Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Maailma tarvitsee Kiinan USA:n vastavoimaksi

USA:n presidentti Barack Obama julisti 1] USA:n hyökkäävän ja antavan rangaistuksen Syyrialle – ilman täyttä todisteen varmuutta. Muistamme hyvin Irakin hyökkäyksen alla esitetyt USA:n tiedusteluvalheet – jopa YK:n päämajassa, tämän yleiskokouksessa – silloisen puolustusministeri Colin Powell´in suulla. Nyt Obama perääntyy ja säilyttää kasvonsa, kun siirsi lopullisen päätöksen Yhdysvaltojen kongressille. Obama ei ollutkaan varma todisteista ja Kiinan ja Venäjän reaktioista 2].

 

Miksi USA ottaa itselleen maailmanpoliisin tehtävät ja valtuuttaa itseään tekemään tuho- ja rangaistusiskuja ”jukuroiville valtioille”? Miksi USA yleensäkin on niin hanakka puuttumaan toisten itsenäisten ja suvereenien sisäisiin asioihin? Onko USA tullut epävarmaksi, kun Kiina rynnii nyt omalla vuosisadallaan maailman veturiksi – kautta-aikain maailman väkirikkaimpna valtiona.

Venäjä hioo sanansäiläänsä, koska sapelit eivät ole vielä terässä – entinen suurvalta halajaa rooliansa takaisin 3] – ja tuo rooli tulee todeksi, jos Venäjä liittyy Kiinan rinnalle – tätä Obama pelkää eniten; maailman suurin raaka-aineaitta ja tehokkain tuotantokone jos yhdistävät voimiaan, jää niin USA kuin EU:kin kakkosviulun soittajaksi? 4]

 

Kiina ei halua yksin mitään maailmanherruutta,

sillä jo nyt oikeusjutustaan tapetilla oleva entinen Kiinan kauppaministeri Bo Xilai ( entinen Chongqing´in pormestari) sanoi jo Kiinan Kulosaaren suurlähetystössä järjestetyssä yksityistilaisuudessa, että yksikään valtio maailmassa ei olla määräävässä asemassa – vaan maailma on yhteinen, ja jokainen itsenäinen hoitaa omat sisäiset asiansa, ollen puuttumatta muiden vain itseään kohdistuviin tekoihin …

 

 

VIITTEET

1] Kuka sitä sotaa lietsoo? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/147911-kuka-sita-sotaa-oikein-lietsoo - [US_P/il]

1] Kuka sitä Syyrian sotaa oikein lietsoo? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=952149 - [IL/il]

2] Torjuvatko venäläiset amerikkalaisten risteilyohjukset? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/148194-venalaiset-ohjukset-syyriassa-torjuvat - [US_P/il]

2] Torjutaanko amerikkalaisten ohjukset venäläisiltä sotalaivoilta? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=953556 - [IL/il]

3] Venäjä löytämässä kadonneen suurvaltamahtinsa? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/03/venj-lytmss-kadonneen-mahtinsa.html - [BLOG/il]

4] Kiina > EU+USA? ~ http://jontikka.blogspot.fi/2013/02/ovatko-eu-ja-usa-yhdessa-suurempia-kuin.html - [BLOG7jon]

 

 

 

..

[2007] Miten me muotoilimme maailmanjärjestystä jo vuosia sitten, kun oli havaittavissa Kiinan systemaattinen nousu maailman huipulle talousmuskelina ja hervottoman suurena ympäristöongelmien kasvulähteenä 5] – osuimmeko oikeaan kysymällä …

 

Tarvitseeko koko muumaailma USA:n rinnalle vastavoimaa, joka tasoittaa voimasuhteita ja luo elinoloharmoniaa kiihtyvään kansainväliseen kilpailuun ja liiallisten ostovoimakeskittymien purkamiseen?

