Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Ukrainalainen aktiivivähemmistö

Ukrainaa ja Suomea yhdistää eräs yllättävä asia. Niin Suomessa kuin Ukrainassa eletään niin itää kuin länttä. Suomessa se kohtaantuu kansalaisenemmistön arkiviisautena olla liittymättä Natoon. Ukrainassa itäinen osa valtiota on kallellaan Venäjälle ja läntinen osa haikailee lujempaa kytkyä esimerkiksi EU-Eurooppaan. 

Niin Suomi, Ukraina kuin Venäjäkin ovat väestön valtaosaltaan täysiä eurooppalaisia/”eurooppalaisia” – tosin Venäjä jatkuu kauas Aasiaan Uralin jälkeen – kiinalaisten valtapiireille. Suomessa taas ”jatkutaan” kauas Karjalan laulumaille, jonka kehitykseen voimme suuresti vaikuttaa 1], jos ymmärrämme presidentti Juho-Kusti Paasikiven syvälliset sanat - ”Viisaus alkaa tosiasioiden tunnustamisesta”. Meillä tosiasiat ovat idässä ja luulot pitkälti lännessä.

1] Kokonaan itsenäinen Karajaln Tasavalta! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/60183-kokonainen-karjalan-tasavalta – [US_P/il] 

 

Ukrainassa tosiasiat kieltä ja kirjaimia myöten lähtevät idästä, vaikka ukrainalaisilla ei ole yhteyttä itse kansallisuutena venäläisyyteen. Historiaa tietävät ukranalaisten ottaneen saksalaiset hyvällä vastaan kesällä 1941 – saksalaiset eivät vain ymmärtäneet omaa mahdollisuuttaan. Kuvasti tuolloista saksalaisvärittynyttä länsi-eurooppalaista asennoitumista slaavilaisuutta kohtaan.

Erinomainen seloste suomeksi Ukrainasta löytyy Wikipediasta ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Ukraina – [wiki] 

 

Ukraina on 44 miljoonan asukkaan (tulevan) maatalouden suurvalta; muun muassa kiinalaiset ovat ostaneet ja tulevat mahdollisesti ostamaan satojatuhansia hehtaareja mustanmullan peltoja ravinnon lähteikseen. Kiinalaisten raha voi tuoda itsenäisyyttä nyt Ukrainan venäjäriippuvuudesta – jossa maakaasu, ulkomaankauppa ja itäisen Ukrainan sukulaisuussuhteet itse Venäjälle ovat sidoksien aiheuttajat.

 

Kultaisen Ordan klaanikunta

Historiaa opiskelleet 2] tietävät nykyisen Ukrainan alueen olleen 1200 -luvulla idän jättiläisten, mongolien hallussa – Kultaisen Ordan hallussa. Näin historiakin kertoo voimakkaista itävaikutteista. Tänään Ukraina on niin itää kuin länttä – kuten mekin. Meillä on yhteinen raja slaavilaisuuteen – Ukraina on osa slaavilaisuutta.

2] Ukrainen historia ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Ukrainan_historia - [wiki]

 

Yhden prosentin mellakoitsijat!

Meneillään olevat Kiovan mellakat ovat hyvin pienen väestöryhmittymän aikaansaannoksia – mukana on puhtaita hulinoitsijoita, kuten aina kaikissa mielenosoituksissa, joissa säretään ja tuhotaan. On niin mukava riehua, kun työttömänä ei ole muutakaan tekemistä. Ukrainan suuri kansanenemmistö ei ota edes kantaa rähinöinnin viralliseen julkikuvaan, haluaa vain sopuisan arkielämän jatkuvan niiden tosiasioiden kanssa, mitä maalle on luotu.

 

Koko itäinen Ukraina sanoutuu irti rähinöintimellakoinnista

he haluavat pitää suhteitä itään – koska lämpö, energia ja paljolti kauppa syntyy juuri Venäjältä. Läntisessä osassa taas EU-Euroopan seireenikutsu on lepuuttanut aivot arkirealismin tieltä näkemään mahdollisuudet rikastua näyttö- ja vertailutalouden länsimaiseen kulutusjuhlaan. Ukraina on kahtia jakaantunut kansakunta, jonka hajoaminen Tsekkoslovakian tavoin on täysin mahdollista.

 

Miksi Bryssel sotkeutuu toisten sisäisiin asioihin?

Miksi EU-Eurooppa ottaa osaa näinkin voimakkaasti laillisissa vaaleissa valitun presidentin päätöksiin olla tällä kertaa vielä lähentymättä Euroopan Unioniin? Miksi Ukrainassakin, Länsi-Euroopan itäisellä takapihalla ei voitaisi aivan itse ratkaista omia sisäisiä ongelmia ja tavoitteita? Miksi EU puolustaa pienen mieltään osoittavan, osin huligaaneista koostuvan joukon päämäärättömiä tavoiteita?

