Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Lisää rahaa korjausrakentamiseen - ketkä korjaavat?

Demarit valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen suulla ilmaisivat kauniin ajatuksen - lisää rahaa (velaksi?) korjausrakentamiseen - lisää rahaa Finavia´lle (Helsinki-Vantaa lentokenttä ja tämän laajennus) - hyvä!,  ... mutta ketkä saavat todellisuudessa työt? - 

 

... mutta ... "Kun tarvitaan raksamiehiä - voittotietoiset yrittäjät ja yritykset ottavat vapaan liikkuvuuden nimissä virolaisia ja latvialaisia työmiehiä - sama laatu (?) - vajaa puolta pienempi kokonaiskustannus - verot ja sotut laillisesti maksaenkin.

EU vapautti niin työn, työmiehen, rahan kuin rikollisuuden vapaan liikehdinnän - näillä eväilläkö kamppailemme kaukoidän mahtia - Kiinaa vastaan - kun olemme maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa! ..."

 

Missä mennään Suomi niminen valtio -

olisiko nyt selaisen hallituksen aika, joka osaa tarttua kipupisteisiin ilman puoluepoliittista pistejahtia - presidentti Urho Kekkonen olisi julistanut jo hätätilan - hajottanut hallituksen, vieläpä eduskunnankin ja määräten ennenaikaiset eduskuntavaalit!

Nyt pääministeri Jyrki Katainen ja todennäköinen seuraava pääministeri Juha Sipilä Keskustasta sopivat etteivät ammu toistensa ideoita alas. Nyt ei ole alasampumisesta kysymys, vaan valtakunnan asioiden todellisesta hoitamisesta - meidän pitää saada kahden puolueen hallitus, työtä tehneitä ministereitä ja todellista vastuuta sekä sellaista karismaa, että kansalaiset luottavat - vain kokenut kansa muistaa C.G.E. Mannerheimin ja Kekkosen karisman - 

... tuolloin valtakunnalla oli voima, tahto ja kyky. Entä nyt?

 

Ilkka Luoma

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Satojen miljoonien eurojen kysymys. Samaa olen pohdiskellut ja tuskin olemme ainoat. Huolestuttvaa on se, että esim. Urpilainen keräilee irtopisteitä asian tiimoilta mutta ei tuo asian tätä puolta esille missään vaiheessa.

No suomalaisen journalismin tasoa kyllä kuvastaa se, että eipä tuota juuri ole kysytty tai sitten peli on vihelletty poikki, jos aiheeseen puututaan.

Ilkka Luoma

Jutalle vain yksi pieni kysymys:

"Miten arvelette kotimaisen työvoiman käytön näissä erityisrakennuskohteissa - kilpailukyky?"

Antti Kuru

Koomisintahan näissä asioissa on se, että suomalaiselta työntekijältä vaaditaan monenlaista tutkintoa ja todistusta, mutta ulkolaiselta vaaditaan vain että on halpa. Edellinenkin elvytys valui palkkoina ulkomaille ja niin tulee tekemään tämäkin.

Hauskintahan näissä alkaa olla se, että kaikki tuodaan ulkomailta, työntekijät, vuokrakoneet ja osa rakennustarvikkeista. Kuten Kirkkonummen kunnantalossa. Suomalaiset, maksakaa kuuliaisesti veronne, suosikaa Suomalaista, jos vaan on vara ostaa kohta mitään.

Ilkka Luoma

Rakennus- ja puutarhakivetkin tulevat paljolti Kiinasta! Puuttuisi enää, että lentorahtina ;)

Mika Samuel Kiekkijev

Itseäni näissä "rakentamiselvytyshöpinöissä" häiritsee ennen kaikkea se, että ns. homekoulukorjaukset ovat tulleet osaksi poliittista peliä.

Kuka maksaa sen laskun, joka syntyy hengitystiesairauksien lisääntymisestä tulevina vuosina, kun lapset altistetaan tieten tahtoen ala-arvoiselle sisäilmalle tuntien ajaksi paivittäin?

Eikö edes lapsien vanhemmissa herää kysymyksiä, kun poliitikoissa niitä ei vaikuta heräävän?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Kuka maksaa sen laskun, joka syntyy hengitystiesairauksien lisääntymisestä tulevina vuosina, kun lapset altistetaan tieten tahtoen ala-arvoiselle sisäilmalle tuntien ajaksi paivittäin."

Tartuit tärkeään asiaan, joka kaikessa raadollisuudessaan tulee sekin meidän lastemme ja lastenlastemme maksettaviksi.

