Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Paperillinen Sanoma - housut kintuissa?

 

Printtimedian kuolinkorahtelujen arviointi alkoi jo vuosia sitten – kuinka me tuolloin näimme paperilliselle kantoradalle käyvän – kun informaatiologistiikka sähköistyy ja olo ”tiedonkeskiöpilvessä” yleistyy ---

 

[2006Printtimedia on miltei ympäristörikos
--- http://xeox-2.blogspot.fi/2006/12/kalliin-painopaperin-kytt.html ---[ … toimitettu kirjoitus ja kuva ovat arvokkaita sekä tiedostettuja niin kauan kuin niille on lukijansa - ammattilaisille on sijansa, niin ihmisten kuin autojen korjaajille, kuin myös tiedon etsijälle, muokkaajalle ja tiivistäjälle … ]

Paperikoneen työllisyysvaikutus on minimaallinen - välillisesti hieman enemmän. Toimitettu ja kansalaisille tarkoitettu uutinen, tieto ja juoru kulkeutuvat uskomattoman energiasyöpön lailla kotien postiluukkuihin päätyen usein lukemattomina taloyhtiöiden roskalaatikoihin tai omakotitalojen takkoihin ja kiukaisiin.

 


Painettu sana usein poltetaan
~  http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/printtimedian-kuolema.html  - [BLOG/il]

 

Poltettuna painettu sana haihtuu musteena ilmaan tuhlauksena ja saasteina. Tiedon jako ilmaislehtinä, ilmoituksina ja mainoksina on kuin haulikolla ampuisi - se on kuin havupuut, jotka siementävät joka kevät järven selät täyteen suvunjatkantaa - valtaosan mennessä hukkaan. Erona on vain se, että siitepöly päätyy kalojen ruoaksi. Musteellinen paperi taas päätyy kiertoon, käsittelyyn ja kaatopaikoille. Sähköisen viestinnän aikana se on ympäristön rasittamista ja turhaa energian tuhlausta.

Kansakunta janoaa entistä enemmän tietoa, uutisia ja vieläkin juoruja 

Niitä tarjoillaan toimitettuna printtimediana, radio- ja tv-aaltoina sähköisesti sekä enenevässä määrin internetin kautta. Ihminen on luonnostaan utelias ja haluaa tietää enemmän. Tiedon määrän kasvu on ainoita hyväksyttäviä tapoja harjoittaa kasvun hokemaa ja tavoitetta. Jokainen ihminen on tiedontuottaja ja - käyttäjä.


Perinteellinen sanomalehti


Sanomalehti loi aikoinaan mahdollisuuden toimitukselliseen tietoon ja sen jakamiseen laajasti. Painettuna ja käsinkirjoitettuna ”sanaa” aiemmin harjoitettiin salaisena - sallien sen vain harvoille ja valituille. Kansakuntia pidettiin pelossa, ojennuksessa ja kurissa tiedon panttauksella - tieto oli harvojen asia. Uskontoa, huomista ja ennusteita varjeltiin valtaa pitävien toimesta salaisuuksien kammioissa ja sieltä annosteltiin tiedon- ja uskomuksien virtoja säästeliäästi ja tarkoitushakuisesti.


Tänään painettu ja toimitettu sana on tiedon jalostusta, 

manipulointia ja edelleenkin tarkoitushakuista. Journalismi on myös kriittisyyttä, vaihtoehtoisuutta, herättelyä ja kapinointia. Tiedon muuntelu, jäsennys ja suuntaaminen ei poistu yksilökeskeisessä yhteiskunnassa - vain valtavirrat ja kohteellisuus vaihtelevat.

 

 

Paperille painettua …

Paperille painetun tiedon hallinta on harvainvaltaistanut tiedon olemuksen ja siirron lukijoilleen. Kaikki ihmiset tiedon tuottajan roolistaan huolimatta eivät kykyne olemaan "lehtitaloja tai yleisradioita". Turhan paperin kadotessa hiljalleen tiedonvälittäjänä, vapauttaa se kansalaisinformoinnin, tiedoituksen, tiedon tuoton ja edelleenkin paljon luetut juorut.