 

Matka Uralille

Jos katsoo karttaa huomaa Ukrainan olevan lähempänä Uralin vuoristoa kuin läntisen Euroopan kulutuskeskuksia. Olisiko EU:lta suurta maantiedon ja kulttuurin viisautta olla sotkeutumatta liiaksi sellaisiin konflikteihin, joissa venäläisillä on suuremmat intressit olla mukana kuin EU:lla? Saksan kolmas valtakuntakin yritti Uralille 3] – historia kertoo kuinka kävi.

3] Operaatio Barbarossa ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Operaatio_Barbarossa – [wiki]

 

Miksi EU pyrkii laajenemaan yhä likemmäksi Venäjää,

joka kokee muutenkin uhaksi Naton laajentumisen; missä piilee EU-johtajien arkiviisaus nähdä karttaa, kansallisuuksia ja kielihistoriaa? Olisiko viisaampaa, että EU keskittyy enemmänkin omiin sisäisiin ongelmiin, kuin puuttumiseen täysin itsestään riippumattoman slaavivaltion omiin itsenäisiin asioihin.

Entä jos itäinen Ukraina pyytääkin Venäjän apua repiviin riitoihinsa – olisiko tuolloin EU ja Venäjä napit vastakkain? Saksa, EU-Euroopan veturina muistaa historiastaan kuinka paljon verta vuoti Ukrainan pelloille, kun maailmanhistorian suurin ja raa´in sota oli käynnissä Neuvostoliittoa vastaan.

Onko mahdollista, että itäisen slaavilaisuuden pelloille valuu nytkin EU:nin voimavaroja – kun yritetään ylläpitää miltei väkisin vastakkainasettelua maailman suurimman raaka-aineaitan – Venäjän kanssa?

 

Annetaanhan ukrainalaisten itse ratkaista asiansa

jätetään heidät käymään omia sisäisiä konfliktejaan omiensa kesken. Lännen ei tarvitse aina sotkeentua muiden itsenäisten sisäisiin asioihin – tällä lännen sotkeutumisella on huonoa kaikua aina Vietnamista alkaen – unohtamatta uudemman ajan Libyaa, Egyptiä, Syyriaa, Irakia ja Afganistania.

...

Nyt jos koskaan on vihdoin tunnustettava,

että Ukraina ei ole suoraosa tai -jatke läntisten markkinatalousjärjestelmien eikä kulttuurien sukulaisuutta. Ukraina on osa slaavilaisuutta, ja se ei aina yksinkertaisesti istu läntisen ajatus- ja historiakulttuurin kirjoon. Emmehän saa edes nykyistä EU:ta soittamaan 'samassa orkesterissa', koska eteläisen ja pohjoisen Eurooppa on kaksi aivan eri asiaa. Miksi hamuamme ehdoin tahdoin lisäongelmia entisten päälle?

 

Tuemmeko vähemmistöjä – suuren enemmistön varjosta?

Kuuluuko EU-eurooppalaiseen kulttuuriin tukea vähemmistöjen vallankaappausyrityksiä tilanteissa, joissa he edustavat ehkä vain noin muutamaa prosentia 44 mlijoonan asukkaan valtiossa, jossa on kuitenkin pidetty liki rehelliset, yhtäläiset ja vapaat vaalit – demokratian nimissä. Onko kaltaistamme demokratiaa puuttua pienvähemmistöjen valtapyyteisiin, jos vain vähänkin näemme niissä etuisuuksia ja hyötyjä meille itsellemme?

 

Miten kävisi – 50.000 suomalaista mellakoijaa eduskuntatalolle?

Tuettaisiinko Suomessa alkavaa mielenosoitusten sarjaa Brysselistä käsin, jos 50.000 suomalaista (1% kansasta) 4] saadaan eduskuntatalolle osoittamaan mieltään ja särkemään paikkoja ja harjoittamaan väkivaltaa idealla, että Suomi pitää saada Natoon ja rajat kiinni itään eli Venäjälle. Ei pelkoa, tälläistä mielenosoitusta meille ei tule, koska kansan syvät rivit ei näin halua ja tuon kaltainen mielenosoitus saisi vain ehkä 50 tai 500 rähinöitsijää liikkeelle.

4] Yksi prosentti Ukrainan kansasta tarkoittaa 400.000 mielenosoittajaa – yhtäaikaa.

 

EXTRA

Mielenosoitukset Suomessa

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/09/suomalainen-poliisi-harjoitteli.html - [BLOG/il]

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/05/muutoksen-monumentti-nousi-hetkeksi.html – [BLOG/il]

 

Ilkka Luoma

http://jontikka.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

...

