Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Tarvitaanko kansallistunnetta ja identiteettiä?

Heurekassa piti löydettämän jotain sellaista, joka olisi yhdistänyt kansaa 1] – ei löydetty. Maailmalla USA oivalsi, että jälleen on mahdollisuus suunnatata maan sisäisiä ongelmia syrjään – aloittamalla ulkomailla sellaista 2], joka herättää huomiota. Valheiden verkko kiristyy?

 

Kansallista identiteettiä koetetaan rakentaa kaikin keinoin – niin sisä- kuin ulkopolitiikalla. Meillä Suomessa oleellinen ongelma jäytää nuoria; heidän pitäisi perustaa perhe, saada lapsia, olla jatkuvasti töissä, maksaa veroja ja uskoa itseensä ja perheeseensä. Identiteettikin pitäisi löytyä – mutta se onkin hukassa, kun jotain unohtui siellä, mistä lähdettiin.

 

Ihmisen tulee saada annos onnea, iloa ja tyytyväisyyttä, jotta kestää annokset surua, epäonnea ja tyytymättömyyttä. Kamppailu käydään noiden edellä mainittujen asiakokonaisuuksien balanssista. Liika ilo turruttaa ja liika suru masennuttaa – kultainen keskitie jakaa tuntemuksia ja ylläpitää halua elää. Tässä samassa jälleen tunnistettu identiteetti helpottaa ja antaa voimaa kohdata elämän hankaluudet, joita on säädetty määrä keskimäärin meille kaikille.

 

...

 

Kauan sitten kirjoitimme, kun meni ”hyvin” - niin hyvin, että muinoinen valtiovarainministeri Eero Heinäluoma pohdiskeli [2005], että jotain on jäänyt huomaamatta ja nyt näin besserwisserinä voidaankin todeta, että aivan – jotain jäi oikeasti huomaamatta – kulutuksellinen kasvuhuuto näyttö- ja vertailutalous painoi päälle ja sokeutti näköelimet näkemään sitä, mikä jyllää tänään [2013] … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/12/yhteinen-tavoite-luo-kansallista.html - [BLOG/il]

 

 

Kansallinen identiteetti hukassa?

Suomi puolustautuu hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämiseksi. Koko perinteellisen EU:in alueella vallitsee hermostunut väliaika; ei oikein tiedetä minne mennään. Meidän kaltaisessa demokratiassa ristikkäinveto estää päämäärähakuisuuden. Kansan yhtenäisyys on parhaimmillaan kriisissä; tuolloin on pakko luoda yhteinen tavoite. Nykymallinen hoivayhteiskunta ei ole enään realistinen päämäärä.


Kansallisesti on kaksi tärkeää ominaisuutta:

identiteetin mukainen päämäärä ja osallistumisen oikeus sekä velvollisuus sen toteuttamiseen. Ihmisen tehdessä työtä tietäen tarpeellisuutensa ja työnteon päämäärän, hälventää se epätietoisuutta ja antaa tyytyväisyyttä onnistumisien myötä, havaiten yhteistoiminnan tuovan tulosta niin edustamalleen yritykselle/yhteisölle kuin itselleenkin.


Suomessa työttömyys ja yksinäisyys jakavat kansaa

Asioista puhutaan paljon, mutta tekoja näkyy vähemmän. Uuden vuoden tärkeimmäksi kohteeksi tulevat ihmiset itse ja kyky huolehtia osallistuvuudesta yhteiskunnan kassan turvaamiseksi. Kansallinen hyvinvointi perustuu nyt ja huomenna tulonjakoon ja verokertymien vähetessä kukkaro käy laihaksi.


Kuluttajat uskovat nyt kykyynsä kuluttaa;

ostaa digiboxeja, littutelkkareita, ulkomaanmatkoja, kesämökin peruskorjausta ja suurempia autoja. Yritykset ovat reivanneet asennettaan huolestuttavampaan suuntaan; ulkoistukset kehittyviin maihin kiihtyvät ja useilla firmoilla tulee sen myötä menemään edelleen hyvin.

 

 

Kuinka käy ulkoistettujen yhtiöiden työntekijöiden?

Nuo ostolistan tuotteet tulevat pääsääntöisesti tuontitoimintana ja tämä täytyy maksaa viennillä. Mitä me viemme, kun esim. suuri paperinostajamaa Saksa suunnittelee yhteistyöpaperitehtaita suoraan Venäjän metsien keskelle? Millä me maksamme mm. tuontipolttoaineen, kun Nokiakin tekee jo suurimmat voittonsa Kiinasta?


Emme ole itseriittoinen sisämarkkina,

vaan viennistämme elävä tekninen ja energiaintensiivinen yhteiskunta, jossa tulontasaus on viritetty lähinnä sosiaalidemokraattien ja maaseutuväestön edunvalvonnalla huippukuntoon. Kuinka järjestelemme kulutuksemme, jos jaettava verovarallisuus pienenee ja hallinnonalat tappelevat pienenevistä jakorahoista. Eduskuntamme on rakennettu toteuttamaan lainsäädäntöä lähinnä tulontasaukseen. Brysselinkin tulovirta vaihtaa suuntaansa.

...