 

Sähköinen media on vedenjakajalla ja yhä useampi perinteellinen lehtimedia joutuu tarjoamaan toimituksellisuuttaan ja mainoksiaan "vain jakelukustannuksien" hinnalla - puhelinmyyjiensä toimesta.

 

 

Toimitus ja tiedon analysointi, 

kuten kriittisyys ja kyky olla iholla ja ajassa, vaatii ammattilaisia edelleen tuottamaan tietoa, informaatiota sekä juoruja lukijoilleen. Kansalainen ei luota "kaiken maailman" nettitietoon, senhän on voinut laatia suoraan joku toinen kansalainen ja tällä on vain omat intressit sen laadinnassa. Tiedon merkitys kasvaa ja toimituksen merkitys sen siivellä.

 

 

Internet mullistaa juuri näinä aikoina tiedon saatavuuden lukijoilleen 

Internet myös mahdollistaa tiedon tuoton - jokainen voi olla tekijä, näkijä ja kokija. Nyt ei "kansalaislehtitalon" esteenä ole perustamis- ja ylläpitoraha, sillä laajakaistan saa parilla kympillä, tietokone on lähes joka "savussa" ja kirjoitustaito on perustuslailla säädetty.

 


Kaikki eivät ole toimittajia

 

Nettikilpailu lukijoista saattaa jalostaa suoravaikutteisen tiedontuoton 5] uudeksi valtiomahdiksi. Tähän valtiomahtiin ei ole rajoitteita, säädöksiä eikä esteitä. Moderaattorit, inkvisiittorit ja manipulaattorit toki yleistyvät internetissä, mutta viime kädessä sisältö määrää suosituimmuuden, kuten lehtien levikkitiedotkin paperillisella puolella kannatuksestaan kertovat.…5] Kansalaistoimittaja - http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18934-bloggaajat-hakevat-linjojaan-kansalaisvaikuttajina -Internet on tätä päivää ja kansalaisvaikute, omatoimittajuus ja hakukone-etsintä jakavat uutta lukijaherkkyyttä ja tiedonsaannin suuntautuneisuutta.

 


Onko mikään siltikään muuttumassa?

 

Edelleenkin ihmiset haluavat tietoa, informaatiota ja juoruja. Ei mikään muutu, ainoastaan paperille painettu tieto katoaa tiedon valtaväylille - bittiavaruuksiin, sähköisiin etäpäätteisiin tiedontuottajien periaatteessa ollen ketä tahansa.Toimituksellisuus, luottamuksen haenta lukemaansa, uteliaisuuden tyydytys ja juorujen loputon lukuhalu säilyvät, kuten aikaisemminkin.

 


KESKUSTELU ....... TIEDE

 

 

 

Ilkka Luoma
http://www.facebook.com/first.ilkkahttp://ilkkaluoma.kuvat.fi
AL - US
BLOG15259IL

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Paperimedian pelastus on tilaushintojen puolitus, ja heti. On minulla tämä tietokone, mutta silti haluan aamulehden ja kirjeet joita ei voi sähköinen 007, vakoilla, postilaatikkoonni. Tienhoitokin talvella parempaa, kun postinjakelu vaatii aurauksia.
Pidetään maa asuttana eikä koko kansa kehä kolmosen sisäpuolelle huutoyhteyksien päähän. Toki kansan valvonta silloin on helpompaa. Jälkeemme jättämän joutomaan voikin sitten itänaapuri lunastaa.

Ilkka Luoma

Nythän on paperilehtiä saanutkin innokkailta puhelinmyyjiltä "puoli-ilmaiseksi"; kaikki muut paitsi uskolliset kestotilaajat :) + bonuksena vielä nk. kaukoitäkrääsää kuoritakeista laseretäisyysmittareihin.

