Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Egypti oli suurvalta - Ramses II Suuri

Egypti käy omaa vedenjakajataistelua. Muslimiveljeskunta haluaa selkeää islamilaista järjestystä ja maallistuneempi Egypti, USA kiusaantuneena suojelijanaan, tukisi mieluusti Islamin valta-aseman horjuttamista – päinvastaisista puheista huolimatta. Läntinen markkinakasvumaailma näyttö- ja vertailutalouksineen pitää islamistista kehitystä uhkanaan.

 

 

Egypti on ollut kiistaton suurvalta tuhansia vuosia – pidempään kuin mikään kulutustalouteen liittyvä länsinäennäisdemokratia. Egyptin historia on omansa – se on saanut ainoalaatuisen nimikkeenkin – egyptologia, hieroglyfeineen. Sivistys kukoisti jo faaraoiden aikana, kuuluisimpana Ramses II Suuri, jonka valtakausi jatkui yli puoli vuosisataa. Ramses ymmärsi kansaa – ja kansa palvoi Ramsesta.

 

Joitain vuosia sitten Egyptissä siirrettiin Ramseksen *] patsasta läpi ihmispaljouden uuteen sijoituspaikkaan – kansa oli kerääntynyt hiljaisena katsomaan kuljetusreitin varsille omaa historiaansa – ehkä monien päässä saattoi kimmeltää ajatus Suur-Egyptistä ja menneestä loistosta …? Me kirjoitimme Egyptistä ja Ramseksesta näin – jo vuosia sitten ---

*] Ramesses II Great ~ http://en.wikipedia.org/wiki/Rameseses_II - [wiki]

 

 

 

[2006] Suuri johtaja vaikuttaa kauan – kasvaen lopulta myytiksi

[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/09/suuri-johtaja-vaikuttaa-kauan-kasvaen.html - BLOG/il]

 

 

Uutisointi kertoi harvinaisen laajasti kuinka egyptiläiset seurasivat hartaana ja suurina joukkoina heidän historiallisen faarao Ramses II:n patsaan siirtoa uuteen sijoituspaikkaan. Itse tapahtuma teknisesti ei ollut ihmeellinen, vaan tapahtuman symboliarvo ja muisto jostain menneestä oli väkevä voima, joka kokoonnutti tuhannet kansalaiset "yhtenä miehenä" seuraamaan tapahtumaa.

Kuva: clikkaa linkkiä kuva > KUVALINKKI ----- B0001872

Tänä päivänä ei ole enää Ramses II kaltaisia todellisia kansanjohtajia, joiden suvereniteetti olisi lähellekkään samaa tasoa. Nykypäivän mittaroinnissa Ramses II yltää 22.000.000 [v. 2006] linkkiin.Kairon tapahtuman takana on vahvoja kansallisia ja historiallisia vaikutteita vähintäänkin ylläpitämään muistoa suuruuden ajoilta, jolloin Egypti oli ehdoton tuolloinen suurvalta. Historiankirjoitus tuntee Ramses II:n ajan melko hyvin, jo senkin takia, että hän oli yksi pisimpään hallinneista faaraoista.

 

Ramses II oli faarao, joka muisti kansaa oikeudenmukaisesti ja kävi tarvittaessa raskaitakin taisteluja (Kadesh, nykyisen Syyrian alueella) itse myös osallistuen ylläpitääkseen Egyptin suuruutta ja suvereeniutta, mm. nykyinen Israelin alue oli Ramseksen hallinta-aluetta.

 

Kansa kaipaa historiaansa


Nykypäivän tapahtumana patsaan siirto oli historian paluuta muistutuksena suuruudesta. On myös havaittavissa, että mennyt maailma nostaa jalustalle myös henkilöitä, joiden teot ja tapahtumat eivät kestäisi kriittistä tarkastelua; aihe on inhimillinen ja monesti kansalaiset kaipaavat suuruutta, identiteettiä ja voiman tuntua yhteenkuuluvuudesta, välittämättä yksityiskohdista (mm. Stalin ja Mao).


Karismaattisten johtajien puute

 

Karismaattiset johtajat ovat aina ymmärtäneet kansalaisten tuntoja sekä kansan tarpeita ryhmänä ja joukkotoimijoina. Ihminen on kautta-aikojen ollut ryhmähenkinen ja suku- sekä kansallistuntoinen eläinkunnassa vallitsevien reviirikysymysten 1] mukaisesti.


Ramses II on merkki tämän päivän egyptiläisille voimasta,

 

osaamisesta, taidosta ja johtamisesta, jossa jokainen kansalainen tiesi paikkansa. Ongelmat olivat tuolloinkin perustaltaan osin samat kuin nyt, ongelmia avioliitossa, lapsettomuutta, riitaa sadosta, hautapaikasta ja vedestä. Ongelmia uskonnon kanssa, epäluuloa virkamiehistöä kohtaan ja kateutta naapurin hankkimista etuisuuksista, hautapaikasta ja suhteista.Suuret johtajat ovat omien tarpeidensa yläpuolella!

 

Suurin ero oli siinä, että kaiken yläpuolella oli faarao, joka Ramses II:n aikana kulminoitui oikeudenmukaisuutena, ehdottomana karismana, jumaluutena ja kaiken herrana, jota ei silmiin saanut katsoa.