Lähetetty

Cc: eero.heinaluoma@eduskunta.fi ; katja.creutz@fiia.fi ; charly.salonius-pasternak@fiia.fi ; mika.aaltola@fiia.fi ; teija.tiilikainen@fiia.fi ; pertti.salolainen@eduskunta.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; jussi.niinisto@eduskunta.fi ; jyrki.katainen@vnk.fi ; juha.sipila@eduskunta.fi ; ilkka.kanerva@eduskunta.fi ; paavo.vayrynen@keskusta.fi ; pekka.haavisto@formin.fi ; alexander.stubb@formin.fi ; erkki.tuomioja@formin.fi ; presidentti@tpk.fi

 

Sent: Monday, January 27, 2014 1:36 PM

Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Miksi EU tukee Ukrainassa vähemmistöä?

...

 

EU ja USA tukevat ukrainalaista aktiivivähemmistöä

 

 

AL US Vf IL - BLOG 29989

---24012014---

doc.: ukraina_27012014.doc – OpenOffice Writer

812 | 7205

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Meneillään olevat Kiovan mellakat ovat hyvin pienen väestöryhmittymän aikaansaannoksia – mukana on puhtaita hulinoitsijoita, kuten aina kaikissa mielenosoituksissa, joissa säretään ja tuhotaan."

Kyllä porukka on hyvin organisoitunutta ja sillä on laaja kannatus.
Katselin juuri SVT:ltä ruotsalaisen asiantuntijan näkemystä, jonka mukaan Janukovitsh on käytännössä menettänyt armeijankin tuen ja hänellä on vain henkilökohtaisia eliittijoukkoja suojanaan. Uumoili hallituksen romahtamista lähiaikoina.

Ilkka Luoma

Kuten tuolla alustuksessa tuli todettua; yksi prosentti ukrainalaisista on noin 400.000 - noin montaa mielenosoittajaa/ hulinoitsijaa ei ole TÄHÄN mennessä ollut - kaksi prossaa olisi jo 800.000! Demokratian rajana pidetään yleisesti 50 prosenttia.

Mitä mieltä itä-ukrainalaiset ovat?

Oleellinen kysymys oli se, miksi EU tukee pienen vähemmistön toimia - miksi esimerkiksi ei puututtu Pariisin ja Ranskan melakoihin joitain vuosia sitten, kun ne olivat sadoin tuhansin kuumimmillaan - no, eihän korppi toisen korpin silmää noki.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ukrainassa kansannousun päämääränä on Venäjän otteesta vapautuminen ja lähentyminen kohti länttä sekä hallituksen kaataminen. Ranskassa ei noin "yleviä" päämääriä ollut, vaan kyseessä oli kertaluokkaa suurempi "kiakkovieras" happening.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #5

Itäinen osa Ukrainasta näkee asiat eri tavalla - syntyykö kahtiajako, kuten rauhanomaisesti kävi yhteisymmärryksessä Tsekkoslovakialle?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Saapas nähdä. Tsekkoslovakiassa kuitenkin oli jo valmiiksi kahden maan ja kansan "liittovaltio". Ukrainan itäosa eroaa etnisesti länsiosasta lähinnä vain siten, että siellä asuu paljon enemmän venäläisiä. (Vähän kuin Suomenkin itäosissa).

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #7

Liitetäänkö Itä-Suomi täysin itsenäistyvään Karjalan Tasavaltaan, jonka Venäjä luovuttaa yhteiseksi vapaakauppa-alueeksi, ilman Nato- ja EU-kytköstä ;)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Janukovitsh on käytännössä menettänyt armeijankin tuen ja hänellä on vain henkilökohtaisia eliittijoukkoja suojanaan. Uumoili hallituksen romahtamista lähiaikoina."

Tälle tiedolle taputan mielelläni käsiäni.
Toivottavasti pitää paikkansa.

Putininkin kädet on sidottu olympialaisten takia, mikä auttaa asiassa.

Ilkka Luoma

Arto, läntisen yksipuolivihan vallassako ollaan? ;)

Seppo Paasikallio

Mielenkiintoinen maa. Kun ovat päässeet eroon yhdestä päällikostä niin osa uskoo, että ottamalla heti uusi päällikko tilanne paranee.

Vertailukohtana voisi pitää EUn toimia Kreikan suhteen. Kreikkalaiset eivät taida olla kovin tyytyväisiä.

EUn yhteistyosopimukseen kuuluu että Ukraina ottaisi IMFltä 600 mrd euron lainan, mikä on noin kolme kertaa bruttokansantuote, joka on n. 200 mrd euroa. liki 100 mrd tästä kuluisi Ukrainan standardien muuttamiseen EU yhteensopiviksi.

Näin mahtava velkojen lisäys tuottaisi vähintään yhtä kovat kuristuvaatmukset kuin Kreikalle on annettu. Ukraina lienee koyhempi kuin Kreikka, joten väesto joutuisi aika kovaan pinteeseen.

