Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Göpekli Tepe - täältäkö kaikki alkoivat?

Turkki hakee EU jäsenyyttä 1]. Turkkilaiset mellakoivat oireellisesti. Turkin alueelta lähti ratkaisevin (kohtalokkain?) kehitys – nimittäin kaupungistuminen ja hiukan sitä ennen kyky viljellä maata – ruohokasvi alkuvehnä oli pikkiriikkisen mutantoitunut pitämään siemenensä kiinni varressa, kypsyttyäänkin – näin se oli helpompi valjastaa systemaattisen viljelyn piiriin.

Kaivaukset nykyisen Turkin alueella Göpekli Tepe´ssä 2]  alkoivat niinkin myöhään kuin vuonna 1994 – ja vasta nyt ollaan ratkaistu tämän vanhimman keskittyneen ihmisasutuksen arvoitus – 12000 vuoden takaa. Metsästäjä-keräilijä oli muuttuva maanviljelijäksi ja maanviljelijät mahdollistivat sellaistenkin ihmisten elämän ja toimeentulon, jotka eivät itse suoraan ravintoaan hankkineet.

 

”Loiseläjien joukko”

Näin oli syntynyt ”loiseläjien joukko”, joiden ammattikehitys on tähän päivään mennessä levinnyt valtaviin mittoihin, joita kehittyneissä läntisissä markkinatalousmaissa vain noin 2-4 prosenttia väestöstä elättää (maatalouden osuus kokonaistuotannosta - populaatiokokona) –

… voimmekin kysyä kehitettiinkö todella Göpekli Tepe´ssa se kohtalokkain ”keksintö”, joka ajaa ihmiskunnan tuhoon – mahdottomana biosfäärin yhtälön osasena, varsinkin, kun olemme väkilannoitteilla oppineet vahvistamaan ruohokasvien kasvuisuutta ja satoa. Vieläkään emme ole oppineet biosfäärin biomassojen tasapainoa ja koosteisuutta!

 

Yhteiskuntaihmisen kehittäjät – turkkilaisten esi-isät?

Olisiko näin nerokas valtio kuin Turkki nyt hyväksyttävä entisenä sulttaanien suurvaltana EU:n jäseneksi  3] – toiseksi suurimmaksi, heti Saksan jälkeen. Mitä turkkilaisten tämän päivän oireelliset mielenosoitukset merkitsevät –

… onko tämänkin suhteen tässä modernissa, mutta perinteikkäässä muslimimaassa alkamassa yhteiskuntakehitys, joka ohjaisi uusille valtarakenteille – koko EU:ta 4] ajatellen, aikakautena, jolloin kiinalaisten valta ja vaikute on leviämässä kaikkialle maailmaan 5].

 

Turkki oli suurvalta,

ja ulotti janitsaarisotilaansa aina Wienin porteilla saakka – tuoden yhtenä muhamettilaisuuden Eurooppaan – pysyvästi, tahdoimmepa kristittyinä sitä tai emme. Osmanit 6] pitivät hallussaan suurta osaa Lähi-idän Rooman aikaisia maita – ulottaen turkkilaista vaikutusta kaikkialle valtakuntaansa – romahtaakseen I Maailmasodan jälkeen nykyisen muotoonsa ja kokoonsa – odottamaan ”päiviä parempia”. Mikä on tämän päivän Göpekli Tepe 7]?

 

VIITTEET

1] Turkkilaiset EU:iin? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/44271-turkki-luo-ymmarryksen-siltaa-niin-islamilaisuuteen-kuin-kristinuskoon -  [US_P/IL]

2] Göpekli Tepe ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6bekli_Tepe – [wiki]

3] Turkki Euroopan Unioniin? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/133818-turkki-on-jo-euroopassa - [US_P/IL]

4] Vastentahtoinen ja eripurainen EU ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/10/eu-on-keinotekoinen-liitto-pakosta.html - [BLOG/IL]

5] Kiinalainen maailmanvalloitus? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/05/kansainvlinen-tynjako-ja-kiinan-235.html - [BLOG/IL]

6] Osmanien valtakunta ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Osmanien_valtakunta - [wiki]

7] YLE ~ http://areena.yle.fi/tv/1919253 - [Kasvimaailman mahti]

 

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

 

 

:::

AL – Fb – US

BLOG 20 134 | 1 446  - IL

---24062013---

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tepestä tekee mielenkiintoisen se,että ne oli haudattu.. syvältä maasta tuntuu löytyvän yhtä ja toista näinä päivinä.