LINK ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/03/maailmanjrjestys-tarvitsee-ainoalle.html - [BLOG/il]

 

Kiina sai starttikehoituksen jo edesmenneen Kiinan suuren miehen Deng Xiaoping´ in kehotteena rikastua - näin tuli annettua maailman historian suurimman mobilisaation komento. Jälkipolvet voivat sitten miettiä 50 vuoden kuluttua, mitä tämä kehote sai aikaan.


Viimeinen eletty vuosisata oli eurooppalaisten ja amerikkalaisten,

jatkuen aina 2020-luvulle saakka. Kiina on ottanut käyttöönsä osin samat menetelmät hyväkseen ja haitakseen kuin millä valkoinen markkinatalousmekanismi imi kehitys- ja öljymaiden raaka-aineet, pilasi ilmakehän, saastutti pohjavedet ja rakensi maailman suurimmat tuloerot.

Viimeisen sadan vuoden aikana läntinen markkinatalous on syytänyt ilmakehään, vesistöihin ja maaperään suunnattomat määrät vahingollisuutta, jonka korjausurakat ovat lankeamassa jälkipolvillemme. Me emme mukavuuteen, elintasoon ja elämän helppouteen tottuneina kykene tekemään riittäviä muutoksia.

 

Länsi siirsi Kiinaan tuotantoa – muun muassa suurien päästöjen takia

Kiina otti vastaan länsimaiden investoinnit kiihdyttämään oman tuotantokoneistonsa maailman suurimmaksi luomalla jättiläismarkkinat ja loputtoman halvan työvoiman saannon osinko- ja tuottoherkille länsisijoittajille ja yrityksille. Länsi haki/ hakee voimansa menestymiseen halvoista "liukuhihnoista" ja läsnäolosta maapallon yksillä suurimmista markkinoista.


Nyt USA elää mm. Kiinan rahoittamana

USA saa katettua jättiläismäiset vajeensa osin kiinalaisella työllä, jotta voivat ostaa isänmaattomasti entistä enemmän kiinalaisia halpatuotteita. Nyt vain odotetaan, kun kiinalaiset autot vyöryvät länsimarkkinoille. Kiinassa riittää meihin nähden halpaa työvoimaa, halpaa suunnitteluvoimaa ja halpaa liikkeenjohtovoimaa. Tarkkaan ottaen me emme ole juuri missään tilanteessa tai tuotannon vaiheessa parempia kuin kiinalaiset kolleegamme seuraavien 10 vuoden aikana.

Suurin pelko eurooppalaisille ja amerikkalaisille on Kiinan korkeateknologian valmistuminen kauppakuntoon (5 - 10 vuotta); lentokoneet, erikoislaivat, kulkuvälineet, tietokoneet ja ympäristötekniikkaan liittyvät tuotteet sekä järjestelmät.


YLE:n Maailmannäyttämöllä pohdintaa aiheutti "pörssinotkahdus" Kiinasta -

kyseessä ei ollut edes mikään romahdus, vaan testi ja pieni ylilyönti tottumattomilta sijoittajilta, joita Kiinassa kasvaa kuin ansaitsemattomia optioita tekemättömälle työlle. Kiinassa harjoitellaan innokkaasti länsimaalaista spekulaatiopolitiikkaa.

Kiina on ottamassa vahingokseen käyttöön juuri sen elementin, millä miltei häviämme pelin - myös kiinalaiset haluavat rikastua tekemättä juuri mitään. Spekulaatioraha on aina toisen työn ja tuottavuuden ulosmittausta, jossa tulonjaon kohdisteellisuus ajaa ostovoimaa sellaisiin taskuihin, joihin se ei oikeudenmukaisuus- ja työnjaollisuusperiaatteella edes kuuluisi.


Kiinan suurin voima on innokkaan utelias kansa

He ovat kiinnostuneita, tarkkoja ja vaativia - he osaavat myös kilpailla. Kiina on yksi vanhimpia teollisuusvaltioita ollen jo 1800-luvulla maailman suurin teollisuusvaltio. Kiinassa on jo nyt uudelleen maapallon suurin teräksen tuotanto.


