Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Ojensiko Kiina kätensä - kenelle?

Kiinalaisten tunnetuin piirre – olla puuttumatta toisten itsenäisten valtioiden sisäisiin asioihin 0] – on meille läntisille lähes tuntematon ilmiö. Me valkoiset länsimarkkinatalouden näyttö- ja vertailuihmiset puutumme hanakasti muiden tekemisiin, vaikka asia ei koskettaisi meitä mitenkään.

 

Kumpiko oikein – sekaantua vai olla sekaantumatta? Tämä kysymys tulee ratkaisemaan tämän vuosisadan kaikki ongelmat! On sanottu, että elämme kiinalaisten vuosisataa – edellisestä onkin kulunut jo 600 vuotta, sillä Kiina oli maailman mahti edellisen kerran 1400 -luvun alussa 1].

 

Meidän presidentti Sauli Niinistö sai olla ensimmäinen länsivaltiomies, joka vieraili alkuvuonna 2013 Kiinan uuden johdon kutsumana Pekingissä – kerrotaan, että Suomessa Kiinan suurlähetystössä yli 20 vuotta vaikuttanut kaupallisen osaston päällikkö herra Li Guangyun olisi ollut edesauttamassa tapaamisen syntyä …

kaupallinen neuvos Li on Suomen suuri ystävä ja hänet tuntevat miltei kaikki suuryhtiöt ja pienemmätkin *]

 

*] YLE:lle pieni vinkki – Li´stä voisi tehdä dokumentin – hänen aikanaan Suomen vienti Kiinan kahdeksankertaistui – presidentti Tarja Halonen palkitsi Li´n – hänen jäätyään eläkkeelle Kulosaaren lähetystöstä.

 

 

USA saa rinnalleen vaikuttajan, jonka elämänfilosofia peilautuu vaihtoehdoksi

[ Hu-Obama ~]

USA, nykyinen materialismia ja sotilaallista iskuvoimaa edustava maailmanmahti taipuu hiljalleen kaikilla rintamilla Kiinan kasvavan vaikutevoiman alla – silti kiinalaiset eivät halua puuttua muiden sisäisin asioihin.

Kiinalaiset ovat kauppakansaa, jotka markkinoivat omia tuotteita – ei omia kulttuureja, ei kieliä, ei uskontoja; he eivät tule ”miekalla eikä ristillä”, he tulevat rahalla, tavaroilla ja kauppasopimuksilla, joiden sisällön pitäisi hyödyttää aina kaikkia sopijaosapuolia …?

 

...

Mitä me kirjoitimme jo vuosia sitten, kun suomalaisille tarjoutui eturivin paikka erilaisiin kokeiluihin, joita Kiina haluaa operoida maailmalla – meihin luotetaan, meitä pidetään rehteinä ja sanansa pitävinä ihmisinä, joilla on henkistä muototajua nähdä 'metsä puilta' – kun ylitetään tuntemattomia jokia etsittäessä uusia ratkaisuja kasvaviin ongelmiin -Deng 2] ---

 

 

[2006] Kiinalaisessa jutussa suomalainen mahdollisuus

” … Kiinalaiset ovat valmiit ostamaan kaikki mustikat Suomesta. Mikäli suomalaiset eivät halua kyykkiä metsissä; tarjoutuu Kiina lähettämään myös poimijat … ”

[~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/07/kiinalaisessa-jutussa-suomalainen.html - ]


Kiinassa on meneillään maailman suurin maaltamuutto jättiläismäisiin kaupunkeihin. Kiinan voima on halpa maaseututyöväestö, jonka työpanosta myydään myös ulkomaille. Yhtäältä mustikan parantaessa näkökykyä kiinalaisille, toisaalla ilmansaasteet ja mm. pakokaasupäästöt estävät yhä enemmän näkyvyyttä Kiinan suurkaupungeissa.

Kiinassa 65% väestöstä asuu maaseudulla, se on sama prosentti kuin meillä kaupungeissa. Kiinan vaurain alue on rannikkoseutu ja erityisesti Shanghain - ja Honkongin pohjoispuolella oleva ”Kantonin” erityistalousalue.


