Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kuka sitä sotaa oikein lietsoo?

USA ja Englanti ovat ottaneet aivan uuden vaihteen sodan uhkien lietsomiseksi - ovat päättäneet olla välittämättä kuka tai ketkä kemiallisia aseita ovat Syyriassa käyttäneet. Tutkimuksia ei olla edes aloitettu - tosin Syyrian hallitus antoi nyt luvan tutkimusten aloittamiseen. Miksi USA,Englanti aseenkantajanaan uhkaileee ja kalisuttaa miekkojaan?

 

Venäjä ja Kiina kannattavat puuttumattomuuden linjaa - Suomi jopa Kataisen suulla ymmärtää neuvottelujen ensiarvoisuuden. Erkki Tuomiojahan ei voi pasifistina muuta sanoa, kuin rauhanomaisen neuvottelutien valitsemista. 

Muistammeko Bush nuoremman valheet aloittamansa Irakin hyökkäyssodan aattona - muistamme, sillä nuo valheet ulottuivat jopa YK -päämaajaan New Yorkissa - colin Powell´in suulla. Miksi USA valehteli? Nyt tuntuu siltä, että he jo tietävät, että Syyrinan hallitus on kemiallisten aseiden käyttäjä - näinkö kovasti USA haluaa sotaa, joka tuo suurta hyötyä maansa sotateollisuudelle ja samalla armeija saa testata jälleen uusia aseitaan - Israelin nyökyttäessä päätään Golanilla.

 

Miksi Israel USA:n varjeluksessa lietsoo myös sotaa?

Mitä tapahtuu, jos Israel hyökkää, kuten se on aiemminkin hyökännyt 1] - kuten 1967 kesäsota. Miksi juuri demokratioistaan ylpeät sivistysmarkkinatalousmaat sotivat, vaativat sotaa ja hyökkäystä - eikö olisi parempi, jos kaikki maat keskittyisivät hoitamaan omia sisäisiä asioitaan kuntoon ja jättäisivät toiset itsenäiset ratkomaan vastaavasti omia ongelmiaan itse.

 

Mikä valtio on eniten sotinut maa maailmassa viimeisten 50 vuoden aikana -

... kuinka paljon USA tappoi siviilivietnamilaisia, ja miksi he siellä sotivat? Mikä laittoi USA:n sotimaan ja hyökkäämään Irakiin - jopa kahteen kertaan valehdellen syistä - isän ja pojan toimesta?

Miksi USA käyttää aseistukseen ja armeijaansa enemmän rahaa kuin kuusi seuraavaksi eniten käyttänyttä valtiota yhteensä. Miksi Barack Obama julistaa rauhaa ja varustaa armeijaansa siirtelemällä sitä paikasta toiseen ja tehden rajuja tappoiskuja muiden suvereenien valtioiden kimppuun - mikä amerikkalaisissa viehättää sodankäynnissä - miksi pitää tappaa muita, kaukana omien rajojen ulkopuolella?

 

LINKKI Suomen laajimpaan Lähi-itä keskusteluun - yli miljoona lukijaa ja lähes 16000 kommenttia ~ http://www.tiede.fi/keskustelut/historia-kulttuurit-ja-yhteiskunta-f13/eiko-israel-nae-rauhanmahdollisuutta-aitansa-takaa-t7703.html  --- [TIEDE/Kesk/il]

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (126 kommenttia)

Ilkka Luoma

Muistatteko, kun USA käytti Vietnamissa napalmia - hyytelobensaa, joka palaa ihmisen iholla vaikka olisi veden alla. Yli miljoona vietnamilaissiviiliä tapettiin - lähinnä USA:n massiivisten mattopommitusten yhteydessä - Vietnamiin pudotettiin 1964-1971 aikana enemmän pommeja kuin koko II Maailmansodassa Eurooppaan yhteensä!

Joonas Kaur

Nyt puhutaan Syyriasta, ei Vietnamista tai Irakista.

Syyrian kohdalla vastaus esittämiisi kysymyksiin on humanitäärinen huoli ihmismassojen turvallisuudesta. Jos on niin, että maan hallitus pommittaa massoja kemiallisin asein, niin ei voida ottaa sellaista kantaa, että "hoitakoot omat asiansa".

Kuten jo eräässä aiemmasssa blogissa eilen totesin, niin Ruandan kansanmurhan aikaan USA:ta piti polvirukouksin pyytää puuttumaan asioihin, koska se oli ainoa valtio, joka niin pystyi menestyksekkäästi tekemään.

Ilkka Luoma

USA on Syyrian suhteen aktiivinen, koska Israel on vieressä - Ruanda ei ollut kiintoisa kohde. Vietnam ja Irak kertovat USA:n tavasta toimia ja liittyvät juuri tähänkin asiaan.

Joonas Kaur

Kyllä USA:lla on ollut onnistuneita ja inhimilliseltä kannalta katsottuna aivan kannatettaviakin operaatioita. Vietnam ei ole hyvä esimerkki kummastakaan sellaisesta, joskin USA uskoi vakaasti, että oli vapaata kansaa puolustamassa, koska Saigoniin oli luotu hiukan aikaansa edellä ollut "länsimainen markkinatalous".

Sen sijaan tuskin kukaan on sitä mieltä Suomessa, että olisi ollut parempi, jos Pohjois-Korea tukijoineen olisi nielaissut koko Korean niemimaan ja pitäisi sitä hallussaan. Ja tuskin monikaan epäilee kansanmurhien todennperäisyyttä Balkanilla tai Sudanissa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #5

Koreoiden sodassa kuoli myös yli miljoona siviiliä - eikä pohjois-korelaiset ja kiinalaiset niitä tappaneet, koska kuolonuhrit olivat pääsääntöisesti pohjoisemmasta osasta. Koreoiden historia perustuu kiinalaisuuteen tai lähelle sitä - eikä voida vielä edes arvioida miten olisi jos Kiinan tukema "veljeskansa" olisi voittanut läntisen "muun maailman" tukeman kulutusmarkkinatalouden ...

Joonas Kaur Vastaus kommenttiin #6

Kuolonuhrit Pohjois-Koreassa eivät ole loppuneeet vieläkään ja siellä se Kiinan tukema veljeskansa nauttii kulutuksesta vapaasta elämästään. Miksi Kiina olisi pystynyt painostamaan Koreaa muuttamaan järjestelmäänsä paremmin, jos kommunistit hallitsisivat koko niemimaata, kun se ei pysty painostamaan edes Pohjois-Korean hallitusta uudistumaan samoille linjoille kuin Kiina itse on edennyt.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #8

Joonas, tässä onkin se suuri ero, kiinalaiset eivät puutu muiden itsenäisten maiden sisäisiin asioihin, vaikka taloudellisesti tukevat Pohjois-koreaa - paljon sukulaisuussuhteita.

Tuosta markkinatalouden materiaalisesta näyttö- ja vertailutalousihanuudesta voidaankin sitten keskustella pitkään :) USA:ssa esimerkiksi juuri aseteollisuus luo tätä vertailun ihanuutta, ollen suurin teollisuuden ala - "sota on varmin kulutuskysyntä".

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Ruandassa ei olut mitään sellaista, mikä olisi USAta hyödyttänyt.

Pekka Liimatainen

Hyvin on muslimipropaganda uponnut....;)

Ilkka Luoma

Lähinnä juutalaisapropaganda on hyvin uponnut amerikkalaisiin poliitikkoihin ;)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Suosittelen Luomalle muuttoa Iraniin.

Ilkka Luoma

Tiedän, että liki totuutta oleva teksti ärsyttää ja aiheuttaa asiallisen vastaamisen voimattomuutta - mutta kuitenkin Jarmo - pysytään asiassa. Ei kannata omaa tietämättömyyttään paljastaa näin 'hölmöillä' tai ajattelemattomilla kommenteilla - kannattaa ottaa huomioon, että täällä on fiksuja lukijoita - ... saa TOTTA KAI olla eri mieltä, mutta asiassa kannattaa pysyä ja perustella huolellisilla vastakommenteilla, kuten tässäkin ketjussa selvästi muuutoin tapahtuu :)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Kirjoituksesi sisältää niin paljon asiavirheitä, että ei niitä jaksa oikoa.

Tässä nyt esimerkkinä vain yksi:
"Miksi Israel USA:n varjeluksessa lietsoo myös sotaa?"
Israel ei lietso mitään sotaan. Se on Iran joka lietsoo. Se totesi juuri, että Israel on syöpä, joka tulisi poistaa maailmankartalta.

Tulin juuri Israelista ja en voi todeta muuta kuin, että se on maailman rauhaa rakastavin kansa.

Ps. Montako kertaa itse olet käynyt tutustumassa Lähi-Idän tilanteeseen paikan päällä?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #29

Arabiretoriikka laukaisee juutalaisten sota- ja hyökkäyskonkretian. Esimerkkinä 1967. Haukkuva koira ei pure. Israel käyttää samaa retoriikkaa - muun muassa Israelin varapääministeri äärioikelta kertoi jo joitain aikoja sitten, että Assuanin pato pitää pommittaa, että saada egyptiläiset hukutettua - osaavat hekin. Israel lietsoo sotaa ja väkivaltaa, esimerkiksi Norjassa Mossadin toimesta tapettu viaton arabinorjalainen - juutalaiset eivät edes anteeksi pyytäneet.

