Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

SAKSA

Saksassa ”mahtiäiti” Angela Merkel jatkaa EU-Euroopan väkevimmän valtion ruorissa – vaatien tiukkaa talouskuria, säästöjä ja rakenneuudistuksia. Tätä samaako meidän vasallijohtajat myös vaativat – kyllä, ymmärtämättä mitä se todellisuudessa tarkoittaa.

Saksa ylitti EU-vakaussopimuksen 60 prosentin säännön vuosia sitten, jonka mekin ylitämme ensi vuonna – kyse valtiovelasta bruttokansatuotteeseen nähden. Onneksi on Euroopan Keskuspankki, jonka setelikoneet ovat hyvässä iskussa ja bittirahaa on helppo generoida pankkiverkkoihin – muun muassa Suomen Pankkiin 1]

Saksa on aina nettomaksaja ja suurin tulouttaja Brysselin kassaan. Tätä äänenpainoa on pakko kuunnella. Meillä Suomessa on Saksaa kuunneltu ihailtavan ponnekkaasti. Historiamme osaa kertoa Saksan pelastaneen meidät neljästi – 1918, 1940, 1944 ja vielä kerran 1993.

 

Rahan voima puhuu 

Saksa ei saanut Eurooppaa haltuunsa aseilla 1939-1945, nyt se on saanut Euroopan taloushallintaansa rahalla, osaamisella ja ahkeruudella – unohtamatta nokkelaa ja vastuuntuntoista saksalaisinsinööriä. Mistä johtuu, että Saksassa, mutta ei juurikaan muualla Europassa?

 

Rauhan takuumies

Saksa on myös Pohjois- ja Keski-Euroopan rauhan takuumies – yhdessä Venäjän karhun kanssa. Niin kauan kuin Itämeren kaasuputkessa virtaa kaasu, vallitsee meitä suomalaisia ajatellen oleellisilla alueilla rauha. Saksa ja Neuvostoliitto kävivät aikoinaan maailman historian verisimmän, raaimman ja kuluttavimman sodan, johon meilläkin oli pienisuuri yhdiste – vaikka väitetään näkökulmastamme erillissodan erityisyyttä 2].

 

 

Saksa ja Merkel eivät halua jäädä Kiinan ja USA:n jalkoihin

Olemmehän itseasiassa maailman suurin talous, silti pelkomme täällä lamaantuneessa Euroopassa, ilman Saksaa – on se, että Kiina > EU+USA 3]. Kiinalaiset luottavat ja arvostavat eniten meillä Euroopassa saksalaisia ja heidän osaamistaan.

 

...

II Maailmansodan aikana Saksa toteutti täystyöllisyyden – 

nyt Saksaan on rahdattu miljoonia siirtolaisia tekemään töitä, jotka eivät ”aitoeurooppalaisille” kelpaa tai on sitten muuta tekemistä. Nyt meillä huutaa työttömyys – erityisesti nuoret ovat kierteessä 4], jonka laskua emme kykene myöhemmin enää säällisesti maksamaan. ”Jotain tarttis tehdä” -presidentti Mauno Koivisto. Pitääkö saksalaisille antaa valtikka, sillä he ymmärtäisivät täystyöllisyyden hyödyt.

 

Tänään saksalaisia on turha syyllistää menneistä –

[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/03/holocaustin-saksalaiset-sukupolvet.html - BLOG/il ]

rikkomuksen tekijät ovat kuolleet ja nyt aukeaa uusi ovi huomiseen, Saksa etunenässä ja suunnannäyttäjänä. Odotamme sopivaa mobilisaatiota 5] ja sitä edeltävää luottamusta johtajiimme, joille voisi syntyä ajatus vahvasta Euroopasta 6] – kuitenkin niin, että kansallisvaltiot ovat itsenäisiä ”osavaltioita” -de facto jo nyt EU-Euroopassa.

