Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Uhkaako venäläinen Iskander Suomea?

Venäjä on puujaloiltaan nouseva materiaalinen suur- ja maailmanvalta, jolla on ydinase, ja niitä niin paljon, että toimiessaan ne tuhoavat ”puoli maailmaa”. II Maailmansodan perintönä saimme vastakkainasettelun Eurooppaan – USA -johteisen Naton ja aiemmin jo romahtaneen Neuvostoliiton Varsovan liiton. Varsovan liitto sammui jo kauan sitten, ja Nato työntyy nyt idemmäksi kuin koskaan. 

Venäjä sijoittaa vakoilutietojen mukaan erinomaisen tehokkaita ja tarkkoja Iskander 1] keskimatkanohjuksia Kaliningradiin, tai oikeastaan Saksalle kuuluvaan Köningsbergiin. Kaliningrad on EU-Euroopan ”sisällä”. Venäjällä on yhtäläinen oikeus vastata asetettuihin uhkakuviin, kuin millä tahansa muullakin valtiolla – muistamme Kuuban ohjuskriisin, jossa 1960 – alkupuolella ”maailma käväisi ydinsodan partaalla”.

1] Iskander ~ http://en.wikipedia.org/wiki/9K720_Iskander - [wiki]

  

YLE TV1:n pääuutiset puoliyhdeksältä kysyi hämmästyttävän kysymyksen (kuin aliarvioidakseen kansalaisiamme) - ”Onko Kaliningradiin sijoitettavilla Iskandereillä luotavissa uhkaa meille suomalaisille?”. 

Suomen kansa tietää hyvin, että Pietari, Venäjän toiseksi tärkein kaupunki, on vain 300 kilometrin päässä Helsingistä ja näin on varmaa, että Venäjän ohjusjoukot ovat sijoittaneet riittävän torjuntavalmiuden kaupunkinsa puolustukseksi.

 

Iskanderit Kaliningradiin ovat vain vastaus Naton ohjuskaluston laajentumiselle, esimerkiksi Puolaan – Venäjän presidentti Vladimir Putin varoitteli jo useita vuosia sitten, että he vastaavat kaikkiin Naton tekemiin Venäjää koskeviin uhkakuvasiirtoihin – ja tämä viimeinen on nyt sitten se vastaus. 

Emme tarkoin tiedä mitä meneillään olevassa Ukraina tapauksessa 2] vielä tapahtuukaan – on kuitenkin muistettava, että 60 miljoonan Ukraina puhuu venäjää ja on kansaltaan jakaantunut niin itäiseen kuin läntiseen mieltymiseen. EU ja sen kautta Nato koettavat omalla ”vapauden sanomallaan” soluttautua Venäjän naapuriin 3].

  

Suomelle siis Kaliningradin Iskandereistä ei ole uhkaa 

Meillä ei ole muutenkaan uhkakuvia Venäjän suunnalta – pikemminkin sapeliaan kalistelevalta USA-ryhmittymästä on uhkakuva olemassa; alkaen aina taloudesta ja päätyen Kaukoidän kuumenevaan tilanteeseen – unohtamatta Syyriaa, Lähi-itää/ Palestiinaa ja Afganistania, joissa kaikissa USA on mukana, jollain tavalla, yleensä asein. 

 

Iskandereitä ei ole sijoitettu Suomen rajoille 

Kaikkiaan Suomen ja Venäjän raja-alue Venäjän osalta on vähiten miehitetty ja aseistettu rajapätkä Venäjän todella pitkällä maarajalla. Suomi ei ole minkäänlainen uhkakuva Venäjälle, emme ole Natossa ja Putin tietää, että kansamme suuri enemmistö ei Natoa halua 4], ei ole koskaan sitä edes halunnut – aina olemme olleet Natoa vastaan. 

Meillä media ja tietyt kokoomuspiirit lietsovat tunteikkaasti vailla asiakohtia niin kutsuttua Venäjä-3 x haastetta … tässä on totta sen verran, että meidän kannattaa ottaa lisääntyvä venäläisen rahan maahantulo todellisena haasteena – emmehän halua olla ajattelemattomia ja kieltäytyisimme miltei koko Itä-Suomea paljolti elättävältä venäläisrahavirralta. Halunnemme sitä päinvastoin lisää – ja tässä on se meidän suuri haaste.

