Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kansakuntaa juovuttavat voitot luovat yhteishenkeä

  • Suomen Leijona nuoruuden jäntevyytenä nosti kansallistunnetta - Suomi voitti jääkiekon nuorten Maailmanmestaruuden 2014.
    Suomen Leijona nuoruuden jäntevyytenä nosti kansallistunnetta - Suomi voitti jääkiekon nuorten Maailmanmestaruuden 2014.

Suomalaiset saivat makoisaa elämänlisuketta ja nuorista kiekkoilijoistaan sankareita – ruotsalaiset oli kaadettu. Suomi voitti jääkiekon nuorten Maailmanmestaruuden – Den Glider in 1]. Samaan aikaan suomalaiset urheilijat toivat menestyksen oraita muualtakin – kamppailujen maailmasta 2]. Tarvitseeko kansakunta sankareita? 

Kansalaiset ovat juopuneet siniristilipun ja Maamme laulun hullaannuttamina niin Lasse Virenin Olympiakultamitaleista, Matti Nykäsen haamulennoista, miesten jääkiekon Maailmanmestaruudesta 1995 ja Mika Häkkisen F-1 Maailmanmestaruuksista, jopa niin, että rauhanajan suurin hetkellinen ”kansainvaellus” siirrätti 20.000 suomalaista Unkarin Hungaroringin F-1 osakilpailuun kirittämään Häkkistä 1999 – voittohan sieltä tuli ja kansa hullaantui. Emme voi myöskään unohtaa Lordin Euroviisuvoittoa! *]

 

Kansalainen katsoisi mielellään oikeudentajuisia esikuvia – sankareita tarvitaan

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/05/kansalainen-katsoisi-mielelln.html - [BLOG/il] 

Tunnettu takavuosien arvioitsija Max Jakobson J.V. Snellmannin innoittamana valisti lukijoita Helsingin Sanomissa (12.5.2006) vertauskuvalla debatista, jossa haluttiin esittää, ettei Suomen kansalaiset tarvitse sankareita. Samassa yhteydessä Jakobson mainitsi valtion käytännön toimia johtavan hallituksen olevan aina valinneen kansansa näköinen!

 

Sitä saa mitä kylvää. Mitä muuta kansalaiset odottaisivat saavansa globaalissa talousohjatussa kvartalisoinnissa kuin arkipäivän sankareita, joilla olisi vastuunkantoa, kykyä nähdä ihmiset, halua toimia myös muidenkin eduksi, ajatusta ymmärtää ihmisyys ja osaamista olla tavallisen ihmisen asialla.

Viisaaksi aiottu, näpertelynokkeluudeksi sortunut heitto sankarittomuudesta (lainaus Bertol Brechtin 3] näytelmästä) oli dramaattista aliarviointia rivikansalaisista. Suomalainen yhteiskunta tarvitsee juuri nyt arkipäivän osallistuvia sankareita.


Kautta vuosituhansien ihmiset ovat samaistuneet, 

esikuvaistuneet ja halulla seuranneet tunnetta, yhteenkuuluvuutta, osallistumista ja joukkoon kuulumisen tahtoa. Usein nämä ominaisuudet kulminoituvat kansanjohtajiin, joita joskus myös sankareiksi on kutsuttu.

Tämän päivän talousohjattu markkinamekanistinen yhteiskunta ei tue ihmisen lajilleen ominaisia hyväksymisen ja tarpeellisuuden tuntemuksia. Nyt on vallalla ostovoima ja sen esittely. Ministeri Jakobsonin viesti oli kertomusta menneestä maailmasta.

Tämän päivän maailma hakee ihmiselle asemaa ajattelevana yksilönä ryhmässä, jossa on myös muita arvoja kuin raha ja sen käyttö. Uusien aaltojen myötä talousorientoitunut kasvuhegemonia on väistymässä vastuullisen harmonia-ajattelun tieltä; nuori ikäpolvi ottaa oman tulevaisuuspäämääränsä hyväksynnällä muunkin luonnon olemassaolosta.


Eduskunta edustaa pienoiskoossa Suomea

… ja sen jakauma vastaa kansakunnan äänestysprosentillista tahtoa. Kansa valitsee asetetuista ehdokkaista mieleisiänsä. Kansa ei pääse vaikuttamaan ehdokasasetteluun. Millainen olisi kansan valitsema ehdokasjoukko esim. seuraaviin eduskuntavaaleihin?

Tunnetusti puoluekoneistot valitsevat ehdokkaat ja puolueisin kuuluu vain murto-osa kansalaisista. Kansa saa valittavakseen puolueapparaatin masinoimat ehdokkaat ja niistä äänestäjät valitsevat "itsensä näköiset" edustajat.