Juuri eilen tyttäreni oli espoolaisen koulun vanhempien illassa ja kuuli koulun kärsineen jo pitkään vaikeasta homeongelmasta, jota ei ole saatu korjattua pienin kosmeettisin keinoin moneen vuoteen. Vanhemmat olivat jo ehdotelleet koululakkoa, jotta edes oikeus terveeseen huoneilmaan olisi mahdollinen... onhan meillä koulupakkokin. Kyllä rahaa riittää metroon ja aikaa suunnitteluun uudesta teatterista, mutta mitäs lasten terveydestä? Eivät he edes äänestä vielä pitkään aikaan..

Lapset kärsivät päänsärystä ym. hankalista oireista, samoin opettajat. Tämä koulu on kuulemma korjattavien listalla sijalla 15 !! Tapiolan koulu on sitä ennen ja se on jo odottanut tyhjänä päätöksiä jo kolme vuotta. Niin tämä on normaalia suomalaista byrokratiaa, jos ei muu viivytä, niin ainakin museovirasto, joka pitäisikin pikaisesti lopettaa, niin olisi yksi jarruttaja vähemmän...

Ilkka Luoma

Emme edes tiedä homeiden ja muiden itiöiden pitkäkestoisia vaikutuksia!

Ilkka Luoma

Juuri äsken TV1:llä dokumentti Ruotsista - pelkästään koulujen huono sisäilma heikentää 20% oppilaiden tuloksia - entä homekoulut?!

Ilkka Luoma

Juuri äsken TV1:llä dokumentti Ruotsista - pelkästään koulujen huono sisäilma heikentää 20% oppilaiden tuloksia - entä homekoulut?!

Ilkka Luoma

Näinköhän edes kaikin osin homekoulujen ensiapu tehoaa - onnistuvatko korjaukset; kokemuksia?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"... mutta ... "Kun tarvitaan raksamiehiä - voittotietoiset yrittäjät ja yritykset ottavat vapaan liikkuvuuden nimissä virolaisia ja latvialaisia työmiehiä - sama laatu (?) - vajaa puolta pienempi kokonaiskustannus - verot ja sotut laillisesti maksaenkin. "

Eihän Suomi tässä kilpailussa voi pärjätä?

Virolainen raksamies kymmenen euroa tunti, ja vetreä siivooja ottaa saman tunnilta. Kuulemma romanilainen tulee jopa 4-5- eurolla töihin, mutta työn jälkeä ei saa yhtään arvostella, ovat niin herkkänahkaisia, että homma loppuu siihen paikkaan, jos kohtelu ei mielytä. Näin ainakin kertoi meille remonttimies, joka teki meille kattoremonttia 45-euroa tunti.

Ihmettelen suuresti, että kuinka kauan suomalainen ammattimies yleensä voi ja kehtaa enää palveluksiaan tarjota? Sossusta saa enemmän kuin virolainen palkkaa? Sama se on viinan myynnin kanssa, kansa hakee oluensa ja väkevänsä Tallinnasta ja kaverien kaverille kans... Kaikki ovat tyytyväisiä, paitsi verottaja. Onko tässä enää mitään järkeä?

Antti Kuru

Virolaisilla raksamiehillähän on sivubisnes, viinanmyynti. Kyllähän sillä kivan lisän tekee kun auton täyteen viinaa pistää ja myy lastin suomessa. Varsinkin kun reissun tekee parin viikon välein.Miksi monikaan alkoholisti hakisi viinansa virosta, kun naapurimaan mies tuo kaljan kotia asti?

Mika Samuel Kiekkijev

Ei nyt millään pahalla, mutta kyllä pimeää viinaa myy ennen kaikkea suomalaiset Viron matkailijat.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #8

Vantaan vankilasta vapautui juuri yksi viinadrokari - suomalainen.

Antti Kuru Vastaus kommenttiin #12

Meinaatko ettei ne jotka koko ajan laivalla kulkee helsinki-tallinna väliä toisi sieltä koko ajan kaljaa muuhunkin kuin omaan käyttöön?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #19

Vantaan vankilassa majaillut kopla toi viinaa alaikäisille ...

Mika Samuel Kiekkijev Vastaus kommenttiin #19

En meinaa, mutta juuri nämät ovat pääosin suomalaisia, ei virolaisia rakenusmiehiä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #26

Tullimiehet tietävät tämän totuuden erinomaisen hyvin :)

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Vaikka virolainen saisi vain 2/3-osaa suomalaisen palkasta, niin silti hän elelee ihan "kohtuullisesti" kotimaassaan. Ja ennen kaikkea hän on silti vielä halpa suomalaiseen verrattuna.

