Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Sixpack loi kansalaispalkan alkeet

[ … selkä seinää vasten pääministeri Jyrki Katainen luotsasi ensimmäisen kerran maamme huomisen asioita suuntaan, josta voi toivo näkyä – ei Kokoomuksen toivo, vaan yhteiskunnallinen muutos, jossa työ, työn arvostus ja työtilanteiden kunnioitus lisääntyvät sekä osa-aikaisuus ja syrjäytyvyys saattavat vähentyä – työttömiä kansalaisia pidetään työosaamisessa kiinni ja kuin ”varkain” kansalaispalkka on saanut esialkunsa. Pohdittavaksi jää vain se, että miksi Kataisen hallitus on aina niin myöhään liikkeellä! 1] … ]

 

Osa-aikatyö 2] tulee lisääntymään ja moni ei välttämättä haluakaan enää normaalisti työelämään – koko päiväksi, vaan nostaa osaksi työttömyysturvaa. Maamme hallitus kaavailee suojaosuutta ja osatyömahdollisuutta – 400 euroa per kuukausi kuuden kuukauden ajan siten, ettei itse työttömyyskorvaus muutu tai ainakaan merkittävästi alene.

 

Lähestymme kansalaispalkan alkeita

Vihreille 3] tämä on mannaa, sillä he haluavat kaikille kansalaisosallistumisen korvauksen, vaikkei mitään mitattavaa hyötyä itse tekemisestä ole – talousmittarein esitettynä. Saattaahan olla, että kansalaispalkan myötä itse kansalaiskuntoisuus muun muassa vapaaehtoistyönä lisääntyisi ja esimerkiksi vanhukset saavat ”seurusteluseuraa” nuoremmista?

 

Nyt on syntymässä kolme muuttujaa –

a) työttömyyskorvauksen määrä b) vapaasti työstä hankittavan palkan määrä kuukaudessa sekä c) ajanjakso, jonka puitteissa saa työskennellä työttömyyskorvauksen muuttumatta. Saattaa käydä niin, että työttömyyskorvauksien korotusvara jäätyy ja osio b) hiljalleen lisääntyy kuin myös c) – siis se aika, jolloin saa työtä tehdä tuon nyt kaavaillun 400 euron edestä kuukaudessa.

 

Avoimeksi jää verotus, lomapalkkakertymä sekä työterveyshuolto –

jäävätkö pätkätyöläiset yhteiskunnan järjestelmiin, vai antaako osa-aikatyönantaja työterveyspalveluita pätkätyöläisilleen. Verotus voi monimutkaistua, nythän työttömyyskorvauksesta maksetaan veroa, kuten tullaan myös maksamaan tuosta nk. 400 euron kk-osuudestakin.

 

Maamme hallitus siirtää nokkelasti työnantajien kustannuksia yhteiskunnan maksettaviksi

On varmaa, että työnantajat käyttävät hyödykseen tämä pätkähommamahdollisuuden – syntyvät aivan uudet palkkataulukot, jopa suoraan tuotoksesta maksettavat palkkaosuudet. Lomarahojakaan ei saata kertyä, kun kuukausiminimit eivät täyty. Oliko tämä hallituksemme perimmäinen ääneensanomaton päämäärä lisätä kilpailukykyämme – työn kustannuksiin nähden?

 

Tosiasia on kuitenkin se,

että olemme maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa 4]. Kokonaispalkkakustannuksemme ovat liian korkeat työn tuottavuuteen ja maailmanlaajuiseen palkkavertailuun nähden. Nyt siirrytään lyhyempiin työaikoihin per kuukausi, koska yhteiskunta maksaa osan oleilukustannuksista, kun näin vapaa-aikakin lisääntyy.

Opimmeko uuteen neljän - viiden tunnin keskimääräiseen päivätyöhön – ja arvostamme uutta vapaa-aikaa, joka yleensä on tuonut hiljalleen terveys- ja vapaa-ajanongelmia sosiaalisina suhteina ja elintasosairauksina.