  

Me olemme osanneet elään pitkin historiaa venäläisten kanssa – 

niin hyvässä kuin pahassa, emme pelkää Venäjää 5], joskus saatamme olla vain sinisilmäisiä heidän liikemiestensä lupauksille. Käyttäkäämme samoja talouden aseita kuin hekin – ollaan tasavertaiset kumppanit ja hyödyntäkäämme Suomi-Kiina-Venäjä akseli tehokkaasti. 

Kiina-Venäjä asiantuntijoina meillä on pohdittavaa ja sen paremmin se meidän eduksi menee, mitä kauempana pysymme Natosta, vaikka Kokoomus, pikku pätkä mediaa ja muutama harva demari sitä salaväkisin koettaa kansallemme tyrkyttää 6] – lietsomalla osin vainoharhaiseen kansanosaan aiheettomia uhkia 7] ja pelkoja.

 

VIITTEET 

2] ”Oranssia pukkaa”, mutta pukkaako se demokraattisesta ukrainalaisvähemmistöstä? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/155972-vallankumouksen-oikeutus-ent%C3%A4-meill%C3%A4 - [US_P/il]

3] EU:lla menee nyt talouden osalta huonosti, vaikka onkin maailman varakkaimpia talouskokonaisuuksia. Vanha sääntö, joka otetaan käyttöö ”huonosti mennessä” on käännyttää kansalaisten näkökulma johonkin muuhun – vaikkapa ulkoiseen uhkaan. Samalla tässä Ukraina casessa on EU-byrokraatisaton oiva paikka näyttää vihaisen päättäväistä naamaa, että kyllä meilläkin. USA käyttää näitä ulkoisia sotia tehokkaasti hyväkseen, kun kansaa pitää hämätä katselemaan muualle kuin kotipesään.

4] Suomalaiset eivät halua Natoon! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/139780-kansakunta-ei-halua-natoon - [US_P/il]

5] Suomalainen ei pelkää Venäjää ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/suomalainen-ei-pelk-venj-jnteen-voi.html - [BLOG/il]

6] Kokoomus jenkaa natokypärää päähämme ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/68375-sotaisat-kokoomuslaiset-sovittavat-rautakyparaa-paahamme - [US_P/il]

7] Natouskovaiset loisivat melkoisia uhkakuvia lapsillemme ujutusliittymisellään Natoon! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2008/01/nato-uskovaiset-lataisivat-suuren.html - [BLOG/il]

 

...

Natoextra 

Alexander Stubb jenkaa Suokea Natoon ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/63526-suomea-natoon-jenkaava-vahemmisto - [US_P/il]

 

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka 

 

doc.: kaliningradin_ohjukset_18122013.doc – OpenOffice Writer 

AL – US – Vf – IL

 

BLOG 28075

---18122013--- 

599 | 5362

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Luulisin näiden kyseisten putkien olevan yhtä suuri uhka kuin Turkkilaisten Iskenderin. Symbolisesti sitten taas...

Ilkka Luoma

Oskari - ajattelin lopuksi lisätä tämän saman, minkä jo hoksasitkin ;)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Itse asiassa olin siinä lapsenuskossa vielä eilen, että kyseessä todellakin on kebabin mukaan nimetty ohjus : ) En ajatellut vanhan Курьер-kuriirin saavan aikaan moista kohua enää, onhan kyseessä sentään putki joka lentää vain vaivaiset 500km. Alla puhut myös totta, että laitteesta saadaan molempia, hyökkäys ja puolustusase - rekan tankkaamalla ne voidaan myös ajaa rajallemme.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #7

Rautateillä kulkevat myös liukkaasti. Nyt tuo Putinin veto oli puhdas poliittinen vastaus ja näyttö, että kyllä meiltäkin!

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen Vastaus kommenttiin #9

Itänaapurin juna- ja tieliikenneverkoston kuntohan on sellainen, että sota olisi ohitse ennen kuin laitteet saadaan ajettua paikoilleen meidän rajalle : D

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Noton suunnittelemat tutka-asemat ja puolustukseen käytettävät torjuntaohjukset eivät luo uhkaa kenellekään muulle kuin hyökkääjälle.
No, uhkahan se on sekin ...

