Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Vastuu itsestä - kuka hoitaa kustannukset?

Suomessa väestön ikäpyramidi painottuu kokemukseen, aiempaan työosaamiseen ja terveemmin sairastaviin – siis eläkeläisten osuus kokonaisväestöstä lisääntyy. Suomalaispopulaation odotettavissa oleva keskimääräinen elinikä nousee (siis työelämän ulkopuolella olemisen aika lisääntyy) – nyt syntyvät saattavat elää ”helposti” liki 100 –vuotiaiksi.

Eläkeläiset ovat ansainneet eläkkeensä, jonka he ovat osin maksaneet jo ennakkoon, johtajistaan kuuluille eläkevakuutusyhtiöille – entä jos näiden yhtiöiden taseet eivät enää jossain vaiheessa kestä kasvavaa eläkemaksuvelvollisuutta – astuuko tilalle kirjoittamaton sukupolvisopimus?

 

Nyt se on sitten esitetty *] –

 

[... finassialan keskusliitto julkitoi mahdollisuuden ostaa vakuutus, joka turvaa vanhuuden kuluerät, jos vaivat iskevät päälle ... on odotettavissa laaja ja varmaankin kitkerä keskustelu siitä, että vanhuksien pitääkin käyttää omaisuuttaan oman hyvinvoinnin vaalimiseen ... ]

siis me joudumme itse omin varoin kustantamaan omaa hyvinvointia, terveyden vaalimista ja loppuiän mahdollisimman suurta kivuista vapaita elinvuosia. Joudumme jopa itse kustantamaan tupakan, liikajuomisen, ylensyönnin ja liikkumattomuuden perisynnit – keuhkosyövät, maksavaivat, diabetekset ja muut elintasosairaudet.

Entä meihin syyttämme iskeneet ”yhteiskuntakehityspohjaiset” oireilut ja sairaudet (ympäristösaasteista ja lisäaineista jne...) – mistä kustannetaan?

 

Tänään, kun vanhus joutuu yhteiskuntaterminaaliin, siis kuoleman jonotukseen 2] –

häneltä viedään eläkkeestä noin 80-90 prosenttia, koska hän siirtyy yhteiskuntaohjaukseen esimerkiksi kunnan terveysaseman vuodeosastolle. Yksityiset terminoinnit maksetaan vanhuksen tai omaisten tililtä – ja näin itse eläke jää koskemattomaksi perintöjen jakoa odottamaan.

 

”Vastuuttomat ja ylisuuret asunnot?”

 

Moni nuori/ nuorempi ostaa erityisesti pääkaupunkiseudulla maksukykyynsä nähden ylihintaisia näyttö- ja vertailutalouselämän mukaisia asuntoja – luottaen, että vanhempien ja isovanhempien (muiden sukulaisten)  perinnöt kuittaavat nämä ylisuuret lainat. Moni vanhus säästää jopa pienistä eläkkeistä rahaa lapsiensa auttamiseksi – kun elämä on muuttunut niin kovaksi.

Moni vanhus kituuttaa seurakuntien ruokajonoista 0] lounaat ja päivälliset – aamupalatkin. Vaatteet löytyvät kirpputoreilta ja ompelutaito on jo luonnostaan seurannut nuoruusiästä lukien. On yksinäisiä vanhuksia, joiden ~930 euron kuukausieläke – kymmeniä vuosia – on generoinut pankin noin 0-korkotilille 50-80.000 euron säästösummia 1] – kaukaistenkin sukulaisten raadeltavaksi.

  

Sanoisin elämää paljon – oikeasti vaikeitakin päiviä nähneille, 

että käyttäkää itse hankkimanne varannot oman hyvän ja miellyttävyyden vaalimiseen – siihen Teillä on täysi oikeus 3]; kyllä nuoremmat omat ristinsä kantavat. Teillä kokemusta omaavilla on vuodet vähenemässä, ja on oikeus, miltei velvollisuus itseään ja muutakin yhteiskuntaa kohtaan, että omia varoja käytetään oman hyvinvoinnin ja mahdollisten sairauksien hoitoon. 