Iranilaiset toden totta käyttävät historialliseen tapaansa tyypillistä uhmaretoriikkaa - herra Hämeen-Anttila osaa hienosti kertoa syyt ja vaikutteet. Eniten Israel lietsoo sotaa mihitämällä laittomasti heille kuulumattomia alueita ja vielä rakentamala sinne laittomia siirtokuntiaan - lietsontaa hehkuttaa myös Israelin harjoittama taloussaarto Gazaan - kaikki kontrolloidaan ... että änin - kannustan sinuakin lukemaan ajan kanssa tuon yllä mainitun Tiede lehden keskusteluketjua - siellä on käytännössä kaikki mitä oikeastaan Suomesta käsin voidaan tietää/ "tietää" ---

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #32

Hölkyn kölkyn. PLO, Hamaz ja Hizbollah Iranin ja Vnäjän tukemana piinaa Israelia jatkuvasti. He haluavat tuhota Israelin. Israelilla on oikeus puolustaa itseään. Kuulun Suomi-Israel yhdistykseen ja saan sieltä fakta tietoa Lähi-Isän tilanteesta päivittäin. Suosittelen sinullekin liittymistä!

PS. Muistin virkistämiseksi;
Achille Lauron kaappaus

7. lokakuuta 1985 neljä itseään PLF:n (Palestine Liberation Front) jäseniksi väittänyttä henkilöä kaappasi Achille Lauron Egyptin rannikolla. Alus oli tuolloin Egyptin aluevesillä matkalla Aleksandriasta Port Saidiin. Kaappauksella väitetään olleen yhteyttä Tunisissa 1. lokakuuta tapahtuneisiin PLO:n päämajan pommituksiin.

Miehistön jäsen yllätti kaappaajat, jotka joutuivat toimimaan suunnitelmistaan poiketen etuajassa. He pitivät matkustajia ja miehistöä panttivankeina, ja määräsivät aluksen purjehtimaan Tartusin satamaan Syyriaan. Kaappaajat vaativat viittäkymmentä palestiinalaista vapautettaviksi Israelin vankiloista.

Kun Syyrian hallitus kieltäytyi sallimasta aluksen saapumista satamaan, kaappaajat tappoivat amerikkalaisen matkustajan, Leon Klinghofferin. Syynä pyörätuolissa olevan Klinghofferin murhaan oli se, että tämä oli juutalainen. Klinghofferin ruumis heitettiin laidan yli.

Munchen 1972

Munchenin olympialaisissa palestiinalaiset tappoivat 10 Israelilaista urheilijaa.
Kuolleet israelilaiset olivat David Berger, Joseph Gutfreund, Moshe Weinberg, Eliezer Halfin, Mark Slavin, Zeev Friedman, Jossef Romano, Kehat Shor, Andre Spitzer, Amitzur Shapira ja Jacob Szpringer. Gad Tsobari pääsi pakenemaan rakennuksesta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #35

Saattaa olla, että Suomi-Palestiina rauhanyhdistyksestä saadaan myös "faktatietoa" tapahtumista - ei saisi olla sinisilmäisen naivi, en minäkään usko, että palestiinalaisia tai arabeja lähellä olevat tahot antavat täysin puolueetonta tietoa, kyllä se jotenkin on aina kirjoitettu myötämielisesti julkaisijaansa kohtaan :)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #37

Tämä muuttui jankkaamiseksi blogistin puolelta, en katso tällaisen ”keskustelun” olevan enää hedelmällistä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #42

Jarmo, sanojen ja tiedon loppuessa astuu "jankkaamissyytökset" peliin ;) Missä sitä esiintyi - olisi kiva tietää - uskon, että lukijatkin haluaisivat tietää :)

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio Vastaus kommenttiin #45

Jankkaat, jos et usko Nahkamäen totuuksia. :)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #209

Onko herra Nahkamäki totuuden kantaja?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #42

hedelmällisyys lisääntyy älykkäiden kommentoijien myötä

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #35

Kun arabit/ palestiinalaiset tappavat 10 - niin juutalaiset vastaavat tappamalla 80. Shatilla käykööt esimerkkinä - juutalaisten pommi-iskut pitkin Eurooppaa kostona Munchenistä ... Entebbe. Syyrian pommitukset.

Paljon esimerkkejä - itse pidän ylimielisyyden huippuna tuota Norjan tapahtumaa.

1973 sota syttyi arabien toimesta - se oli kosto 1967 Israelin hyökkäyssodasta.

Israelin kommandohyökkäys helikoptereista kansainvälisillä merialueilla turkkilaisen siviililaivan kimppuun on myös oiva esimerkki - paljon tapettuja vieraiden valtioiden siviilejä -

... me suomalaisetkaan emme ole säästyneet - israelilaistykistöllä tapettu suomalainen YK-upseeri tehtävää suorittaessaan .. .sekä hyökkäys suomalaista siviililaivaa kohtaan - sekin kansainvälisillä merialueilla.

Pahin on kuitenkin Suomen kirkon ulkomaanavun Gazassa olevaan terveysasemaan tykistö- ja ohjusisku - vähän ennen sitä juutalaiset kommandot olivat sanoneet, että palestiinalaissiviilit voivat hakea suojaa nimenomaan terveysasemilta - asema oli täynnä lapsia ja naisia ja vanhuksia .. ...

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #44

PLO:n ja Fatahin historiaa:

4.8.1929: Arafat syntyy Kairossa. Muhammad Abdel Rahman RAuf al-Qudwa al-Husseini on varakkaan kauppiaan Abdel Raouf al-Qudwa al-Husseinin viides lapsi.

1933: Arafatin äiti kuolee. Hän ja hänen vauvaikäinen pikkuveljensä lähetetään sedän kasvatettavaksi Jerusalemiin.

1948: Arafat kuljettaa aseita Palestiinaan

1950-luvun lopulla Arafat on mukana perustamassa Fatahia, "Palestiinan kansallisen vapautuksen liikettä"

1.1.1965: Fatahin ensimmäinen terrori-isku israelilaista vedenottamoa vastaan epäonnistuu.

5.7.1965: Fatahin solu asettaa räjähteitä Mitzpe Massuaan lähellä Beit Guyriniä ja Jerusalemiin johtaville rautateille lähellä Kafr Battiria.

1965-67: Lukuisia Fatahin pommi-iskuja israelilaisiin kyliin, vesijohtoihin, rautateille. Koteja tuhotaan ja israelilaisia tapetaan.

Heinäkuu 1968: Fatah liittyy PLO:on ja siitä tulee sen pääjäsen, kattojärjestö useille palestiinalaisille terrorijärjestöille.

4.2.1969: Arafat valitaan PLO:n toimeenpanevan komitean päälliköksi.

21.2.1970: Swiss Airin lento 330 räjähtää kesken lennon Tel Aviviin. Kuolleita on 47. Iskun tekijä on PLO:on kuuluva PLFP.

6.9.1970: PLO:n terroristit kaappaavat TWA:n, Pan-Amin ja BOAC:n lentokoneet.

Syyskuu 1970: Operaatiossa, joka tunnetaan nimellä "Musta syyskuu", Jordanian armeijan joukot taistelevat PLO:n kanssa ajaen sen ulos Jordaniasta. PLO oli pyrkinyt väkivaltaisella toiminnalla ajamaan kuningaskunnan vallankumoukseen. Terroristit siirtyvät Libanoniin.

5.9.1972: PLO:on järjestöihin kuuluvat terroristit murhaavat 11 israelilaista urheilijaa Münchenin olympialaisissa

1.3.1973: Palestiinalaiset terroristit valtaavat Saudi-Arabian suurlähetystön Khartoumissa. Seuraavana päivänä terroristit ampuvat kaksi amerikkalaista (toinen heistä oli USA:n Sudanin suurlähettiläs Cleo Noel) ja yhden belgialaisen. James J. Welsh, kansallisen turvallisuusviraston analyytikko vuosina 1969-74, syyttää Arafatia suorasta osallisuudesta näihin murhiin.

11.4.1974: Libanonista Israeliin tunkeutuneet palestiinalaisterroristit murhaavat Kiryat Shmonan 18 asukasta koteihinsa.

15.5.1974: Libanonista Israeliin tunkeutuneet palestiinalaisterroristit hyökkäävät kouluun Ma'alotissa, 26 israelilaista, joukossa monta lasta, tapetaan.

9.6.1974: Palestiinan kansallinen neuvosto (PNC) ottaa käyttöön "Phased Plan"- nimellä kutsutun suunnitelman, jonka tarkoituksena on perustaa Palestiinan valtio mille tahansa aluelle, jonka Israel luovuttaa, ja käyttää sitä tukikohtana operaatioille, joiden tavoitteena on koko Israelin tuhoaminen. PLO vahvistaa uudelleen päätöksensä hylätä YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman nro 242, joka vaatii "oikeudenmukaista ja kestävää rauhaa" ja "oikeutta elää rauhassa turvallisten ja tunnustettujen rajojen sisällä vapaana väkivallasta tai sen uhasta".

13.11.1974: Arafat asepukuun sonnustautuneena ja asetta kantaen puhuu YK:n yleiskokouksessa

1982: Luotuaan Etelä-Libanoniin terroristien mini-valtion, joka on aiheuttanut Libanoniin sekasorron ja sisällissodan, ja laukaistuaan Pohjois-Israeliin jatkuvia ohjushyökkäyksiä, PLO karkoitetaan Israelin vastahyökkäyksen ansiosta Libanonista. Arafat asettuu Tunisiin.