 

Pätkätyöläiset ovat siunatut,

jos ja kun hallituksemme kaavailema suojaosuus työttömyyskorvauksesta toteutuu – tai sitten ansaitessasi 400 euroa – menetät osan työttömyyskorvauksesta. Oli miten oli – tie kohti kansalaispalkkaa on avattu ja Vihreät ja Vasemmisto hierovat käsiään.

Pääministeri Katainen siirtyi vasemmistoleiriin ja siunasi palkan 'ei mistään'. Tosin, se pidemmässä juoksussa saattaa lisätä toimeliaisuutta !], ei ehkä niinkään kasvuhuutoa, mutta mielekästä tekemistä edes osaksi kuukautta.

!] Toimeliaisuus korvaa kasvuhuudon … ~ http://jontikka.blogspot.fi/2013/03/toimeliaisuus-korvaa-kasvuhokeman.html - [JON_BLOG/il]

 

 

Näin on toteutumassa massiivinen tulonsiirto ja tulontasaus, koska joidenkin pitää maksaa tämä ”kansalaispalkka-aihio” - plussana se saattaa vähentää byrokratiaa ja osa viranhaltijoista siirtyy toimettomuuteen – ainakin osaksi kuukautta, koska ”monen luukun sosiaalirahastus” oikenee ja luukut osin sulkeutuvat.

 

 

...

PS.

Tosiasia on kuitenkin se, että maamme ajautuu työvoimapulaan väestöikäpyramidin vuoksi ja lisääntyvästä ulkoistuksesta sekä automaatiosta 5] riippumatta. Enemmistö tekee vielä seuraavat 30 vuotta kokopäivätyötä – olivat he sitten valkoisia, mustia tai keltaisia. Näin on myös kivetty tie kohti reviiripuolustusta 6].

 

...

VIITTEET

1] Onko meillä kansakuntana varaa ylläpitää Kataisen puoliväkisin runnottua kuusiloa? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=926989 - [IL/Kesk/il]

2] ”Edes osa-aikatyötä” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/08/tyo-velvoittaa-inhimillisyys-edellyttaa.html - [BLOG/il]

3] Vihreät ja Vasemmisto tekevät itsestään tarpeettomia? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=927159 - [IL/Kesk./il]

4] Maailmanlaajuinen työn uudelleenjaon taistelu ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/101019-maailmanlaajuinen-ty%C3%B6n-uudelleenjaon-taistelu - [US_P/il]

5] Automatisoimme itsemme palvelemaan toinen toisiamme ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/02/automaatio-ajaa-meidt-palvelemaan.html - [BLOG/il]

6] Reviiripuolustus on evoluution vuosimiljoonainen tuote ja suoja-aita ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/38881-maahanmuuton-sijasta-kyseessa-on-reviiripuolustus - [US_P/il]

 

 

...

EXTRA

Prekariaatti

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/05/prekariaatti-on-huomisen-uusyrittj-ja.html - [BLOG/il]

Työ on numero 1 – voisiko työtä tehdä verotta?!

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/03/visiona-kannusteellisin-ty-on-veroton.html - [BLOG/il]

Nuorisotyöttömyydessä kytee aikapommi *]

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/01/nuorisotyottomyydessa-kytee-aikapommi.html - [BLOG/il]

 

 

*]

Oppivelvollisuutta piti lisätä neljällä vuodella, sillä se olisi taannut kaikille myös ammattikoulutuksen – tänään ei voida enää jäädä perusopetuksen varaan – vaan yhteiskunta vaatii jo ammattiosaamista kaikilla aloilla; tehtiinpä me mitä tahansa ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/147541-oppivelvollisuus-13-vuodeksi-aloitetaan-jo-6-vuotiaana [US_P/il]

 

 

...

