Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Häiriköille omat kerrostalot

Kirjoittelemee usein maailmoja syleilevistä aiheista, niin minäkin. Tänään kuulin YLE Aamu-TV:ssä räväkän toimenpide-ehdotuksen, joka ei syleillyt - vaan iski suoraan ajan hermoon.

Ehdotuksessä esitetään häiriköiville asukkaille, perheille ja ihmisille täysin omaa asuinaluetta - kerrostaloa, johon saa muuttaa vain juhlijoita, metelöitsijöitä, riehujia ja alkoholisti_nistejä. Siis samankaltaiset ja suurpiirteiset elämän nurjaakin puolta nähneet samaan kortteliin ja kerrostaloon.

 

Valikoidummeko?

Kyllä - me lajittelemme toisiamme, me eriydymme ja erkaannumme. Samankaltaisuus vetää puoleensa. On ihmisiä, jotka haluavat elää hiljaisuuden ja turvallisuuden keskellä. Sitten on ihmisiä, jotka jäävät mieleen ja huutavat niin, että koko talon maine, jopa korttelin imago menee.

Välillä ryskyy ja rymisee. Huikkaa otetaan ja ryyppy hirttää kiinni. Huutajat samaan rappukäytävään - näin kakofoniassa ei eriydytä, vaan ollaan yhtä ja samaa "perhettä" - yhteisöä!

 

Aamullinen ehdotus TV:ssä --- Rakennetaan erikoisvahvoja kerrostaloja, joihin vain riehujat ja metelöitsijät saavat muuttoluvan. Puhuttuja äidinkieliä voidaan myös rasismisyytteiden välttämiseksi sotkea samaan taloon ja jopa samaan rappuun.

 

Yksilöllinen inhimillisyys

Onko tämä rasismia, jos metelöitsijät aamullisen ehdotuksen mukaan asetaan samaan taloon ja vain erityisesti heille? Onko se eriarvoistamista? Onko se käänteisesti sama asia, kuin, ettei esimerkiksi Helsingin Töölööseen haluttu alkoholistien asuntolaa, eikä jonnekkin toisaalle henkisesti vammautuneiden hoitokotia. Karsinoimmeko me ihmisiä - joka tapauksessa.

 

Kuka on toistaan "parempi"?

Kuka ja mikä instanssi määrittelee kelpoisuudet minnekkin? Onko jokin säännöstö, johon voimme vedota, kun emme halua esimerkiksi sosiaalista maahanmuuttoa, jossa haetaan toisen valtion etuisuuksia, kun omassa ei ole.

Mikä määrittelisi metelöinnin määrän, jolloin avautuisi mahdollisuus "metelitaloihin" - olisiko tännekin jonotus ja pisteytys? Kovimmat metelöitsijät saisivat kentien ylimmät kerrokset jne ...

 

Millaista näyttö- ja vertailutaloutta me elämmekään?

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Jouni Haimi

Ilkka oliko niinj että näin on jo tehty.

Ilkka Luoma

Ehkä valikoitumista tapahtuu kuntien vuokrakasarmeihin ...?

Timo Härtsi

Olen asunut lapsuuteni kerrostalossa mikä oli täynnä juoppoja, mielenterveyspotilaita jne..

Ilkka Luoma

Asuin Järvenpään Jampassa - tarkemmin Jampansarvessa ;)

Jouni Haimi

Kyllä taisanotaanko terkemmin osaan niistä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Suomi gettoutuu päivä päivältä lisää, vaikka luulisi nykytilanteen riittävän. Kaupungeissa on köyhien getot, joihin vastenmieliset köyhät on siirretty oikeiden ihmisten silmistä. Näistä alueista viedään vähätkin kunnalliset palvelut sinne, missä oikeat ihmiset asuvat. Köyhillä ei ole varaa bussilippuun sinne.

Ilkka Luoma

Tasa-arvo koittaa kun viimeinen lapiollinen multaa on lapioitu.

Laura Taimio

Kyllä kaupungin vuokra-asunnoissa joutuu kestämään enemmän metelöintiä ja häiriköintiä kuin yksityisissä.

Ilkka Luoma

Entä se erottelu - vuokralaisissakin on hiljaisia "kelpo ihmisiä" ...

Jouni Haimi

eise noin ole. itseasiassa voi kysyä mitä pahaa siinäon jos valitsee asuinpaikkansa vaikka varojensa mukaa? miksi kaikki ptää aina määriteelä köyhien mukaa tilanteesaa jossa myös muilla on oikeus määritelläomia tarpeitaan..

Ilkka kysyin tuota siksi onko näin tehty sentakia miksi on täälläkouvolaskin taloja joihin tietyt ongelmat keskittyvät silminnähden.

