirjassaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jukka M.,

Norjassa koulutettiin uutta suomalaista SS-komppaniaa ( noin 70 miestä), jonka oli tarkoitus taistella eräänlaisena partisaaniosastona Suomessa, jonka oletettiin joutuvan Neuvostoliiton miehittämäksi.

En ole kuullut yhdenkään suomalaisen SS-miehen menneen Lapin sodan aikana saksalaisten puolelle ja taistelleen maanmiehiään vastaan.

Ilkka Luoma

Norja operaatio on uutta - en tiennyt, samoin en tiedä minäkään tuollaisesta loikkauksesta, mutta jos on faktaa, niin peliin ja esille vain :)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #117

Mauno Jokipii : Hitlerin Saksa ja sen vapaaehtoisliikkeet / Waffen-SS:n suomalaispataljoona vertailtavana ( SKS/Gummerus 2002).

Erinomainen, " kaiken kattava" kirja professori Jokipiiltä perinteisen Panttipataljoonan lisäksi.

Petri Haapa

Aijaa, minä kun luulin, että SS on akronyymi sanoista Suomen sisu.

Ilkka Luoma

Suomen Sisu vaatisi todellisen karismaatikon johtoonsa, nyt se näivettyy voiman puutteessa.

Jukka Mäkinen

Oliskohan Villestä siihen? :D

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #78

Ei, eikä monesta muustakaan - Suomesta puuttuu nyt todellinen johtaja!

Kari Virtanen Vastaus kommenttiin #82

Samaa mieltä, mutta tuskin nykyisistä puolueista sellaisia nousee?
Keskimääräiset äänestäjät äänestävät itselleen keskimääräisiä johtajia.

Olisiko Ilkan mielestä kansallissosialismissa itua?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #91

Kun suoraan kysyt, niin suoraan vastaan: Saksan tuolloisessa kansallissosialismissa oli paljon hyvää - kuri, terveet elämäntavat, järjestelmällisyys, reviiripuolustus, terveiden yksilöiden vaaliminen, työnjako, lasten ja nuorten kasvatus, yhteenkuuluvuus, turvallisuus, jos olit järjestelmässä mukana jne ..., MUTTA:

-ei sallinut juurikaan poikkeavia ideologioita
-oli oltava mukana, tai eriytyä hiljakseen
-tunnustettava kansallisuutensa
-huolehdittava järjestelmän mukanaan tuomista velvollisuuksista
-vannottava kansalliseen ykseyteen
-hyväksyttävä asetetut johtajat ja hyväksyttävä auktoriteetit

Jokainen voi sitten valita sananvapauden ja järjestelmäturvallisuuden väliltä.

... seuraavalla kerralla enemmän, jos on tarvis ... :)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #92

En tiedä, onko tämä propagandaa, mutta olen ymmärtänyt, että Hitlerin Saksa velkaantui koko ajan, kun piti varustautua, ja pitää massat tyytyväisinä. Sodan aloittamiseen oli taloudellinen pakko - Saksa ei enää selvinnyt veloistaan. Kansallissosialismikaan ei toimi.

Kiinnostaisi kuulla kantasi siitä, onko loppujen lopuksi Italian fascismi sama systeemi, kuin Kiinassa tänään? Onko se ainoa todellinen vaihtoehto kapitalismille?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #95

Pitää paikkansa - Kolmas valtakunta omasi samat elementit kuin nykyinen euro-EU, on EKP:n setelipainokoneet ja toistaiseksi luotto euron arvon pysymiseen - painetaan vain "sopivia määriä" - samoin Kolmas valtakunta painoi riittävästi vakuudetonta rahaa, mutta ei liikaa valtakunnan markkoja (Reich Mark) - ja noihin markkoihin luotettiin, esimerkiksi Lapissa Wehrmacht jakoi avokätisesti rahaa suomalaisille työntekijöille, joita Saksa auliisti palkkasi erilaisiin hommiin! - ja Saksan "valtiomarkka" oli arvossaan - se piti, meidän oma ei taas pitänyt.

Saksaa auttoi tuolloin lisäksi laajat raaka-ainevarat, kunnes ne lopahtivat sekä räikeä varastaminen valloitetuilta alueilta - juutalaisten kulta jne ... sekä oiva business puolueettoman Ruotsin kanssa - varsinkin Wallenbergit kunnostautuivat kaupasta Kolmannen valtakunnan kanssa - tekivät kauppaa myös liittoutuneiden kanssa! Tässä syy, miksi Ruotsi oli niin paljon varakkaampi kuin me - mehän sodimme ja Ruotsi lihoi :)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #103

Onko Kiinan järjestelmä fascistinen? Mussolinihan ei ollut mikään rotukiihkoilija, eikä alun perin myöskään antisemiitti.
Voidaanko Kiinan järjestelmää pitää uudistettuna fascismina?