Ilkka Luoma

Torjuntaohjuksen ja hyökkäysohjuksen ero on sanoina suuri, mutta teknologioina pieni. Samat lähetysalustat - vain pieni modifikaatio. Elektroniikka on konttimodulaarista ja vain pari Galaxy kuljetusta ja torjunta-asema onkin hyökkäysasema - tämän tietävät Nato, USA ja Venäjä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Puolasta lentää ohjus niin nopsaan Moskovan Kremliin, että Putin ei ehdi juosta pommisuojaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #5

Samoin Typhoonista, joka köllöttelee Atlantin pohjassa parin sadan kilmometrin päässä USA:n rannikosta - laukaisua varten ei tarvitse edes täysin pintaan nousta ...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kyllä ne Lugan Iskander-patterit uhkaavat Suomen Helsinkiä!

Ilkka Luoma

Aina luotettavista Kremlin sisäpiirilähteistä yihkuneiden tietojen mukaan yksikään ballistinen ohjus ei ole esisuunnattu Suomeen - mutta jos Suomi olisi Natossa - olisi suuntauksia noin 40 ---

Keijo Korhonen

Mitä tällä esisuuntauksella on väliä? Väitätkö todella, että näitä ohjuksia ei voitaisi suunnata muualle? Iskanderit muutenkin ovat liikuteltavien lavettien päälle, että näiden kohteita ei esisuunnata istumaan jonnekin vartioon vuosikausiksi. Keskeinen kysymys on ehkä se, että kuinka paljon meidän strategisia kohteita on tiedusteltu ja johonkin papereihin määritelty todennäköiseksi kohteiksi.

Eikä tälläistä tietoa taida mistään sisäpiireistä vuotaa tänne. Tai kovin uskottavina voida niitä pitää. Jostakin siiloista ei ole mitään järkeä ampua ohjuksia Suomeen, kun pienemmilläkin ohjuksilla voidaan tarkasti ne hyökkäykset tehdä.

Toisaalta jännä jotenkin nähdä NATO kauheena uhkakuvana Suomelle. Montako NATO-maata vastaan Venäjä tai Neuvostoliitto on käynyt sotia? Entäs sitten sellaisia maita, jotka eivät ole sotilasliitossa niin erilaisia sotaretkiä naapurin toimesta on tapahtunut.

Muutenkin mikäli tämä juttu pitäisi paikkansa, että Iskander tai vastaavat lyhyemmän matkan ohjukset eivät olisi uhka meille. Silloin voisi pitää näitä JASSM-ohjuksen hankintaa tänne kaikkein surkeimpana päätöksenä, koska niille ei paljoa kohteita olisi näiden faktojen myötä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #13

Olet oikeassa - JASSM ilmasta maahan ohjukset ovat hyökkäysaseita ja kantamaltaan sellaisia, että Venäjä voisi lisätä määrittämäänsä "suomiuhkaa" - JASSM lentoaseet ovat sitä hiuvuttautumista Natoon, sillä Nato velvoittaa jäsenmailtaan tämän tyyppisiä aseita ...

Kaikki "palveluksessa olevat" Iskanderit ovat esisuunnatut - riippumatta missä sijaitsevat; ne osaavat lentää maaliinsa - lentosäteensä puitteissa - vaikka lähtöasemaa muutetaan.

Nato on huomattavasti sotaisempi kuin Venäjä, varsinkin johtajansa USA:n kautta - voi vaikka tutkia historiaa ;) ...

Naton suurin pelko on Kiinan ja Venäjän aseallianssi.

Keijo Korhonen Vastaus kommenttiin #14

Mihinkä tietoon tämä perustuu, että kaikki palveluksessa olevat Iskanderit olisivat esisuunnattuja? Toisaalta se olisi hyvä juttu, koska silloin meidän liikuteltavat kohteet eivät olisi vaarassa. Ja onneksi osa kalustosta alkaa olee jo hyvin mobilisoitua. Toisaalta ainakin Georgian sodassa käytettiin lyhyen matkan ballistisiaohjuksia sotilallisia kohteita vastaan, joten kyseessä ei ollut pelkästään kiinteitä rakenteita. Ne pari Iskanderia toki saattoivat leijua tälläisiin kiinteisiin kohteisiin.