Jatkuva vastakkainasettelu kansan ja eduskunnan välillä esittäytyy hyvin mm. asenteessa EU:iin, Suomen Puolustusvoimien määrärahoissa, poliisin toimintaedellytyksissä, Nato kysymyksessä ja kuntaliitoskaavailuissa.

  

Kansalaiset ovat perusvoima Suomelle, 

kuluttajat aivan normaaleissa kotitalouksissa ratkaisevat meidän menestyksen. Edustuksellinen demokratia voisi saada enenevässä määrin rinnalleen, ensin neuvoa-antavana ja heti myöhemmin sitovana, kansanäänestykset 4].

Nykyisistä kehityvistä informaatiologistiikan ratkaisuista on löytymässä myös tekniset edellytykset välittömään kansalaisvaikuttamiseen. Näin tapahtuen voidaan sanoa yhteiskuntaohjaamisen muistuttavan enemmän valitsijoitaan kuin nykyisen puoluekoneiston valitsemien ehdokkaiden valiintuma edustajiksi äänestyksessä eduskuntaan.

 

Sankarittomuus luo tyhjiön kansalaisten välille

Jakobson kolumnin lopussa esitetty "sankarittomuus" oli surullista pinnallistumisen ilmentymää aivoituksista, joiden ei ole täytynyt nähdä vaikeuksia, ongelmia, jopa hätää työstä ja toimeentulosta. 

Kansakunta on kokonaisuus ja se muodostuu kaikista ihmisistä, ei vain "oppineista", menestyjistä ja ostovoimaisista, vaan se koostuu lähtökohdiltaan myöskin tasa-arvon piiriin kuuluvista työttömistä, pitkäaikaissairaista, osallistumattomista, yksinäistyneistä, hiljaisista eläkeläisistä, arkioppineista, moniongelmaisista ja enemmistöstä, joiden sanat eivät yksinkertaisesti kuulu edustahälinän takaa. 

 

Yhteiskunnan hiljaiset ehkä haluavat juuri sankareita, 

jotka ajattelisivat vähän heitäkin. Nyt sankaruus esittäytyy urheilusaavutuksissa ja menestyksessä, joka ilmentyy Maamme-lauluna mm. Formula-1 voittopodiumilla – ennakoiden uutta Ferrari maailmanmestaruutta Kimi Räikköselle 5].

 

...

VIITTEET

1] Leijonat - Den Glider in ~ http://youtu.be/X9aOSFf98wg - [yt]

2] Voittamisen filosofia ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/voittamisen-filosofia-taistelutahto.html - [BLOG/il]

*] Lordi hullaannutti torilla ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/05/kansakunta-jakaantuu-mutta-etsii.html - [BLOG/il]

3] Max Jakobson [R.I.P] ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Max_Jakobson - [wiki]

4] Kansanäänestykset ja aloite 615 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/153855-kansalaisaloite-615-presidentti-ja-kansanaanestys - [US_P/il]

5] Lööpit ja Kimi Räikkönen ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/08/lehtijutuista-huolimatta-kimi-rikknen.html - [BLOG/il]

 

...

EXTRAT

Matti Nykänen ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/43868-matti-nykanen-edelleen-maailman-paras-makihyppaaja – [US_P/il]

Max Jakobson [R.I.P] ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Max_Jakobson - [wiki]

 

..
Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

 

AL US Vf [353.] IL

doc.: sankaruus_06012014.doc – OpenOffice Writer

---06012014---

 

BLOG 28888 – 688. B

 

 

600 | 6040

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Ilkka Luoma

Emme palvo, vaan nautimme, että oma kansallinen osaaminen on tuonut menestystä - sitä kutsutaan myös reviirilliseksi yhteishengeksi.

Ilkka Luoma
Peri Ferio

Kukas se sanoikaan, että "kilpaurheilu on ooppiumia kansalle".

Ilkka Luoma

Usein ralleihin yms. mennään katsomaan onnettomuuksia.