7.10.1985: Palestiinalaiset terroristit valtaavat italialaisen Achille Lauro -risteilyaluksen Välimerellä. Pyörätuoliin sidottu vanhempi mies, Leon Klinghoffer, ammutaan ja heitetään mereen. Tiedusteluraporttien mukaan ohjeet toimintaan tulivat Arafatilta Tunisista.

12.10.1988: Arafat sanoo tunnustavansa Israelin oikeuden olemassaoloon.

Syyskuu 1993: Kädenpuristus Israelin pääministeri Rabinin kanssa Oslon sopimuksen kunniaksi. Arafat lupaa lopettaa kiihotustoiminnan ja terrorin ja pyrkiä rauhanomaiseen rinnakkaineloon Israelin kanssa. Oslon sopimusta seuraavien vuosien aikana Arafat ei tee mitään estääkseen Hamasia, PFLP:a tai Islamilaista Jihadia suorittamasta tuhansia terrori-iskuja israelilaisia siviilejä vastaan. Arafatin rohkaisusta ja hänen taloudellisella tuellaan myös suoraan hänen alaisuudessaan toimivat ryhmät kuten Tanzim ja Al-Aksan marttyyrien prikaati tekevät terrori-iskuja israelilaisia vastaan.

21.10.1996: Puhuessaan mielenosoituksessa Beetlehemin lähellä Arafat sanoo:"Me tunnemme vain yhden sanan: jihad. Jihad, jihad, jihad. Se joka ei pidä siitä, voi juoda Kuolleesta merestä tai Gazan merestä." (Yediot Ahronot, 23.10.1996)

16.4.1998: Palestiinan itsehallinnon virallisen lehden Al-Hayat Al-Jadeedan julkaisemassa julkilausumassa Arafat sanoo: "Oi rakkaani miehitetyssä maassa, sukulaiset ja ystävät Palestiinassa ja diasporassa, kollegani aseellisessa taistelussa, kollegani taiselussa ja pyhässä sodassa (jihad). Voimistakaa vallankumousta ja siunattua intifadaa. Meidän täytyy polttaa maa valloittajien jalkojen alla."

Heinäkuu 2000: Arafat hylkää Israelin pääministerin Ehud Barakin rauhantarjouksen, jossa tarjotaan palestiinalaisvaltiota, 97% palestiinalaisten aluevaatimuksista ja pääkaupungin Jerusalemin jakamista.

Syyskuu 2000: Uusi intifada laukaistaan käyntiin. Arafat jatkaa terrorismiin kiihottamista, sen tukemista ja rahoittamista. Seuraavassa listassa on lueteltu joitakin terrorihyökkäyksiä, jotka suoraan Arafatin alaisuudessa olevat ryhmät ovat tehneet syyskuun 2000 jälkeen:

-29.5.2001 Iitamarista kotoisin oleva Gilad Zar, 41, ammutaan kuoliaaksi Fatahin Tanzimin terroristien väijytyksessä.

-29.5.2001 Efratilaiset Sara Blaustein, 53, ja Esther Alvan, 20, ammutaan tienvarsiväijytyksessä. Fatahin Tanzim ilmoittaa olevansa vastuussa iskusta.

-18.6.2001 Fatahin sala-ampuja ampuu autoonsa kuoliaaksi Doron Dissermanin, 38.

-26.8.2001 Fatahin terroristit ampuvat Dov Rosmanin, 58.

-6.9.2001 Fatah Tanzimin terroristit ampuvat Haderan lähellä väijytyksestä Erez Merhavin, 23, tämän ollessa ajamassa häihin.

-20.9.2001 Fatahin sala-ampujat ampuvat Sarit Amranin, 26, tämän ajaessa autossa miehensä ja kolmen lapsensa kanssa.

-4.10.2001 3 israelilaista kuolee ja 13 haavoittuu, kun Fatahin terroristi, joka on pukeutunut israelilaisen laskuvarjojääkärin asuun, avaa tulen Afulan keskuslinja-autoasemalla odottavia siviilejä kohden.

-27.11.2001 2 kuolee ja 50 haavoittuu kun kaksi palestiinalaista terroristia avaa tulen väkijoukkoon kalashnikov-rynnäkkökivääreillä Afulan keskuslinja-autoasemalla. Sekä Fatah että Hamas ilmoittavat olevansa iskun tekijät.

-29.11.2001 3 israelilaista kuolee ja 9 haavoittuu Nasaretista Tel Aviviin matkalla ollutta bussia 823 vastaan tehdyssä itsemurhaiskussa lähellä Haderaa. Islamilainen Jihad ja Fatah ilmoittivat olevansa vastuussa iskusta.

-12.12.2001 11 kuolee ja 30 haavoittuu kun kolme terroristia iskee tienvarsipommilla, panssarintorjuntakranaateilla ja kevyillä aseilla linja-autoon ja useisiin henkiläautoihin lähellä Emmanuelia Samariassa. Sekä Fatah että Hamas ilmoittavat olevansa vastuussa hyökkäyksestä.

-3.1.2002 Israelilaiset pysäyttävät Karine-A -aluksen, joka on lastattu 50 tonnilla mörssäreitä, miinoja ja muita aseita, jotka ovat menossa palestiinalaisterroristeille. Aluksen kapteeni myönsi toimineensa Palestiinan itsehallintoviranomaisten käskystä.

-15.1.2002 71-vuotias Amerikan kansalainen Avi Boaz kidnapataan Palestiinan itsehallinnon tarkastuspisteellä Beit Jalassa. Hänen luotien repimä ruumiinsa löydetään autosta läheltä Beelehemiä. Fatahin Al Aksan marttyrien prikaati ilmoittaa olevansa vastuussa murhasta.

-15.1.2002 Al Aksan prikaatin terroristit ampuvat Yoela Chenin, 45.

-17.1.2002 6 kuolee, 35 haavoittuu, kun Fatahin terroristi ryntää Bat Mitzva -juhlaan Haderassa ja avaa M-16 rynnäkkökiväärillä tulen juhlavieraita kohden.

-22.1.2002 2 kuolee ja 40 haavoittuu kun FAtahin terroristi avaa M 16-rynnäkkökiväärillä tulen bussipysäkillä Jerusalemissa.

-27.1.2002 Yksi kuolee ja yli 150 ihmistä haavoittuu, kun Fatahin naisterroristi räjäyttää itsensä Jerusalemin keskustassa.

-6.2.2002 Israelin armeijan univormuun pukeutunut Fatahin terroristi murhaa äidin ja tämän 11-vuotiaan tytäären heidän kotiinsa.

-18.2.2002 Ahuva Amergi, 30, kuoli ja 60-vuotias mies haavoittui, kun terroristi avasi tulen hänen autoaan kohti. Majuri Mor Elraz, 25, ja Amir Mansouri, 21, jotka tulivat heidän avukseen, kuolivat myös yrittäessään ottaa kiinni terroristia. Tämä kuoli kun räjähteet, joita hän kantoi, laukesivat. Fatahin Al Aksan marttyyrien prikaati otti vastuun iskusta.

-22.2.2002 Fatahin terroristi ampui Valery Ahmirin, 59, tämän ollessa palaamassa töistä kotiin Pohjois-Jerusalemissa.

-25.2.2002 Fatahin terroristit ampuvat Beetlehemin eteläpuolella Avraham Fishin, 65 ja Aharon Gorovin, 46. Fishin tytär, joka on 9. kuulla raskaana, loukkaantuu vakavasti, mutta synnyttää tyttölapsen.

-25.2.2002 Poliisiupseeri Galit Arbiv, 21, haavoittuu vaikeasti ja kuolee myöhemmin Fatahin terroristit avattua tulen bussipysäkillä Neve Ya'akovin asuinaluaeella pohjois-Jerusalemissa. Kahdeksan muuta ihmistä loukkaantuu.

-27.2.2002 Jerusalemilainen Gad Rejwan, 34, ampuu hänen palestiinalainen työntekijänsä tehtaassa pohjois-Jerusalemissa. Kaksi Fatahiin kuuluvaa ryhmää ilmoittaa olevansa vastuulliset iskusta.

-2.3.2002 Al Aqsan marttyrien prikaatin itsemurhaiskussa ortodoksijuutalaisten asuinalueelle Jerusalemissa kuolee 11 ja loukkaantuu yli 50 ihmistä.

-5.3.2002 3 kuolee ja 30 loukkaantuu Fatahin terroristin avattua tulen ravintolassa Tel-Avivissa.

-5.3.2002 Efratilainen Devorah Friedman, 45, kuolee ja hänen miehensä loukkaantuu Fatahin terroristien ampumana Jerusalemin eteläpuolella Beetlehemin ohittavalla tiellä.

-9.3.2002 Avia Malka, 9 kuukautta ja Israel Yihye, 27, saavat surmansa ja 50 muuta loukkaantuu kahden Fatahiin kuuluneen terroristin avattua tulen ja heitettyä kranaatteja ohikulkijoita ja autoja kohden Netanyan rannikkokaupungissa lauantai-iltana.

-21.3.2002 Al Aqsan marttyyrien prikaatin terroristi räjäyttää itsensä Jerusalemissa ostoskeskuksessa tappaen 3 ja haavoittaen 86 ihmistä.

-29.3.2002 Kaksi kuolee ja 28 haavoittuu kun Fatahiin kuuluva naisitsemurhapommittaja iskee jerusalemilaisessa ostoskeskuksessa.

-30.3.2002 Al Aqsan marttyrien prikaatin itsemurhaiskussa Tel Avivissa kuolee yksi ja loukkaantuu 30 ihmistä.