Kiinassa riittää oppinutta työvoimaa

Suurena voimavarana Kiinalla on miltei maapallon jokaisessa maassa ahkeria, valittamattomia ja vähään tyytyviä kansalaisiaan miljoonittain työssä ja opiskelemassa. Kiina kasvattaa henkistä pääomaa tehokkaasti hyödyntämällä kaikkialla maailmassa parhaiden yliopistojen opit. Kiina koulututtaa ihmisiään kaikkialla. Kiinalaisia tutkijoita on miltei kaikissa yliopistoissa, tutkijoiden yleisin osallistujanimi ei ole enää Smith, nyt se on Li.


Kiinassa valmistuu enemmän insinööreja kuin Euroopassa ja USA:ssa yhteensä

Meillä ei ole syytä luulotella, että meidän insinöörit olisivat parempia - se on harhaluulo. Kiina tuottaa myös muita ammattiosaajia korkeakoulutuksella enemmän kuin koskaan. Voimme vain arvata, mitä tapahtuu, kun tämä maapallon suurin koulutettu tietokeskittymä mobilisoituu.

 

...
Kiinassa on eräs merkittävän suuri asia;

se on yhteenkuuluvuus, vaikkakin kiinalaisen pahin kilpailija on kiinalainen itse. Kiinassa on keskimäärin voimakas kansallistunne, kuten se on ollut voimatekijänä myös USA:ssa, kun se nousi maapallon veturiksi ja maailmanpoliisiksi [USA:ssa yhtenäistunnetta luo massiivinen isänmaallishenkinen elokuvateollisuus].

Kiinassa joukkovoimaa nostaa vuosisatainen kollektivismi, jolla ei ole juuri mitään tekemistä perinteellisen kommunismin kanssa. Kiinassa perhe ja suku ovat kaikki kaikessa; veri on vettä sakeampaa.


Voimme koettaa löytää myös ongelmia Kiinasta

Saasteet, juomavesi sekä sen löytäminen, raaka-aineiden riittävyys, poikavaltaisuus ja elintasokuilu kaupunkien ja maaseudun välillä. Löydämme myös kymmenet eri kansallisuudet, kielimurteet, eriarvoisen maakuntahengen, keskinäisen kilpailun ja paikallishallinnon korruption kuin myös paikallisviranomaisten osittaisen mielivallan.


Kiinalaisiin ongelmiin on yksi vahva vastavoima; se on Kiinan keskushallinto

USA:ssa vastaava voima on liittovaltio, Euroopassa se voisi olla keskitetympi EU:n ylijohto. Kiinassa keskushallinto on keisareiden Kiinan suora jatko. Keisari edusti voimaa, pyhyyttä ja yhteenkuuluvuutta, mutta ennen kaikkea karismaa ja luottamusta. Keskushallinto on Kiinan viimeinen sana. Kiinan korkein elin - istuva politbyroo, jossa on kommunismia vain tuo nimi.

Kiinan kommunismi on nuori ilmiö verrattuna keisareiden keskusvaltaan - kiellettyyn kaupunkiin [rak. 1400-luvun alkupuolella], joka nytkin on käytännössä olemassa korkeimpien puoluejohtajien muureilla suojattuna uutena asuinpaikkana. Kiinaa johtaa yhdeksan miestä, kaikki insinöörejä. Keisaria ei ole, mutta keisarin valtaa käyttää pitkälti Hu Jintao.


Kiina ei pyri selittelemään demokratian kaikkivoipaisuudella

 Kiina ei meidän kaltainen demokratia toimi, eivätkä he sitä edes tarvitse. Kiina tarvitsee johtajaa, oikeudenmukaisuutta, luottamusta, yhtenäisyyttä ja kansallista keskinäisvoimaa, jota se luo juuri koko ajan omalla tavallansa.