Jostain syystä ainoastaan maan presidentti on keskustellut talousasioista. Ilmeisestikin oppositio kieltäytyi tulemasta mukaan hallitukseen, koska he epälivät epäonnistuvansa pyrkiessään parempaan diiliin EUn kanssa. Mitä tehdä?

Ilkka Luoma

Pahin vastustaja kannattaa ottaa omaan hallitukseen alaiseksi - kantamaan vastuuta. Nythän Kataisenkin kannattaisi ottaa Sipilä valtiovarainministeriksi.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

IMF ja EU pyrkivät nimen omaan parantamaan Ukrainan taloutta. Lähtököhtahan on se, että nykymenolla Ukraina velkaantuu laskutavasta riippuen jotain €10-20 mrd vuodessa, uusia investointeja ei tule ja talouden kuten myös muun yhteiskunnan rakenteet rapistuvat entisestään. Venäjän apupaketin (laina ja kaasun hinnan alennus) seuraus on vain se, että nykymeno voi jatkua hiemen pitempään ja samalla tulee lisääntyvä velka ja entistä kovempi poliittinen ja taloudellinen paine.

Janukovitshin talousosaamisesta voi todeta vain oman perheen omaisuuden lisääntyneen huomattavan nopeasti samalla kun maan talous on entistä pahemmin kuralla.

Kreikan kanssa tällä asialla ei ole mitään tekemistä, sen sijaan Baltian maat olivat lähtökohdiltaan vastaavia, niissä talouden tervehdyttäminen on onnistunut melko hyvin.

Ilkka Luoma

Olisiko niin, että slaavilaiseen elämänmenoon tottuneet tulevat paremmin toimeen komentotaloudessa, vrt. kommunismi - olihan Ukraina Nliiton aikana koko Nliiton vilja-aitta. ... aliarvioimatta slaaveja.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl Vastaus kommenttiin #15

Juuri tällaiset kommentit saavat minut tuntemaan syvää myötähäpeää lukiessani näitä puheenvuoroja.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

Meillä ei ole mitään syytä hävetä itseämme, eikä myötäillä muiden lyhytnäköisiä näkökulmia - suomalainen kantaa fiksusti oppi-isänsä JK Paasikiven kansalleen antamaa elämänkatsomuslausetta - "Viisauden alku lähtee tosiasioiden tunnustamisesta" ;)

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl Vastaus kommenttiin #17

Jos kommenttisi komentotalouden sopimisesta slaaveille on mielestäsi jotain viisautta niin olen jyrkästi eri mieltä ja häpeän, että tuollaisia sammakoita vakavissaan heitellään.

Tämä on kutakuinkin sama kuin sanoisit afrikkalaisista, että siirtomaavalta tai apartheid sopisi heille.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #18

Mainitsemasi verrannot eivät sovi edes samalle planeetalle ;)

Slaavit ovat tottuneet komentotalouteen, kannattaa tutkia heidän historiaa. Ukrainakin oli rauhallisempi toiminta-alue, kun Nliitto alueella käyttö Moskovan valtaa.

Ei tämä tarkoita, että kommunismi tai totalitarismi olisi se heille soveltuvin, mutta historiaa tutkien huomaa, että taipumuksia on - vaikain esimerkiksi ukraianlaiset odottivat 1941 saksalaisia vapauttajina. Saksa ei käyttänyt tuolloin tilannetta hyväkseen.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl Vastaus kommenttiin #20

Lainaus: "Mainitsemasi verrannot eivät sovi edes samalle planeetalle ;)"

Periaatetasolla vertailu sopii mihin tahansa yksilön vapautta rajoittavaan järjestelmään komentotaloudesta,siirtomaavallan ja sosialismin kautta apartheidiin; yksilöltä viedään oikeus päättää itsestään.

Lisäksi on syytä todeta Neuvostoliiton toiminnan valloittamissaan itä-euroopan maissa olleen kaikin puolin tyypillistä siirtomaapolitiikkaa eikä vertailu apartheidiinkaan ole pahasti pielessä koska ihmisiä syrjittiin tai suosittiin kansallisuuden perusteella.

Lainaus: "Slaavit ovat tottuneet komentotalouteen, kannattaa tutkia heidän historiaa".

Slaaveja on asunut laajalla alueella siperiasta, baltian kautta balkaneille. Historiaan mahtuu kutakuinkin kaikki tunnetut yhteiskuntajärjestykset kaanikunnista anarko-syndikalismiin. En tunne mitään näyttöä, että slaavit olisivat "tottuneet tulemaan paremmin toimeen komentotaloudessa" kuin jossakin muussa järjestelmässä. Sitä vastoin on paljon näyttöä siitä, että slaavit, kuten kaikki muutkin ihmiset, pyrkivät tilaisuuden tullen pois ylhäältäpäin johdetuista järjestelmistä. Ja hyvästä syystä, slaavit ovat nimenomaan olleet ylhäältä ohjattujen järjestelmien uhreja enemmän kuin monet muut kansallisuudet.