Schreiben Sie bitte als "Reichsmark (RM)".

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #105

Kiinassa ei tunneta meille tuttua fasismia - Kiinassa noudatetaan käytännössä keisareiden ajan valtajärjestelmää ... Kiina tulee uudistamaan järjestelmäänsä hitaasti uuskungfutselaiseen tapaan - joka modernisoitui vanhasta tähän päivään.

Kiinan valtahierarkia on meille tuntematon ilmiö - jokainen nykyinen ylimmässä vallassa olija on käynyt kaikki arvoasteet ja valintatilanteet läpi - alkaen kylä- ja korttelivaaleista - sieltä kumpuaa kiinalainen "demokratia" ja "vaalikorruptio" ... :)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #106

Maailman vanhin poliittinen järjestelmä :-)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #121

Näin voidaan todeta - mallit ja tavat toimivat yhä, vaikka keisarius on nykyisin "kommunismin" valtarakenne, mutta sekin "kremlistä" poiketen keisarihovin mallin mukainen käytännössä.

Matias Härkönen

Ihan hyvä historiakirjoitus, mutta ihan turhaan "uhriudut" tyyliin "asia josta ei puhuta" , "tämä kirjoitus tuomitaan ennen kuin luetaan loppuun" jne. Hyvin näistä asioista voidaan puhua, on puhuttu ja aina löytyy myös mielipiteitä joka suuntaan.

Ilkka Luoma

Joskus tämän kiihkottoman analyysin on tultava esille, sillä tuon järjestelmän kannalla oli 1930 -luvun huippuvuosina reilu Saksan kansan enemmistö! Koko aikakausi 1933-1945 on ruodittava puolueettomasta ja kiihkottomasta näkökulmasta, sillä Saksa on tänään koko Euroopan veturi, maksumies ja tulevan maailmanvallan Kiinan ainoa todellinen luottopeluri Euroopassa. Saksaa emme voi ohittaa - ja se on lisäksi Venäjän ohella se todellinen rauhan takuumies ...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomessa ei SS miehiä sorrettu järjestelmällisesti. Tästä osoituksena on esim. SS upseeri Sulo Suorttasen toimiminen sisä- ja puolustministerinä 1960-luvulla. Lisäksi Suorttanen ylennettiin vielä reservin majuriksi.
.

Kari Virtanen

Oli isän kanssa samassa joukko-osastossa JR8:ssa. On ollut ilo tavata.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pertti V.,

Täytyy toki muistaa, että sodan päättymisestä oli tuolloin kulunut jo yli 20 vuotta.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Tämä meni nyt osittain Törni-, SS-, Israel-keskusteluksi. Näillä kolmella on yhteinen piirre. Ovat taistelleet ja taistelevat tunnistettavasti asepuvuissa, kun sitä vastoin palestiinalaiset iskevät siviileinä viattomien lasten ja naisten selän takaa.

Petri Haapa

Nykyään aina Törnistä puhuttaessa tulee mieleeni se kerta Lahden Launeen Citymarketissa, jossa sattumalta eksyin puheisiin vanhan sotaveteraanin kanssa ja minä tietenkin kysyin, että missäs tuli palveltua, niin hän sanoi, että jatkosodassa olin Törnin iskuosastossa. Minä kun oli silloin kiinnostunut Lauri Törnistä, niin kysyin tietenkin, että millainen mies Törni hänen mielestään oli. Ei kovin mairittelevin sanakääntein häntä kuvaillut. Sain sellaisen vaikutelman, että sotahullu maanikko tai jotain. Samassa osastossa palvelleen Mauno Koiviston hän sen sijaan kehui maasta taivaisiin

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tapaamasi vanha jermu oli varmaankin vannoutunut sosiaalidemokraatti ja entinen asevelisosialisti, koska antoi noin mairean lausunnon Mauno Koivistosta ( sd.) tai sitten arvio koski ainoastaan kuntoisuutta sotilaana.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #94

Suomessa oli myös valitettavasti metsäsissejä, joita kutsuttiin myös arkisemmin metsäkarkureiksi.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #94

En nyt viitsi tuollaista ruveta arvelemaan. Hän kuitenkin puolusti Suomea jatkosodassa taistelutoverinaan Mauno Koivisto ja arvatenkin oli mukana jo talvisodassa ja Toivonen unohtaa, että ilman asevelisosialisteja ja CIA:n tukea heille olisimme kai olleet Neuvostoliiton hellässä huomassa. Kumma kun se CIA ei luottanut johonkin Kokoomukseen rahoitusta jaellessaan.