Tämä jargonia jostain hyökkäys- ja puolustusaseista on aivan järjetön. En oikein ymmärrä millä se määritellää, koska mielestäni se on puolustusta, jos sodan aikana me tuhoaisimmen sellaiset kohteet raja-alueen läheltä, joka pystyy häiritsemään meidän ilmatilaa tai ampumaan ohjuksian rajan yli tänne. Eli nuo ohjukset on lähinnä hankittu tänne sitä varten, että pystytään Venäjän luomaa uhkaa pienentää. Muutenkin NATO ei missään velvoita maitansa hankkimaan tuon tyyppisiä aseita. Voisi tuon bs ja vastavien valheiden levittämistä tuosta hieman pienentää. NATO kyllä voi vaatia, että siihen kuuluvat maat huolehtivat omasta puolutuskyvystään. Enkä tiedä mitä pahaa tässä on tai Suomen etujen vastaista. Vai pitäiskö meidän ajaa puolustuskyky alas?

Enkä missään kohtaa sanonut, että NATO olisi enemmän tai vähemmän sotausempi kuin Venäjä. Kuitenkin fakta on se, että Venäjä ei ole avoimesti sotinut NATO-maata vastaan ikinä. Monia siihen kuulumattomia maita vastaan kuten Georgia sitten toisaalta on käynyt sotia. Noh täydellisiä takuita voida antaa, että jossain kohtaa ei kävisi niinkin et Venäjällä olisi sota jotain NATO-maata vastaan, mutta silloin voisi olla muutakin jännää päällä. NATOn käymässä sodankäynnissä tosin se pienen suuri ero verrattuna Venäjään, että niillä usein ollut YKn mandaatti ja ilman sitäkin useamman demokraattisen maan tekemä yhteispäätös. Venäjän hallinto voi sitten olla vähän mielenkiintoisempi tapaus ja vaikka nyt näyttää pysyvän varsin hyvin kurissa Putinin ja kavereiden kanssa, mutta mitenkä sitten jossakin uudessa kriisissä?

Toki Venäjä haluaa ettei Suomi liittyisi puolutusliittoo, koska se heikentäisi heidän kykyä tällä alueella ja kasvattaisi meidän puolustuksen uskottavuutta ja toimintakykyä.

Aulis Mäkitalo

Otetaan Euroopan kartta ja otetaan harppi. Tökätään harpin piikki ohjuksen sijoituspaikkaan ja asetetaan säteeksi ohjuksen kantomatka. Piirretään ympyrä ja todetaan että Helsinki jää ympyrän kehän sisälle. Ohjus uhkaa Helsinkiä samassa määrin - yhtä paljon/vähän - kuin joka ainoaa ympyrän kehän sisällä olevaa pistettä.

Ilkka Luoma

Näin on, mutta jokin esisuuntaus jokaisella ballistisella ohjuksella on - tosin sen muutto ei ole teknisesti monimutkaista, mutta poliittisesti jo vaikeampaa. Kaikkiin Natomaihin on esisuuntaukset, mutta Suomeen ei.

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

Ampuma-arvojen laskeminen kestää 3 minuuttia, joten siinä mielessä ne voivat olla suunnatut kaikkialle.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #25

Mahdollisten vahinkolaukauksien vuoksi esisuuntaus on tarkoin harkittu!

Janne Suuronen

"Iskandereitä ei ole sijoitettu Suomen rajoille"

Aijaa ?

"
Varsin merkittävä potentiaalin lisäys on uusien 450–700 kilometrin kantaman omaavien Iskander-M -ohjusten sijoittaminen Lugaan, Pietarin eteläpuolella olevaan tykistöohjusprikaatiin, jonka kalustona oli jo ennestään 120 kilometrin kantaman SS-21 Totška-ohjuksia.
115
Ne edustavat osaltaan doktriinissakin mainittua täsmäaseistusta ja niiden kantama kattaa Baltian ohella pääosan Suomen alueesta. Iskander-M voidaan varustaa sekä tavanomaisin että ydinkärjin."