Lainaus: "Ukrainakin oli rauhallisempi toiminta-alue, kun Nliitto alueella käyttö Moskovan valtaa".

Sammakot sen kun suurenee; diktatuureilla on taipumus rauhoittaa alue tehokkaasti aseilla. Noin esimerkkinä Ukrainassa oli "rauhallista" 1932-1933 vaikka miljoonat murhattiin keinotekoisella nälällä.

Lainaus: "Ei tämä tarkoita, että kommunismi tai totalitarismi olisi se heille soveltuvin, mutta historiaa tutkien huomaa, että taipumuksia on - vaikain esimerkiksi ukraianlaiset odottivat 1941 saksalaisia vapauttajina."

Tässäpä logiikkaa kerrassaan; Ukrainalaiset ottivat saksalaiset vastaan vapauttajina koska nimenomaan halusivat eroon Neuvostoliiton komentotaloudesta. Ikävä kyllä Natsi-Saksa oli aivan yhtä julma siirtomaaisäntä kuin Neuvostoliittokin. Toisin sanoen yritätte vääntää Ukrainalaisten pyrkimyksen irti komentotaloudesta todisteeksi heidän taipumuksestaan siihen...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #23

Hyvää kommentointia. Ukraina on verrattavissa Viroon, jossa venäläiset ovat jääneet merkittävään vähemmistöön - eestiläiset tietävät, että heidän talousnousu on paljolti onnistunut pienipalkkaisten venäläisten ansiosta - yleensäkin alimmat kansanryhmät suurina joukkoina luovat kysynnän alkutahdit, josta kumpuaa laajempi talousnousu ...

Ukraina saattaa jakaantua kahtia, näin olisi oikeinkin, sillä venäläisperäinen väestö itäisessä Ukrainassa muodostaa erilaisen asukaspohjan kuin läntiset kansallisfanaatikot, bjotka tosiaan haluavat kiinni länteen kuten halusi Gruusia Shaakasvilikin, mutta sitten tuli kansan syvä mielipide vastaan ja presidenttiys päättyi ---

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl Vastaus kommenttiin #17

Ja mitä tulee tosiasioden tunnustamiseen niin kaikki keskeiset Ukrainan poliittiset toimijat, mukaan lukien presidentti Janukoviths ja hänen puoleensa, olivat edellisissä, niin parlamentti- kuin presidentin, vaaleissa EU-lähentymisen kannalla tai ainakin viestivät ulospäin tällaista kantaa.

Edelleen jatkuvan liikehdinnän laukaisi Janukovitsh itse näillä äkkikäännöksillään ja Venäjän enemmän tai vähemmän avoin painostus.

Mitään todellisia mittauksia mielenosoittajien nauttimasta kannatuksesta ei liene olemassa mutta voidaan todeta, toisin kuin väität, Janukovitshin vastaisen liikehdinnän levinneen myös Ukrainan itäosiin. Ja edelleen voidaan todeta hallituksen jo kaatuneen ja pikaisesti läpiajetut mielenosoituslait on myös kumottu.

Muistan kuinka 80-luvun lopulla monet suomalaiset politikot koittivat toppuutella Virolaisten pyrkimyksiä itsenäisyyteen aivan samoilla argumenteilla kuten tekin, toisin vain kävi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #19

Elämme täällä Suomessa pitkälti yksipuolisen informaation varassa - ainoa keino ratkaista asia on laatia koko Ukrainaa koskeva kansanäänestys - huolella laadittuine kysymyksineen.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl Vastaus kommenttiin #21

Vaalejahan nämä mielenosoittajat nimenomaan vaativat, niin presidentin kuin parlamentinkin; presidenttihän tässä on pettänyt omat lupauksensa eikä tuo parlamentinkaan toiminta mitenkään vakuuttavaa ole... nyt juuri kerrottin uutisissa osan kansanedustajista vaativan mielenosoitusten lopettamista vangittujen aktivistien vapauttamista vastaan eli vangittuja aktivisteja haluttaisiin käyttää kiristykseen...

Sinänsä presidentillä oli kansalta saatu valtakirja allekirjoittaa lähentymissopimus koska tämä oli hänen vaaliohjelmassaan kuten myös hänen puolueensa vaaliohjelmassa. Lisäksi on syytä todeta, ettei lähentymissopimus ole sama asia kuin liittyminen, siitä voikin sitten järjestää kansanäänestyksen jos sen aika joskus tulee.