Kyllähän sen jo päällepäin näkee. Kovin on tyyriin-näköiset bilikat pojilla!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #9

Pitkällä tähtäimellä Viron ja Suomen palkat/ palkkakustannukset (?) tasaantuvat - mutta kuoleeko kurki ennen kuin suo sulaa?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #9

Pitääköhän oikeasti paikkansa, että virolainen lääkäri saa palkkaa 900 euroa ja sairaanhoitaja 600 euroa? Ei silloin ole ihme, jos sieltä väki karkaa meiile töihin, muutkin kuin rakennusmiehet ja siivoojat.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #25

Palkkaa oleellisempi on ostovoima - Suomessa "rikkaat" kustantavat "köyhille" ruokakauppoihin punaiset viimeistä päivää alennusliput -30% - epäsuora tulonsiirto varakkaammilta "vähäosaisemmille". Hursti ja seurakunnat tasaavat myös elinkustannuksia ilmaisella ravinnolla. Kirppikset vähentävät vaate- yms. muita menoja - kierrätys on noussut kunniaan. Ja tämä vähentää uustuotantoa, joka vaatteiden osalta on Kiinasta peräisin, omaa tuotantoa ei juuri ole, koska työkustannuksemme ovat korkeammat kuin Kiinassa - yksinkertaista, eikö? ;)

Ilkka Luoma

Monet hyvä palkkaiset suomalaiset ottavat virolaisia raksamiehiä tekemään kotiremontteja - maksavat omasta lompsasta pimeänä - parhaimmillaan tarjoavat vielä majoituksen - jolloin palkka on vieläkin pienempi! ...

Antti Kuru Vastaus kommenttiin #13

Virosta kun tuot rakennustarvikkeitakin niin voit säästää pitkän pennin, vielä kun ulos ostat niin alv-vapaasti ja jos ei tullissa mitään ilmoita, ei tarttee Suomeenkaan veroa maksaa. Satamassa jakelussa olevassa tallinna guide lehdessä oli rakennustarvikkeiden hintavertailukin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #20

Nyt jäämme odottamaan jättiläismäistä viinarallia Tallinnasta - näin tämä vapaa liikkuvuuus - rahat, työt, ihmiset, rikokset jne ... huumeet

Ilkka Luoma

... kiperä paikka, ei helpottaisi vaikka liksoja pudotettaisiin 10 prosenttia - saavutetuista eduista ei luovuta, millä luodaan omiemme kilpailukyky?

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Mielestäni tuossa osutaan juuri asian ytimeen!

Ilkka Luoma

Miksi Jutta ei ota tähän kantaa - eikä Jykke? Ehkä meidän hankalin asia - olemmehan maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa!

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

Ihan rakennusmiehenä, ihan olen nytkin töissä, korjaamassa virolaisten töitä, sanoisin, ettei blogistin väite samasta laadusta ihan oikein pidä paikkaansa. En tiedä, miten hyvin blogisti tuntee rakennusalaa, mutta perustuntumana väittäisin, että talotekniikan (LVIS) puolella yhden suomalaisen työn tekee kaksi virolaista ammattimiestä (ikää 25 v ja työkokemusta 30 v).

Edellisellä työmaalla pisti silmään, että normaalisti samnkokoisella työmaalla olisi kaksi tai kolme väliseinä (lue kipsiseinä) suomalaistamiestä, nyt oli samaa työtä tekemässä kolmetoista virolaista. Laatu/tuottavuus selittyy vain yhdellä tavalla.

Ne virolaiset, jotka on ammattilaisia rakennusalalla, ovat jo muuttaneet kirjansa Suomeen, koska Suomessa on duunarin verotus pienempää kuin Virossa.

Joku aika sitten juttelin virolaisen rakennusmiehen kanssa, en ihan kaikkea kerro, joka kertoi että Suomessa pitää virolaisen duunarin pitää veron ennakonpidätys vähintään 21%ssa tai Viron verottaja vetää loputkin pois.

Sama kaveri sanoi, että kun Suomen verottaja antaa veron palautusta, niin Viron verottaja ei siihen pääse käsiksi. Tiedä sitten pitääkö paikkansa, mutta kandee miettiä, että Suomessa duunarin verotus on pienempi kuin Virossa.

Ilkka Luoma

Tätä kommenttia odotin - omat kertovat tilanteen näkemyksensä mukaan. Olin laittanut kysymysmerkin laadun kohdalle - on ristiriitaista tietoa.

Helsingin kaupungin merkittävä rakennuskohde Herttoniemessä meni paljolti virolaisvoimin eteenpäin - paljon epäonnistumisia, jotka tosin saattoivat johtua myös tiukasta budjetista sekä vaikeasta rakennuskohteesta - 1950 -luvulta, piti säilyttää ulkoiset ominaisuudet jne ...

Onm myös paljon hyvää, erityisesti yksityisten omista kotisaneerauksista, jotka muuten asuntokaupan vähetessä lisääntyvät!

Toimituksen poiminnat