-12.4.2002 6 kuolee ja 104 loukkaantuu Al Aqsan marttyyrien prikaatin naisterroristin räjäytettyä itsensä bussipysäkillä Jaffakadulla Mahane Jehuda -torin vieressä.

-27.5.2002 Ryth Peled, 56, Herzliyasta ja hänen 14-kuukautinen lapsenlapsensa kuolevat ja 37 ihmistä loukkaantuu, kun Fatahin itsemurhaterroristi räjäyttää itsensä Petah Tikvassa jäätelöbaarin vieressä.

-28.5.2002 Jerusalemilainen Albert Maloul, 50, kuolee, kun Fatahin terroristit ampuvat hänen autoaan Ramallahin ohitustiellä.

-28.5.2002 Al Aqsan marttyyrien prikaatin terroristit surmaavat Netanel Riachin, 17, Gilad Stiglitzin, 14, ja Avraham Sitonin, 17, kaikki kolme jeshivakoulun oppilaita, jotka olivat pelaamassa koripalloa.

-19.6.2002 7 ihmistä kuolee ja 37 loukkaantuu, kun Fatahin itsemurhaterroristi räjäyttää itsensä väkijoukossa bussipysäkillä Jerusalemissa French Hillin kaupunginosassa.

-20.6.2002 Iitamarissa terroristi tunkeutuu Shabojen kotiin ja murhaa Rachel Shabon, 40, ja kolme hänen poikaansa - Nerian, 16, Zvikan, 12, ja Avishain, 5 - sekä apuun tulleen naapurin Twiton, 31. Kaksi muuta lasta haavoittuu samoin kuin kaksi sotilasta. PLFP ja Fatahiin kuuluva Al Aqsan marttyyrien prikaati ottavat vastuun iskusta.

-25.7.2002 Rabbi Elimelech Shapira, 43, ammutaan Fatahin terroristien toimesta lähellä Alei Zahavia Länsirannalla.

-26.7.2002 Fatahiin kuuluva Al Aqsan marttyyrien prikaati ampuu hebronilaisen Elazar Lebovitchin, 21, psaqotilaisen rabbi Yosef Diksteinin, 45, ja hänen vaimonsa Hannahin, 42, sekä heidän 9-vuotiaan poikansa Shuv'el Zionin, Hebronin eteläpuolella. Perheen kaksi muuta lasta loukkaantuu.

-30.7.2002 Shlomo Odesser, 60, ja hänen veljensä Mordechai, 52, molemmat Samarian Tapuachista, ammutaan kuoliaiksi kun heidän kuorma-autonsa joutuu Fatahin terroristien tulitukseen länsirantalaisessa Jamaínin kylässä.

-4.8.2002 2 kuolee ja 17 loukkaantuu, kun Fatahn terroristi avaa pistoolilla tulen Jerusalemin vanhan kaupungin Damaskus -portilla.

-5.8.2002 Elistä kotoisin olevat Avi Wolanski, 29, hänen vaimonsa Avital, 27, kuolevat, ja yksi heidän lapsistaan loukkaantuu, kun terroristit avaavat tulen heidän autoaan kohden heidän ajaessaan Ramallahista Nablusiin kulkevalla tiellä. Arafatin Fatah-järjestöön kuuluva alaryhmä The Martyrs of the Palestinian Popular Army ilmoittautuu iskun tekijäksi.

-10.8.2002 Yafit Herenstein, 31, kuolee, ja hänen miehensä Arno loukkaantuu vakavasti Fatahin terroristin tunkeuduttua Jordanjoen laaksossa sijaitsevalle Mechoran moshaville ja avattua tulen heidän kotinsa edustalla.

-18.9.2002 Yosef Ajami, 36, kuolee, kun Fatahin terroristi tulittaa hänen autoaan lähellä Mevo Dotania Jeninin pohjoispuolella.

-29.9.2002 Fatahin terroristi ampuu kolme ihmistä, joista kaksi on vain 14-vuotiaita.

-10.11.2002 Fatahin terroristi tunkeutuu Revital Ohayonin kotiin Metzerin kibbutzissa ja ampuu hänet sekä hänen kaksi poikaansa Matanin, 5, ja Noamin, 4, sekä 44-vuotiaan Yitzhak Dorin ja 42-vuotiaan Tirza Tamarin.

-28.11.2002 5 kuolee ja 40 haavoittuu, kun Fatahin terroristi avaa tulen ja heittää kranaatteja Likud -puolueen vaalihuoneistoon Beit She'anissa lähellä bussiasemaa.

-24.4.2003 Yksi kuolee ja 13 haavoittuu, kun itsemurhapommittaja iskee Kfar Savan juna-aseman ulkopuolella. Fatahin Al-Aqsan marttyyrien prikaatiin ja PFLP:en kuuluvat ryhmät julistautuvat iskun tekijöiksi.

-5.5.2003 Gideon Lichterman, 27, kuolee ja kaksi matkustajaa - hänen 6-vuotias tyttärensä Moriah ja eras reserviläinen - loukkaantuu vakavasti, kun Fatahin terroristo ampuu heidän autoaan Samariassa.

-19.5.2003 3 kuolee ja 79 loukkaantuu, kun itsemurhaterroristi iskee Amakimin kauppakeskuksen sisäänkäynnn luona Afulassa. Sekä islamilainen Jihad että Fatahin Al Aqsan marttyyrien prikaatti ilmoittavat olevansa vastuussa iskusta.

-29.8.2003 Shalom Har-Melech, 25, kuolee Fatahin terroristien ampuessa hänen autoaan Ramallahin koillispuolella. Hänen vaimonsa Limor, joka on 7. kuulla raskaana, loukkaantuu lievästi ja synnyttää tytön keisarinleikkauksella.

-29.1.2004 11 ihmistä kuolee ja yli 50 luokkaantuu itsemurhaiskussa Eggedin bussiin numero 19 Jerusalemissa Gazantien ja Arlozorovin tien risteyksessä. Sekä Fatahiin kuuluva Al Aqsan marttyyrien prikaati että Hamas ilmoittavat olevansa iskun takana.

-14.3.2004 10 kuolee ja 16 haavoittuu kaksoisitsemurhaiskussa Ashdodin satamassa. Sekä Fatah että Hamas ilmoittautuvat iskun tekijöiksi.

-2.5.2004 Katifista kotoisin oleva Tali Hatuel, 34, ja hänen tyttärensä Hila, 11, Hadar, 9, Roni, 7, ja Merav , 2, murhataan, kun kaksi terroristia ampuu heidän autoaan. Sekä Fatah että islamilainen Jihad ottavat vastuun iskusta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #49

Vaikuttava lista - missä lähdemaininnat? Entä olisiko vierellä saatava vastinlista palestiinalais-/ arabinäkökulmasta - uskon heiltäkin löytyvän paljon listauksia.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #55

Luultavasti jokaista tekoa on vastannut vähintään Israelin vastaisku, jossa todennäköisesti on kuollut enemmän ihmisiä kuin Israelin puolella. Ainoa kysymys lienee olisiko kuolleita palestiinalaisia vähemmän jos he eivät olisi iskeneet Israeliin?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #75

Jouni - juutalaisten suorittamien kostotappoiskujen murhasuhde on pitkällä jänteellä luokkaa 1:8

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #44

Israelin hyökkäykset Gazaan on laajasti maailmalla tuomittu, tämä lienee fakta.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #29

Minkä väristen lasien läpi katsot? Pitäisikö meidän tavoitella puolueetonta lähestymistä?

Jari Teräväinen

Israel ja Iran muistuttavat toisiaan, kummassaki on muistaakseni kiintiö vähemistölle parlametissa, Israelissa arabeilla ja Iranissa juutalaisille ...

Ilkka Luoma

Mitä mieltä olit shaahin kaatumisesta? Oliko silloinen kehitys hyväksi Iranin kansalle - hehän eivät ole arabeja ...

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #174

Eliköhän Reza Pahlevi liian korskeasti?

Ilkka Luoma

Melkein arvasi, että tämä kirvoittaa kommentteja - mutta vakavasti ottaen Syyriasta voi levitä koko lähi-idän palo, ja meidän on muistettava, että Israelilla on de facto atomipommi - ja sen käyttö räjäyttää suursodan. Israelin käyttökynnys ydinaseelle voi olla korkea, mutta selkä seinää vasten sen on pakko toimia, vaikka tuhoutuisikin itse.

Näemme Irakissa mitä tapahtuu, kun ainoa valtavoima tapettiin amerikklaisten suojeluksessa - Egyptissä Mubarakin aikana ei ollut levottmuuksia, miten on Tunisia, Afganistan - Libya jne ... onnistunuttako länsipolitiikkaa?

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Luoma, arviosi ovat yksipuolisia. Unohdat miten Neuvostoliitto hyökkäsi Afganistaniin ja mitä Tsetseeniassa tapahtuu. Iran lietsoo sotaa Lähi-Idässä ja Venäjä ja Kiina pitää Syyriaa otteessaan; kts. kommentti #29.

Ilkka Luoma

Neuvostoliitto harjoitti tuolloin tyypillistä suurvaltapolitiikkaa, kuten USA - Afganistanista pyydettiin tukea - Nliitto antoi ja hävisi asiansa; kuten tulee käymään amerikkalaisillekin.