Kiinalaiset edelleen muistavat kunnioituksella nykyisen Kiinan luojan ja perustajan Mao Zedong ´in hänen osin epäonnistuneista kokeiluistaan huolimatta. Kiina tarvitsee aina vahvan johtajan; 1325 miljoonaa ihmistä ei ohjata vaalidemokratioilla ja vaalien tyhjillä puheilla. Kiina elää voimakkaista päätöksistä, joihin kansalaiset voisivat luottaa. Kiinassa tehdään myös virheitä, kuten tehdään meilläkin.Kiinassa kansankokous julistaa aiemmin ryhmissä päätetyt asiat koko kansalle

Nyt 2007 pääministeri julisti yksinkertaisesti, ilman vaalilupausmaisia lauseita mm. seuraavat päämäärät: säästö, toimintatehokkuus, hyötysuhde, koulutus, tuotekehitys, ympäristöhuolehtiminen ja maaseudun tuki. Kiinalaiset pitävät keskushallintoa lukkona, joka on takuumies asioille. Paikallista hallintoa voidaan arvioida, mutta keskushallinto pysyy koskemattomana, kuten keisarit heidän vahvuuden aikoinaan.


Kiina seurailee mielellään länsivirtauksia,

he ottivat amerikkalaiset pikaruokalat, yksityisautot ja omakotitalot. Toivottavasti he eivät ota meiltä laitoskulttuuria, vanhainkoteja, individualistista yksinoloamme, yksinäisyyttämme ja puhumattomuuttamme lähimmäisillemme. Me Euroopassa olemme menettämässä yhteishengen, yhteenkuuluvuuden ja kansallisen tunteen omasta osaamisestamme. Kiinassa elää voimakas usko ongelmien ratkaisukykyyn.

Kiina kerää nyt voimavaroja ja toiminnan reservejä varautuen länsimaiden talouslamaan kuin myös omaan pankkikriisiin. Kiina kykenee omalla kulutuksellaan ja kansantaloudellaan estämään todennäköisen länsiromahduksen vaikutuksen itseensä, se saattaa olla pelastus myös monille pienille maille, kuten Suomelle.


Kiinalaisissa on yksi ominaisuus ylitse muiden;

heillä on uskomaton odottamisen taito, vaikka aina tuntuu siltä, että he kiiruhtavat hengähdysvauhtia eteen päin - tosin vanhat sanonnat kuuluuvatkin: kiiruhda hitaasti ja puutarhan hoito on maailman tärkein asia, eikä sekään ole niin tärkeää.

 

...
Kiinassa puhaltavat nyt uudet tuulet niin ongelmissa,

ratkaisuissa kuin valtapelissä, jossa meille kummallisella tavalla järjestys säilyy ja systeemit toimivat [esim. SARS epidemian hoito]. Kun laitamme Kiinan kartan Euroopan päälle, jää alle miltei koko EU. Kiinan hallintomekanismit vertauksena Suomeen on kuin vertaisi Enontekiötä Helsinkiin. Enontekiöläiset eivät kuulemma ole halunneet neuvoa helsinkiläisiä, kuinka pääkaupunkiamme johdetaan.

Samoin länsimaat voisivat perehtyä omiin ongelmiin ja kansalaisten hyvinvointiin kuin hakea meidän mielestä niitä kiinalaisia ongelmia, jotka meidän silmäämme paistavat. Ovatko kiinalaiset tulleet meitä neuvomaan; eivät - he ovat tulleet tekemään kauppaa kanssamme, ja siinä piilee mahdollisuutemme.


Lopuksi voisi ottaa teoreettisen, mutta kiinnostavan loppulauseen:

Mikäli jokainen kiinalainen ostaisi meiltä jotain kerran kuukaudessa, kerrallansa 22 eurolla, olisi miltei meidän koko vientitoimintamme katettu. Koko Kiinassa keskipalkka on nyt 65 euroa kuukaudessa. Mutta mitä Deng Xiaoping´in rikastumiskehoitus viime kädessä merkitsi?