Kiina on kehitysmaa,

jossa valmistetaan miltei kaikkea, paitsi lentotukialuksia, suuria matkustajasuihkukoneita, sekä pitkälle kehitettyjä tietotekniikan prosessoreja. Kiinasta valmistuu 300.000 insinööriä, joka vuosi, ollen enemmän kuin koko EU:sta ja USA:sta yhteensä.

Kiinalainen suunnitteluvoima ylittää länsimaat 10-20 vuoden aikana, ja ei ole, systematisoituessaan ja verkottuessaan, syytä epäillä tämän voimavaran henkisistä ja innovatiivisista kyvyistä.


Kiinalainen uskoo luonnonlääkitykseen ja mm. mustikoihin

Kiinalainen luottaa suomalaiseen taitoon suunnittelussa, rehdissä tavassa tehdä kauppaa ja pitää lupauksensa. Suomi myi 1950-luvulla ainoana maana käytettyjä paperikoneita, nimenomaan käytettyinä. Suomi oli yksi ensimmäisistä maista, joka tunnusti Kiinan jo 1950-luvulla, taisi olla 17.

Kiinalaisilla on pitkä muisti ja he arvostavat luottamussuhteita, eivätkä vaihda kumppania. Nokia on tehnyt jatkuvaa kauppaa vuosikausia samojen operaattoreiden kanssa ja Nokia onkin suurimmillaan ja voitollisimmillaan juuri Kiinassa.

 

Kiinan ongelmat ovat myös maailman suurimpia!

Kiina kohtaa kaikki länsimaalaiset elintasonnousun ongelmat 3] ja me Suomessa tiedämme ne. Kiina luottaa suomalaiseen energiankäytön hyötysuhdetehokkuuden hallintaan. Kiinalaiset tietävät, että Suomessa osataan suunnitella tehokkaita puhdistusjärjestelmiä 4].

Suomessa on kykyä ja innovaatiota nähdä huomisen asumismuodot ja asumisen ekologia 5]. Suomessa on innovaatio, joka voi muuttaa ratkaisevasti tapaa elää, tehdä työtä ja asua tuhoamatta ympäristöä ja ihmisen omaa psyykettä.


Suomi voisi olla kiinalainen portti EU:hun

Finnair saa vielä joitain aikoja käyttää ylivoimaansa, kunnes kiinalaisten omatkin lentoyhtiöt tulevat samoille reiteille. Finnair on saanut pienenä, mutta uskomattoman turvallisena yhtiönä lentää lähes monopolissa Euroopan ja Kiinan lyhimpiä reittejä.


Suomi on kokoonsa nähden investoinut runsaasti Kiinaan,

vieden sinne pääomia, työmahdollisuuksia sekä kokoonpanoa tunnettujen syiden vuoksi. Kiinalaiset mahdollisuudet ovat nostaneet monet suomalaiset yhtiöt tuloskuntoon ja kasvuun, jota ei Suomessa olisi voitu tehdä. Kiina on yksi maailman suurimpia markkinoita ja siellä on "loputon" ja työteliäs työvoima. Ammattiyhdistysliike ei Kiinassa määrittele palkkatasoja, vaan kysyntä.

 

Keisari Zhu Di ja hänen luottoamiraalinsa Zheng He

[ Eunukkiamiraali Zheng He ~ http://en.wikipedia.org/wiki/Zhen_He - wiki ]

Kiina avasi ovensa jo 1410-luvulla ja suuntasi tuolloiset maailman suurimmat kauppalaivastot joidenkin tietojen mukaan kaikille maailman merille, ennen Kolumbusta ja Magalhaesia. Kiina oli utelias, kauppahaluinen ja ulotti laivastonsa, ilman valkoisen miehen uskontojen ja tapojen tuputusta, uusille kaupallisille alueille, mieluumminkin huomaavaisuudella ja lahjonnalla kuin verisin miekoin.

Kauppa- ja valistuskeisarin Zhu Di:n kuollessa 1420-luvun aikana, kiinalaiset mandariinit (virkamiehistö) tuhosivat tuonajan arkistot ja historianmerkinnät. Uusi keisari veti rajat kiinni ja sulki oven. Kiina vetäytyi kalliiin "maailmanvalloituksen" jälkeen kuoreensa. Jäljelle jäivät kiinalaiset vuosituhantiset tavat ja Kiina keskittyi jo tuolloin maailman suurimman maan, itsensä, omiin sisä- ja rajanaapurimaiden markkinoihin.