Ilkka Luoma

Miksi me eriarvoistumme - miksi toiset saa helpommalla enemmän?

Harri Rautiainen

Mistä tiedät, että helpommalla saa enemmän?

Helpointa on, kun ei itse edes yritä,

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #13

Tuossa lienee se pointti - jenkeissä pärjää, kun yrittää, yrittää ja vielä kerran tähtilipun kanssa yrittää! Eläinkunnan laki - ellet syö - sinut syödään. Mikä on oikea syönti?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Ainakin varoituskyltin voisi laittaa muuttajalle, jos rapussa asuu henkilö joka puhuu elokuvateattereissa elokuvan aikana. En siedä niitä tyyppejä! Ei samaan rappuun!

Ilkka Luoma

Jatkuva "sipsipussien" rapistelu ärsyttää elokuvissa ... varsinkin, kun on herkkä kohtaus menossa. Ei samaan elokuvaan!

Samael Kaarna

Häiriköille oma kunta.

Myös rikollisille oma kunta aitauksin ja poistumisen estoin.

Häirikköjen kuntaan kaikki 'alemmat häiriköt', sekä kaikki poliitikot, kulttiuskovaiset ja viskaalit mitä tällä haavaa häärii.

Ilkka Luoma

Jossain elokuvassa New Yorkin Manhattan oli muurilla eristetty - ja muurin sisällä oli omat rikollisten lait...

Juha Petri Heinola

Turussa on Härkämäen kaupunginosassa kerrostalo, johon on kerätty hämmästyttävän paljon pultsareita, riehujia, nistejä jne.

Muissa saman pihan taloissa on rauhallisempaa ja rauhallisempia asukkaita, vaikka ovat yhtä kaikki kaupungin vuokrataloja. Tämä ei voi olla sattumaa.

Esim. ulko-oven lasin sai kaupungin huoltomies tuossa riekutalossa vaihtaa lähes päivittäin. Siksi on edullisempaa, että kuoriutuvat munat ovat kaikki samassa korissa, koska ovilasin voi rikkoa vain yksi kerrallaan ja säästöä tulee verrattuna siihen, että ikkunat pitäisi vaihtaa kaikkiin pihan taloihin.

Ilkka Luoma

Hiljalleen talon lasit korvautuvat teräslevyillä - niitä ei enää rikki. Miksi pitää särkeä? Miksi pitää pommittaa vieraiden valtioiden kaupunkeja? Miksi piti pudottaa atomipommi Hiroshimaan? --- kysymyksiä, kysymyksiä ...

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

putkassakaan ei ole lasia, vain betonia ja terästä

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #23

Pyttykin on terästä, jos on yleensä ollakseen.

Juha Petri Heinola

Ilkka Luoma: - "Hiljalleen talon lasit korvautuvat teräslevyillä - niitä ei enää rikki. Miksi pitää särkeä?"

Juuri näin tapahtui. Eikä ollut mitään ohutta tinalevyä vaan ihan 3 mm paksuinen teräslevy, että myös oven saranat vaihdettiin järeämpiin. Oli se aikamoinen fuhrerbunkkerin ovi ja kumahti sulkeutuessa kuin Lubjankan vankilan selli.

Itse asuin ko.kämpässä 3kk vuonna 2005. Tuolloin Turun telakalla oli kaamea pula metalliduunareista ja värvärit kiersivät ihan itä-suomea myöten heitä etsimassä.

Telakalla oli Turun kaupungin sossun kanssa diili, että jokainen telakalle duuniin tuleva saa kaupungilta nopsaan ensiasunnon. Ja tuossa talossa oli sattumoisista syystä nopea vaihtuvuus ja aina vapaita luukkuja tarjolla. Nopsaan sieltä häivyin minäkin, heti kun sain massia säästettyä sen vertaa, että pääsin paremmalle alueelle muuttamaan.

Elämäni rajuimmat 3kk. Kävi ihan extreme urheilusta tuolla asuminen.

Ilkka Luoma

"Seura tekee kaltaisekseen" (sanonta) - heikot sortuvat enemmistöpaineessa. Itsensä tuntevat vahvat luonteet osaavat eriyttää itsensä pois joukkovandalismista tms., jos kokee asian/ asiat vastenmielise[i]ksi tai kantaa yhteiskuntavastuuta.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

johan raapaisit, saat rasistin leiman otsaan

Ilkka Luoma

Silloin aika moni muukin saa - sitä paitsi rasismia Suomessa ei juurikaan ole, on vain reviiripuolustusta!

Toimituksen poiminnat