Ilkka Luoma

Hautautunut vai haudattu - havaitsivatko jo aikalaiset, että toimintamalli vie tuhoon? Mutta se oli myöhäistä - malli oli jo levinnyt ja maanviljelys alkanut...

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kun on paljon lisää ruokittavia suita, on täytynyt lisätä maaperän tuottoa eli käyttää yhä reippaammin apulannoitteita - se syönee maaperän köyhyyteen ja siitä seuraa ennen pitkään romahdus, ehkä niin oli "tarkoituskin"?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #4

Imuroiko ihmiskunta luontaisuutta nopeammin maaperälähteistöä? Köyhtyykö suljettu maapallo?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kyllä se haudattu on. Katselin monta kuvaa kaivauksista ja ei sen kokoiset kivet ilmesty tyhjästä sinne. Mikäli taas jokin luonnonmullistus olisi aiheuttanut hautautumisen niin ei ne tolpat pystyssä olisi pysyneet.

Siksipä herääkin kysymys,että miksi se ne rinkulat haudattiin. "saastumisen takiako tms?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

... ehkä pakkautunut loiseläminen koettiin suureksi virheeksi ja palattiin vanhoihin hyviksi havaittuihin tapoihin? ...

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #16

mihin "hautaajat" ovat kadonneet?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Paljon on sellaista löytymättä, että historia muuttuisi.

Ilkka Luoma

"Markkinat jaetaan joka aamu uudelleen" -by Petteri Hietala, Oulu - kuten historiakin kirjoitetaan aina uusien tekijöiden löytyessä. Onko historia tiede?

pekka numminen

"...12000 vuoden takaa."

Bysantin valtakunta sortui 1400 luvulla, kun idän villit valtasivat sen alueet. Turkinsukuiset kansat muuttivat samalla idästä nykyisen turkin alueelle.

Koska turkkilaiset saapuivat nykyisen Turkin alueella 600 vuotta sitten, niin mitä alueella onkin keksitty heitä ennen ei ole heidän keksintöjään, eihän?

Paimentolaiskansat ovat vaeltaneet aroseuduilla vuosituhansien ajan tunkeutuen välillä Eurooppaan, Lähi-itään, Etelä-Aasiaan tai Kiinaan. Esimerkkejä vaeltaneista paimentolaiskansoista ovat muun muassa kimmerialaiset, skyytit, sarmaatit, hunnit, avaarit, mongolit, kumaanit ja monet muut turkkilaiskansat. /wiki

Hevos/kameli-paimenia, jotka saavuttivat sivistyksen valon (ja maanviljelyn) joskus vuosina 500-1500.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Ovatkohan heettiläiset osin turkkilaisten esi-isiä?

Ilkka Luoma

Faarao Ramses II Suuri taisteli heettiläisiä vastaan jo 4000 vuotta sitten - tapahtui nykyisen Turkin eteläpuolella ... heettiläiset olivat ykisä, jotka keksivät raudanvalmistuksen ... aseiksi.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #11

hatit -> heetit -> turkilaiset?

Ilkka Luoma

Ketkä olivatkaan alkuperä-suomenniemeläiset?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

saamelaiset, kuuluuko Suomi heille?

pekka numminen

"Ovatkohan heettiläiset osin turkkilaisten esi-isiä?"

WHO ARE THE TURKS
History Of Turks And Turkey

The Republic of Turkey, founded in 1923, has its roots in two historical sources deep in the depths of the past. One of these resources inherited by modern Turkey is the successful and shining history of the Turks over a time frame of more than 4,000 years.

The other is the fact that Turks have been settled in Anatolia since the 11th century.

http://www.turkishculture.org/pages.php?SearchID=316

Tuolta löytyy tarkemminkin mitä TURKKILAISET ITSE ovat mieltä, toisaalta jos sanotte että turkkilaiset ovat asuneet nykyisen Turkin alueella jo xxxxx tuhatta vuotta, niin toki te olette oikeammassa.