Tshetsenian "sota" ei ollut venäläishyökkäyksellinen - Natokin tiesi, että herra Shaakasvili lietsoi sodan ja aloitti sen viemällä sotajoukkonsa Etelä-Osseetiaan, joka pyysi todellisuudessa ja aidosti apua Venäjältä - sai avun ja gruusialaiset karkoitettiin. Siis Gruusia hyökkäsi - tämän tietää USA ja kaikki Natomaat - Shaakasvili luuli, että Nato tulee apuun - ei tullut. shaakasvili on nyttemmin syrjäytynyt Gruusian johdosta.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #34

Tämä muuttui jankkaamiseksi blogistin puolelta, en katso tällaisen ”keskustelun” olevan enää hedelmällistä.

Ilkka Luoma

Tein virheen - sekoitin Tshetseenian ja Shaakasvilin Gruusian, sorry. Tshetseenit ovat tyypillinen vähemmistökansa, joka kamppailee itsemääräämisoikeudestaan, kuten esimerkiksi Espanjassa baskit ja aikoinaan Yhdysvalloissa alkuperäintiaanit - sillä erolla, että tshetseenit saivat aikoinaan suuren talousavun Neuvostoliiton järjestelmistä -tosin myös rankan vateen lojaaliudesta, joka tiukkaluonteisille nationalisteille ei sopinut.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #175

on reilua tunnustaa virheensä

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Pitää paikkansa, ja tämä lienee suurin yksittäinen suu miksi kaikki ovat hieman kieli keskellä suuta. Mikäli Syyrian kansannousu tapahtuu loppuun saakka demokraattisesti niin silloin asia on ok. Mutta jos, kuten nyt näyttää olevan että Assadia vastassa on jotakin ihan muuta kuin maltillisia demokraattisia muslimeja - ilmassa on suuremman konfliktin kuin pelkän sisällisodan riski. Mikäli Hamas saa halutuunsa Syyrian kemiallisen aseistuksen arsenaalin on hyvin mahdollista, jopa todennäköistä että näemme uuden kuuden päivän sodan. Hamas kun on peruskirjassaan julistanut tavoitteekseen Israelin tuhon.

Ilkka Luoma

Hamas on asettanut ensisijaiseksi tavoitteeksi Gazan saarron päättymisen - tämän jälkeen se olisi valmis miettimään uusia avauksia Israelin suuntaan - mutta onko Hamasin takana vielä jyrkrmpi siipi - kuten Israelissa on hyvin jyrkkiä äärilaitoja - suorastaan ehdottomia.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #105

Olisiko mahdollista että avain saarron päättymiseen ja aidon rauhan mahdollisuuten olisi se että Hamas ensin poistaisi peruskirjastaan tuon Israelin tuhoamisen. Vastapuolen neuvotteluhalukkuus saataisi kasvaa jos kumppanin tarkoituksena ei ole enää toisen tuhoaminen?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #112

tämän Hamas joutuu pakosta tekemään, mutta luotetaanko siihen ja milloin tulee joku uusi "hamas"

Jarmo Alanko

Kuka sitä sotaa oikein lietsoo?

Se, joka hyötyy sodasta rahallisesti, sotateollisuudesta ja ryöstämänsä maan raaka-aineista ja esim. sijainnista.
Tämän päivän esimerkkejä on pilvin pimein.
Usa on paras nykypäivän tyrannimaa, joka ei kansainvälisista säännöistä piittaa.

Ilkka Luoma

USA on se valtio, joka on eniten sotinut viimeisten 50, oikeastaan 60 vuoden ajan (lähes yhtäjaksoisesti)- tappaen eniten vieraiden valtioiden siviilejä, ja aina omien rajojensa ulkopuolella - mitä se muuten kuvastaa?

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

" mitä se muuten kuvastaa?"

Että kyseessä on raakalaismainen barbaarikansakunta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #133

naiveja hollywood ohjattuja tähtilippumaailmanpoliiseja ;)

Samuli Mikkola

Tietysti Venäjä kannattaa "puuttumattomuuden" linjaa, koska sillä on laivastoasema Tartusissa Syyriassa ja se myy maan hallitukselle aseita. USA tai Englanti eivät suurin surminkaan olisi halunneet puuttua Venäjän etupiiriin kuuluvan maan asioihin, mutta on selvää, että kemiallisten aseiden käyttöön pitää puuttua.

Kannattaa muistaa nämä mainitut tosiasiat, vaikka USA-vihassa olisi kuinka kiva kieriskellä.

Ilkka Luoma

Niin monen usaviha ja -uhma on lopetettu länsiaseilla ja USA:n täsmäiskuilla. Entä jos kemiaa onkin käyttänyt kapinalliset tai terroristit - ketä silloin USA/ Israel pommittaa?

Samuli Mikkola

Obama ei kuulu haukkoihin ja ei halua puuttua Syyrian asioihin, ellei ole pakko. Kemiallinen sodankäynti ja etenkin riski siitä, että niitä saatetaan myydä tai levittää on kuitenkin riittävä syy. Tietenkin myös humanitaariset seikat puhuvat nyt intervention puolesta eikä sillä ole oikeastaan merkitystä kumpi puoli myrkkyä on levittänyt, koska molemmat ovat syyllistyneet julmuuksiin.

Jos olisi salaliittoteorioille taipuvainen voisi ajatella, että Assadin hallinto levitti myrkkyä tarkoituksenaan saada kansainvälisiä joukkoja alueelle, koska tilanne on käynyt liian tukalaksi ja ainoa mahdollisuus pelastaa edes jotain olisi kv-joukot.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #88

Amerikkalaiset ja venäläiset olivat (ovat) suurimpia kemiallisten aseiden valmistajia, varastoijia ja - ainakin Vietnamissa niitä käytettiin jenkkien toimesta paljon - esimerkiksi haluttiin viidakon pudottavan kaiken vihreytensä, jottei vietkong olisi voinut piiloutua lehvästöön.

Ilkka Luoma

USA on maailman suurin aseiden myyjä ja viejä.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

USAn todisteet, mitä olivat Irakin todisteet?

Jussi Nättinen

Länsimaat ovat kuvottavia roistovaltioita, jotka raiskaavat ja murhaavat Irakin ja Afganistanin lapsia.

Ilkka Luoma

Pohjois-Korealaista poljentoa havaittavissa ;)

Joonas Kaur

... tai itävarkautelaista. (Ymmärtäköön kontekstin ken ymmärtää).

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #65

... usein kuhmolaiset polkevat samankaltaisesti ;)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Jos kaikki roistovaltiot, jotka tappavat viattomia, hävitettäisiin maan päältä, mitkä valtiot jäisivät jäljelle? San Marino ja Liechtenstein kenties, Vatikaani tuskin.

Ilkka Luoma

luonnossa vallitsee vahvemman laki ja vain ohikiitävinä hetkinä syttyy inhimillisyyden riittävä valo - tosin muussa luomakunnassa eläimet kantavat sisällään VAIN tappamista syödäkseen - aniharvoja poikkeuksia lukuun ottamatta.

Ilkka Luoma

luonnossa vallitsee vahvemman laki ja vain ohikiitävinä hetkinä syttyy inhimillisyyden riittävä valo - tosin muussa luomakunnassa eläimet kantavat sisällään VAIN tappamista syödäkseen - aniharvoja poikkeuksia lukuun ottamatta.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

äärilaita puhuu, tasapuolisuutta ilmaisuun ;-)

Mauri Hyhkö

Mikä valtio on eniten sotinut maa maailmassa viimeisten 50 vuoden aikana?

Olisiko neuvostoliitto-Venäjä? https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Ilkka Luoma

Mitkä ovat nuo venäläisten aloittamat sodat ulkoisia valtioita vastaan? Joku voi tehdä rinnalle USA:n aloittamat hyökkäykset ja sodat - samalla voidaan sinne laittaa arvioidut uhriluvut.

Joonas Kaur

Jos miehittää ja alistaa kansan, niin sittenhän se ei enää ole ulkoinen?

(DDR, Puola, Tsekkoslovakia, Unkari, Moldavia, Tšetšenia, Afganistan, Marin Tasavalta, Suomi, Viro, Liettua, Latvia, Ukraina, ...)

Lisäksi Neuvostoliitto aikoinaan käytti globaaleissa sotaoperaatioissaan bulvaaneja, ennen muuta Castron joukkoja mm. Afrikassa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #73

tähän kommentointi vaatisi kirjan -sanoisin, että aikanaan niin usa kuin nliitto nokittelivat toisiaan - luulivat kumpikin olevansa maailman ykkösiä - ja omia "rintamia" valvottiin tarkasti ympäri maailmaa - mm. afrikassa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Oletkos muuten Ilkka huomannut, että hyvin harvoin joku valtio julistaa sodan. Useimmiten on kysymys puolustuksesta, omien kansalaisten, taloudellisten intressien, aatteiden, maailmanrauhan tai jonkin muun hyvän syyn vuoksi. Suomi taisi olla poikkeus kun Mainilassa aloitti sodan NL:a vastaan vuonna 1939. Silloinhan kysymyksessä oli imperialistinen SuurSuomen luominen. Näin ainakin historiaa pitkään kerrottiin. Niin ja tietenkin Saksa samoihin aikoihin. USA vähän niinkuin joutui sotaan kun japsit sai houkuteltua. Useimmiten jotakin kähinää on jo ollut ennenkuin USA on lähtenyt mukaan. Se on esiintynyt niinkuin maailmanpoliisina. Mitenkähän maailma makaisi, jos tuo maailmanpoliisi ei olisi toiminut. Olisiko meillä esim "heil-tervehdys" yleisempi kuin "moi" vai peräti "privjet".