Joskus tuli pohdittua omaa, jo poistunutta isäukkoa, joka tilasi uskollisesti Hesaria vuodesta 1948 - jatkuvasti aina vuoteen 2009 - eikä mitään huomionosoituksia uskollisuudesta - ei edes sitä kaukoitäkrääsää ---

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Minä noista mittareista, kylkiäisistä välitä. Tänään tulee Hymy ja Suomen Kuvalehti puoleen hintaan. Ymmärtäisipä päivälehteni Karjalainenkin hintansa puolittaa ennen kun lopetaan tilauksen.
Ennen olin pitkäaikainen SKn tilaaja, ja lopetin, kun tuli pappi päätoimittajaksi. No. Nyt tilaan taas kun olemme molemmat, minä ja pappi pehmenneet.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Minä noista mittareista, kylkiäisistä välitä. Tänään tulee Hymy ja Suomen Kuvalehti puoleen hintaan. Ymmärtäisipä päivälehteni Karjalainenkin hintansa puolittaa ennen kun lopetaan tilauksen.
Ennen olin pitkäaikainen SKn tilaaja, ja lopetin, kun tuli pappi päätoimittajaksi. No. Nyt tilaan taas kun olemme molemmat, minä ja pappi pehmenneet.

Ilkka Luoma

Mielestäni SK on menettänyt osan takavuosien hohdostaan - tai sitten arvomaailmani on muuttunut ;)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Niin, SK:n taso on mennnyt alaspäin kuin lehmän häntä. Kaiketi verinen kilpailu pakottaa tinkimään laadusta ja julkaisemaan hömppää.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #6

Jeps - monet halajavat "seiskaa" - moni lehti seurailee tämän numerolehden genreä ... lukijat ratkaisevat - siksi iltapäivälehdistöä myydään niin paljon lööpeillä Ärrältä ...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #6

Jeps - monet halajavat "seiskaa" - moni lehti seurailee tämän numerolehden genreä ... lukijat ratkaisevat - siksi iltapäivälehdistöä myydään niin paljon lööpeillä Ärrältä ...

Ilkka Luoma

TIISTAINA, MARRASKUUTA 07, 2006

"Hyvää iltaa, olette juuri valittu saamaan perin suuren edun, miltei ilmaiseksi"

Puhelin on nokkela kapine. Lehtimyyjä saa asiakaskandidaatin kiinni myös illalla. Puhelinmyyjät voidaan keskittää myyjätehtaisiin tai mukavasti koti-iltaetätöihin. Murteella tai harjoitetulla vakuuttavuusäänellä meille tarjoillaan viritettyjä ilosanomia lehtivuosikertoina juuri minulle räätälöidyillä ehdoilla.

Saamme illoittain ilosanomia, kuinka juuri minut on valittu harvojen joukkoon saamaan valitsemastani lehtikavalkaadista juuri minulle mieluisan ja vain käsittelykuluilla kotiin kannettuna lehtivuosikerran puoleksitoista vuodeksi (uusin spiikki; lähes 'ilmaiseksi' tarjottiin Suomen ehkä tunnetuinta asiaviikkolehteä).

Meneekö aikakaus-, talous- ja sanomalehdillä jo niin 'huonosti', että myyjäkoneisto on valjastettu kahlaamaan läpi loputtomia asiakaslistauksia. Listauksia ajetaan viikottain ihmetellen miksi esimerkiksi nuoret eivät enää tilaa paperillisia lehtiä. Suomalaiset ovat edelleen ahkerimpien joukossa lehtien lukijoina.

Suomen suurin sanomalehti uutisoi viikolla, että suomalaisten ekologinen jalanjälki on maailman huippuluokkaa, vain Arabiemiraatit ja Yhdysvallat ovat edellä. Syiksi meille mainitaan mm. kylmät talvet, pitkät matkat ja maailman suurin paperinkulutus. Ekologinen jalanjälki on se 'painauma' luonnossa, jonka sinne jätämme kuluttaessamme ja rasittaessamme luontoa tarpeillamme sekä ostoksillamme.

