Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Tarjotaanko saamelaisille itsenäisyyttä?

Alkuperäkansat 1] on ihmisten itsensä keksimä nimitys ihmisryhmistä, joilla arvellaan olevan ”muita pidempi” sekoittumaton geeniperimä – voimme vain arvailla miten menisi ”suomenniemellämme” tai Australiassa, jos 'alkuperävalkoiset' olisivat jättäneet tulematta niin niemellemme kuin Australiaan. Aboriginaalit Australiassa tapettiin - ensialkuun – englantilaisten toimesta miltei sukupuuttoon. 

Saamelaiset 2] ovat Euroopan ainoa aluperäkansa baskien lisäksi. Baskit 3] Espanjan pohjoisosassa haaveilevat itsenäisyydestä – kuten skotit Englannissa; skotteja kiltteineen ei lueta alkuperäkansoihin. Saamelaiset luetaan ja muodostavatkin ehyen pohjoiskalottialueen – Suomen ohella Ruotsissa, Norjassa ja Venäjän Kuolanniemimaalla.

 

6.2. - tänään on Saamelaisten kansallispäivä

Tänään edelleen valtiomme omistelee ja hallitsee saamelaisten ikiaikaisia poronhoitoalueita; itseasiassa saamelaisilla olisi oikeudenkin edessä, jos täyttä oikeudenmukaisuutta harjoitettaisiin, omistusoikeudet maihinsa, jopa edellytykset itsenäisyyteen – Saamenmaahan, joka olisi koko Pohjois-kalottialueen kokoinen. 

 

Valkoinen maahantunkeutuja ei itsenäisyyttä saamelaisille myönnä,

eivätkä saamelaiset sitä tällä hetkellä vaadi, vain vapaata ja rajatonta kulkukuoikuetta ikiaikaisille mailleen. Saamelaisille on kolme tärkeää asiaa – poronhoitoon liittyvä poroerotus 4] ja hillan eli lakan kypsyminen, niin ja tietenkin lohen nousu 5]. Veli-Soikee ja Naima-Aslakki tietävät nämä ja silloin käy erämaahan kutsu.

Juhlikaamme Lapin alkuperäihmisten juhlapäivää – Saamelaisten päivää!

VIITTEET

1] Alkuperäkansa ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Alkuper%C3%A4iskansa -

2] Saamelaiset ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Saamelaiset -

3] Baskit ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Baskit -

4] Poroerotus ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Poroerotus -

5] Ikiaikainen … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/02/etel-tarvitsee-shk-ja-lohet-vapaita.html -

 

EXTRA

Ikiaikainen geeniperimä tukee reviiripuolustusta – alkuperäkansat olisivat geeniperimänsä myötä etuoikeutettuja reviiripuolustajia pidempijaksoisen ”puhdasrotuisuutensa” vuoksi ---

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/103988-reviiripuolustus-ikiaikainen-geeniperim%C3%A4

Lapin joista sähköä ja estettä lohen ikiaikaiselle nousulle! ---

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/02/etel-tarvitsee-shk-ja-lohet-vapaita.html -

”Tanssii susien kansaa … ”

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/16887-tanssii-susien-kanssa-ja-ilman -

 

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

AL US Vf IL - BLOG 30521

---06022014---

doc.: saamelaiset_06022014.doc – OpenOffice Writer

240 | 2592

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Se on jotenkin huvittava tuo asetelma, jossa "valkoinen" mies menee ja ajaa alkuperäisasukkaan pois. Kolonialismin angloamerikkalainen klisekimppu tungettuna viitekehykseen, jossa sitä ei ole.

"Aikaisemmin ajateltiin, että saamelaiset olivat Suomen alkuperäisasukkaita, jotka joutuivat vetäytymään pohjoiseen suomalaisten tieltä. Tämä tulkinta ei kuitenkaan saa tukea geneettisestä aineistosta.

Saamelaisista ja baskeista:

"Geneettinen omaleimaisuus selittyy sillä, että saamelaisia on ilmeisesti aina ollut melko vähän eivätkä he ole juuri sekoittuneet muihin väestöihin. Kun populaatio pysyy pienenä, tietyt geenimuunnokset voivat yleistyä sattumalta prosessissa, jota kutsutaan geneettiseksi ajautumiseksi. – Geneettinen ajautuminen on johtanut sekä baskeilla että saamelaisilla sattumalta samojen geenimuunnosten yleistymiseen, mikä saa heidät näyttämään läheisemmiltä sukulaisilta kuin tosiasiassa ovat, Niskanen sanoo. Saamelaisten fyysiset piirteet, korkeat poskipäät ja matalat silmäkuopat, ovat samankaltaiset kuin suomalaisten, mutta vielä korostuneemmat. Tämä johtunee siitä, että saamelaiset pysyivät metsästäjä-keräilijöinä vielä pidempään kuin suomalaiset."

http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/suo...

Jaakko Häkkinen on käsitellyt saamelaisuutta ymmärrettävällä otteella. Näyttäisi siltä, että suomalaisen ja saamelaisen eroa on lopulta vaikea tehdä geneettisin perustein. On suomalaisia, jotka ovat geneettisesti lähempänä saamelaisia ja saamelaisia, jotka ovat geneettisesti lähempänä suomalaisia - jos se nyt mitään tarkoittaa.

http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/143858-uusla...