 

VIITTEET

1] Sivuviljaali Suomen Pankki ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/105325-suomen-pankki-varottaa-vakavasti - [US_P/il]

2] Presidentti Tarja Halonen kertoi meidän käyneen erillissodan 1941-1944 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/03/presidenttimme-ilmaus-erillissodasta.html - [BLOG/il]

3] Kun Kiina ja USA kättelivät toisiaan ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58872-kun-kiina-ja-usa-kattelivat-toisiaan - [US_P/il]

4] Vanhempien ”unohtamat” nuoret ~ http://xeox-2.blogspot.fi/2007/04/vanhemmat-intoutuivat-pohtimaan-omaa.html - [BLOG/xeox-2]

5] Esimerkkinä kiinalaisten mobilisaatio ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/kiinalainen-mobilisaatio-ulottuu-yli.html - [BLOG/il]

6] Eurooppakriisitä vahvaksi euroopplaisuudeksi? ~ http://jontikka.blogspot.fi/2012/07/eu-eurooppakriisi-mika-se-on.html - [BLOG/jontikka]

 

 

Mitä kirjoitettiin jo vuosia sitten EU-Euroopasta, Saksasta ja mahdollisuuksista, mitä 600 miljoonaa ihmistä voisivat saada aikaiseksi – kunhan löytyisi yhteinen sävel arvostuksella kansallisista erityisominaisuuksista … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/07/suomi-yhten-jsenen-ratkaisee-eu.html - [BLOG/il_2005]

 

...

EXTRA

a] 80 vuotta Saksan kolmannen valtakunnan valtaannoususta ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/01/1933-80-vuotta-sitten-adolf-hitler_31.html - [BLOG/il]

b] Historiankirjoitus olisi myös päivitettävä vastaamaan todellisuutta ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/60-vuoden-jlkeen-historian-nkkulma.html - [BLOG/il]

c] Germania ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/germania-haaveillaanko-meill-suur-suomesta - [AL/il]

 

 

 

[2005] Suomi on saanut kiistatta taloudellista etuutta liittymisestään EU:hun

 

Maksuosuutemme on hienokseltaan muuttumassa elintasomme myötä nettopuolelle, siis annamme enemmän kuin saamme. Suomi tulee joka tapauksessa saamaan muutakin kuin maksumiehen roolin. EU on jättiläismäinen kehitysoperaatio yhteiskunnan laidasta laitaan.

Eniten pelkoa aiheuttanut maataloutemme tulevaisuuskin voi parantua maanviljelys- ja elintarviketuotantomme tuotekehityksen myötä; parhaimmillaan voisimme saada suomalaisittain ns. "SWISS MADE" leiman maataloustuotteillemme.

Meillä Suomessa on kiistattomia ominaisuuksia "yöttömästä yöstä" ja vähälannoitteisuudesta sekä hyvin hoidetusta ympäristöpolitiikasta sekä säntillisestä tavasta toimia. Suomi on luotettava kumppani.Perinteellisesti ajateltuna EU:sta ei tule "Euroopan Yhdysvaltoja",

vaan taloudellinen, tekninen, tuote- ja palvelukehityksellinen sekä sosiaalisesti tasa-arvoisempi liitto, jossa kansallisuudet säilyttävät pitkään omintakeiset tapansa ja vielä pidempään kansalliset kielensä. EU alueelle muodostuu myös kansalaisryhmiä, joille tyypillinen alueellinen kansallistunne ei ole enää merkittävä tekijä; he ovat ns. Brysselin ihmisiä.

 

EU on valtava kehityskoneisto,

joka tulee valvomaan kuluttajien etuuksia tasaamalla palkkoja sekä hintoja. Paras ilmentymä on yhteinen valuutta euro, joka epäilemattä kokemuksien ja uskottavuuden myötä nousee yhdessä Kiinan yuanin kanssa yhdeksi maailman vaihtovaluutoista dollarin rinnalle.


EU olisi jo nyt ehdoton polariteetti maailman yleispolitiikassa,

jos pelitaitomme olisi kokemusrikkaampi sekä kansalliset johtajat hellittäisivät hiukan itsekkäistä päämääristään ja edunvalvonnastaan. EU on liittouma, jolla on erinomaiset mahdollisuudet syventää kokonaisuutena toimiaan kaikilla rintamilla kaukoidän nousevan jättiläisen Kiinan kanssa. Kiina kokee Yhdysvallat enemmän kilpailijakseen kuin Euroopan.