Nuoret lukevat 'lehtensä' internetistä. Nuoret vaihtavat mielipiteensä nettien keskustelupalstoilla sekä chateissa ja ovat aloittaneet suoran kansalaisvaikuttamisen ollen tilaamatta paperillisia musteen lukualustoja. Heidän mielestään näyttöruudun sähkö on pienemmän ekokalossin kokoinen kuin kotiin kannettu lehti. Sähköiset mediat ovat vieläpä 'ilmaisia', toistaiseksi.

Taitavimmat ja säästävimmät lukijat, halutessaan perinteellisiä lehtiä, hyödyntävät jatkuvat -50% alennustarjoukset. Tilataan se 1-3 kuukauden pätkä ja ei uusita sitä, vaan jäädään odottamaan lehtimyyjän iloista iltasoittoa ja joka kerta uudelleen viritettyjä puhespiikkejä..., kunnes tämä iloinen - jopa hauska - iltaääni tarjoilee 'vain minulle' sen saman -50% ja hellyn jälleen kerran ja maksan esimerkiksi jokapäiväisestä aamu-uutisoinnista vajaa puolet siitä, mitä se uskollinen kestovuositilaaja maksaa vuodesta toiseen.

Toinen valtakunnallinen talouspäivälehti muutti jo nettiversionsa niin liki lopullista sähköistä sanomalehteä, että on vain ajan kysymys, milloin luemme printtimediamainokset kuvaruuduilta. Kustantajalle ja lehdelle on aivan sama, ovatko ilmoituseurot sähköisestä julkaisusta vai paperillisesta. Sähköversiossa vain sattuu olemaan muutama ylivoimainen etu.

Sähköisessä internetin jakelemassa lehdessä säästämme luontoa ja paperia, saamme lähes reaaliaikaisuuden sekä vuoropuhelun [esimerkki keskusteluketjusta, jossa on 100.000 lukijaa ollut mukana] muihin lukijoihin ja myös toimittajiin. Paperin poistuessa toimittajat jäävät, koska tiedon syvyys, kriittisyys, tarkkuus ja moninäkökulmaisuus tarvitsee aina ammattilaisensa. Suoraan 'kansalaistoimittajuuteen' voi tutustua lukuisilla keskustelupalstoilla.

Lehdenkantajat saavat miettiä huomenna myös uusia tehtäviä, sillä pelkkiä paperimainoksiakaan ei kohta kanneta laatikoihin ja luukkuihin. Paperi on meille suomalaisille suurimpia ekologisen jalanjäljen jättäjiä. Suomalaisen kokonaiskulutus jaettuna kaikille maapallon ihmisille tarvitsisi kolme uutta maapalloa lisää. Jatkuvasti lisääntyvä kulutuksemme muuttaa jo kiistatta mm. ilmastoamme. Kulutusmyrsky lähestyy.

Ilkka Luoma

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Paperi on meille suomalaisille suurimpia ekologisen jalanjäljen jättäjiä."

Tietokoneetkin lisäävät ekologista jalanjälkeämme. Ja jatkossa vielä enemmän, sillä erään asiantuntijan mukaan alalla ollaan siirtymässä "kertakäyttökoneisiin", joita ei voi eikä kannata korjata.

Ilkka Luoma

Näin se on - myös. Tietokone jättää ympäristöjäljen, ja sen hintaan pitää sälyttää tuon jäljen hälventämiskustannukset! Sähköäkään emme voi unohtaa, vaikka olisi tehty liikkeellä olevasta vedestä!

Ilkka Luoma

Näin se on - myös. Tietokone jättää ympäristöjäljen, ja sen hintaan pitää sälyttää tuon jäljen hälventämiskustannukset! Sähköäkään emme voi unohtaa, vaikka olisi tehty liikkeellä olevasta vedestä!

Toimituksen poiminnat