 

Kiina availee jälleen oviaan

[Suomen Pankki ~ http://www.suomenpankki.fi/bofit/seuranta/kiinatilastot/Pages/default.aspx - BOFIT ]

[Suomen Pankki ~ http://bof-fi.mailpv.net/go/1223651-183083-11840862 - BOFIT]

Kiina on nyt, vuonna 2006 avannut investointimahdollisuudet laajemmin myös ulkomaille ja jättiläismäisen valuuttavarantonsa turvin voisi tehdä suuria omistusjärjestelyjä mm. länsimaissa. Kiinalainen integroituminen globalisaatioon on alkanut vajaan 600 vuoden tauon jälkeen, tuoden mahdollisuuksia myös Suomelle.

 

Kiina valloittaa maailmaa – kaupallisesti?

[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/kiinalainen-mobilisaatio-ulottuu-yli.html - BLOG/il ]

Kiinalainen raha, toimintatavat ja ahkeruus voisivat olla ratkaiseva piristysruiske Suomen yhteiskunnalle, jos olisimme haluttavia uusille sijoittajille ja työvoimalle. Suomi näivettyy kuten monet EU-maat. Meillä syntyy yksinkertaisesti liian vähän lapsia ja innovaatioita. Kykymme lepäävät osaamisessa ja sitä vielä arvostetaan toistaiseksi, erityisesti Kiinasta.


Suomi on matkailun tuleva suurvalta ilmastomuutoksien vuoksi

Meillä vihreys kasvaa, kun taas nykyiset massaturismimaat aroutuvat, jopa aavikoituvat seuraavien 50 vuoden aikana. Suomi on puhdas ja tyhjä. Suomi kykenee huomenna elättämään 50 miljoona ihmistä.

Voimme mainiosti kasvaa 10 miljoonaan ja olkaamme huolellisia mistä ottaisimme uudet asukkaamme. Suomen maahanmuuton tarve kasvaa jo 2010 alkaen ja meidät tekee mielenkiintoiseksi rajanaapuruus maailman suurimman raaka-ainelähteen, Venäjän, vieressä, joka onkin ainut maa meidän ja Kiinan välissä.

...

PS. Väliotsikointi sekä linkkiviitteet 2013

 

VIITTEET

0] Toisten asioihin puuttumattomuus ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/85057-libya-palestiina-ja-syyria-missa-mennaan-ykn-turvaneuvosto - [US_P/il]

1] Zhu Di ~ http://en.wikipedia.org/wiki/Yongle_Emperor - [wiki]

2] Edesmennyt uuden Kiinan avaaja presidentti Deng Xiaoping sanoi arvoituksellisen lauseen, jossa kehotti tunnustelemaan varoen joen tuntemattomia pohjakiviä ylitettäessä vuolaita virtoja tavoiteltaessa asetettuja päämääriä …

3] Kiina kohtaa kaikki meidän ongelmat! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/05/kiinan-talous-kohtaa-meidn-aikaisemmat.html - [BLOG/il]

4] Puhdas vesi loppuu? ~ http://ilkkaluoma.vuodatus.net/lue/2009/11/vesi-vanhin-voitehista-myos-tappaa - [VUOD/il]

5] Vastuu ympäristö – huomisen suomimenestys? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/12/vastuu-ympristst-nostaa-meille-huomisen.html - [BLOG/il]

 

EXTRA

Kiina on edelleen meille outo maa ja valtio ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/145300-kiina-on-meille-outo-asia - [US_P/il]

Kiinan ennuste ~ http://www.suomenpankki.fi/bofit/seuranta/kiina_ennuste/Pages/default.aspx - [SP/BOFIT]

Nyt Kiinan kiinnostaa! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/04/nyt-kiina-kiinnostaa.html - [BLOG/il]

Kiina, seuraava maailman johtovaltio? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/kiina-maailman-seuraava-johtovaltio.html - [BLOG/il]

 

Ilkka Luoma

Kansalaisaktivisti ja Kiina ympäristö- ja vientikonsultti

Helsinki

ilkka.luoma@ymparistoteollisuus.com

 

http://www.facebook.com/first.ilkka

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

...