Ilkka Luoma

Törnistä sen sijaan saadaan ylistävät kommentit USA:sta ... toki kaukopartioissa oli paljon Törnin kannattajia - Törni vaati, mutta myös huolehti. Pelkureita Törni ei kuulemma sietänyt - moni on "ollut" kaukopartiossa - mutta vain "mielikuvituksessaan"!

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #100

Sekoitat nyt kaukopartion ja iskuosaston. Törni ei ollut kaukopartiomies, vaan jatkosodassa kaukopartiotoiminnasta huolehtivat suoraan päämajalle alistetut osastot, kuten mm. osasto Kuismanen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #123
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #123

Sehän siinä kummallista olikin, että Mauno Koivistoa ( sd.) mainostettiin presidenttipelissä aikoinaan Lauri Törnin kaukopartiomiehenä eikä väärään tietoon puuttunut suuri yleisö eikä liioin Mauno Koivisto itse.

Mauno Koivisto liittyi Lauri Törnin komppaniaan vasta 12.2.1944. Komppania toimi tuolloin puhtaasti iskuosastona.

P.S. Sodanjälkeinen SDP:n tukeminen oli osa USA:n kommunisminvastaista taistelua. Työväestö ei yleensä äänestänyt Kokoomusta, joten oli luonnollista, että taloudellinen tuki vasemmistopuolueista ohjattiin nimenomaan sosiaalidemokraateille vähentämään kommunistien vaikutusta suomalaisessa yhteiskunnassa.

Ilkka Luoma

Samoin Mossadin agentit ja terroristit asettelivat pommejaan ja suorittivat salamurhiaan siviilivarusteissa 1970 -luvun alkupuolella - pitkin Eurooppaa - kunnes USA puuttui peliin ja puhalsi sen poikki, liian moni sivullinen oli saanut surmansa. Kyseessä oli koston kierre Munchenin verilöylystä 1972 ...

Gazassa ei saa olla univormupukuista areijaa palestiinalaiskansan suojana - ei ole aseita, koska niiden tuonti kielletään - edes betomia e isaa tuoda - Israel kieltää.

Tässä muuten yksi laajimmista keskusteluketjuista koskien Lähi-itää, Israelia, juutalaisia, palestiinalaisia, arabeja, muslimeja, jihadisteja - lähes miljoona lukukertaa ja kommenttejakin reilu 14000 - erinomaisia ja ala-arvoisia, mutta mikä ihmetyttää- niin ketju on pysynyt aktiivisena jo yli kuusi vuotta!

http://www.tiede.fi/keskustelut/historia-kulttuuri...

Kari Virtanen

Israelin kohdalla Luoma menee tunteella, mutta ei tiedolla, eikä asioiden tuntemuksella.
Mikä siihen on syynä, en tiedä? Eväitä olisi varmaan objektiivisempaankin lähestymistapaan, kuten vaikkapa SS:n ja NSDAP:n kohdalla.

Jos ei ymmärrä arabikolonialismin luonnetta ja Jihadia, niin ei voi ymmärtää koko konfliktiakaan.
Pelkkä tunteellinen vasuri- ja arabivihapropaganda ei yksinkertaisesti ole avain mihinkään.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Näyttää aihe kiinnostavan suuresti suomalaisia, ehkä meidän saksamyönteisyys vaikuttaa asiaan?

Ilkka Luoma

... Suomalaisten vapaaehtoistaistelijoiden maine on puhdistettu - Waffen-SS Vikingin suomalaissotilaat eivät osallistuneet mihinkään sotarikoksiin.

~ http://yle.fi/uutiset/hitler_halusi_ss-joukkoihin_... -

.

Ilkka Luoma

Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa -HS

~ https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005866918.html -

Ilkka Luoma 17.10.2018 - 16:48 kommentti:

Suomessa oli jo 1930-luvulta lähtien sympatioita Saksan kolmatta valtakuntaa kohtaan, niin Olavi Paavolainen kuin Eino Kaila - ehkä jopa maineikas Arvo Ylppö (?) ja Nevanlinna oppineiden maailmasta. On selvää, että Waffen-SS Vikingin oli helppo saada suomalaisia vapaaehtoisia. Suomessa sympatiat Saksaa kohden ulottuvat jo 1900-luvun alkupuolelle, jatkuen yhä. SS herättää tunteita, kiihtymystä, intoa, vihaa ja katkeruutta ... Eräs asia oli kuitenkin selvää, jos mietimme vain sotilaallisia ansioita - ne olivat kiistattomat ja menetykset kaikkinaisesti suoraan verrannollisia sotilaalliseen tuloksenkykyyn.

.

Toimituksen poiminnat