Ilkka Luoma

Kansakunnan menestys kilpailussa lähtee yhteisestä tahdosta. Yhteistä tahtoa edesauttaa eteenpäin pärjäämisen kulttuuri. Pärjäämistä saadaan, kun harjoitellaan. Harjoittelu tekee mestarin. Kun mestarina muistamme yhteenkuuluvuuden hengen - voisi arvata menestyksen olevan varmaa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Sosiologi Emile Durkheimilla on käsite kollektiivinen käymistila, joka hänen mukaansa vahvistaa yhteisön yhteishenkeä eli solidaarisuutta. Eilen käänsin tällaisen kuvauksen kollektiivisesta käymistilasta:

Kollektiivinen käymistila on voimallinen ja intensiivinen reaktio, jonka on mahdollista syntyä tilanteessa, jossa joukko ihmisiä kokee jotain tunteellista yhdessä. Tällä ilmiöllä on kaksi erillistä puolta. Tällainen tunteiden käymistila voi olla positiivinen, nostattava kokemus, kuten uskonnollisessa kokouksessa, joka saa osallistujansa kokemaan olevansa lähempänä Jumalaa tai se voi olla jännittynyttä kiihkoa urheilutapahtumassa. Toisaalta kollektiivinen käymistila voi johtaa moraalisten sääntöjen ja estojen katoamiseen, ja voi johtaa mielenosoituksissa ja mellakoissa ryhmän mukana toimimiseen, ja omaisuuden tuhoamiseen ja henkilöihin kohdistuvaan väkivaltaan.
Joitakin peruselementtejä täytyy olla läsnä, jotta kollektiivinen käymistila voi toimia. Ensinnäkin, ihmisjoukon pitää olla keskittynyt yhteen asiaan tai päämäärään tilanteessa. Toiseksi, tarvitaan motivoiva voima, kuten karismaattinen puhuja, yhteiskunnallinen epäkohta, tai esimerkiksi urheilutapahtuma, jotka voivat toimia osallistujille katalyyttina.
Kun tällaiset tekijät ovat tilanteessa, niin ihmiset ryhmässä alkavat muuttua. Ihmisen oma persoonallisuus alkaa häipyä taka-alalle. Jokaisen ihmisen yksilöllisyys katoaa ryhmään ja ryhmän yhtenäistävä voima ottaa valtaa. Usein, kun oma henkilökohtainen identiteetti heikkenee, tunteet voimistuvat ja mieli tulee vastaanottavammaksi ryhmän ajatuksille tai puhujan ajatuksille.
Uskonnolliset kokemukset, joita tällainen ryhmädynamiikka vahvistaa tuo usein voimakkaimmat tunteet. Kollektiivisesti voimauttava uskonnollinen kokemus voi vahvistaa osallistuja uskoa, saada hänet tuntemaan olevansa lähempänä jumalaa ja voi saada jopa agnostikon tulemaan uskoon. Tällaiset elämää muuttavat kokemukset eivät tapahtuisi yksilölle yksi, ja niitä olisi vaikea syntyä yksin. Kultit ja lahkot käyttävät usein kollektiivista käymistilaa luomaan jäsenten välisen siteen ja jopa sitouttamaan ryhmään uusia jäseniä.
Durkheim esitti, että jokaisella yhteiskunnalla, ainakin perinteisillä yhteiskunnilla, on tilaisuuksia ja rituaaleja, joissa kokoonnutaan vahvistamaan yhteisten kollektiivisten tunnekokemusten kautta moraalista yhtenäisyyttä eriasteisen kollektiivisen käymistilan kautta.

Ilkka Luoma

Erinomainen kommenttiosallistuminen -

Uskontojen etu on se, ettei niitä tarvitse tieteellisesti todistella, antaa hurmoksen ajaa ajoaan. Hyvä vai paha?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Nähtiin todellisuudessa sekin ettei nopeus aina ratkaise. Pitää olla pelin ratkaisuun tarvittava teho eli lätkässä maalit ratkaisevat. Politiikassa taas nopeus päätösten teossa on moneen kertaan huomattu tuhoisaksi. Jos olisi otettu aikalisä, kuten kääkiekossakin on mahdollista, niin lopputuloskin saattaisi olla toinen kuin nyt. Liian hätäisesti tehdyt päätökset voivat olla tuhoisia maan talouden kannalta.

Ruotsi hallitse ylivoimaisesti luistelunopeudessa kenttä, mutta ne maalit sitteneli teho ratkaisi. Onnittelut Pikku-Leijonille!

Ilkka Luoma

Paavo Väyrysen sanottiin aina nukkuneen lopullisen päätöksen edellä ;)

Aulis Mäkitalo

"Kansakuntaa juovuttavat voitot luovat yhteishenkeä"

Joukossa tyhmyys tiivistyy.

Ilkka Luoma

Näin on sanottu, mutta joukon muodostajat lopulta ratkaisevat 'tyhmyyden tai viisauden', ja lopulta viisauskin on ajattelijansa päässä ...