 

...
Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

http://www.facebook.com/first.ilkka

http://ilkkaluoma.kuvat.fi


KESKUSTELU - TIEDE

 

EXTRA 2013

LINK ~ http://jontikka.blogspot.fi/2012/11/ita-kiina-ja-lansi-usa-kohtaavat-mutta.html - [BLOG/jon]

LINK ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/141222-miksi-eu-sekaantuu-syyriaan - [US_P/il]

 

 

 

...
Kuva 1.
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/417814279/ ---

Kuvateksti 1.
Kuvan aukeilla ja kentillä ei näkynyt satoihin vuosiin tavallisia kansalaisia - Kielletty kaupunki sisälsi enimmillään mm. 20.000 eunukkipalvelijaa ja keisarin enimmillään 12.000 naisen haaremin. Nyt kielletty kaupunki on suuri nähtävyys. Kiinan nykyjohto on huolehtinut esikuvansa hyvin ja aluetta korjataan jatkuvasti. Keisari Zhu Di aloitti kielletyn kaupungin rakentamisen 1400-luvun alussa, jolloin Kiina oli maailman vaikutusvaltaisimpia maita maailmassa omaten mm. maailman suurimman kauppalaivaston.

Kuva 2.
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/417814284/ ---

Kuvateksti 2.
Kielletyn kaupungin Tienanmenin puoleinen pääportti, jossa vakaasti ja pysyvästi sijaitsee nykyisen Kiinan perustajan Mao Zedong´n kuva. Mao teki kokeiluja ja testasi huomisen systeemejä - tuolloin kokeet suurelta osin epäonnistuivat, mutta jalostettuina nuo, ehkä parhaat niistä, voisivat olla uuden ajan alkua markkinatalouden ajautuessa omiin voittamattoman suuriin ongelmiinsa.

 

 


...
Kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä. Kuva 1.; B0004494.JPG, 5. marraskuuta 2004, klo 7:58 [FI]. Kuva 2.; B0004508.JPG, 5. marraskuuta 2004, klo 7:39 [FI].Copyright by Ilkka Luoma 2004.

 

 

 

AL – US

BLOG 22520 | 2017 – IL

---01092013---

 

 

doc.: usa_lle_vastavoimakiinasta_01092013.doc – OpenOffice.org Writer

 

 

1515 | 13556

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Olli Kankaanpää

Colin Powell sai tiedustelupalveluilta vääristeltyä tietoa Yhdysvaltain puolustusministerinä. Myöhemmin hän on kertonut hävenneensä lausuntojaan. Usa vie asian kongressin käsittelyyn, ei siksi, että Obama olisi epävarma kaasuiskun tekijöistä, vaan siksi, että päätöksellä olisi leveämpi taustatuki.

Joel Leshko

"...vaan siksi, että päätöksellä olisi leveämpi taustatuki."

Tuotahan se Cameronkin yritti.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Konservatiivi Cameron yritti mennä jonkun tason sotahulluna sinne ilman maansa parlamentin vahvistusta. Hän teki päätöksen menosta ennen demokraattista käsittelyä. Semmoisia ne ovat oik....anteeksi jotkut ihmiset.

"Demari" Barack Obama sen sijaan ei tehnyt päätöstä lähteä ennenkuin asia on demokraattisesti käsitelty.
Hänellä sellainen valtaoikeus olisi ollut, jota Cameronilla ei ollut.

Bush (poika) isineen olisi siellä ollut jo munaskuita myöten täydellisenä sodan osapuolena.

