Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Tonnikala huutaa tuskaansa

Kuluttaa voi vain lajinsa verran – tonnikalatkin loppuvat viimeisen tullessa syödyksi. Japanilaiset ovat tonnikalojen massiivisia pyytäjiä – lähinnä susheisinsa, siis ihmisen ravinnoksi ja makunautinnoksi. Muodikkaasti kaiken pitäisi kasvaa, myös tonnikalasaaliideenkin ja niihin liittyvän liiketoimen. Lopultahan se viimeinenkin tonnikala jää verkkoihin – ja siihen loppuu erään eliölajin tarina.

  

Japani sairastaa, kun ostaakaan ei voi lajiaan enempää. Japanilaisen ihmispopulaation biomassallinen jalanjälki muuhun eliökuntaan on suhteettoman suuri – kuten se on myös kaikilla kehittyneillä markkinatalousmailla, jotka tukeutuvat kasvun hokemaan. Kasvaa ei voi loputtomiin – elantoamme ylläpitävä biosfääri rasittuu ja hajoaa rakenteiltaan sellaisiin osioihin, ettei se voi tarjota elinvoimaa hiilielämälle, siis meille. 

Japanissa velkaantuminen on maailmanluokkaan, ainoana ”onnena” se, että ovat velkaa itselleen, mutta myös muulle biosfäärille, josta muun muassa tonnikalansa ovat saalistaneet. Japani ei ole ainoa merien rosvoaja, vaan apajilla ovat kaikki suuret rantavaltiot – Kiina suurimpana kasvajana.

  

Olisiko viisasta levätä välillä horroksessa – 

näinhän luontokin tekee pohjolassa talven tullen, jolloin kulutus minimoituu. Miten ihminen voisi tasalämpöisenä levätä, siis talvehtia yli sellaisen ajan, jolloin syödään varantoja, jotka eivät enää uusiudu 1]. Pitäisikö lainsäädännöllä ja siihen liittyvällä valvonnalla määrittää minimikulutuksen kuukaudet.

1] Huolehdi ympäristösi, jotta se jaksaa ruokkia sinut! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2009/11/29/huolehdi-ymparistosi-jotta-se-jaksaa-ruokkia-sinut - [US_P/il]

 

 

Näyttää siltä, että näyttö- ja vertailutalouskiihkossaan ihmiset usein hermostuvat olotilaansa ja ”vaativat” puhdistuksen, joka usein merkitsee sotaa 2]; elimoitumista osalle. Sota on paineenpurkua, kun pää ei enää kestä kasvuhokemaa ja kateuskin on saavuttanut rajat, joiden yli pääsee vain mittelemällä kansalliskiihkoissaan paikasta elintilasta.

2] Vaadimme aina lopulta sotamme! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/46819-ihmiskunta-vaatii-aina-sotansa-olemmeko-valmiina - [US_P/il]

 

 

...

Tonnikalat ovat uineet valtamerissa vuosimiljoonat 

Parvien määrä on ollut runsas ja niiden elopaino biomassana ilmeisen tarkkaan määrittynyt jostain evoluution kaavastosta – antaen ravintoketjuun juuri sen osuuden, mikä oli tonnikaloille määrittynyt. 

 

Kulutuksellisesti valtalajiksi noussut ihminen on energian ja materian nälässään ahminut suhteettoman osuuden biomassasta – vain omiin tarkoituksiin, jakaen senkin lajinsa sisällä epätasaisesti – kansallisuuksittain ja jopa niiden sisälläkin. Reviirit ne ovat ihmisilläkin.

  

Tonnikalojen loppuessa käydään innokkaammin muiden kalalajien kimppuun

ravintoa on saatava, nälkäkin kasvaa syödessä. Milloin löydämme oivalluksen nähdä biosfäärille luodut lajien biomassatasapainojen evolutiiviset kaavastot – joiden pohjalta nykyinen harveneva biodiversiteetti on alun ”yksinkertaisista” partikkeleista syntynyt ja kehittynyt – keskinäissopeumien kautta.

 

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan – vai jääkö Elämän mustapekka käteemme.

 

 

...

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

doc.: japanilainen_tonnikala_14122013.doc – OpenOffice Writer

 

BLOG 27883

---14122013---

 

AL – US – Vf – IL

 

366 | 3305

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tonnikala voi tuntua kaukaiselta esimerkiltä. Suomalaisilla on omatkin murot kustu syömäkelvottomiksi. Tusina uhanalaista ravinnoksi käytettävää kalalajia on kansallinen häpeä.

Ilkka Luoma

Pitää paikkansa - olisi aika suojella omiakin lajeja ja kalastaa vain se "säällinen" osa - mikähän se olisi?

Vielä takavuosina tonnikala oli opiskelijoidemme yleisintä murkinaa - hintansa vuoksi. Tämä oli hyvin tyypillinen esimerkki miten oma kulutuksemme koskettelee hyvinkin kaukaisia "meriä" ---

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kaikki kalat loppuvat pian meristä. Suunnilleen kaikki syötäväksi kelpaavat kalalajit kalastetaan jo meristä melko tehokkaasti.

Kalan hinta tulee tulevaisuudessa koko ajan nousemaan, ja lapsillemme kala tulee olemaan harvinaista herkkua. Paitsi joku Norjan vuonoissa kasvatettu kassilohi.

Ilkka Luoma

Norjalaiset subventoivat kassilohiaan suunnattomista öljyrahastoistaan.

Biodiversiteetin luhistuminen tuhoaa myös ihmiskunnan - ehkä evoluutio on jo tämän yhtälökaavan sijoittanut tulevaisuusskenaarioihinsa? :)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Joku vuosi sitten näin norjalaisten itsensä tekemän dokumentin,jossa norjalaiset tutkijat kauhistelivat Norjan kalankasvatusta. Pointtina oli se, että yhteen kiloon Norjan kassilohta tarvitaan useampi kilo muuta kalaa rehuksi.

Tämä on aiheuttanut valtavan rehukalastusbuumin Norjan lähiveillä ja se on taas aiheuttanut sen, että kalaa ei enää riitä rehuksi Norjan kalajalostamoihin. Kun Norjan lähialueet on kalastetu tyhjiksi, joudutaan kasvatuslohille niiden lihottamiseksi syöttämään mitä vain muuta rehuksi saadaan jauhetua, jopa jätteitä.

Venäläiset kalastuslaivastot ovat myös kalastaneet omat kalastusalueensa tyhjiksi norjalaisille jalostamoille ja nyt kalaa tuodaan lohen ruuaksi aina Eteleä-Amerikkaa myöten.

Norjalasilla on rahaa ja pärjäävät talviurheilussa, mutta sikoja koko porukka mitä tuee esimerkiksi valaan pyyntiin ja hylkeenpoikasten nuijimiseen.

Japanilaiset taas porsastelevat tappamalla tuhansia delfiineitä vuosittain. Ja valaita myös tietenkin.

Kiinalaiset kalastuslaivastot pyörivät nykyään Afrikan rannikoilla.

Todellista ryöstökalastusta.

Ilkka Luoma

Näinhän se menee - valtamerien kuin sisävesienkin kalamäärät ovat otolliset vain paljon pienemmälle ihmispopulaatiolle - milloin alamme levien syömisen, kun kohta mikään ei riitä - ja lannoitteillakin buustattu ravinnonkasvu köyhdyttää entisestään biosfäärillistä maaperää ...

Toimituksen poiminnat