Ilkka Luoma

Teemu Selänne on Shotsissa mukana! MM-kulta puuttuu Suomen kokeneimmalta pelaajalta - olisiko se ...?

...
LAUANTAINA, KESÄKUUTA 16, 2007

Voittaminen on veressä - Teemu Selänne, suomalainen taistelija

(menestyksen kultainen toteamus on unelman tavoittelu jokaisena päivänä, kunnes päämäärä on saavutettu)

Torstaina kohtaa Teemu Selänne ja hänen mukanaan vähintään koko jääkiekkoileva Suomen kansa yhtä suurta käännettänsä mitä erittäin mittava Teemu Selänteen NHL-aikakausi 1) on saajaansa odotuttanut. Samalla tämä taistelu on esimerkki suomalaisesta menestymisestä, jossa uhrautuvalla taistelulla on vankkumaton sijansa saavutettaessa voittoja ja unelmia.

Teemu Selänne aloitti jo kauan sitten espoolaisesta kauppaopistosta samaan aikaan kuin eräs toinen, joka kertoi jo tuolloin Selänteen olleen haastaja, ottelija ja säihkyvä huomisen jääkiekkoilija, - tuolloin elettiin 1980-lukua. Teemu on nyt kohokohdassaan, vain tämä NHL/ Stanley Cup on saavuttamatta, nyt se on käden ulottuvilla ja koko joukkue Teemu mukanaan saa nostaa pystin käsillensä - joka tapahtunee torstaina.

Selänteellä on esimerkillinen NHL - historia takanaan, vain Stanley Cupin voitto puuttuu. Jääkiekko on joukkuelaji ja Teemu on mainioin esimerkki tiimipelurista, jolla luodaan vakaasti, mutta varmasti menestystä. Selittelyjä ei tarvita, välillä nilkka murtuneena, silmäkulma verillä ja ranne nyrjähtäneenä on taistelua jatkettu lopulliseen voittoon, joka häämöttää lähempänä kuin koskaan.

Teemu on pienoiskoossa se Suomen kansan vahva ja kova ydin, joka jaksaa nostaa vaikeudet voittoihin, joista voi sitten kaikki muutkin ammentaa yhteistä hyvää ja kansallista tunnetta. On helppo arvata, että vähintäänkin koko Suomen jääkiekkoväki on nyt Teemun hengessä mukana - kaikki jännittävät torstaita. Koko jääkiekkoileva Suomi kuten muutkin pitävät peukkuja Teemulle ja hänen seuralleen Anaheimille. Teemu on voittonsa ansainnut ja kaikki odottavat tätä hetkeä.

Tämä torstain taistelu käy erinomaisena esimerkkinä meille kaikille tavasta ja hengestä, jolla luodaan mahdollisuuksia, tunnetta ja juhlaa, johon on niin kauan tähdätty ja odotettu. Vain taistelulla ja yrittämisellä luodaan onnistumisia. Tällä yrittämisen hengellä Teemu tulee auttamaan osaltansa ensi vuonna Suomen Leijonamiehistön kultaiseen mestaruuteen MM - taistelussa, ja tämä kultainen MM - mitalihan myös Teemulta vielä puuttuu.

Suomi on menestynyt vaikeimpina hetkinään yhteenkuuluvuudella ja joukkuehengellä, jossa tiimipeluri on kaikki kaikessa, ja jota ei jätetä. Vaikeuksissa tahto lujittuu ottamaan vastaan sen lopullisen päämäärän, mikä kirvoittaa niin tekijät kuin seuraajatkin tekoihin, jotka jättävät merkkinsä historiaan. Nyt on yksi historiakappale lähestymässä maaliaan. Tämä Teemun ja joukkueensa taistelu voitosta on koko Suomen kansan henkinen ottelu itselle esimerkiksi huomisen koitoksiin.

Teemulle ja koko joukkueelle toivotetaan voimaa, tahtoa, yhteenkuuluvuutta ja rautaista peliä, jossa on vain yksi päämäärä - voitto, kuten Suomikin ennen, tänään ja huomenna on niitä kokenut ja kokeva. Joukkuehenki takaa menestyksen yksilöiden hoitaessa tähtitapahtumia koko joukkueen eduksi ja menestykseksi. Onnea Teemulle tähän kohta alkavaan taisteluun!

1) Erinomainen linkki kaikkeen siihen mitä Teemu on jääkiekossa tehnyt:
--- http://fi.wikipedia.org/wiki/Teemu_Sel%C3%A4nne ---

Ilkka Luoma

KESKUSTELU --- TIEDE

Toimituksen poiminnat