Ilkka Luoma

 

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

http://ilkkaluoma.kuvat.fi

http://www.facebook.com/first.ilkka

 

 

 

 

Sent

 

Cc: presidentti@tpk.fi ; puheenjohtaja@keskusta.fi ; paavo.vayrynen@keskusta.fi ; pirkko.ruohonen-lerner@eduskunta.fi ; riikka.slunga-poutsalo@perussuomalaiset.fi ; jussi.halla-aho@eduskunta.fi ; taru.tujunen@kokoomus.fi ; timo.laaninen@keskusta.fi ; juha.sipila@eduskunta.fi ; paivi.rasanen@intermin.fi ; petteri.orpo@eduskunta.fi ; eero.heinaluoma@eduskunta.fi ; heidi.hautala@formin.fi ; jan.vapaavuori@tem.fi ; lauri.ihalainen@tem.fi ; liisa.hyssala@kela.fi ; paavo.arhinmaki@minedu.fi ; ville.niinisto@ymparisto.fi ; martti.hetemaki@vm.fi ; jutta.urpilainen@vm.fi ; jyrki.katainen@vnk.fi ; juha.vartiainen@vatt.fi ; pasi.holm@ptl.fi ; vesa.vihriala@etla.fi ; pekka.himanen@aalto.fi ; sixten.korkman@aalto.fi ; jyri.hakamies@ek.fi ; lauri.lyly@sak.fi

 

Sent: Friday, August 30, 2013 10:09 AM

Subject: KANSALAISMIELIPIDE - "Näin oli luotu kansalaispalkan ensiaihio …"

 

 

...

 

Näin oli luotu kansalaispalkan ensiaihio

(Katais_sextetti runnoi Säätytalolla rakenteita, ehkä liian myöhään, mutta osin oikeansuuntaisina – ketä tullaan kurittamaan ja ketä palkitsemaan?)

 

 

 

 

 

AL - US

BLOG 22451 | 2 007 - IL

---30802013---

 

 

 

doc.: kansalaispalkka_aihio_30082013.doc – OpenOffice.org Writer

 

 

636 | 6196

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Ilkka Luoma

Nythän on ensitilassa kysymys de facto noin 350.000 työttömästä, jotka eivät tee sellaista työtä joka kerryttäisi kilpailukykyä tai juurikaan edes riittävää verokertymää.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

oppivelvollisuuslinkki oli mielenkiitoinen, oli kirjoitettu ennen rakenneuudistusta, mikä se sitten lieneekään

Ilkka Luoma

Oppivelvollisuusvuosia olisi pitänyt laittaa vielä kolme lisää ja päämääräksi kaikille ammattitutkinto - 4-vuotinen, heti peruskoulun jälkeen tai armeija väliin - sekin kaikille, myös tytöille lakisääteisenä!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Millä ratkaistaan koulutussuuntien laji, jotta kysyntä tyydytetään, eikä synny liikaa esimerkiksi viulunsoitttajia ;-)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #18

Vaatisi valtiolta täyttä suunnitelmataloutta - ja siihenhän ei kommunismin pelossa mennä, vaikka Kiinassa näin tehdään ...

Jonas Hellgren

Ajattelevat että jos pakkoruotsi aloitetaan jo pakolliseksi tulevassa esikoulussa ja jatkuu vähintään 17 vuotiaaksi, niin suomenkielisten PISA-tulokset putoavat yhtä alas kuin ruotsinkielisten.
Saavutetaan tasa-arvo.

Ilkka Luoma

Pakkoruotsi on poistettavissa, mutta 60.000 nimeä ei riitä - se on vain muutama prosentti äänioikeutetuista. Näihin kansalaiskeräyksiin on vaikea saada kannatusta, koska nimet rekisteröityvät, eikä mielipide pysy anonyymina. Tosiasia on se, ettemme tarvitse ruotsia, mutta vapaaehtoisuus on meille aina kelvannut.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #9

Tämän takia tarvitsemme pakkoruotsin ratkaisuun kansanäänestyksen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

Nyt nimiä tuli noin 62.000 - moni jätti laittamatta, koska tarvitaan tunnistetta ja nimi jää rekistereihin. Kansanäänestyksessä pelko on pienempi. Tuo määrä ei anna totuudellista kuvaa kansalaistahdosta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