Minun osaltani tämä päättyy tähän. Argumentointinne on epäloogista, historian tuntemuksenne ilmeisen vähäinen ja muutenkin kommenttinne ovat harkitsemattomia.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Suomen kannalta ikävä tilanne olisi, jos Venäjä lähettäisi joukkojaan Ukrainaan Janukovitshin tueksi. Tämä ei ole lainkaan poissuljettu skenaario, jos Janukovitsh tuntisi itsensä liian uhatuksi. Se voisi laittaa Itämeren alueella isot rattaat pyörimään ensinnäkin niin, että NATO-maille tulisi kiire viedä maajoukkoja Baltian maihin ja Ruotsi saattaisi haluta jättää NATO:n jäsenanomuksen pikaisesti.

Suomen hallituksen päänvaivaksi tulisi se, että Ruotsin perässä NATO:n jäsenhakemus olisi kansainvälispoliittisista syistä käytännössä pakko jättää perässä, mutta onnistuisiko konsensus tästä nykyisellä hallituskokoonpanolla äärimmäisen nopeasti ja millainen olisi Suomen asema NATO:on liittyessä siinä vaiheessa kun jonkinlaista toimintaa on jo päällä. Ruotsilla on merkittävästi enemmän pelivaraa siksi, ettei sillä ole Venäjän kanssa yhteistä maarajaa.

Jos Suomi on tällä alueella yksin vailla NATO-jäsenyyttä, meitä uhkaa muutaman vuoden sisällä tiivistyvä Venäjän painostus ja vaatimukset Suomenlahden satamien käyttöoikeuksista.

Ilkka Luoma

Venäjä ei tarvitse missään olosuhteissa meidän satamia enää viiden kuluttua, jolloin heidän suuret satamainvestoinnit ovat valmiina. Muutoinkaan Suomi ei tarvitse natokytkentää, vaikka Ruotsikin olisi siellä mukana - edelleen Suomen kansan enemmistö ei siedä sotaisia natolaisia maahamme. Osaamme tulle venäläisten kanssa toimeen - kuten aina, vaikeinakin aikoina - jopa sodissa. Emme ole olleet miehitetyt milloinkaan itsenäisyyden aikana - paitsi Lappi saksalaisten toimesta 1941-1944. Olemme Venäjälle hyödyllisempi juuri näin, kuten olemme - ilman Natoa, mutta EU:ssa.

Ilkka Luoma

Erpo Heikkilän vastine - toimitettuna kaikille ylläolevan alustusartikklein vastaanottajille --- suora copy-paste:

Arvoisat Ilkan postin vastaanottajat.

Yhdestä olen iloinen, Ilkan viitekäytännöstä. Se on sen vaiheen tieteentekoa, kun oma arvovalta ei riitä tuottamaan painavaa puhetta. Hauskoja heittoja, mutta side asiaan on löyhä. En malta olla vastaamatta, koska teen hauraiden maiden elvytyssuunnitelmia työkseni (www.eaf.fi).

Vertaus Suomeen on erikoinen ja historian totuutta uhitteleva. Paitsi, että Puolassa ja Ukrainassa viljellään "Suomen multia" jääkauden vuoksi. Ja Väinö-joen reitti Pihkovan kautta Mustalle Merelle kulki Ukrainankin halki. Anno dazumal.

Suurina linjoina Eurooppa on onnistumassa yhdentymisessään. Murroskautena me Suomessa olemme ensin onnistuneet ja nyttemmin hiukan epäonnistuneet mm Pertti Salolaisen pro gradu-työn mukaisen odotuksen toteuttamisessa. Hän ennakoi tulevaa, jota myös on saanut toteuttaa. Nykyisessä asemassaan hän ei kuitenkaan voine osallistua tässä provosoituun Ukraina-väittelyyn. Se, joka julkaisee oman totuutensa oikeana, ei voi uskollisesti toteuttaa yhteistä näkemystä. Toinen vakaa eurooppalainen toimija on ulkoministeri, joka on ilmeisen pitkinä linjoina päässyt vaikuttamaan ajankohtaiseen eurooppalaisuuteen. Yhtenä hiojana. Ja linjojamme hioo moni, kukin omalla kompetenssillaan ja arvollaan.

Mitä tulee entisen Neuvostoliiton eri osien historiaan ja kehitykseen itsenäisinä valtioina, on syytä pysyä yhä suomalaisen maltillisena ja tukea niiden omaehtoista yrittäjyyden ja kansantalouden pienten ja suurtenkkin paikallisten toimijoiden kehitystä, jotta vauraus, kun sitä syntyy, jakautuu oikeudenmukaisesti. Pienet tulot tukevat hallitusten yleistä veronkantoa ja sosiaalista varojen kohdentamista kansalaisten hyväksi Poliittiseen valintaan emme voine osallistua, eikä niin ole tehtykään, mutta yrittämisen vapautta ja vaihtotaloutta me tuemme.