AL – US

BLOG 21 896 | 1 935 - IL

---17082013---

 

doc.: li_china_17082013.doc – OpenOffice Writer

 

1040 | 9498

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Leif Norrgård

Kiina on tärkeä kauppakumppanina, ja toiseksi suurin ja nopeimmin voimistuva talousmahti koko maailman mittakaavassa.

Syynä räjähdysmäiseen taloudelliseen kasvuun ovat olleet käytännössä orjatyötä tehneet ja yhä tekevät valtavat ihmislaumat, koska kaikki vauraimmat länsimaat ovat siirtäneet yrityksiään Kiinaan. Kiinan työntekijäin työturvallisuus ja palkkataso ovat retuperällä, eivätkä täytä missään suhteessa länsimaisia, eivätkä edes köyhimpien Itä-Euroopan maiden standardeja.

Kiina kohtelee omia kansalaisiaan erittäin kovakouraisesti. Etenkin Kristityt ovat saaneet tuntea sen nahoissaan Maon ajoista alkaen aina näihin päiviin asti. Kiinassa on rikos olla tunnustava Kristitty ja sellaisia henkilöitä on pilvin pimein Kiinan vankiloissa, joissa heitä kidutetaan ja heillä teetetään pakkotyötä täysin epäinhimillisissä olosuhteissa.

Myös tavallisten kiinalaisten ihmisoikeudet ovat vain pelkkä kirjain. Heitä on karkotettu omilta asuinalueiltaan suurten patorakennelmien ja ulkomaisten yritysten rakentamisprojektien vuoksi, ja heille on korvattu maa-alueistaan useimmiten joko ei-mitään tai vain naurettavan pieni rahasumma.

Myös oikeuskäytäntö Kiinassa on erittäin korruptoitunutta, eikä Kiinan julkaisemiin bkt-lukuihin pidä uskoa, vaan niitä on reippaasti liioiteltu jo vuosikymmenten ajan!
http://www.kauppalehti.fi/etusivu/skeptikko+kiinan...

Kiinan pyrkimys omia kaukanakin Kiinasta sijaitsevia merialueita luonnonresursseineen on myös täysin tuomittavaa, koska monet niistä sijaitsevat lähempänä ympäröiviä valtioita, kuin Kiinaa.

Ympäristön saastuttaminen on kivihiilen käytön vuoksi räjähdysmäisesti kasvavaa ja sille on saatava loppu!

Tuossapa Niinistölle muutamia aiheita esille otettaviksi seuraavassa pressojen tapaamisessa!

Näistä syistä en kannata Suomen varauksetonta suhtautumista Kiinaan, sillä omien kansalaisten tasa-arvoinen kohtelu menee moraalisesti tärkeämpänä kaupallisten intressien edelle.

Ilkka Luoma

Huolellisesti kirjoitettu tyypillinen länsimaalainen näkemys Kiinasta - moni ei tiedä, että Kiinassa palkan ostovoima kasvaa maailman nopeimmin - myös maalla. Moni ei tiedä, että vuosituhantinen kiinalainen kulttuuri perustuu perhe- ja sukukeskeisyyteen, jossa vanhemmuutta kunnioitetaan tietona ja kokemuksena. Moni ei myöskään ymmärrä, että Kiinassa ei edes kaivata kaltaistamme keskeneräikseksi jäänyttä "demokratiakehitystä" - kiinalaiset korvaavat sen kungfutselaisuuteen perustuvalla uuskungfutselaisuudella.

Edelleenkään moni ei tiedä, että Kiinan korkeimmat johtajat käyvät läpi kaikki politiikan tasot - aina kortteli- ja kyläyhteisöistä lähtien. Meillä ei ole lopulta edes tajuttu, että evoluutio rakenteli järjestelmiään juuri siltä pohjalta, ettei toisten omiin sisäisiin asioihin puututa. Kiina on vuosituhansia vanha kulttuuri, korkea kulttuuri, josta on kummunnut paljon keksintöjä, taidetta ja henkistä kanssakäymistä, kun taas me valkoiset ryöstimme alusmaita ristiretkinä miekoin ja asein - orjuuttaen ja ryöväten alkuperäkansojen mahdollisuudet - moni on vaipunut toimistamme degeneraatioon -

... on niin paljon näkemyksiä, mutta vähän tietoa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Olipas siinä hyvä kommentti!