Joel Leshko Vastaus kommenttiin #4

"Bush jr isineen"

Tuo isi tosin vapautti Kuweitin Saddamin julmasta miehityksestä YK:n mandaatilla eikä jatkanut sotaa millimetriäkään pidemmälle sen jälkeen. Yksikään amerikkalainen sotilas ei kaatunut operaatiossa. Menettelikö hän mielestäsi väärin tai sotahulluutta osoittaen?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry Vastaus kommenttiin #7

Kuwait-operaatio lienee todellakin onnistuneimmista USA:n maailmanpoliisin töistään. En muista tarkkaan, mutta oliko se Kuwait-operaation yhteydessä kun kaksi USA:n helikopteria törmäsi toisiinsa aavikon yläpuolella ja sotilaita kuoli runsaasti. (Pakokauhutilanne)

USA piipahti myöskin Somaliassa suorittamassa jumalallista tehtäväänsä. Tuli häntä jalkojen välissä pois, kun kyky ei riittänyt tavoitteiden saavuttamiseen.

Tuon muistamme parhaiten siitä, kun somalit vetivät autolla amerikkalaissotilaita köyden perässä pitkin katuja.

Tuo kertoo, kuinka sota tekee ihmisestä mielettömän, somalistakin... Tosin onhan meillä kuvat Guantanamon vankilasta, jolla ei ole YK:n mandaattia, kuinka yYhdysvaltain sotilaat (vartijat, kuulustelijat) kusevat vankiensa päälle....

En minä tiedä mistä suunnasta sitä hyvyyttä on etsittävä.....Kiinastako sitten, vai Venäjältä?

Joel Leshko Vastaus kommenttiin #9

Nuo helikopterit törmäsivät joko loppuvuonna 1979 tai alkuvuodesta 1980, kun Jimmy Carter yritti vapauttaa Teheranissa olevia amerikkalaisia panttivankeja. Kyseessä oli salainen projekti, joka epäonnistui ja tuli julkisuuteen juuri tuon törmäämisen vuoksi. Tiettävästi Israelin armeijan edustaja oli siihen todennut, että "olisitte antaneet meidän hoitaa homman."

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #9

Kuwait on osa vanhaa Irakia, ja Saddam sai kuningas ajatuksen eheyttää valtakunta - jotenkin sama asia olisi, jos Suomi kävisi hakemassa Karjalan takaisin - hyökkäämällä (ei aivan, mutta siteeksi) ...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #7

Meidän luontoaktivisti Linkola sanoi, että Puska I jätti sodan kesken - piti mennä pitkälle ja suorittaa karsimista!

Jari Reinikka Vastaus kommenttiin #7
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #4

Muistamme hyvin "puskien" sotaretket ;)

Olli Kankaanpää

David Cameronin olisi pitänyt odottaa YK:n asetarkastajien lausuntoa ennen parlamentin koolle kutsumista. Edustajat olivat keskeytetyn kesäloman vuoksi aiheesta syystäkin yhteistyöhaluttomia.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #6

Kansa oli lisäksi koko hyökkäystä vastaan, johtuen edellisen projektin valheista ja syntyneistä brittiruumeista.

Ilkka Luoma

Cameronille päätös oli yllätys, Obamalle se tulee olemaan kielteisenä nimenomaan helpotus.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #15

Saikohan Obama soiton Putinilta - millaisen kaupan he tekivät?!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Cameron tunnusti kansan mielipiteen edelle omansa.

Ilkka Luoma

Cameron otti riskin - hän olisi halunnut sotaan. Obama sen sijaan alkoi epäröidä - voidaan nähdä, että erityisesti Kiinan hiljainen asenne laittoi Obaman miettimään. USA saa suuren osan lainoistaan Kiinasta ja muitakin syitä - Obama juuri on kääntänyt katseen Euroopasta Kiinaan.

Näin Obama pelasti kasvonsa, jos kongressi sanoo ei - kuten sanookin - ei se nolaa Obamaa, päinvastoin hän kerää kansalaispisteet kotiin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

USA tarpeisiin meidän suomalaisten ei tarvinne ottaa kantaa. Tuolla itärajan takana Kiinan ja Suomen välissä on meillä naapuri, jonka tarpeita ja haluja meidän pitäisi tarkata!