Ilkka Luoma

Hatit?

"Heettiläiset kutsuivat Anatolian alkuasukkaita nimellä Hatti.[1] Hatin kieli oli agglutinoivaa, liittävää tyyppiä, sen jäänteitä on säilynyt kaksikielisissä ja uskonnollisissa teksteissä. Hattien jumalia olivat muun muassa Hikisha, Kubabat, Ana, Nipas ja Parka.

Hattilaiset asuivat maassa 3000–2000 eaa., ennen heettiläisten saapumista 2000 eaa. Hattilaisia on myös joskus sanottu protohateiksi, koska egyptiläiset kutsuivat heettiläisiä hämäävästi hateiksi. Sargonin aikaan siellä oli jossain Puruskhandan kaupunki, joka pakotti pienempiä kuninkaita valtansa alle. Naramsinin aikoihin maassa oli 16 liitossa ollutta Akkadin viholliskuningasta. Amanus-vuorilla on hattilaisten kuninkaiden voitonmerkki.

Noin 2500 eaa. Anatoliaan syntyi kaupunkikulttuuri, jossa oli palatsin ympäröimiä alakaupunkeja, niin kuin Alisharissa. Joidenkin säilyneiden asiakirjojen perusteella oli monia kaupunkivaltioita, joista yksi saattoi ainakin ajoittain olla muita voimakkaampi.

Aladzasta on löydetty tältä ajalta 13 kuningashautaa, ja myös Horoztepestä Tokatin pohjoispuolelta, ja saman tyyppisiä hautakammioita myös Dorakissa Troijan lähistöiltä. Alisharin haudoissa oli runsaat hautalahjat. Dorakista on löydetty merkkejä kaupasta Egyptin kanssa Sahu-Ren aikana 2487-2473 eaa. Kulmikkaat ja soikeat ristikkolevyt, joissa oli kehällä kohokuviona härkiä, hirviä ja lintuja, ja joita lienee kannettu tangon päässä kulttimenoissa, viittaavat Kubanin eli Maikopin (Madzkopin) löytöihin.[2]" - by Wiki.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

vedenpaisumus (?) arkin jäännökset on "löytynyt" nykyisen Turkin alueelta! Milloin Gibraltar murtui ja Atlantin vesi virtasi "välimeren" altaaseen?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Mikä Waltarin Sinuhesta saa paljon arvokasta historiatietoa

pekka numminen

"vasta nyt ollaan ratkaistu tämän vanhimman keskittyneen ihmisasutuksen arvoitus – 12000 vuoden takaa."

"Hattilaiset asuivat maassa 3000–2000 eaa., ennen heettiläisten saapumista 2000 eaa."

En ymmärrä yhteyttä 12.000 vuoden takaisella arvoituksella (sivistyksellä) ja alueelle 5.000 - 4.000 vuotta muuttaneiden kansojen välillä.

Ilkka Luoma

Historioitsijat ja antropologit eivät tiedä ketä nämä ihmiset olivat ... miltei yhtä vanha kulttuuri löytyy nykyisen Intian alueelta Harappan tapauksesta ...

pekka numminen

Ainoa asia mikä tiedetään on se, etteivä olleet turkkilaisia (siis turkkilaisten sukuista kansaa), edes turkkilaisten mielestä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #18

Geenikartat ja dna hablot esille ;)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #19

villi huhu kertoo Nicaraguasta, että meissä suomalaisissa ja Väli-amerikan intiaaneissa on yhteisiä habloryhmiä poikkeuksellisen paljon!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #20

Nicaraguassa vaikuttaa kuulu suomalainen geenitutkija ...

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #18

kaikki ihmiset ovat sukua keskenään - kuka enemmän kuka vähemmän

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #21

Kastematojen ja meidän geeneistä yhteisiä on noin 70 prosenttia.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

historioitsijat ja antropologit eivät tiedä läheskään kaikkea, voidaan sanoa, että tietävät yhä enemmän tietävänsä vähemmän

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

niin, pueblointiaanitkin katsosivat oudosti inkojen yms. tieltä

Ilkka Luoma

Niinhän kävi kokonaiselle ihmisapinalajille - neandertalilaisille!

Toimituksen poiminnat