Eduskunnan on keskitettävä voimiaan säädäntötyöhön,

jolla edesautetaan kilpailukykyä, maahamme virtaavia pääomia, tarpeidemme mukaista koulutetun ulkomaalaisen työvoiman saantia sekä matkailijoita viihtymään turvallisessa, puhtaassa ja hiljaisessa maassamme.


[ … kirjoitettu siis jo 2005 … ] Tulevan presidentin valtaoikeuksia tulee lisätä vastaamaan kansalaisten toivetta. Presidentti on aktiivinen toimija, joka puskee aktiviteettia, ryhmähenkeä, kannustavuutta, osallistumisen halua sellaisen päämäärän eteen, jolla on nimi ja tarkoitus. Suomi tarvitsee päämäärän kuten koko EU.

...
Kehittyvillä mailla, muun muassa Venäjällä ja Kiinalla,

on selvät päämäärät ja heidän kansalaiset tietävät ne. Venäjä on maailman raaka-ainevarasto toistaiseksi uinuvalla innovaatiopotentiaalilla ja Kiina on maailman liukuhihnatehdas siirtyen omaehtoisempaan suunnittelu- ja kulutuskäyttäytymiseen. Aktiviteetti ja toimeliaisuus ovat moninkertaiset verrattuna meihin tai EU:iin. Ylilyöntejä tapahtuu, mutta korjausliikkeiden frekvenssi tiivistyy vähentäen makulatuuria ja turhaa suunnittelua.

 

 

Olemme maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa – eikä tässä vielä kaikki; kasvuhuuto ei voi loputtomiin jatkua – ympärillämme oleva ja meitä elättävä biosfääri ei jaksa loputonta nyhtämistä, kun sen tulisi palvella koko eliökuntaa– suhteellisen harmonisesti ja tasa-arvoisesti – evoluution sopeumakilpailun alaisena.

 

 

 

VIITTEET

1] Heureka! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/148006-avatut-ruumiit-heureka - [US_P/il]

2] Lietsooko USA sotaa peittääkseen omia ongelmia ja lisätökseen maansa identiteettiä ”maailman poliisina”? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/147911-kuka-sita-sotaa-oikein-lietsoo - [US_P/il]

 

 

 

...

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

http://xeox-2.blogspot.fi

http://www.facebook.com/first.ilkka

 

http://ilkkaluoma.kuvat.fi

 

 

...

AL - US

BLOG 22 370 | 1 992 - IL

---28082013---

 

 

 

doc.: identiteetti_hukassa_28082013.doc – OpenOffice Writer

 

 

637 | 5865

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Ilkka Luoma

5] [2006] ”Nythän maan hallitus puhuu niin hyvästä menestyksestä, että jotain on jäänyt huomaamatta (valtiovarainministeri Eero Heinäluoma, SDP). Pankit julkistelevat tutkimuksia kotitalouksien peloista. Ehkä pankit ovat huomanneet kautta linjan lisääntyneet lainojen lyhennysvapaapyynnöt. Pankit elävät koroilla ja 'ikuinen" laina on varma asiakassuhde. Kuinka käy, kun 'ikuisen asiakkaan' maksukyky romahtaa … ?” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/10/asioita-jois... --- [2006/BLOG_IL]

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Arabien ja mustien suomalaiset puolustajat kaiketi tänään hiukan hukassa kun musta rauhan Nobelilla palkittu presidentti on on lähdössä Syyriaan ilman YKn antamaa litteraa.
Tällaista se on, jos kansallistunne on maailmaa syleilevä.

Ilkka Luoma

Jarmo, entä meidän oma suomalainen, jopa aitosuomalainen (mitä se on?) kansallistunne ja identiteetti? Melankolisesti kännnissä kyynelehtivä kansa, joka sisuksiltaan on kiltti, mutta kiusattuna väkivaltainen ...?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Molempia tarvitaan. Sehän on vain omien juurien tuntemista ja siltä pohjalta voi ymmärtää omaa ajatteluaan. Kun hyväksyy itsensä ei tarvitse tuntea sen kummemmin alemmuutta kuin ylemmyttäkään muita kohtaan.

Sinänsä voisin kuvitella, että esimerkiksi maahanmuuttajille syntyy kaksi kansallistunnetta. Voi olla ylpeä sekä omista juuristaan että nykyisestä kansallisuudestaan.

Ilkka Luoma

Raivaako maahanmuuttajat meidän suomalaisten/ aitosuomalaisten (mitä se on?) ideniteettiä alaviistoon - häviämmekö pienen pienenä kansana "meren hiekkaan"?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Pinenpikään kansa ei häviä, jos ei lähde nöyrästi kisailemaan kuten tämän päivän urheilijamme. Nöyrin mielin. Kisoihin mennään voittamaan. Miksi muuten? En Cassius Claytä tuntisi, jos hän olisi ollut minä vaan.

Tämä pätee kaikille aloille. Minä vaan -asenne on perseestä, ja senhän me vuosia olemme hyväksyneet. Miksi?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #6

Toisen huomioiminen luo yhteenkuuluvuutta - yhteenkuuluvuus synnyttää kansallista eheyttä ja -lujuutta ...

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kansakunnat ponnistelevat yhteisen tunteen saattelemana kohti ainaista reviiripuolustusta - näinhän alustaja todistelee.

Toimituksen poiminnat