Joel Leshko

"naapuri, jonka tarpeita ja haluja meidän pitäisi tarkata!"

No tuotahan Suomi juuri tekee - kuin Shetlannin Lammaskoira, joka herkeämättä seuraa isäntänsä joka liikettä ja elettä ollakseen valppaana toimimaan hänen mielensä mukaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eikä tee!

Tämä naapuri arvostaa sotilaallista voimaa, josta Suomi on luopumassa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #12

Emme saa luopua yleisestä asevelvollisuudesta, hankimme seuraavat suuret sotilashankinnat Venäjältä, emmekä liity Natoon. Pidämme suhteellisesti suurimmat reservit (joita myös harjoitutetaan) ja pidennämme varusmiesaikaa 12-24 kuukauteen ja tytöille säädetään nmyös asevelvollisuus. Eiköhän näillä eväillä uskottavuus säily :)

Ilkka Luoma

Märempää nuolemista nähdään, kun Niinistö menee tapaamaan Obamaa Tukholmaan.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #22

Ovatko kokoomuslaiset koppalakkisia, kuten muinoinen Kari piirsi ja jeesustelijoita, kun papin liperitkin piirrettiin kaulaan ;-)

Ilkka Luoma

Parhaiten tarkkaamme itänaapurimme aatoksia olemalla hyvä kauppakumppani - Venäjä on viennnillemme suuri mahdollisuus. Leningrad oblastissa paljon enemmän asukkaita kuin koko Suomessa.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

1200 kilometriä pitkä raja velvoittaa - pidetään vahava ja itsellinen armeija täydellä asevelvollisuudella.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Jep, Rigel. Irak jo osoitti ja tänään taas nähdään, kuinka kauan kavririntamien kasaaminen kestää. Ylivoima kävelisi viikossa ylitsemme, mutta ei kävele kun vihamielinen toimenpide tehdään omin voimin kalliiksi.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #47

Tuohon perustuu aivan tavallisten kansalaisten filosofia, maanläheinen ja realistinen. Miksi poliitikot eivät tätä ymmärrä? Keskitytään tekemään kauppaa venäläisten kanssa ja huolehditaan, että jokainen venäläinen turisti lähtee maastamme tyytyväisenä ja lompsa tyhjänä!

Urpo Upi Tamminen

Niin, ei väliä, että ihmisoikeudet eivät ole alkuunkaan kunnossa, niin sekin kelpaa kun vihollinen on "oikea".

Sama tilanne kauppapoliittisesti ajateltuna. Ei kukaan esitä boikottia Kiinan kohdalla ihmisoikeuksiin vedoten. Jonkin valtion kohdalla kaivetaan alimmainen kivikin, että löytyisi boikottiin "syitä".

Maailmassa hyvikset ja pahikset riippuu pitkälle taloudellisien seikkojen takaa. Sillä ei taas ole mitään tekemistä oikeudenmukaisuuden tai ihmisoikeuksien kanssa, vaikka ihmisoikeuksiin usein vedotaan tiettyjen ideologioitten takaa.

Kukaan ei esimerkiksi pidä hirvittävää meteliä siitä, että Venäjä isolta osalta on syyllinen yli 100 000 uhrista, kun tukee Assadia eli keskusteluissa hyvän ja pahan erottamisella ei ole totuudellisia pohjia vaan ideologiat, varsinkin tietty ideologia, määrittelee sen.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Me emme tiedä ketä nuo Syyrian kapinalliset ovat - mm. al-Qaidaa!

Ilkka Luoma
Ilkka Luoma

Pitäisikö lännen huolehtia ensin omat ihmisoikeusasiat kuntoon?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ei Obama vie USAta Syyriaan. Ei ole rahaa, eikä Kiina anna tarkoitusta varten lisää lainaa. Kiina on Assadin kaveri.