 

 

Faarao merkitsi kaiken olevaisuutta,

 

se oli merkki valtakunnasta ja sen hyvin- tai pahoinvoinnista. Ramses II oli rakentajafaarao, hän rakennutti enemmän mm. temppeleitä kuin kukaan toinen faarao; Ramses ymmärsi, että kansa tarvitsee työtä. Faarao toi kansalleen identiteetin, se toi ihmisilleen työn, turvan ja tiedon Niilin noususta hedelmöittämään pellot, nykyisinkin sille ohuen ohuelle vihernauhalle, joka tänäänkin elättää koko Egyptin kansan.

 

...

Egyptiläisten kaipuu historiaansa!


Patsasta siirrettäessä kansa kokoontui katsomaan historiaa, kaipaamaan alitajunnassaan voimaa, yhtenevyyttä, yhteenkuuluvuutta ja identiteettiä jostain sellaisesta, mitä ei enää ole. Faarao Ramses II muistutti egyptiläisiä menneestä, jolloin kansa oli vahvaa, yritteliästä, kurinlaista, mutta myös keskimäärin tyytyväistä, koska vaikeat ja monimutkaiset asiat ratkaisi kaiken ihmisyyden yläpuolella oleva faarao. Tätä egyptiläiset mielissään tietämättään muistelivat.

 

 

...

Lumedemokratia on tuhonnut oikeudenmukaisen johtajuuden!

Meillä johtamismekanismit ja vaikutekanavat kansalaisiin ovat muuttuneet demokratian myötä kulutukselliseksi vauraustavoitteluksi, identiteetittömäksi käytännön toimintafilosofiaksi ja hajanaiseksi tuntemukseksi yhteisöllisyydestä, joka on tuottanut nykyiset mittavat ongelmat, joita mieluusti lakaistaan mattojen alle.

 

 

Kansalaiset seuraisivat tänä päivänäkin "lippua",

 

mikäli sen kantajana on oikeudenmukaisuus ja johdonmukainen tapa nähdä tarpeet niin kansalais- kuin kansakuntakohtaisena. Karismaattisen johtajan on kyettävä tekemään päätöksiä, jotka ovat kansalaisten mielissä päätöshetkellä jopa vääriä. Suurta viisautta on nähdä metsää puilta – tai Egyptissä se on aavikon hiekanjyvältä.


Ramses II hallitsi oikeudenmukaisuudella kansaansa yli 66 vuotta, vaaleja ei koskaan järjestetty ja muistoksi hän sai mm. patsaan, joka nyt kansan saattelemana siirrettiin pois nykypäivän teknologiaongelmien ja liikakansoituksen tieltä uuteen arvoiseensa paikkaan ikuisten suurten pyramidien viereen. Ramses Suuri hallitsi kansaansa yli 3000 vuotta sitten.

...

VIITE

1] Reviiripuolustus ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2011/11/reviiripuolustuksen-geeniperima.html - [BLOG/il]

 

 

 

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

http://ilkkaluoma.kuvat.fi

http://www.facebook.com/first.ilkkakts:
Erinomainen vuoropuhelu Tiede-keskustelupalstalta, sieltä erottuu erityisesti nimimerkki Johan: ....LINKKI Faaraoiden maailmaan (19th dynasty)

 

 

 

 

...

AL – US

BLOG 21 932 | 1 940 - IL

---18082013---

 

 

 

doc.: egypti_ramses_18082013.doc – OpenOffice Writer

 

 

724 | 6483

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Ilkka Luoma

Arabeillä oli aikanaan jo toimiva korkeatasoinen tiede- ja tapakulttuuri - matematiikasta lähtien ... missäkö meni "pieleen"?

Ilkka Luoma

Tarja, taas päästään "loputtomaan" suomalaisia suuresti kiinnostavaan Lähi-itä -keskusteluun, muun muassa juutalaisuudesta ja palestiinalaisista ;)

Yli miljoona lukukertaa ja kommenttejakin jo yli 15000 ---

http://www.tiede.fi/keskustelut/historia-kulttuuri...

Pekka Salo

Muinaisegypti on, no, se on muinaisuutta. Siitä ei voi vetää yhtäläisyyksiä nykyiseen Egyptiin.

Muhamettilaisuus valloitti koko Egyptin tuoden tulta ja verta. Tuon suuntauksen suuruudenaika on ollut jo kauan sitten. Suurin merkitys oli, että muslimimaissa säilyi antiikin sivistys hyvin suurelta osin.

Juutalaiset on maasta karkoitettu. Jäljelle jääneet voidaan laskea muutaman käden sormilla. Nyt näyttää kristityille eli kopteille käyvän samoin. Kirkot palavat.

Paljonko Egyptissä painetaan kirjoja asukasta kohden? Entäpä lukutaito?

Koko maailmassa on yksi maa, jolla on suhteellisen yhtenäinen monen vuosituhannen historia ja se on Kiina.

Ilkka Luoma

Han -kiinalaisten historia on pitkä - sen maantieteellinen aluevaihtelu on toki ollut merkittävää - mutta voidaan nykyisen keskisen Kiinan olevan historialtaan yhtenäinen muutaman tuhannen vuoden ajan. Tosin Pekingin mies on jo miljoonien vuosien takaa - mutta nykytiedon mukaan sekin lähteneenä Etiopian ylängöiltä.

Yllättävää on se, että Väli-Amerikan alkuperäintiaaneista ja osin suomalaisista löytyy samoja dna-habloryhmiä ... !

Ilkka Luoma

Egyptin Alexandriassa oli antiikin suurin kirjasto - miksi tai miten se paloi?

Toimituksen poiminnat