Lähde: Maanpuolustuskorkeakoulu

http://www.puolustusvoimat.fi/wcm/1da21d804868e06a...

Janne Suuronen

Mielenkiintoinen tieto myöskin on, kun Ilkka Luoma tuolla ylempänä parissa kommentissaan kertoo omaavansa sisäpiirinlähteitä Kremlin muurien sisäpuolella.

Ottaisin heiton asianmukaisesti huonona huumorina, ellei tähän liittyisi vuosikausia nähty raivoisa Suomen NATO-jäsenyyden vastustaminen ja siitä erillisenä asiana anti-Amerikkalaisen ilmapiirin luominen.

On jäpiskällä aikamoinen pokka, kun tuosta vaan heittelee ettei jonkin vieraan vallan ohjukset ole suunnattu Suomeen vaan muualle :) Hyvät ja luotettavat täytyy olla tietolähteet, kun tuskin Venäjälläkään kunkin ohjuksen esisuuntauksesta monikaan tietää. Ensin ei pitänyt olla ohjuksia Suomen rajoilla ollenkaan ja asian valheeksi paljastuttua pokkana väittää tietävänsä niiden esisuuntausilmansuunnatkin :)

Ilkka Luoma

Kirjoitinkohan "aina luotettavat lähteet" - tuo 'aina' sana muuttaa lauseen vakavuutta jonkin verran. Tosin Kremlistä on olemassa lähteet - paljonkin, eikä nämä mitään sen kummallisempia ole.

Venäläisille kannattaa tehdä pyyteettömiä palveluksia (esimerkiksi Kiinan suuntaan, eikä näissäkään ole mitään salaisuuksia - liittyvät Siperian investointeihin) - on aina tullut kaksin verroin enemmän takaisin.

Kekkonen oli näissä mestari - eräät venäläiset tahot tänään tunnustavat (hymyillen), että Kekkonen jopa "juoksutti" silloisia neuvostojohtajia, paitsi ei Breshneviä.

Haen meille tyypillistä puolueetonta asemointia, tosiasia on se, että nyt on meneillään äänekkään vähemmistön hivutus Natoon - tosin kansan suuri enemistö vastustaa, ja onkin poliittinen itsemurha yrittää jenkaamista tämän enempää.

Vewnäjä on tosiasia - ja Paasikiven oppilause tosiasioiden tunnustamisesta on meille oikein sopiva. Nytkin koko Itä-Suomi toivoo venäläisryntäystä uudeksi vuodeksi Suomeen.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #18

Venäjän etua Suomalaisten kustannuksella sinä ajat. Paluuta suomettuneeseen aikakauteen, jolloin Kremliltä ostettiin hyväksyntä edetä Suomessa.

Etköhän sinä jo vuosikausia jatkuneella määrätietoisella työlläsi Venäjän henkisen sekä mahdollisesti myös taloudellisen tuen ole ansainnutkin. Onneksi maailma on mennyt eteenpäin myös Suomessakin, eikä Venäjän tuki enää välttämättä riitä Suomen sisäisissä mittelöissä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #19

Suomi on idästä ja lännestä - katsomme niin länteen kuin itään. Länsikurkkijoita ja jopa -nuolijoita on riittämiin, koetan tasapainottaa tilannetta ;)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Luomalla on idänsuhteet kunnossa!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #22

Suomessa on myös todellisia vaikuttajia - muun muassa Anders Blom ...

Ilkka Luoma

Pietarin eteläpuolelta on hyvä kantama Viron suuntaan - jos Suomeen suunnataan, lähtöasemat ovat Pietarin pohjoispuolella - Viipurin edessä Suomeen nähden ... tosin nuo liikkuvat kuljetusajoneuvot ajavat helposti sata kilometriä päivässä - huomaamatta.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Venäjällä on Lugassa (inkeriksi Laukaa) liikuteltavia ohjuksia, joiden kantomatka on ainakin 700 kilometriä. Ne yltävät sieltä jonnekin Kokkolan tasalle. Lugaan on myös sijoitettu Venäjän ensimmäinen täysin ammattisotilaista koostuva maahanlaskudivisioona. Se siirtyy paikasta toiseen täysin ilmakuljetuksilla ja sen lähtövalmiusaika on alle tunnin.