Syyriassa on nyt vähän "kähinää". Siellä tuntuu olevan sota kaikkia vastaa. Sunnit ja shiat, Al-Gaidas, Hamas ja mitä kaikkia niitä nyt onkaan ja takapiruina Iran, Venäjä ja tietysti rajanaapurit Israel ja Turkki. Antaas olla, pysyykö USA nyt erossa. Itse esität että USA:lle riittää kuin pääsee testaamaan uusia aseita. Tuo ei enää tunnu uskottavalta, kyllä he testaavat niitä aivan muualla.

YK on pattitilanteessa, eikä tee mitään. Voisi se toki erottaa Syyrian jäsenyydestä niinkuin Kansainliitto erotti Neuvostoliiton, kun se hyökkäsi naapuriin.

Mikä voisi olla Obaman ja USA motiivina puuttua asiaan. Riittäisikö halu lopettaa inhimilliset kärsimykset. Olisiko se edes hyväksyttävissä? Ja riittääkö, että Obama toruu osapuolia vai mitkä ovat keinot?

Olisiko Sinulla, Ilkka hyvia ehdotuksia Barak Obamalle?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #100

Ensin se, että "ihmiskunta tarvitsee aina aika-ajoin sotansa" ~

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/el...

Obamalle neuvo, että asettaa Lähi-idän osapuolet tasa-arvoiseen asemaan tai vetäytyy kokonaan alueelta - myös lopettaa Israelin ja Egyptin tukemisen.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #109

Vastauksesi "ihmiskunta tarvitsee aina aika-ajoin sotansa" on täysin hyväksyttävissä. Onhan ihan selvää, että talouselämä piristyy aina kun vanhaa rakennuskantaa ja infraa häviteteään. Paljon hitaampaa on kantaa kamaa kaatikselle.

Elias Söderlund

Usa antaa tällä hetkelle tukensa tai sotii yli 74:ssä maassa. http://www.fas.org/sgp/crs/natsec/R42738.pdf
Ovatko he vain turvaamassa rauhaa sijoituksiaan jotka nekin suurimalta osin ryöstämällä tai sanktioilla saatu. Vai ovatko he demokratian levittäjinä tukemässä bahrainin, saudi-arabain, qatarin tapaisia hallintoja joidenka kansalaiset ei vät omaa mitään oikeuksia. Tuo tekopyhyys amerikan politiikassa on yhtä helposti nähtävissä kun kolonisaatiossa euroopan 'ali ihmisten' auttaminen. Samaa mantraa jatketaan

Ilkka Luoma

amerikkalaistyyppinen valloitushegemonia lähti liikkeelle jo oman nykymaansa ryöstöstä intiaaneilta ja tämä filosofia on poltinraudalla valkoamerikkaisen mielissä.

Aki Mönkkönen

Tietääkö blogisti edes sitä, että Jordanian armeija alistettiin Egyptille kuuden päivän sodassa? Ja sitä, että Israelin Eshkol yritti YK:n välityksellä saada Jordanian Husseinia luopumaan sotatoimista ja solmia rauhan Jordanian kanssa? Tämä ei kelvannut Husseinille tunnetuin seurauksin.

Muutenkin kuuden päivän sodan näkeminen pelkkänä Israelin interventiona on puhdasta arabipropagandaa, joka ei pesee arabit puhtaaksi Israelin murskaamissuunnitelmista, joiden toteuttaminen oli silloin alkamassa.

Nykytilanne nähdään yhä samojen arabilasien läpi, vaikka arabit itse ovat soppansa omissa maissaan keittäneet, eli tappavat toisiaan vallan ja järjettömien uskonkiistojen vuoksi. Siinä mielessä olisi parempi, että hoitaisivat tappamisensa loppuun myös itse.

Onko sitten eettisesti oikein olla puuttumatta verilöylyihin? Assadin ja Mursin kannattajat halunnevat pitää ulkopuoliset kaukana, mutta Syyrian kapinalliset ovat jo hankkineet taistelijoita ympäri maailmaa, joten siellä tilanne on monikansallinen jo nyt. USA:n saatanallisuuskin väistyy taka-alalle, kun on kyse aseavusta; kun sitä tulee, ollaan kukkona tunkiolla riekkumassa, että me voitettiin ja Assad hävisi. Allah voitti. Allah näissä verijuhlissa voittaa aina.

Ilkka Luoma

Hyviä huomioita - silti tälle kohtaa suosittelen linkkiä ~ http://www.tiede.fi/keskustelut/historia-kulttuuri... - tosin siellä on myös "roskaa", mutta 16000 kommnettiin sattuu viiltävää faktaa ja dokumentointia - puolesta ja vastaan.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Tuossa miljoonassa lukukerrassa on monia samoja henkilöitä - olisiko yksittäisiä ihmisiä muutama satatuhatta?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

pitäisikö ensin hoitaa omat asiat kuntoon?

Mauri Hyhkö

Oletetaan, että Ilkka Luoman "juutalaissalaliittoteoria" olisikin totta ja vajaan viidentoista miljoonan juutalaisväestö maailmassa pyöritäisi reilun seitsemän miljardin elämää, niin eikö se olisi kiistaton todiste "Jumalan valitsemasta kansasta", niinkuin jotkut "hihhulit" todistelevat Raamattuun vedoten?

Maapallon väestö: https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Juutalaisia maailmassa: https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Hihhulit: https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Ilkka Luoma

kiinalaisille juutalaiset ovat ihmisiä, tosin nokkelia sellaisia, muiden joukossa. tulemme elämään kiinalaista vuosisataa ...

Jari Teräväinen

JOssain dokumentissa oli juttua äärijuutalaisista hihhuleista, en kyllä tiedä miten muuten ne eroaa äärimuslimihihhuleista, paitsi hatun muodosta .. ?:), ikävä vaan että ne hihhuleiden määrä tuntuu kummallakin puolella lisäntyvän ja saavan turhanki ison painoarvon ..

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel
Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen
Ilkka Luoma

lähi-idässä israel on viimeinen linnake islamin keskellä - sorry, ei ollut mahdollisuutta tässä käyttää suuria kirjaimia.

Elias Söderlund

Miksi Irakiin, Libyaan laitettiin länsimainen keskuspankki ja lukemattomia muita iso rahaia bisneksiä, ovatko terroristit näiden takana vai lännen globalistit? Enkä usko että maa jossa on kaksipuoluejärjestelmä, jonka viimeisen kahden presidentin kamppanjat on rahoitettu samoista yrityksistä kykenee näennäisdemokratiassaan pudottamaan sitä pommeina taivaalta. En pidä sitä hyvänä tapana levittää demokratiaa yleensäkkään. Israelin ystävät tietävät kyllä AIPAC:in ja AJL:n lobbauksen vaiukutusvallan vaikuttanut myös heihin.

Ilkka Luoma

läntinen markkinatalous halajaa markkinoita, ja sitä ennen raaka-aineita ja energiaa, jotta voi muille valmistaa sellaista, mitä he eivät itse saisi tehdä ...

Elias Söderlund

Keitä ovat nämä muut kenelle valmistus on tarkoitettu mitä käy niille maille jonka luonnovarat ja elinkeinot viedään heille ei muuta valmisteta kuin rokotteita

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #107

Ghana on suuri maapähkinöiden kasvattaja - ne viedään USA:han, paahdetaan ja tuodaan osin takaisin Ghanaan - tämä oli yksi esimerkki.

Ilkka Luoma

Miksi tämä aihe kirvoittaa näin paljon - alue on kaukana meistä - eikä laineet tänne lyö. Miksi tuo Tiede keskustelu on jo jatkunut yli kuusi vuotta - miksi Lähi-itä juutalaisineen ja islamilaisuuksineen kiinnostaa näin paljon?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Vastaus asian kiinnostavuuteen ja samalla mahdollisiin mielipide eroihin saattaa juontaa Neuvostoliiton osallisuudesta arabien tukemiseen ja aseistamiseen. Suomessa kun tuo Neuvostoliitto ja sen toiminta herättää/-ti kaikenlaisia tuntoja. Mitä enemmän henkilön aatemaailma myötäili Neuvostoliitossa voimassa ollutta järjestelmää, sitä enemmän tuettiin Neuvostoliiton tukemia maita. Edelleen henkilöt joiden aatemaailma juontaa samasta lähteestä kuin Neuvostoliiton järjestelmä suhtautuvat myönteisemmin maihin joita Neuvostoliitto tai sen seuraaja Venäjä tukevat.
Henkilöt jotka suhtatuivat kriittisesti Neuvostoliitton herkemmin myötäelivät Israelin taistelua.

Ilkka Luoma

Olen ollut aina Saksan kannattaja, ja Venäjää pidän meille suurena mahdollisuutena. Israelia kannatin vahvasti aina 20 vuotiaaksi saakka - kunnes alkoi aueta Lähi-idän historia viimeisen reilu 100 vuoden ajalta ... sitten päätin selvittää alueen historiaa vuoteen 0 ja lopulta tutkailin Egyptin faaraoiden valloituksia - muinaisessa Palestiinassa.

Asko Tonteri

Juutalaisille annettiin pala Palestiinaa korvauksena holokaustista YK:n päätöksellä v.1947. Veivät sitten koko Palestiinan.

Vaihtoehtona tarjottiin Madagaskarin saarta, mutta ei kelvannut. Nyt ei olisi rajakiistoja.

Mutta miten olisi käynyt uhanalaisille makeille.

https://www.google.fi/search?q=madagascar+apinat&t...

Ja olisihan siellä ollut muutama neekerikin...