Vapaan liikkuvuuden ja kaupan tukeminen ovat ainoat välineet, joilla me voimme sekä suomalaisina että eurooppalaisen talousjärjestelmän vankkoina tukijoina osallistua murrosmaiden keskusteluun. Myös mainittu Bryssel näyttää pitäytyvän näissä perusteeseissään, eikä tässä ole Ilkan näkemyksistä poiketen astuttu "slaavilaisuuden" tai minkään muun kansallisuusintressin varpaille. Protestijoukon vaikuttavuuden arviointi on asia sinänsä. Lienee totta, että Venäjällä vallankumouksen (v 1917) teki pieni - mutta aktiivinen - joukko, ei kansan enemmistö.

Kehittyvät taloudet hakevat murroksissaan tukea niistä, joihin ne luottavat. Suomi on aina ollut luottamuksen arvoinen. Tuki ja malli menestyksestä.

erpo heikkilä

Ilkka Luoma

Ukrainan tilanteesta olisi mukava kuulla objektiivisuuden ja tasapuolisuuden nimissä myös venäläisen uutistoimiston uutisointia aiheesta.

Käyttäjän maxman kuva
Max Mannola

Turha puhua "slaavilaisuudesta" yleistäen. Puolalaiset, tšekkiläiset ja slovakialaiset ovat myös slaaveja, ja kuuluvat syvästi "läntisen" kulttuuripiiriin. Ei ole syytä, mikseivät ukrainalaisetkin siihen kuuluisi, jahka pääsevät Venäjän ikeestä.

Mihin unohdetaan se, että Julia Tymošenko heitettiin vankilaan 7 vuodeksi vain sen takia, että "oli tehnyt epäedullisen kauppasopimuksen" - Venäjän kanssa!? Ilmiselvä poliittinen ele Janukovytšin siunauksella. Presidenttejä on ennenkin pantu viralta jos ovat ylittäneet valtuutensa.

Ei tässä kaivata venäläisiä, vaan ukrainalaisia tiedotusvälineitä. Ja tavallisia ihmisiä kertomaan näkemyksensä. Kannattaa tutustua myös sivustoon http://maailmajapaikat.blogspot.fi/2014_01_01_arch...

Ilkka Luoma

Eilinen YLE ajankohtaisohjelma kertoi kahdella ukrainalaisella suulla arvoista, ei niinkään EU:sta - he ymmärsivät, että Ukraina ei voisi jakaantua, vaikka idässä on venäjänkielinen väestö - molemmat puolet silti ymmärtävät toisensa - kyriliikka yhdistää.

EU:n ei pidä USA:n tuella sotkeutua itsenäisen valtion asioihin, varsinkin kun mielenosoituksissa on myös epämääräisiä aineksia riehumassa (tieto suoraan mielenosoituspaikalta) - me näimme mitä on tapahtunut USA:n ja lännen sotkeutumisista seuraukset Irakissa, Afganistanissa, Libyassa ja nyt Syyriassa ...

Kulttuurillisesti slaavilaisten ja vaikkapa germaanien osalta on suuri historiallinen ero - erittelemättä mitään adjektiiveja tähän. Slaavilaisissa on paljon itäistä vaikutetta, ja paljon vähhemmän läntistä. Slaaveja voi jossain määrin verrata itäisen Suomen asukkaisiin - olemmehan niin idästä kuin lännestä, tässä muuten ruotsalaiset ovat aivan eri maata kuin me.

Ukrainalaiset slaaveina ratkaiskoot itse omin voimin sisäiset asiansa. Venäjän vaikute on taloudessa ratkaiseva, vai haluaako EU ottaa jälleen lisää velkaa (painaa rahaa) auttaakseen lainoituksin uutta sidosvaltiota, ja miksi EU haluaisi ehdoin tahdoin ärsyttää Venäjää tunkemalla itseään yhä likemmäksi Venäjän vaikutepiirejä.

Käyttäjän maxman kuva
Max Mannola

"mielenosoituksissa on myös epämääräisiä aineksia riehumassa"

Niin, mutta erittäin marginaalisesti. Ukrainassa lähes koko kansa kannattaa mielenosoittajia, sitähän nämä ukrainalaiset miehet korostivat. On hyvin törkeää väittää heitä yhden prosentin vähemmistöksi, tai edes kutsua "mellakoitsijoiksi". Ukrainassa vallitsee hyvin laaja yhteisymmärrys siitä, että Janukovytshin pitäisi väistyä. Eivät kuulemma edes omatkaan enää kannata, Putin vain.