Haluaako Venäjä uhata Suomea ja Baltian maita?

Väite Venäjän Natoa vähemmästä agressiivisuudesta ja käymistä sodista kaipaa hieman tarkennusta. Neuvostoliitto kävi sotaa monta monituista vuotta Afganistanissa. YK valtuutti Naton rauhoittamaan Afganistanin. Natolle annettiin valtakirja, koska YK:lla ei ole omia joukkoja.

Irakin kahteen sotaan Nato ei osallistunut.

Venäjä on "rauhoittanut" Tsetseniaa, joka on sen sisäinen alue.

Venäjä hyökkäsi itsenäisen Georgian kimppuun.

Tällä hetkellä Syyriassa kuolee valtavasti ihmisiä ja pari miljoonaa on jo paennut maasta. Venäjä ja Kiina ovat estäneet YK:n turvallisuusneuvoston käsittelyn. Kyynistä toimintaa.

Venäjä kokee olevansa entinen suurvalta, joka haluaa saada asemansa takaisin. Aseet ovat nopein vaihtoehto. "Ei ole väliä, vaikka pelkäävät, kunhan tottelevat."

Ilkka Luoma

Erland, korjataan erheen - Venäjä ei hyökännyt Gruusiaan, vaan Shaakasvili - hän oletti Naton kiirehtivän apuun. Asia oli Natolle ja USA:lle hyvin kiusallinen. Venäjä kylläkin Shaakasvilin konfliktoinnin jälkeen aloitti oman operaationsa ja vapautti osan Gruusiasta, jonka asukkaat näin toivoivat tapahtuvan.

Naton kiistaton johtaja ja ylivoima on USA ja Yhdysvallat on kiistaton maailman napa puhuttaessa sotimisen taajuudesta - USA on käynyt miltei jatkuvaa sotaa Koreasta lähtien. Maa pitää itseään maailman poliisina. Naton Euroopan jäsenvaltiot nauttivat täyttä USA:n ydinasesateenvarjon suojaa ... tai uhkaa, sillä ydinasellisesti ainoa Yhdysvaltojen vastavoima Venäjä on maalittanut kaikki Naton jäsenvaltiot ja erityisesti ne, joissa on USA:n sota- ja taistelukalustoa.

USA:lla ja länsimailla on kiusallinen tapa puuttua itsenäisten valtioiden sisäisiin asioihin - Kiinalla taas johtolauseena on olla puuttumatta muiden omaa päätösvaltaa käyttävien valtioiden omiin asioihin. Venäjä on häilyvämpi tällä saralla.

USA on vihdoin saamassa todellisen vastineen Kiinasta - Kiina on jo noussut de facto merkittävimmäksi talousuusvaikuttajaksi maailmassa ja tämä lisää nyt myös puolustusvoimiaan lähemmäksi USA:n iskuvoimaa, mutta ei lähellekään per asukas suhteessa, jonka osalta USA on maailman ylivoimaisesti eniten aseisiin rahaa ja kansakunnan varallisuutta käyttävä maa. USA on myös maailman suurin aseiden viejä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Luoma ei pidä kaliningradissa olevia ohjuksia uhkana meille suomalaisille vaan vastauksena NATOn toimiin. Niin varmaankin on, että ovat osa vastausta NATOlle. Sen vaarallisuus meille kai kuitenkin määräytyy sen mukaan miten olemme mukana NATO:ssa tai pikemminkin miten meidän nähdään olevan mukana NATO:ssa. Jos emme ole uskottavasti sen ulkopuolella niin olemme osa sen muodostamaa uhkaa ja vakavasti tehtäviinsä suhtautuva puolustautuja varautuu erilaisiin mahdollisuuksiin. Myös siihen, että meidän aluettamme käytetään. Onhan meillä NATO:n kanssa sovittuna, että viimekädessä sen sotilaskomentaja päättää miten ja milloin tänne joukkoja ja aseita tuodaan.

Toimituksen poiminnat