Yhteiskunta voi tule kestämään muuttuvan/ vinoutuvan väestöikäpyramidin pystyssä pitämiseen. Eläke ja hankittu omaisuus ovat käytettävissä – asunnonkin voi käänteisesti realisoida omaksi elämän eduksi ... aina ei kannata jättää riitelyn aihetta usein ahnaille sukulaisille.

 

Elämä ei aina ole ”minä teen juuri niin kuin minä haluan – 

 

ei ainakaan silloin, kun yhteiskuntavastuu kasvaa yli sen hetkisen valtiollisen tulontasauskyvyn yli. Tällöin on käytettävä omia varantoja ja omia tuloja; kuten koko täysi-ikäisyyselämänkaaren ajan, jos kyseessä on itseaiheutettu [?] vaiva tai sairaus – ”jos kannabis vapautetaan, niin seuraukset sen käytöstä maksetaan itse” –periaatteella.

 

 

...

VIITTEET

0]  Seurakuntien leipäjonot – havaintoja jonoista ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/05/aurinko-voisi-paistaa-mys-varjoisalle.html - [BLOG/il] 

1] Eläkeläiset ovat pankkiemme luottoasiakkaita, mikäli eläkeläiset päättäisivät nostaa kaikki rahansa noilta nollakorkotileiltä – synnyttäisi se kestämättömän taseongelman pankeille.

2] Omakohtainen kokemus terminaalista, jossa läheinen päätti elämänsä ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2010/10/elavien-saatossa-kohti-lopullista.html - [BLOG/il]

3] Kokeneen oikeus myös aktiiviseen elämään – moni eläkeläinen voisi ola ratkaisu alkavaan työvoimapulaan! ~   http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/elkeliset-voivat-ratkaista-monia.html - [BLOG/il] 

[?] Kuka määrittää mikä on itseaiheutettua ...

 

 

...

PS.

Moni vanhempi, jopa isovanhempi haluaa vilpittömästi säästää jälkeläistensä hyväksi – koettaen näin myös turvata omien geenien eteenpäin menon – evoluution ”ajamana pakkona”. Elämä itsessään on jatkumo, jossa kohtaantuu sopeuman ja kilpailun myötä kuolemattomuus, onhan jokainen juuri nyt elävä eliö/ olio täysin eheän ja ”kuolemattoman” ketjun osanen – aina alun hämäristä lukien! [-fil.]

 

...

EXTRA

Yksinäisyyden hedelmäpelit ~  http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/yksinaisyyden-hedelmapelit.html - [BLOG/il]

 

 

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

...

 

 

AL – US

doc.: sukupolvisopimus_hyvinvointi_21112013.doc – MS Word

 

 

 

...

Vastuu omasta itsestäni, kuka maksaa hoivakuluni?

*] Keskustelu maksuvelvollisuuksista ja oikeudesta yhteiskunnan tulontasaukseen on alkanut – jo huomenna joudumme itse maksamaan omasta vanhuusiän hyvinvoivuudesta. Aktiiviväestön verokertymät eivät tule riittämään – on otettava omia itsekustannettavia ”hyvinvointivakuutuksia” --- 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Jos jää työttömäksi heti peruskoulun jälkeen kuten kymmenettuhannet Suomessa nykyisin on ''eläkeaikaa'' tulossa 60 - 80 -vuotta.

Ilkka Luoma

Siis syrjäytyvät nuoret - tässä makaa pommi! Mitä teemme?

Ilkka Luoma

Perinnöt kuihtuvat vanhuksien omiin hoitokuluihin

30.12.2010

TAGS - eläkeläiset hyvinvointiyhteiskunta mielenterveys terveys verotus yhteiskuntavastuu

Uutisointi on vihdoin hoksannut, että historian suurimmilla perinnöillä ja yhteiskunnan vanhushuolehdinnan uhkatekijöillä on yhtäläisyys ja vanhuksille itselleen pelastus - aiheesta kymmeniä kirjoituksia mm. printimediassa kautta Suomen.

