Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

"Yönpyövelit" - Suojeluskunnat

Turvallisuuden tunne on korkealla arvostushierarkiassamme. Vain jano, nälkä ja aktiiveilla lisääntymishalut ylittävät turvallisuuden tunteen kaipuun - rakkaus on osa turvallista elämää. Turvattomuus lisääntyy arkitavallisten ihmisten keskuudessa – poliisien palvelut keskittyvät keskuksiin ja syrjäseudut autioituvat ”sinivuokoista”. 

Tunnetusti lakia noudattavat suomalaiset arvostavat poliisia. Tämä on ymmärrettävää, koska lakia kunnioittavalla ei ole pelättävää nähdessään poliisiauton, päinvastoin ”maijan” kulkua arvostetaan ennaltaehkäisijänä. Nyt vain poliisien esiintymiset harvenevat suurimmassa osassa Suomea.

  

Ennen olivat Suojeluskunnat [SK] 1] – 

meidän ikioma sovellus amerikkalaisten Kansalliskaarteista 2]. Suojeluskuntajärjestö oli pääsääntöisesti kurinalaista toimintaa, jossa joskus adrenaliini kuohahti ja usein vasemmistoajattelijat ja vikuroivat rettelöitsijät saivat siipeensä. Suojeluskuntajärjestelmä oli reviiripuolustusta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

1] Suojeluskunta ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Suojeluskunta - [wiki]

2] Yhdysvaltojen Kansalliskaarti ~ http://en.wikipedia.org/wiki/National_Guard_of_the_United_States - [wiki]

 

  

Tänään on jossain puuhattu ”yöpyövelit” vapaaehtoisjärjestöä -

[YLE TV1 Aamu-tv 03.12.2013] 

nimi kalskahtaa jotenkin väärin, sillä Suomessa laki määrittää toimintavapaudet suojelun osalta niin minimiin, että tehokasta hengen ja omaisuuden suojaa on miltei mahdotonta järjestää – ilman poliisia. USA:ssa kotiin luvatta väkivalloin pyrkivä voidaan oikeastaan ampua – selviää sakoilla. Entä jos meillä lakia ”löysennetään”, jotta omaehtoissuojelu ja ennaltaehkäisy saavat realismia – vai karkaako mopedi kansalaisten käsistä?

  

Oikeus olla rauhassa ja turvassa 

Suurin osa kansalaisista on lakia pääpiirteissään noudattavaa ja kunnioittavaa. Täyttä lainkunnioitusta tuskin on, sillä lainsäädäntö on monimutkaistunut niin, että sitä on miltei mahdotonta kaikin osin tunnistaa. Arkijärki otetaan käyttöön ja sovelletaan kansanomaispykäliä – poliisin tuloon menee kuitenkin liian kauan. ”Ehtii kurki kuolla, ennenkuin suo sulaa”. 

Säästösyistä ja kansalaisten enemmistömielipiteen vastaisesti poliisien määrää supistetaan. Poliisin näkyvyys vähenee ja poliisin palveluita saa tehokkaasti vain suuremmissa asutuskeskuksissa. Syrjäkylien turvallisuus jää kansalaisten harteille; omien astaloiden ja keklujen varaan. On otettava turvallisuus omiin käsiin – joukkoina ja yhteenkuuluvuusryhminä. Onko vaarana, että syntyy ”lait omiin käsiin kansantuomioistuimia”?

  

...

Toimenpide-ehdotukset 

Eduskunnan on laadittava uudistettu lakikokoelma itsensä, toisten ja omaisuuden suojan turvaamiseksi myös sinne minne valvova viranomainen ei välineineen ja lain suomine oikeuksineen ulotu – riittävän nopeasti. 

Laki voisi määrittää puolustusvoimiemme alaisuuteen omat kodinturvajoukot toimimaan yhdessä armeijan kantahenkilökunnan kanssa alueittain määritellyin säännöin ja työnjaoin siten, että kaikilla paikkakunnilla on turvaava miehitys järjestyksen valvontaan – aina poliisin paikalle tuloon saakka. 