EU on mielenkiintoinen kehitysuuni,

joka kykenee luomaan aivan uusia malleja sekä ratkaisuja yhteistoimintaan. Perinteellistä liittovaltiota EU:sta tuskin tuleekaan. EU:lla on mahdollisuus rakentaa itsestään dynaaminen toimija unohtamatta kansallisista yhteenkuuluvuutta.

EU kehittyy koko ajan, Yhdysvalloissa ei ole menossa vastaavaa yhteiskuntamallikehitystä. Kiina on toinen polariteetti, jossa on menossa hidas, mutta vääjäämätön kehityskaari. EU ja Kiina ovat tulevaisuusjunassa, USA ja Japani ovat sen sijaan taantuvalla asemalla, jossa pohditaan enemmänkin saavutettujen asemien turvaamisesta kuin ennakkoluulottomasta yhteiskuntakehityksestä.

 

EU Venäjän raaka-aineiden ja energian varjossa?

EU:lla on myös selvä etu ollessaan Venäjän eli maailman raaka-aineaitan vieressä. EU rakentaa systeemiään samalla kun Venäjä hakee uutta vaurautta. Suomalaisilla voisi olla erityisasema tässä EU-Venäjä toiminnassa. Venäjän tavaran tarve on loputon ja se riittää työllistämään runsaasti EU-tuotantoa.

 

EU on nyt mahdollisuuksiensa edessä;

[ … oli tuolloin 2005 kysymys ”EU-perustulaista” ja siihen liittyvistä kansanäänestyksistä … ]

kansanäänestykset ratkaisevat kehitysvauhdin. Käsillämme on todennäköisesti viimeinen testi, jossa määrätään kehityksen suunta ja tempo. EU ei saa pitkiin aikoihin perinteellisen kansallisvaltion roolia, koska tärkeät ominaisuudet kieli ja kansallistunne ovat kuitenkin voimakkaasti yksilölliset.

Alueellinen kansallistunne ominaispiirteineen on tulevan EU:n rikkaus ja kehityksen tae. Jokaiseen maahan muodostuu Brysselin henkiset, jotka hitaasti mutta varmasti asennemuokkaavat kansallisia alueita suopeammiksi tekniseen, taloudelliseen, sosiaaliseen ja koulutukselliseen yhteistoimintaan.

Maapalloistumista vasten EU on käyttökelpoinen väline pärjätä kiihtyvässä kilpailutilanteessa; muistettakoon, että väkilukumme on suurempi kuin USA:n, mutta toistaiseksi selvästi pienempi kuin Kiinan. EU on kaikkinensa innovatiivinen kehityslaboratorio täysin uusiin kestävän elämisen mahdollisuuksiin.


Meillä Suomessakin on samanlaista alueellista toimintarikkautta kuin EU:ssa,

jos pohditaan savolaisuuden -, pohjalaisuuden -, hämäläisyyden - , karjalaisuuden - kuin Lapin, Kainuun, Uudenmaan, Kymenlaakson ja Varsinais-Suomen omaleimaisuutta unohtamatta pienoissulatusuuniamme pääkaupunkiseutua.EU on systeemi, jossa on jo tapahtunut vapaaehtoisesti tulontasausta niin kuin Suomessakin vuuosikymmenien aikana työmarkkinajärjestöjen aikaansaamana. EU historian ylivoimaisen maksumiehen roolia on vetänyt Saksa, joka on jaksanut pumpata rahaa tasa-arvoisempien toimintaedellytysten luomiseen EU:n laidoille.

 

 

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

http://ilkkaluoma.kuvat.fi

 

 

 

AL – US

BLOG 23 616 | 2 220 | 2 623

---24092013---

 

 

 

doc.: merkelin-saksa_24092013.doc – OpenOffice Writer

 

 

964 | 9150

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Toimituksen poiminnat