EU jakaessaan tukea Ukrainalle ei astu Venäjän varpaille, hyötyisihän Venäjäkin Ukrainan vaurastumisesta. Näinhän Tuomioja sanoi. Ongelma on vain se, että Venäjän oma ajattelutapa perustuu vastakkainasettelulle ja lähipiirijaolle, jota kukaan muu ei halua. Venäjä voisi opetella elämään nykymaailmassa ja unohtaa imperialisminsa.

EU:n kannattaisi toki tukea Ukrainaa siten, että se ratkaisisi myös Ukrainan lyhyen tähtäimen ongelmia, eikä vain pitkän.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #29

Eilisen YLE ajankohtaisdokumentin kaksi ukrainalaista puhuivat sinänsä kohtuullista suomea, mutta miten olisi ollut sisältö, jos olisivat saaneet puhua äidinkielellään ja käänetty meille ammattilaisen toimesta suomeksi?

Käyttäjän maxman kuva
Max Mannola
Ilkka Luoma

Linkki kuvastaa ukrainalaisia, kuten samankaltaisesti tehneitä virolaisia ---
http://de.wikipedia.org/wiki/14._Waffen-Grenadier-Division_der_SS_(galizische_Nr._1) --, jostain syystä ei käännä saksankielistä Wikiä linkiksi?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Galitsian_SS-divisioona

Käyttäjän maxman kuva
Max Mannola

Entä sitten, onko noin vanhalla asialla jotain merkitystä tässä kriisissä? Sittemmin on ollut neuvostovaltaa ja terrori on jatkunut.

Onko tarkoituksenasi jotenkin vihjailla, että puolet ukrainalaisista on epäilyttäviä, koska ovat kansallismielisiä ja Venäjän imperialismia vastaan?

Ilkka Luoma

Jakaantukoot kahtia - näin syntyy rauha, mutta kuka tai mikä hoitaa sovitteluneuvottelut jakoa ajatellen - Suomi välittäjänä!?

Seppo Paasikallio

Michel Chossudovsky on mielestäni hyvä, asiallinen raportoija eri puolilta maailmaa kuvatuissa jutuissa. Seuraavassa linkissä on hänen tuore näkemyksensä Ukrainasta.

http://www.globalresearch.ca/imf-sponsored-democra...

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Tätä on pakko kommentoida: Kaikella kunnioituksella Chossudovskin akateemista uraa kohtaan mutta Global Research saitti näyttää kirjoitusten perusteella olevan vain vähän hienostuneempi versio Safkasta. Muutamia poimintoja Ukrainaan liittyvistä otsikoista:

- Ukraine: Foreign Engineered Regime Change Operation (lähde: Voice of Russia)
- Senator John McCain En Route To Ukraine To Hasten “Regime Change” (lähde: RIA Novosti)
- Ukraine and the Rebirth of Fascism in Europe
- IMF Sponsored “Democracy” in The Ukraine
- Defeat of Ukraine’s “Orange Revolution”: Yanukovich — Man for all Seasons

Minkäänlaista kritiikkiä Venäjän nykyjohdon tai Janukovitsin toimia kohtaan en löytänyt, ylistystä sitä vastoin runsain mitoin. Sitä vastoin USA, IMF, EU, Nato, Ukrainan oppositio, Tymoshenko ja Juštšenko saavat lokaa niskaan melkeinpä jokaisessa kirjoituksessa. Lähteet ovat usein Venäjän valtion medioihin tavalla tai toisella liittyviä.

Ilkka Luoma

Onko Ukraina nyt EU:n ja Venäjän välinen kisakapula taisteltaessa vaikutusvallasta - entä jos Suomi - lähes ainoana EU valtiona ilman Nato jäsenyyttä olisi sovittelijana EU:n ja Venäjän välillä?

Ilkka Luoma

Olisiko viisaampaa antaa ukrainalaisten päättää itse jakaantuvatko kahtia - venäläismielisiin ja eu-mielisiin ...?

Käyttäjän Timbelius kuva
Timo Penttila

Toivokaamme, että Ukrainan kansa saa sanoa mielipiteensä asioista kansanäänestyksessä. YLEn ajankohtaisohjelmassa moitittiin Ukrainaa läpikotaisesta korruptiosta. Korruption kitkeminen pois ei kovin helposti onnistu lyhyessä ajassa. Miten EU voisi toimia korruption kitkemiseksi ? On suunniteltava yhtaikaa veroremonttia, virkamiesten vaihtamista ja heidän toimiensa valvomista uudella tavalla. - Finanssioligarkia ja rahapiirien harvainvalta on saatava kuriin. - Tähän ei ole valmiita toimintaohjeita yhtään kellään.

Ilkka Luoma

Miten kävisi, jos ukrainalaiset saisivat täysin itse omin voimin ratkaista kiistansa - siten, eteei niin Venäjä kuin EU -maatkaan ota osaa itsenäisen valtion sisäisiin asioihin?

Ilkka Luoma

Toimituksen poiminnat