Kamalin asia tulee olemaan länsimaille se,että Kiina napsii parhaimmat osat länsimaista itselleen ja käyttää niitä myöskin. Olen melko varma,että meno tulee olemaan kovaa vielä.. Laajentaisin vain Kiinan BRICS maihin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #3

Kiina ostaa ja vuokraa maata kaikkialla maailmassa - sen oma pohjoisosa aroutuu, aavikoituu - ravinnosta tulee pula!

Leif Norrgård

Hei Ilkka:

Unohdit mainita, mitkä useista väitteistäni eivät mielestäsi pidä paikkaansa ihan käytännössä. Voisitko yksilöidä ne?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #4

Hyvä Leif - en ala 'paikkansa pitämättömyyksistä' väittelemään, sillä Kiina on suuri maa ja sinne mahtuu samalla tavoin rikollisuutta, kähmintää, ahneutta kuin muitakin "tauteja" aivan kuten meille länsimaihinkin ...

Kiinassa keskipalkat ovat kaupungeissa noin 350 euroa per kk ja maalla noin 100 euroa - kasvuvauhti ostovoimana nopeinta maailmassa - ja tässä piilee vaara - jos kiinalaiset alkavat kuluttamaan per nenä, kuten amerikkalaiset - ei meidän maapallo riitä enää ----

Leif Norrgård Vastaus kommenttiin #5

Sulle Ilkka!

Ok. Ymmärrän sinun kutakuinkin hyväksyneen väittämäni :)

Olen myös kanssasi samaa mieltä monessa kohden, jos ajattelemme asioita vain taloudellisesta vinkkelistä. Minä pidän kuitenkin moraalisia arvoja paljon niitä arvokkaampina ja olen varma, että Kiinankin talous ja yhteiskunta tulee luhistumaan juuri siksi, että se on rakennettu moraalittomalle perustalle.

Kaikki se rikkaus, kunnia, valta ja maa-alueet, mitkä siellä on haalittu vääryydellä, röyhkeydellä ja väkivalloin tulevat ajallaan tiensä päähän ja koittaa 'palkanmaksun aika'. Milloin? Silloin, kun Korkein asiasta niin päättää! Mututuntumalta en usko siihen menevän paljoa vuosikymmentä kauempaa.

Kiina ei tule olemaan poikkeus jo historian aikana luhistuneihin maailman suurvaltioihin nähden ja luhistumisvauhti kiihtyy maailman nykyisen aikakauden loppua kohden mentäessä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #7

Kiinalla on eräs suuri poikkeus markkinatalouteen ja läntiseen näkemykseen ihmisen ylivertaisuudesta nähden - Kiinassa ihmiset eivät voi omistaa maata - sitä voi yhteiskunta vain vuokrata - avoimessa huutokaupassa, jossa vuokra 10-70 vuodelta maksetaan "kerralla" - miltei omistamista ;)

Leif Norrgård Vastaus kommenttiin #11

Sulle Ilkka:

Tuota en muistanutkaan.

Se kyllä eriarvoistaa ihmisiä vielä lisää, sillä vain harvoilla on aiemmin mainitsemillasi ansioilla varaa vuokrata maapalasta kerralla noinkin pitkiksi ajoiksi, vai kuinka?

On Kiinassakin oma ökyrikkaiden porukkansa, kuten Venäjällä nykyiset oligarkit.

Kiitän Luojaani, etten ole syntynyt Kiinaan! HalleluYah!

Joachim Seetaucher Vastaus kommenttiin #15

Ei tuo maan hallintajärjestely eriarvoista, sillä 50 vuoden vuokra on hyvinkin verrattavissa maan ostamiseen eikä se vuokrahinta ole ainakaan korkeampi kuin omistusoikeuteen oikeuttava hinta meillä tai muualla länsimaissa.