Ilkka Luoma

Nykykäsityksen mukaan myöhemmin niemellemme tulleet (esi-isämme?) työnsivät "hellävaroin/ väkivaltaisesti" saamelaiset pohjoisemmaksi, mutta varmasti harjoittivat keskinäisnaintia ja se selittää geenien sekoittuman (lantalaiset? ;)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Toisalta: Jos saamelaisvaltion rantaviivaksi tulisi Jäämeri, niin Barentsin meren öljyvarat kuuluisivat tälle valtiolle.

Ilkka Luoma

Saamelaisten ja kveenien yhdisteet? Jäämerihän se tulisi merirajaksi melko luonnostaan ja juuri tuo tekisi luonnolle sen ystävänpalveluksen - saamelaiset ja kveenit varmaan jättäisivät nuo öljynporaukset sikseen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Baskit ja saamelaiset eivät ole ainoat alkuperäiskansat Euroopassa. Lisäksi on ainakin aqvitaaneja, nenetsejä, komeja, mareja, vepsiä, adygeja, tserkessejä, kabardeja ja muitakin taatusti löytyy kun vähän tonkii.

Heidät usein määritellään elinkeinojen kautta ja sortaa usein osaa heistä itsestäänkin. Esimerkiksi Lapissa poronhoidon oikeuksien puolustaminen polkee muita elinkeinoja harjoittavia saamelaisia. Kaikkihan heistä eivät ole poroisäntiä ja heidän renkejään. Oikeudet eivät siis ole ihan yksiviivainen ja suoranuottinen asia.

Ilkka Luoma

Venäjän tundra-alueilla asuvat todellakin eivät ole venäläisiä, lähinnä samoja geeniperimiä kuin saamelaisilla, mutta mistä nämä ovat tulleet - uusin puoliarvaus on, että nykyisen Kiinan etelä-alueilta.

Voisimme tutkia onko Kanadan/Grönlannin eskimoiden ja saamelaisten välillä millaiset yhteydet ...?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Niimpä, Myyryläinen. Alkukansojen listaan voi vielä lisätä savolaiset.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

niinpä, joku antropologi tosiaankin takavuosina esitteli, ilmeisesti ihan vakavissaan, teoriaa jonka mukkaan myö oltas protolappalaisija, sellasija alakuperräissuamelaisija, oekeen ikiaikasia poronpurijoita. Ei vuan lähetty muijen völjyyn kun hyö männä kölökyttelvät jänkhälle.

Miun oma teorijjain männöö kuitennii niin, että ollaan Volkanmutkasta. Sieltä tullessa tuossa het Nevan jäläkee ol tievviitta jossa luk jotta "Savvoon". Myö kiännyttiin sinne mutta kirjanten suhteen umpelommat porhalsvat suoraan etteenpäen.

Ilkka Luoma

Osa kieräht piäkaapuntiin, uhohtivat sisluktaajon ja perustivat murkinapaikan ... Savoyn

Savolaasetha ne perrustiivat Savonlinnankin - ko, lukheehan siin nimeski.

Ilkka Luoma

Entä vastuukuulijasavolaiset ;)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ei savolaiset kuuntele. Savolaiset puhuu, vastuuttomasti.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #11

Paavo Lipponen kävi koulua Kuopiossa - kuopiolaiset pitävät itseään Savon ja Suomen keisareina ... ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Puheet jostakin vastuunsiirrosta savolaisen puhuessa ovat pahainen väärinkäsitys. Me vain luotamme kuulijoiden käsityskykyyn niin, että uskomme hieman vaativammankin ilmaisun menevän n.s. "jakeluun". Olen ollut kuitenkin huomaavinani, että olemme joskus turhankin hyväuskoisia.

Meitä sudeettisavolaisia on täällä pääkaupunkiseudulla paljonkin. Joidenkin arvioiden mukaan parisataa tuhatta. Osa meistä muodostaa joukon joka nimittää itseään hienostellen sitisavolaisiksi. He pörräävät kokkareissaan myös Savoy:ssa. Me muuta taas toisaalla.

Lipponen on "mielenkiintoinen" tapaus tuossa sitisavolaisten joukossa. Hänhän kehuskelee enemmänkin saksalaisilla sukujuurillaan. ja sitten on se Lasse Lehtinen, tuo junantuoma Kotkasta eli savolaisten Rotterdamista.

Mutta kaikenkaikkiaan on todettava, että Topelius oli oikeassa savolaisista Maamme-kirjaan merkitessään: "Tiedonhaluisena ja hyväpäisenä hän on maakansan sivistyneimpiä;"

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #13

Savoliaset kuulemma hiljalleen valtaavat koko Suomen - heidän murrealueensakin on maamme suurin. Romahtaako muu Suomi ;)

Ilkka Luoma

... Entä itsenäinen tai Ahvenanmaan kaltaisesti autonomia Saamenmaalle, mukaan myös Ruotsin, Norjan ja Venäjän saamelaisalueet.

~ http://yle.fi/uutiset/tutkijaryhma_suomen_parannet... -

...

Toimituksen poiminnat