Osalle (koko- ja puolipäiväpäivätoimiset) suojeluskuntamaisista kodinturvajoukoista voidaan maksaa palkkaa ja samalla heidän ja kenttämiehistön osalta tulee täytetyksi maanpuolustuksellisia tekijöitä esimerkiksi reserviläisharjoitusten muodossa.

 

 

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

 

AL – US – VFIL

 

doc.: itsesuojelu_poliisi_03122013.doc – OpenOffice Writer

 

 

362 | 3435

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Ilkka Luoma

YLE TV1 Aamu-TV haastatteli erään pienen suomalaisen paikkakunnan vapaaehtoisvalvontajoukkoja - poliisi on jo kuulemma liian kaukana. Olivat antaneet itselleen hyvin raflaavan nimen - "Yönpyövelit".

"Rajat auki" Schengen ja EU tuo vapaan liikkuvuuden myötä vapaasti leviävän rikollisuuden - mitä teemme? Poliisikin etääntyy suurille paikkakunnille ja partiomatkat saattavat olla jopa 100 kilometriä.

En olisi itse käyttänyt noin tukevaa ja väkevää nimeä kuin yönpyövelit, olisin esittänyt sen humoristisemmin - "yönkyöpelit" ;)

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Jotakin pitää keksiä sillä joillain alueilla on ihan turha odottaa poliisia apuun alle tunnissa.

Jonkinlainen yhteisön valitsema "sheriffi" jolla olisi laajennetut oikeudet. Henkilö voisi toimia lainvartijana sekä ensiapuhenkilönä. Pienimmässä kylässä vaikkapa sivutoimisena.

Ilkka Luoma

Muotoillaan ja tehdään kansalaisaloite lain kohtien muuttamiseksi vastaamaan uutta tilannetta :)

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Itseasiassa olen leikkimielellä hahmotellut "utopia" kylää jossa olisi tiivis "vanhakaupunkimainen" rakenne sekä palopostit. Kylässä olisi "sheriffi" joka liikkuisi autolla jossa on poliisivarustus sekä alkusammutus- ja ensihoitovalmius. jatkohytillinen pick-up riittäisi ja siellä varusteissa paloletkut+defibrilaattori+nopeustutka ja alkometri.
Vaatimuksena pelastajan tutkinto laajennettuna kevyellä poliisikoulutuksella. Toki ei nykyisen lainsäädännön mahdollistama mutta kiva ajatus.

Ilkka Luoma

Suuretkin uudistukset lähtevät liikkeelle pienestä oivalluksesta!

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #5

Periaatteessa tuollainen monitoimiensivasteyksikkö voisi olla aika pätevä ratkaisu. Jos ensiapua saadaan paikalle nopeasti niin varsinainen hoito-/sammutus-/poliisiyksikkö voisi tulla pidempääkin.
Peruspoliisitehtävät onnistuvat pienemmälläkin koulutuksella (liikennevalvonta, juopporatsiat jne...)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #6

Seriffi + apulainen jokaista 3000 asukasta kohden (?)

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #9

Suurinpiirtein ja se maksaisi palkkakuluina noin 2,50€/kk/asukas. Mielestäni aika kohtuullisesti

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #11

Jeps - erikoistilanteissa erikoisratkaisuja. Hätä ei muutoinkaan aina lue lakia ;)

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Toki tuohon autoon kuuluu vinssi ja moottorisaha, niin on einot ja oskarit ja muut myrskyt huomoitu kun saadaan tiet auki kaatuneista puista. Auto luonnollisesti verovapaana hankintana.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #12

Nythän jo vapaaehtoiset käyvät omine koneineen myrskytuhojen kimppuun. Tämän tyyppinen toiminta lisää kansalaisten keskinäistä yhteenkuuluvuutta!

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Jokaiselle kylälle kyläpoliisi, vaikka kunnan budjetista palkattuna.
Tarvitsemme entisjan Reinikaiset takaisin.

Ilkka Luoma
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #10

Muotoilen yhden vaihtoehdon vuorokauden sisällä.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Mutta eihän tämänkaltainen ajatus saa tukea sillä tuohan sotii kaupungistamista vastaan mitä harrastetaan. Tuollaisella ratkaisullahan voisi jopa pirtin mummo pärjätä kotonaan kun sheriffi vielä kaiken lisäksi toisi pari kertaa viikossa kauppakassin kotiin.