Vuokrasopimukset näyttelevät oleellista osaa esimerkiksi teollisissa investoinneissa, mutta todellisen maaseudun riisinviljelijät viljelevät perheensä aiemmin hankitulla nautintaoikeudella tilkkujaan eikä kukaan oikeastaan ajattele maan omistusasioita juridiselta kannalta.

Kiinassa on ökyrikkaita, mutta pääosa heistä on saaavuttanut vaurautensa oman yritystoiminnan kautta, Venäjällä sen sijaan puhaltamalla valtion entisiä omistuksia. Kiinan vauras keskiluokka on se ryhmä, joka taloutta puskee eteenpäin ja heidän tilanteensa on hyvinkin verrattavissa normaaleihin länsimaisiin kansalaisiin. Kuten Deng Xiao Ping totesi aikoinaan, vaurastuminen on hyvästä, mutta kaikki eivät voi vaurastua yhtä aikaa.

Yleisesti ottaen kiinalaiset ovat hvyin elämäniloisia ihmisiä, äärimmäistä nälkäköyhyyttä ei siellä juurikaan tapaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #17

Eräs lause on jäänyt Kiinasta mieleen:

"Me selvitämme omat ympärisröongelmamme" - siitä voi olla hyötyä teille länsimaalaisille :)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #15

Kaikissa yhteiskunnissa on rikkaansa - kirittämässä määrätietoisia köyhiä ;)

Leif Norrgård Vastaus kommenttiin #5

Luin juuri uutisen kiinalaisten minimipalkkatasosta:

>>>"Eroa on myös työntekijöiden palkoissa. Kun teollisuustyöntekijän kuukausiminimipalkka on Shanghaissa noin 1600 juania (200 euroa), se on Chengdussa 1200 juania (140 euroa)", Konu vertaa.<<<

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/moni+aasiaan+laa...
- - -

Aloin tutkia lähemmin yleistä palkkatasoa siellä ja löysin seuraavaa:

Tulovero on kiinassa vuonna 2013 vain 3 %, jos tulo on 1 - 1500 CNY

Mitä tulee maaseudun väestöön, niin Bloomberg Businessweekin mukaan oli siellä keskimääräinen palkkataso 2010 vain $935 per vuosi eli $78 per kk eli vaivaiset 56 €/kk !
"""It's not as if incomes are stagnant in China—anything but. In the first half of 2010 per capita income rose 13 percent in the countryside, to $935 a year, and 10 percent in the cities, to $2,965 a year."""
http://www.businessweek.com/magazine/content/11_06...

Löysin tuon noista sinun mainitsemistasi maaseudun palkoista selvästi poikkeavan palkkatason, mikä tähän vuoteen korjattuna on noin 80 €/kk. Siitä tulovero on vain 3 % eli noin 2 €. Kaupungeissa vastaava tulo on tähän vuoteen korjattuna noin 250 €/kk ja tulovero siitä 10 %.

Eräs artikkeli löytyy myös Aaltoyliopiston julkaisusta joulukuulta 2012 ja sekin oli maaseudun palkkatason suhteen yläkanttiin verrattuna Businessweekin artikkelin dataan (vaikka huomioitaisiin vuosittainen yli 10 %:n kasvukin):

>>>Kiinalaisten kotitalouksien tulojen kasvu jatkui tammi-syyskuussa kaksinumeroisena, vaikkakin hienoista hidastumista nähtiin viime vuoteen verrattuna. Kiinan tilastoviranomaisten mukaan kotitalouksien käytettävissä olevat tulot kaupungeissa olivat keskimäärin 2047 yuania (n. 245 euroa) kuukaudessa ja maaseudulla 753 yuania (n. 90 euroa) kuukaudessa[1].<<<
http://cemat.aalto.fi/fi/electronic/prospects/chin...

Tulovero vuonna 2013 on 2047 yanista vain 10 % ja 753 yanista vain 3 %.