[ ... vuodeosastot, hoitokodit, saattohoitolat ja sairaaloiden kuin terveyskeskuksien terminointiosastot täyttyvät yhä useamman vanhuksen ajautuessa yhteiskuntahoitoon, kun niin monilla perillisillä on niin kiire oman omaisuuden kartuttamisessa ja harrasteissa ... hyvinvointialustamme rakentajat unohtuivat laitoksien käytäville ... ]

Suomessa on laitostumisen kaaos ja sukuvastuuttomuuden vaarallinen keskinäisasetelma. Meillä ihmiset työnnetään yhteiskunnan, siis tulontasausrahastojen (verotulojen) piikkiin, eikä mm. Kiinassa hyvin tyypilliseen ja historialliseen suku- ja perheyhteyshuolehdintaan ole aikaa ja varaa?

Samaan aikaan vanhuksemme kantavat taloushistoriamme suurinta perintökukkaroa ... pelastamaan monen nuoremman lähi- tai kaukaisemmankin sukulaisen rahoitusvajetta ylisuurista asunto- ja kulutuslainoista kuin pörssipelitappioistakin. Autokin vaihdettiin, oletuksella, että papan perintö napsahtaa tilille ensi vuonna.

Ei ole mikään itsestään selvyys, että yhteiskunnan pitää maksaa kuluja, jotka velvollisuuden nimissä pitäisi osittain kuulua lähiomaisille. ja jos sitä rahaa ei ole omaisten eikä vanhuksen kukkarossa ja tilillä - on sitä varten yhteiskunnan tulontasaus inhimillisyyden nimissä. On myöskin itsestään selvyys, etteivät kaikki kanna vastuuta omaisistaan ...

On vastuutonta pantata vanhuksien monesti vaivoin keräämiä säästöjä odottaville sukulaisille perinnöiksi. On parempi, että vanhukset käyttävät usein kovalla työllä keräämänsä varallisuuden omaan hyvinvointiin - ostamalla vaikka palveluita, jotka tuottavat elämän ehtooseen tyydykettä ja hyvää mieltä.

Meidän individualistinen maailma keskittyy liiaksi "minä itse" -syndroomaan. Meille on vieraampaa kollektiivinen yhteisöllisyys, joka lähtee liikkeelle ydinperheestä ja lähisuvusta. Suku on ylpeys, suku on lähtökohta, koska siellä kohtaa yhteiset geenit ja perintö, joka ei ole aina vain raha, vaan arvot, kunnia ja ylpeys olla osa yhteisöä, josta elämämme perusedellytykset ovat ammennetut.

Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.vuodatus.net/

...

Alla mielipidekirjoitus ajalta, jolloin kukaan ei uskonut huomisen käännettä, mikä on nyt tänään vastassamme ja muurina edessämme, jonka ylitys vaatii poikkeuksellisia ponnisteluja - taistelemme mm. maailman laajuisessa työn uudelleen jaossa, taistelemme ikäpyramidissa, jossa vanhuksien osuus kasvaa ja aktiiviveronmaksajien määrä pienenee, missä vanhukset yksinäistyvät, laitostuvat ja masentuvat yksinäisyyteen...

- vain perintökukkaroa kärkkyvät sukulaiset tuovat kahvipaketin toisensa perään sen 10 minuuttisen vierailun päätteeksi, kun kiire oli jatkuva - vanhuksien kiire oli jo poistunut ja jäljellä oli odotus kiireettömistä sanoista - "Kuinka voit?" ja hetkeä, että olisi edes sen 10 minuuttia kuunneltu, eikä vain selostettu omia kiireitä ... [jatkuu seuraavassa blogissa...]

Ilkka Luoma

Artikkeli olisi kaivannut taulukkoa, jossa eläkeläismäärät olisi jaettu eläketuloluokkiin. Kuinka paljon on eläkeläisiä, joilla ainoana tulolähteenä on alle 1000 euron kuukausieläke verojen kanssa. Kuinka paljon 1000 euron eläkkeestä maksetaan tuloveroa ja tilastollisesti kiintoisaa olisi arvioida nettoeläkkeestä maksettavat arvonlisäverot!

...
"Eläkeläiset eivät ole yhtenäinen ryhmä
Monen eläkeläisen kokemus toimeentulosta eroaa siitä, mitä tilastot kertovat ... " -HS
~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005723517.html -

.

Toimituksen poiminnat