Joonas Kaur

"Juutalaisille annettiin pala Palestiinaa korvauksena holokaustista YK:n päätöksellä v.1947. Veivät sitten koko Palestiinan."

Se oli seurausta siitä, että Egyptin presidentti Nasser oli julistanut tuhoavansa Israelin ja ajavansa kaikki juutalaiset mereen. Israel ei jäänyt tuota kohtaloa odottamaan, vaan teki ennaltaehkäisevän iskun ja varmisti itselleen tarpeelliset puskurivyöhykkeet. Sotaa se ei pitkittänyt päivääkään enempää kuin oli tarpeellista. Siksi se loppui vajaassa viikossa.

Jostain syystä niin monet ymmärtävät Neuvostoliiton "legitiimiä" oikeutta Leningradin puskurivyöhykkeeseen Karjalan kannaksella (+Sallassa ja Petsamossa!), mutta eivät pienen Isarelin paljon vaaranalaisempaa asemaa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kansainvälinen oikeus ei enää nimenomaan Toisen maailmansodan karvaiden oppien vuoksi hyväksy voimankäyttöön perustuvia rajamuutoksia.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #115

Siis Israel hellävaroin siirsi rajatolppia eteenpäin entisiltä rajoilta ;)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #138

Tuotahan juuri YK ei hyväksy.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Aki Mönkkönen Vastaus kommenttiin #138

Israelilla ei ole virallista rajalinjaa Länsirannan kiistellyllä alueella, eikä myöskään aluetta aikaisemmin hallinneella Jordanialla ole vaatimuksia aluetta kohtaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #146

Jordania luovutti aluevaatimuksena palestiinalaisten hyväksi.

Ilkka Luoma

YK:n yleiskokous vaatii Israelia vetäytymään 1967 valloittamiltaan alueilta - etenkin Golan.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

#111

Rasistinen kommentti. Ilmoitin ylläpidolle.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Mikä siinä oli NIIN rasistista? Perinnesanan käyttökö?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #118

Se on se sana n...i - se pitää nykyään korvata sanalla musta, mustaihoinen, tai kansallisuuden mukaan - esimerkiksi sudanilainen, tai aito-sudanilainen - nubialaiset jne ... bushmanni, pygmi tms ...

Elias Söderlund Vastaus kommenttiin #118

Perinne joka tulee eurooppalaisten harrastamasta kolonisaatiosta ja kansojenmurhista. Jos näitä perinteitä haluat pitää yllä ymmärrän kyllä itse pidän sitä häpeänä että ihmiset nauttivat viellä niiden aikojen suomista etuoikeuksista

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #166

Tässä rujo esimerkki valkoisten ryöstöretkistä ---

KESKIVIIKKONA, TAMMIKUUTA 25, 2006

Valkoinen mies tuhosi ja Inkajälkeläinen lupaa korjata
Bolivia, tuo vähän tiedetty Etelä-Amerikan sisämaavaltio sai uuden presidentin 53,4% äänimäärällä. Che Guevara paidassa esiintyvä Evo Morales edustaa Bolivian enemmistökansoja, Inkojen jälkeläisiä. Valkoinen mies espanjalaisena tuli, ryösti, raiskasi ja tuhosi pitkälle kehittyneen omaperäisen Inka-valtion, jossa jumalana oli Inka, joka sai voimansa auringosta ja uskollisuuden lähteensä Äiti maasta Pachamama´sta. Uusi presidentti on luvannut tehdä historiaa ja palauttaa alkuperäiskansan sille kuuluvaan arvoonsa.

Suomi saa myös uuden presidentin sunnuntaina, ehkä samansuuruisella äänimäärällä. Suomen uusi presidentti ei voi luvata lähimainkaan sitä mitä Evo Morales lupaa: tuoda kansallista tuntoa ja uutta oikeasti parempaa elämää vuosisatoja ahdingossa eläneelle alkuperäiskansalle. Inkat olivat valtansa huipulla 1450, jolloin heillä oli yksi tuolloisen maailman kehittyneimmistä yhteiskunnista, kunnes espanjalaiset valloittajat, qonquistadorit valloittivat ja varastivat kullan sekä tappoivat Inka-hallitsijan petoksella. Valloitukseen tarvittiin petosta, epärehellisyyttä ja uskon mukanaan tuomaa varmuutta "oikeassa" olemisesta. Espanjalaisten miekat heiluivat ristin tahdissa.

Uusi presidentti on aidosti vasemmistolainen, joka on tullut coca-pensasviljelijöiden keskuudesta. Tunnetusti USA käy loputonta sotaansa pelastaakseen nuorukaisensa huumeiden kirosta. Inkat käyttivät coca-pensaan lehtiä piristyäkseen ja kestääkseen Andien vuoriston kovia olosuhteita, mm. turruttaen nälän tunnetta. Inkat pitivät cocaa pyhänä kasvina ja olivat pureskelleet sen lehtiä satoja vuosia. Huumeongelma räjähti käsiin länsimaissa vapauden ja kukkaisaikojen 1960-luvulla, jolloin Vietnamin sota riehui ja vapaarakkaus oli sallittua.

Miksi Bolivian tapahtumat voivat vaikuttaa maailmanlaajuisesti? Etelä-Amerikka on kääntymässä vasemmistolaiseksi. Amerikkalainen kapitalismi ei ole nyt monissa Etelä-Amerikan maissa suosiossa. Jenkki halutaa ulos myös Boliviasta, vaikka USA on syytänyt huumetaistelun rahaa runsaasti maahan. USA:ssa on aina ymmärretty rahan kaikkivoipaisuus ja luullaankin sen poistavan heidän nuorisoaan vaivaavaa tekemisen ja osallistumisen puutetta. Huumeet ja liikaylensyönti ovat Pohjois-Amerikan vitsaus ja kansallisongelma. Bolivia voi esimerkillään sytyttää maailmanlaajuisesti alkuperäiskansojen nousuaallon, siksi tunnettua on valkoisen rodun historiallinen kolonnialismi ja markkinatalouden ryöstökauppa.

Mm. Suomen oma alkuperäiskansa, saamelaiset, seurannevat tarkkaan, mitä Inkojen jälkeläinen sytyttää omassa maassaan. Bolivia on öljyn, maakaasun ja kullan tuottaja, onkin odotettavissa näiden raaka-aineiden maailmalle myyntiä, onhan kulta nyt hinnaltansa ylempänä kuin koskaan yli 25 vuoteen. Kultarahalle lienee runsaasti käyttöä, kun ilman kravattia esiintyvä presidentti lunastaa lupauksiaan maanmiehiltänsä. Alkuperäiskansoja ovat Boliviassa aymarat ja mm. quechuat, heitä on 60% 9,2 miljoonasta, vähemmistön ollessa mm. espanjalaisten jälkeläisiä.

Merkittävin asia lienee kohta laajasti keskusteluun kirpoavat uudet Amerikan löytäjät; maallikkohistorioitsija Gavin Menzies esittää hurjan, jopa todisteellisen, väitteen kiinalaisista, jotka Ming-keisarinsa Zhu Din´n lähettämien dzonkkilaivastojen myötä löysivät Amerikat (ja koko maailman) jo 1421-1423, siis huomattavasti aikaisemmin kuin meidän oppima Kolumbus. Muinoiset Inkat ottivat ilmeisesti uteliaina vastaan nämä ilman sotimishaluja tulleet kiinalaiset. Kiinalaiset mieluummin lahjoivat ja ostivat ymmärrystä; he eivät tarvinneet miekkaa eivätkä uskontoa. Näinkö Inka-kuningas otti ystävällisesti vastaan myös espanjalaiset vuonna 1525, luottaen heihin kuten esi-isänsä kiinalaisiin?

Espanjalaiset ja valkoinen mies tekivät tehtävänsä ja itsenäisyys koitti Boliviassa vasta Simon Bolivarin myötä 1825. Aika näyttää millainen historianlehti nyt kääntyy. Maailmalla on nousemassa alkuperäiskansojen esiinmarssi vaatien heille kuuluvia historiallisia oikeuksia kuten juutalaiset ja palestiinalaiset Pyhään maahan. Voisi arvata Evo Moralesin kiinnittävän huomiota kansansa itsetuntoon, osallistuvuuteen, työntekoon ja yhteiseen järjestelmään, jossa mahdollisimman monet kokevat yhteenkuuluvuutta ja hyödylliseksi tuntemista. Kuinka meillä?

Ilkka Luoma

Asko Tonteri

Ei huolta Nahkapäämäki.

Huusko ymmärtää kyllä, että juutalaiset harjoittaa Israelissa tasan tarkkaan samanlaista apartheidia kuin buurit Etelä-Afrikassa.

Sekin loppui aikanaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #119

Asko - ihmisten sukunimet ovat syyttömiä - Nahkamäki.

Ilkka Luoma

Siis sanan n...i takiako - huomasin se kommentin tyuolla "ylhäällä" hyväksyttävien joukossa - en hyväksynyt, jätin sen sinne vain oleilemaan :)

Ilkka Luoma

Mihin sanaan tuo valitus liittyi?

Ilkka Luoma

Muutoin asianmukainen, mutta meillä käytetään sanaa - "musta", kun me olemme "valkoisia" - ovatko kiinalaiset sitten "keltaisia" - kuten Lucky Lukessa ;)

Ilkka Luoma

Mainittakoon, että 1973 sodassa, jonka arabit aloittivat - Israel oli jo häviön puolella - niin USA laivaston koneet lensivät taistelulentoja Israelin puolesta - tästä ei paljon puhuta, mutta lähinnä ulkomaalainen kirjallisuus on hyvin tämänkin dokumentoinut - Henry Kissinger (juutalainen) puhutti presidentiltä tämän operaation - se ratkaisi käänteentekevästi sodan kulun ...