Tuossa mainittu kaupunkien asukkaiden palkkatasokin on noin 100 € alempi kuin mitä sinä kirjoitit!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Aluksi en jaksanut lukea pitkiä juttujasi, mutta on pakko myöntää, jotta Luomalla on luovaa näkemystä. Nomen est omen!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16
Joachim Seetaucher

Kiinan puuttumattomuudesta muiden maiden asioihin on syytä kuitenkin puhua tietyllä varauksella, sillä naapurikansojen kohdalla se ei aivan pidä paikkaansa. Jos nyt vaikka ajatellaan tiibetiläisiä tai uigureja. Myös Vietnamin "rankaisu" 70-luvun lopulta muistetaan. Ja kyllä Kiina kulttuurivallankumouksen aikana pyrki ohjaamaan liittolaisiaan, kuten Albanian sisäpolitiikkaa hyvinkin selkeästi. Lisäksi on ymmärrettävä, että vaikka Kiinan nousu tässä vaiheessa on keskittynyt talouteen, mikäänhän ei takaa, että Tsingiskaanin henki palaa, kun perusta on saavutettu.

Sen sijaan monien länsimaaalaisten näkemys Kiinan ihmisoikeustilanteesta ja "riisipalkalla työskentelevistä massoista" on kyllä aika virheellinen. Esimerkiksi ylempänä taivasteltu kristittyjen vainoaminen ja sulkeminen vankiloihin ei pidä paikkaansa. Kiinalaisissa suurkaupungeissä on paljon kristittyjä kirkkoja ja avoimesti kristityiksi tunnustautuvia etnisiä kiinalaisiakin. Jos kristittyjä on tuomittu vankiloihin, syynä on ollut joku muu aktiviteetti kuin uskonto. Sen sijaan Falun Gong -liikkeen seuraajien kohdalla asia on toisin.

Kouluttamaton työvoima Kiinassa on toki halpaa verrattuna Eurooppaan, koska sitä on runsaasti tarjolla, mutta palkkataso on kohonnut tosi ripeästi viimeisten kymmenen vuoden aikana. Shanghaissa ainakin kolminkertaistunut. Sen lisäksi Kiinassa elää noin 300 miljoonaa koulutettua kaupunkilaista, joiden faktinen elintaso ja kulutusmahdollisuus on selvästi parempi kuin suomalaisilla keskimäärin. Demokratiavaaatimuksia ei heidän joukostaan juurikaan kuulu - ei siksi, että he eivät uskaltaisi puhua, vaan siksi, että he eivät sitä kannata. Ei ole heidän etujensa mukaista, että miljardi maalaista äänestäisi heidät kumoon vapaissa vaaleissa.

Kiina on kaukana entisestä neuvostomallisesta diktatuurista. Siellä saa jokainen anoessaan passin ja maasta pois matkustaminen on vapaata. Kiinalainen kadunmies ei pelkää kertoa mielipiteitään eikä kritisoida hallitusta arkipäivän keskusteluissa. Hallitusta kritisoidaan myös sosiaalisessa mediassa omalla nimella runsaasti. Sen asemaa ei kuitenkaan kyseenalaisteta, vaan kritiikki kohdistuu johonkin käytännön päätökseen tai toimintaan.

Ilkka Luoma

Albanian Hoxha halusi nimenomaan olla Kiinan satelliitti Euroopassa. Tiibet taas on ristiriitojen alue, jonka historia on itsenäisyyttä, Kiinan alaisuutta - ja sukulaisuutta. Uiguurit olivat osa suurta mongoliperhettä - johon kiinalaisilla on vahva side (Kiinaa on hallinnut peräti mongolikeisarikin) ... Taiwan on taas Kiinasta hävinneinä paenneiden tsiangkaisekkiläisten perintömaa, jonka historia nivoutuu pitkälti Kiinan vuosituhantiseen kytkökseen - lopulta Korean niemimaakin on Kiinan jatke ja sukulaiskansa.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Aikoinani 1990-luvulla kävin työmatkoilla Kiinassa ja paljon ihmeteltäväää työn ulkopuolelta jäi katseltavaksi vapaa-ajallekin. Yksi yli kaiken oli valtavan suuri mainos keskellä Beijingiä, missä Deng Xiaoping mainosti tupakkaa. Hauskaa siellä riitti kunhan vaan ei ryhtynyt Kiinan sisäisiä asioita liiaksi kyselemään ja kommentoimaan.