Ilkka Luoma

Moni joutuu pakosta muuttamaan pois "maalikyliltä" - jos olisi edes perusturvallisuus, niin Suomi pysyisi asuttuna laajemmin (?)

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Perusturva kyllä järjestyy, joko se järjestyy yhteiskunnan hyväksymin keinoin tai sen järjestää vastapuoli. Nyt jo on merkkejä siitä että esim moottoripyöräkerhot hoitavat "turvallisuustehtäviä", toki korvausta vastaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #22

Jopa Hells Angels on "hälytetty" pitämään kuria esimerkiksi rehottavaan huumeralliin! Poliiseja kun ei riitä - Enkelit ovat kuulemma tehokkaita, mutta tässä tapauksessa liian hallitsemattomia. Ensin kaikki työttömät poliisit hommiin!

Käyttäjän hannukarkkainen kuva
Hannu Kärkkäinen

Ajatus on kannatettava. Turvallisuuden kokonaisuus on muutenkin kehitettävä vastaamaan nykyaikaa. Turvallisuushallinnonalat on yhdistettävä ylimmältä hallintotasalta alkaen. Eli puolustus, rajavartiointi, palo- ja pelastus, poliisi ,(onko muita) saman ministeriön alaisuuteen. Turvallisuusministeriön perustaminen (puolustus + sisä+ muuta?) Suomeen on ollut esillä, mutta ajatus ei ole edennyt syystä ja toisesta. Eri turvallisuusviranomaisilla on toisiaan tukevia ja päällekäisiäkin tehtäviä ja suorituskykyjä. Koko homma yhteen johtoon ja koulutus siltä perustalta. Turvallisuus tehostuu ja resursseja käytetään nykyistä tehokkaammin.

Vapaaehtoistoiminta liitetään turvallisuuden kokonaisprosesseihin. Tästähän on jo pitkääkin kokemusta (sopimuspalokunnat, vapeht pelastuspalvelu) sekä myös tuoreempaa (maakuntajoukot). Poliisikin aikanaan lähti kehittämään täydennyspoliisisysteemiä, mutta ei tainnut edetä kun ei ole aikoihin kuulunut mitään. Vapaaehtoistoiminnan kehittämistä haittaa em turvallisuustoimintojen jakautuminen eri hallinnonaloille, joka johtaa omien tehtävien ja resurssien mustasukkaiseen puolustamiseen, jolloin naapurihallinnonalalla toimiva vapaaehtoisjärjestö koetaan enemmänkin uhkana omalle tulevaisuudelle, kuin yhteistyökumppanina, auttajana ja tukijana.

Ilkka Luoma

Valtio haluaa purkaa rakenteitaan ja siirtää vastuita yksityisille. Pitäisikö meillä olla yksityisarmeijat ja turvajärjestelmät. Entä nykyisten turvayhtiöiden nosto aseelliseen luokkaan?

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Ilikka taisi heittää vähän kuin vitsin tynkää, mutta eipä ole kaukana tuo toiminnan toteutuskaan.

Maslow esitti iät kaiket sitten ihmisen tarvehierarkian, joka on aika vesselisti käypä nytkin.

Voipi sanoa, että ikävä kyllä tahi, että luonnollisesti, ihmiset toimivat tuon Maslowin tarvehierarkian mukaisesti.

Siispä me. jotka elää saamme noin kymmenen vuotta, näemme aivan ihmeitä vaikkapa Helsingissä, Turussa ja Tampereella puhumattakoon Kajaanista. Muistakaamme silloin tiedemiestä nimeltä Maslow ja ehkä erilaisia kukkahattutytön tylleröitä.

Ilkka Luoma

Maslow oivalsi, että alun aloittaja halusi lisääntyä - ja tuo lisääntyminen jatkuu yhä ... samaa eliötä -kö?! Seuraavaksi turvallisuus, reviiri ja ravinto, jotta kyetään kasvatusvaihe viedä menestyksellä läpi, jotta jälleen tapahtuisi lisääntyminen - siis onko sittenkin vain yksi ja ainoa eliö, joka elää, elää, elää ...

Toimituksen poiminnat