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Tämä on harvinainen tieto! Mitä Israel tähän tuumaisi?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Kuka sitä sotaa oikein lietsoo" oli tämän puheenvuoron otsikko. Monenlaista mielipidettä tulee, osa vähän aiheen ohikin, mutta menköön. Onko sitä sodan lietsojaa löytynyt? USAa ja Israelia epäillään mutta luulen, että tässä Syyrian tapauksessa on aivan jäsentenväliset kisat. Uskotko Ilkka, että USA olisi tässäkin syyllinen jotenkin, niinkuin aina? Löytyykö edes jotakin salaliittoa tai muuta epäilyttävää.

Ystävällisesti sinun blogeihisi sarkastisesti kommentoiva Matti

Ilkka Luoma

Jenkit ovat menossa pahasti vipuun - ensinnäkin jälleen amerikklaiset puhuvat ilman parempaa tietoa varmasti Syyrian hallituksen syyllisyydestä, vaikka tutkimuksia ei olla viety edes loppuun - muistamme Irakin valheet.

Moskovasta saadun tiedon mukaan USA tarkoituksella houkutellaan hyökkäämään, jotta Iran saa syyn käyttää vahvaa aseistusta aseveljeensä kohdistuneen hyökkäyksen takia; samaan aikaan kaikki arabiöljyntuottajat laittavat hanat kiinni - paitsi Kiinaan, joka ei puutu Syyrian sisäisiin asioihin.
Näinkö jenkki sinitakki trumpetit soiden astuu viritettyyn miinaan?

Ilkka Luoma

USA on sitten ilmoittanut, että rangaistusisku seuraa lähipäivinä - mitähän tästä seuraa? Kiina? Venäjä? Ja nimenomaan Syyria, jolla on suuri ohjusaseistus - nythän ollaan suorittamassa asellinen hyökkäys suvereeniin valtioon ...

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Obama ilmoitti, mutta siirsi päätöksen kongressille, siis vetäytyi, koska alkoi epäröimään.

Ilkka Luoma

Toimiiko Syyria liipaisimena?

28.8.2012 16:44 Ilkka Luoma Ulkomaat arabit georgia gruusia iran islamilaisuus israel lähi-itä ossetia sota syyria USA uskonto varustautuminen venäjä

USA on keskittänyt viisi lentotukialusta Välimerelle, Persianlahdelle ja Punaiselle merelle. Nyt myös Venäjä on tehnyt mittavat joukkojen siirrot Ossetian rajalle ja itse Ossetiaan, joka on taas Gruusian rajalla ja josta on suorat yhteydet tuleviin levottomuuspesäkkeisiin, joista jostain syttyy kuuden kuukauden kuluessa sota.

Suomesta kävi ystävyysvierailudelegaatio Etelä-Ossetiassa, ryhmä tapasi maan tai oikeastaan alueen presidentin, joka on hyvissä väleissä Venäjän kanssa. Torjuihan Venäjä Gruusian presidentti Shaakasvilin aloittaman hyökkäyksen ja mahdollisti osseettien halun itsenäiseksi alueeksi - pois Gruusian vaikutusvallan alta.

Delegaatio näki vierailun yhteydessä pitkät Venäjän armeijan kolonnat kaikilla valtaväylillä - ryhmän vieraat laskivat jo pelkästään panssarivaunuja olleen yli 650 - joka on määränä paljon, hyvin paljon. Venäjä varautuu johonkin sellaiseen, jonka USA ja Israel jo tietävät. Kaikki lentokentät matkan varrelta oli täynnä Venäjän ilmavoimien sotakoneita.

Israel haluaa hyökätä Iraniin,

vain USA:n presidentti Obaman jarruttelu estää sen, juutalaiset haluavat tuhota Iranin ydinvoimalaitokset - Israel pelkää, että alueelle tulee sen itsensä lisäksi toinen ydinasevaltio. Tänään ei ole mitään todisteita Iranin edes mahdollisuudesta valmistaa ydinpommi - ohjukset lienevät kylläkin olemassa. Israel halua pysyä alueen ainoana ydinasevaltiona.

Syyrian presidentti voi kansaansa rauhoittaakseen esittää nyt YK:n jo aiemmin esittämän vaatimuksen Israelille luovuttaa juutalaisten valloittamat Golanin kukkulat. Syyrian presidentti saisi kansan suosiota, ottamalla vaikka väkisin Syyrialle kuuluvat kukkulat - tätä Israel ei YK luovutusvaatimuksista välittämättä, tule hyväksymään - vaan eskalaatio Syyrian armeijan kanssa on näin toimien varma.

Muistamme myös, että Venäjällä on laivastotukikohta Syyrian rannikolla. Venäjä on vahvistanut merkittävästi oloaan Välimeren tukikohdassaan - vastavoimaksi USA:n lntotukialuksille.

Kurdit liikehtivät omine itsenäisyysvaateineen

ja turkkilaisten ja armeenien keskinäinen "miekkojen kalistelu" on jo jatkunut I Maailmansodasta lähtien. Nyt on samalle ilmansuunnalle ja alueelle eskaloitumassa useita kipupisteitä räjähdykseen saakka - ja näihin operaatioihin USA:n jälkeen nyt Venäjä on varautumassa - näillä massiivisilla joukkojen siirroilla.

USA tietää Venäjän joukkojen siirrot, mutta ei voi niihin puuttua, koska sen omat laivastosiirrot ovat myös poikeuksellisen näyttäviä.

Molempien maiden aseteollisuudet odottavat 'vesi kielellä' uusia tilauksia, kun armeijat pääsevät käyttämään "viimeinen käyttöpäivä" räjähteet, ammukset ja panokset - näin täytyy saada nopeasti uusia tilalle. Asekauppiaat USA:ssa hierovat käsiään - USA on maailman suurin aseiden viejä.

Mielenkiintoista mikä tulee olemaan, muiden asioihin puuttumattoman Kiinan rooli ja mitä tekee sotilaallisesti savijättiläinen EU - molempien osallistuminen jää puheisiin ja kiinalaisten osalta ei edes niihin - Kiina siirtää omat kansalaiset lento-operaatiolla pois kriisimaista.

Sotiashistorian suurin lentoasekauppa

Sen sijaan Kiina julkistaa nykyhistorian suurimman asekaupan Venäjän kanssa, jolloin se tilaa viiteen valmistuvaan lentotukialukseensa 600 tukialushävittäjää ja maalentokentille toiset 800 konetta - koneet tulevat olemaan uusinta Sukhoi versiota, jonka ominaisuudet nähtyjen lentojen myötä ovat edellä kaikkia vastaavia länsikoneita - Sukhoi on jälleen Flankereiden jälkeen ottamassa maailman parhaan lento-ominaisuuskoneen tittelin haltuunsa.

Btw. Suomi voisi korvata myöhemmin poistuvat Hornetit näillä maailman parhailla hävittäjä/(pommittajilla) ...

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Hyvin oivallettu jo kauan sitten. Miksi Venäjä tiesi varautumisen jo tulloin, vai oliko sattuma vai muu joukkojen keskitys. Entä gurdit?

Ilkka Luoma

Obama ilmoitti, että Syyriaan hyökätään. Mitä tekevät Venäjä ja Kiina?

Ilkka Luoma

Tarvitseeko maailma USA:n yksipuoliselle pullistelulle vastavoiman?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Obama vetäytyi kongressin päätksen taakse, ja näin ei menetä kasvojaan, kuten ei Englannin Cameronkaan menettänyt.

Käyttäjän TarjaArttola kuva
Tarja Arttola

yhteistä näille molemmille iskuryhmille, palestiinalaiset ja israelilaiset, on syvä vakaumus tekojensa hengellisestä oikeutuksesta. mutta siinä narahtavat kyllä molemmat arvioissaan. rauhaa ei heidän konsteillaan saavuteta. kovasti jaksavat kyllä tekemisiinsä uskoa kaikki nahistajat...varmaa on se, että rauhanponnistelut ovat hyödyttömiä...ehkä jonakin päivänä tajuavat olevansa molemmat väärässä ...tai sitten ei...

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Tarja, hyvin kirjoitettu. Voisimme olla melko varmoja, että molemmin puolin tavalliset ihmiset ovat perin kyllästyneet väkivaltaan; halajavat rauhaan ja keskinäiseen rauhanomaiseen kanssakäymiseen. Harvoin maiden johtajat aidosti kansalaisiaan kuuntelevat.

Ilkka Luoma

Tämähän on sitä syvintä ajattelua, jota ei kuunnella riittävästi - harmiksemme!

Ilkka Luoma

Tämähän on sitä syvintä ajattelua, jota ei kuunnella riittävästi - harmiksemme!

Ilkka Luoma

Arvio - UPI-FIIA/Mika Aaltonen arvelee, että Obama hakiessaan hyökkäyslupaa kongressista - hakeekin SAMALLA hyökkäyslupaa Iraniin! Olisiko Aaltonen jäljillä?

Ilkka Luoma

USA lopettaa osin kapinallisten tukemisen Syyriassa - ketä vastaan ja kenen puolella USA oikeastaan on? Paljastuiko nyt, että Yhdysvallat käy vastakkainasettelua juuri islamilaista, mutta millaista islamilaisuutta vastaan?

Toimituksen poiminnat