Ilkka Luoma

Kiinassa kuolee keuhkosyöpään enemmän ihmisiä kuin Euroopassa ja Yhdysvalloissa yhteensä - luvun ollessa väkilukuun nähden kuitenkin alhaisempi. Kiinalaiset tupakat ovat vahvoja ja syöpä tulee niittämään runsasta satoa. Deng oli tupakoitsija nro 1 Kiinassa - vielä yli 80 vuotiaana. Jopa Panda merkkinen tupakki löytyy Kiinasta - kuten Mäkkärin BigMac ---

Joachim Seetaucher

Joo, ja se Pandatupakka maksaa 80 rempulaa aski, kun halvimmat saa kuudella rempulalla. Tupakan hintaa ei siis siellä ole monopolisoitu, kuten Suomessa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #12

Kiinalaista vuosituhantista historiaa ajatellen on sääli, kun he plakioivat länsimentaliteettia niin tarkoin - Mäkkäri bigMac maksaa enemmän kuin hutong alueen erinomaiset päivälliset - aitona kiinaruokana!

Joachim Seetaucher Vastaus kommenttiin #13

Niin, koska Kiina on aito markkkinatalous, toisin kuin Suomi. Siellä on ravintolapäivä joka päivä ja Pekingin hutongeissa saa myydä ruokaa ohikulkijoille. Samoin Shanghain kaduilla, joilla on tietyilla alueilla herkullisten kanavartaiden grillaajia joka korttelin kulmalla. Ei ole viranomaisia eikä verovirkailijoita kimpussa. Kukaan ei vaadi invalidivessaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #14

Kunhan ei puutu Keskushallinnon asioihin - aluehallintoakin saa mollata, mutta istuva politbyroo on pyhä ;)

Pekka Salo

#14 Joachim.

Ei ole Kiinassa lex Könkkölää, jossa määrätään invavessoista. Ei ole Kiinassa paljon muutakaan byrokraattista. Ei esimerkiksi hygieniapasseja vaadita kaikilta kokeilta.

Kiinassa on sen sijaan vatsavaivoja, vauvojen kuolemia kelvottoman äidinmaitovastikkeen vuoksi, lintuinfluenssaa annettavaksi koko maailmaan ja vaikka joka kananmunasta saattaa saada salmonellan, jos sitä hieman raakana syö.

Ilkka Luoma

Kiinassa väkilukuun suhteutettuna ei ole mitää erilaista muihin nähden - paitsi paljon vähemmän nk. elintasosairauksia - ylilihavuutta, diabetesta jne ... kuuluisat mielenosoituksetkin suhteutettuna meihin tarkoittavat sitä, että Kiinassa oleva 10.000 ihmisen mielenosoitus, jossa kuolee 250 henkilöä tarkoittaisi meillä mielenosoitusta, jossa mukana 40 henkilöä, joista yksi kuolee.

Ilkka Luoma

Kiina, Kiina ja vielä kerran Kiina

(Europarlamentaarikko ja keskustalainen Hannu Takkula avasi hienosti keskustelun Kiinasta |1, sen talousvaikuttamisesta ja mobilisoitumisesta maailmalle |2 – myös meille EU - Eurooppaan – Kiina hakee markkinatalousstatusta (MES | Market Economy Status) |3 – ainakin itselleen hyödyksi, mutta miten se kaikkinensa vaikuttaa muualle maailmaan?)

|1 ~ http://hannutakkula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21679... -

[ … kansalainen Erkki on miettinyt jo pidempään miten työ |3 säilyisi Suomessa. Aikanaan Lapista Salcomp Oy – elektroniikkalaitelatureiden valmistaja siirsi liukuhihnansa Kemijärveltä Kiinaan – syy oli yhdeltä osalta selvä – työn hinta kokonaisuutena |4 …

… kansalainen Liisa pohdiskelee miten meidän käy, jos vain palvelemme toinen toisiamme |5 ja ostamme kaiken muun materiaalisen ulkoa, koska ne saadaan näin halvemmalla. Näin me syömme omat jalat alta, ja olemmekin sitten jalattomia juoksemaan tässä markkinatalousstatuksen kilpajuoksussa … ]

...jatkuu...

Toimituksen poiminnat