Nyt nimiä tuli noin 62.000 - moni jätti laittamatta, koska tarvitaan tunnistetta ja nimi jää rekistereihin. Kansanäänestyksessä pelko on pienempi. Tuo määrä ei anna totuudellista kuvaa kansalaistahdosta.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

PISA ei kerro kaikkea, katsokaa syrjätyneiden nuorien määrää!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #19

Onkohan PISA liian teoreettinen malli, antaa väärää (?) kuvaa, jonka pohjalta olemme hymistelleet vuosikaudet - tuloshan näkyy nyt monellakin tavalla!

Ilkka Luoma

Niin. sitä piti lisätä neljällä vuodella ja nimenomaan ammattiin vievällä tavalla!

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Luoma varmaan ehdottaa seuraavaksi pakkotyötä ratkaisuksi työttömyysongelmaan.

Ilkka Luoma

Jos tarjotaan työttömälle työtä - niin monta kertaa saa kieltäytyä eli kuinka kauan maksetaan yhteiskunnan varoista oleilurahaa?

Jarmo, tuntui sinulle tuo pakkotyö olleen keksintö, kun esille otit - minä en sitä valitettavasti oivaltanut :)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Jamppa ei enää tähän vastannut?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #14

Jeps, odotin vastausta - haihtui bittiavaruuksiin koko mies ;)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel
Lasse Kosonen

Kansalaispalkkaan mahdollisimman nopeasti se selkeyttää byrokratiaa sosiaalitointa ja työtttömyyskorvauksetkin jäävät historiaan. Lisäksi vielä 30 tunnin työviikko työtä tulee lisää ja se jakaantuu tasaisemmin, myös aikaa kuluttamiseen tulee lisää palkkoja on myös nostettava että velkaisille palkansaajille jäisi jotain taskunpohjalle kulutettavaksi ja varaa käydä kerran vuodessa etelänlomalla .Eläkeikä on järjästetävä työn kuluttavuuden mukaan rakennusmies tai putkimies lähtee useimmiten sairaseläkkeelle ennenkuin eläkepäiviään näkee heitä ei pidä piinata eläkeiän nostolla. Jos joku haluaa työskennellä pitempään se sallittakoon. Finanssi sektori osallistuu mielellään näihin talkoisiin kuten muutkin rehelliset veronmaksajat.

Ilkka Luoma

Napakasti, sarkastisesti, huumorikyynisesti jne ... vastattu ;)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Maksaako työtä tekevä työtä tekemättömän?

Ilkka Luoma

Aika sarkastinen kysymys ja siihen vastaus on ilmiselvä - kyllä, muodossa jos toisessa.

Lasse Kosonen

Työttömyyskorvauksen maksu vasta yli 18-vuotiaille.Kansalaispalkka luodaan erilaisten tukijärjästelmien selkeyttämiseksi ja byrokratian pienentämiseksi.Tanskassahan tälläinen rajoitettu kansalaispalkka on käytössä.Globaalisaation olosuhteissa työttömyys lisääntyy ja saataa jäädä korkealle tasolle. Hyvinvointivaltion on toimittava puskurina ettei kukaan tippuisi köyhyysrajojen alapuolelle . Samoin vähimmäispalkka lait ovat tätä varten.Keskiluokka tulee huomaamaan ikävästi kuinka maailma muuttuu moni heistä putoaa tikkailta alemmaksi.Työtön IT-insinööri ja maahanmuuttaja kilpailevat samasta vakituisesta ratikkakuskin paikasta.

Ilkka Luoma

Erinomainen kommentti. Kuvastaa todennäköisesti suurien hiljaisten kansanjoukkojen todellista mielipidettä.

Ilkka Luoma

Erinomainen kommentti. Kuvastaa todennäköisesti suurien hiljaisten kansanjoukkojen todellista mielipidettä.

Toimituksen poiminnat