Ilkka Luoma
Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kiina ei ole Assadin kaveri, mutta Assad voi olla kiinalaisten kauppakumppani.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ilkka. Voisit helposti lyhentää blogejasi 80% asian kärsimättä. Nyt tuota sekasotkua viitteineen ei oikein jaksa ja loppuun päästessään ei viitsi edes lähteä etsimään kohtaa, jota aluksi aikoi kommentoida.

Ilkka Luoma

Börje - pidän kritiikistä. Olen pohtinut tyyliäni ja en sitä muuta - en näe tarvetta, ainakaan vielä. Linkit täydentävät asiaa, ja ovat siellä niitä varten, joita asia alkaa laajemminkin kiinnostamaan.

Loppuun sanoisin, että evoluutio voi kyllä muutoksia tehdä, mutta olemassa oleva sopeuma riittää toistaiseksi minulle ;)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jos ei kaipaa lukijoita ja kommentteja, niin ihan toimiva malli.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #23

Börje, kirjoitan ajankohtaisista asioista mielipiteeni ja vaihtoehtoni. En hännystele, vaan he lukevat jotka haluavat ja kommentoivat ketkä niin tarpeelliseksi katsovat. Luen paljon muiden juttuja. Sen myönnän, että paljon tulee toivomuksia lyhemmistä jutuista - mutta minkäs vanha koira tavoilleen ;)

Keskustelupalstojen lukija- ja kommentoijaprofiilit vaihtelevat - esimerkiksi Iltalehdessä on aktiivisemoia paikalla olijoita - ehkä bruttomäärä on jo lähtökohdiltaan suurempi?

Mutta tämän jutun perusjuoni oli se, että päättyykö USA hegemonia milloin ja milloin Kiina astuu tilastoissakin USA:n edelle.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #25

Kaima,

pitää paikkansa - kaikkea ei saa lyhennettyä yhteen A4:een - eikä kannatakaan, eikä pidäkään. Asia ratkaisee - ja jos älähtää niin tyypillisesti "lyhyemmäksi, lyhyemmäksi..."...

Niin - ja kiitos mielenkiintoisista katsauksistasi!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #28

Kiitos - yritetään tehdä niin hyvin kuin pystyy :)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #28

Kiitos - yritetään tehdä niin hyvin kuin pystyy :)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #31

Yritäppäs vieläkin paremmin ;-)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel Vastaus kommenttiin #23

Luen joka toisen kappaleen ;-)

Ilkka Luoma

Ennen tiedemaailman yleisin nimi tieteellisissä julkaisuissa oli mr Smith, nyt se ms. Li ;)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Toivottavasti Kiina saa ratkaistua maan ympäristöongelmat.

Ilkka Luoma

Kiina satsaa ympäristöasioihin enemmän asukaslukuun nähden kuin mikään muu valtio, muun muassa vesiasioihin käytetään 2023 vmennessä enemmän rahaa kuin koko Englannin valtion vuosibudjetti!

Ilkka Luoma

Kiina satsaa ympäristöasioihin enemmän asukaslukuun nähden kuin mikään muu valtio, muun muassa vesiasioihin käytetään 2023 vmennessä enemmän rahaa kuin koko Englannin valtion vuosibudjetti!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Moni länsimaa vei yhtiönsä Kiinaan omien tiukkojen ympäristölakien ajamana.

Ilkka Luoma

... Tutkinnan ja selvitysten alla on projekteja Suomeen noin 1,2 mrd € edestä ... Palaamme aiheeseen myöhemmin. EU ja Suomi marionettina kiristää rahanpesun epäilyselvityksiä, jopa niin, että rehellisen rahan saanto voi vaikeutua. Eräs huipputilintarkastaja sanoi, että rahan lähde eli alkuperä pitää selvittää. Hyvä. Mutta kuinka pitkälle pitää ketjua jatkaa? Kun tutkitaan ostovoiman liikettä ajallisesti taaksepäin, niin lopulta sieltä löytyy vähintään moraalinen "rikos"!

~ http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005324627.html -
.

Toimituksen poiminnat