Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Ihmisoikeuksista ympäristövelvollisuuksiin

Näin talviolympialaisten alla on muodikasta puhua ihmisoikeuksista 1], kun pitopaikkakin on Venäjällä Sotshissa. On ikäänkuin itsestään selvää, että meidän läntinen media tarttuu aiheeseen, kun Irakin ja Afganistanin osalta on natolasit estäneet täysin avoimen ihmisoikeuskeskustelun.

 

Meillä Suomessakin puolisokea huutomedia laittaa venäläiset tikunnokkaan

… viimeeksi YLE Aamu-TV sotsi-avajaisaamuna yritti kaikin keinoin saada ulkoministeri Erkki Tuomiojaa sanomaan edes muutaman sanan, että tietenkin Venäjä on paha, ja siellä rikotaan ihmisoikeuksia alvariinsa. Tuomioja on niin paljon maailmaa nähnyt 2], että tietää ihmisoikeusrikkomuksia tapahtuvan kaikkialla maailmassa.

 

Itsekäs ihminen,

joka muodostaa maapallollisen eliömassan so. biomassan määrästä katoavan pienen osan – on nostanut aiheestakin omaan tikunnokkaan 'ihmisoikeudet'. Rehdinpää, kokonaisvaltaisempaa ja oikeudenmukaisempaa olisi puhua niin ihmisoikeuksista kuin myös samaan hengenvetoon eliöympäristön oikeuksista.

Ympäristön oikeudet merkitsevät hiilielämällisen 3] ja biomassallisen ympäristön huomiotsemista kokonaisvaltaisesti elollisena luontona, jonka monikirjo eli biodiversiteetti on mahdollistanut meidän pienen ihmispopulaationkin kehittymisen elollisten joukkoon.

Olemme jo oppineet tekemään ympäristövaikutusten arviointeja 4] [YVA], voisimme oppia tekemään myös ihmisvaikutusten arviointeja [IVA!], jolloin näkemyksemme olostamme, vain yhtenä osapalasena elämää ylläpitävässä järjestelmässä – asettuisi oikeaan suhteeseen maapallollisessa kokonaiselosysteemissä.

 

Voisimmeko osata avata myös toisen silmämme,

sen silmän joka havaitsisi oikeudet ja velvollisuudet haitta-asteellisena ja ylläpidollisena tasapainona. ”Minkä sotket, sen ennallistat” -mentaliteetilla. Voisimme aloittaa ryhdistäytymisen lopettamalla syömisen kehitysmaatoverin riisikupilta.

Onko niin vaikeaa herätä ylläpitämään sitä ,joka meidät loppuviimeeksi elättää ja antaa mahdollisudet lisääntyä – eikö kannattaisi lopettaa oksan sahaaminen, jolla istuu. Elämän lanka on siksi ohut, että sahaamisemme on jo saattanut ylittää ennallistumiseen mahdollistavat rajat!

Nyt päällimmäisenä on takertua yksipuolisesti eräiden ihmisoikeustilanteisiin ja jättää kokonaisuus tajuamatta ja ymmärtämättä. Missä mättää, kun toinen silmä ei tahdo millään aueta? Sen verran löytyy nyt kehua maalliselle johdollemme ja peräti pääministerillekin, joka kertoi, että nyt ei ole aika ruotia venäläisten sisäisiä asioita – nyt on aika kannustaa omia urheilijoita menestymään *]

VIITTEET

1] Ihmisoikeudet – ajassa ja nyt ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27340-demokratia-ja-ihmisoikeudet-ajassa-ja-nyt -

2] Puheenjohtajaksi! ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1018466 -

3] Ymmärtämätön kasvuhokema ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/153143-ymmartamaton-kasvuhokema -

3] Vain hiilielämä! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/11/on-vain-hiilielama-meille-biomassaisille.html -

4] YVA ~ http://www.ymparisto.fi/YVA -

*] Kannustetaan omia Sotshissa! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/158216-jyrki-katainen-haluaa-kannustaa-omiaan-shotsissa -

 

EXTRA

”Tuevaisuutemme lasikuutioissa” ~ http://ilkkaluoma.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/153242-tulevaisuutemme-lasikuutioissa - [fiction]

 

Milloin aloitamme menestymisen luontoharmoniassa, missä on oikeus myös ympäristöllämme – eikä vain ihmisillä.

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

AL US IL Vf BLOG 30600

---07022014---

doc.: ihmisvaikutusarviointi_07022014.doc – OpenOffice Writer

351 | 3567

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Karl Fransen

Lokalisoitunutta ajatuksen jouksua on vaikea muuttaa, kaikesta informaattiosta huolimatta. Globaalinen kuva ilmaston muuttumisesta on ollut - ainakin täällä Austraaliassa - viimeiset 20 vuotta hyvin tuntuva, mutta hyvin vähän jos mitään muutosta on tapahtunut politiikkojen asennoitumisessa. Rahamenttaaliteetissä työskentelevä ajatus on sokea ympärillään tapahtuvaan muuttumiseen, eikä siihen ole olemassa patenttilääkitystä. Täkäläinen sähköenergian tuotanto on melkein kokonaan riippuvainen kivihiilestä ja sitä täällä on runsaasti. Lyhyen tähtäimen ekonomisen katsantokannan mukaan se on edullista, mutta kuten tiedämme tulokset ovat sen mukaisia. Ympäristö, luonto, josta kaikki elämän muodot ovat lähtöisin ja siten täysin riippuvaisia, mukaanluettuna ihminen, selkeästi osoittaa meidän ihmisten menneen yli kaiken ahneuden rajojen.

Keinot korjata tilannetta ovat hyvin rajoitetut, ilman, että aivoissamme tapahtuu totaalinen mutaattio. Tämän hetken menttaliteetti, inttelligentti, toimii kehnoimmiten juuri niiden joukossa jotka elämän suuntaa ohjaavat, - keskenään riitelevät poliittiset ja uskonnolliset puolueet. Heidän remedy on huomiseen siirtyvä, utopistinen toiveuni ja kuten hyvin tiedämme, ”tomorrow never comes”. Luottamus on rakennettu sanalliselle pohjalle ja siksi ei voi olla sanaa enemmän. Luottaessamme pelkkään sanalliseen ilmaisuun olemme itse vastuussa teostamme eikä suinkaan politiikko jonka tehtävään valitsemme. Hän, politiikko luottaa puoluejumaliinsa, ja heidän rakentamaan sanalliseen vakuutteluun, ja siten,”passing the bug” voi jatkua.

Ilkka Luoma

Älykäs kommentti, saattaa olla monilla vaikeuksia päästä kärryille ;)

Omaehtoinen ympäristönsä huomioiminen lähtee liikkeelle minimalismin hyväksynnästä - läntisen pallonpuoliskon osalta vain tiukka kulutuksen puolitus voi saada aiakiseksi riittävää muutosta, voihan olla jo sekin liian myöhästä!?

Ilkka Luoma

Älykäs kommentti, saattaa olla monilla vaikeuksia päästä kärryille ;)

Omaehtoinen ympäristönsä huomioiminen lähtee liikkeelle minimalismin hyväksynnästä - läntisen pallonpuoliskon osalta vain tiukka kulutuksen puolitus voi saada aiakiseksi riittävää muutosta, voihan olla jo sekin liian myöhästä!?

Toimituksen poiminnat