Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kuka ideoi Kataisen seireenikutsun oppositiolle?

Suomessa niin valtio, kunnat kuin kansalaisetkin velkaantuvat 1]. Se on läntisen maailman kulutus- ja näyttötalousvertailullinen olotila. Emme ole vielä valmiit ympäristömme vaatimaan minimalismiin ja tasaisempaan jakofilosofiaan niin ihmisten kuin muunkin eliökunnan kanssa. 

Suomessa pääministeri Jyrki Katainen haastaa nyt myös opposition yhteisiin talkoisiin, joissa ratkaistaisiin yli vaalien sopeutukset, jotka ovat velkaantumista katkaistaessa pakolliset kinkerit koko kansakuntamme osalta. Kuka oli Kataisen takana se fiksu, joka nyt suositti yhteistoimintaa eli sitomista oppositio liekaan – jo pidemmäksi aikaa?

On jo pidempään tiedetty, että Kokoomuksen harmaa taustavaikuttaja ja työmyyrä puolueen sisältä on puoluesihteeri Taru Tujunen. Herää eittämätön kysymys Tarun ideoinnista, sillä tämä seireeniajatuskuvio on nerokas. Nyt parlamantaarisen tanssiin kutsun houkuttelu tuo aina voiton Kataiselle – tai ainakin Kokoomukselle.

 

Jos oppositio ei ota kutsua vastaan,

voidaan heitä syyttää vastuun pakoilusta. Jos taas suostuvat, saadaan heidät sidottua Kataisen ratkaisuihin, vaikka Kokoomus häviäisi seuraavat (ennenaikaiset) eduskuntavaalit. Mikäli Taru Tujunen on tämän ajatuskaavion viitoittanut, kuvastaa se Kokoomuksen todellista johtajaa ja luotsaajaa.

 

Kun Kataisen piti puoliväkisin saada pääministerin paikka,

oli hänen tyytymän monikirjohallitukseen, jossa keskinäinen konsensus ja solidaarisuus kuin pelko ”karkaamisista” pitivät kaikki päätökset liian vähäisinä ja liian myöhään tehtyinä.

 ...

Voisimme arvata helposti, että kahden kauppana

Keskusta ja Kokoomus yhdessä, olisi syntynyt paljon rivakammin päätöksiä ja riittävän järeinä. Nyt Katainen vesitti hallituksineen koko Suomen kansan ja kansatalouden. Itseasiassa virheiden teko alkoi jo Kataisen valtiovarainministerikautena Vanhanen II:n alusta … [väärät johtopäätökset ja ennakoinnit sub-primekriisistä].

 

Nyt ei pelkästään sopeutus, kestävyysvaje, vaan myös työ ja oleellisin kestävyysvaje itse luontoa eli meitä kaikkia elättävää biosfääriä kohtaan – ovat seuraavan hätätilahallituksen avaintehtäviä; eikä puheina, vaan tekoina.

 

Nyt Kataisen on taivuttava

[ … mutta savolaisen selkähän on notkea kuin pajunvitsa ... ]

kolmen miljardin sopeutus yhdessä-puolessatoista vuodessa, iskee liian rajusti, vai iskisikö? Katainen olisi runtannut tämän, mutta demarit äänestäjäkadon ahdingossa valitsivat politiikan tekemisen linjan ja unohtivat kansantalouden kertakiristyksen. Ehkä ovat oikeassa, sillä Suomella ja valtiollamme on edelleen varaa, muihin nähden, velkaantua 2] – syömävelkaantumiseen ei kuitenkaan ole varaa! 3]

 

Persujen eväät eivät tule vielä riittämään hallitukseen

[Persupomo Soinia veivataan ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=932246 - ]

Seuraava hallitus on Keskusta vetoinen ja apupuolueeksi valiintuu yllättäen demarit, koska SDP:n uusi puheenjohtaja ammattiyhdistysliikkeestä vetää takaisin persuihin livenneitä äänestäjiä.

Tosin demareilla on kokemuksia Eero Heinäluoman puheenjohtajuuskaudelta 4] – hänhän oli SAK-jyrä, joka vasta nyt eduskunnan puhemiehenä on kuitannut oman paikkansa.

...

Nyt kansakunnan etua ajatellen Keskustan ja Perussuomalaisten on otettava vastaan Kataisen seireenikutsu yhteispohdintaan miten sopeutus jaetaan seuraaville noin 4-5 vuodelle. Eikä tämä riitä, sen jälkeen vasta Raimo Sailaksen 5] maalaamaat tosiasiat aloittavat temmellyksensä.

Miksi muuten Kataiselle ei kelvannut Keskustan ja Perussuomalaisten vapaaehtoinen tarjous parlamentaarisesta yhteisneuvottelusta jo vajaat pari vuotta sitten? Tähän lienee helppo antaa vastaus ---

VIITTEET

1] Tässä kohtaa kannattaa kaivaa netistä Suomen Pankin ilmaisjulkaisu – Euro&Talous 5/2013 6] – kertoo selkein luvuin ja kirjoituksin missä mennäänn Suomi nimisellä laivalla ja vähän EU:takin ja euroa!

2] Velka syö huomista – etukäteen! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22531-velka-syo-huomisen-poydan-leivattomaksi -

3] Syömävelalla saa kestävyysnälän! ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/lis-ntyv-velanotto-kiihdytt-ylihuomisen-n-l-nh-t -

4] SAK, Heinäluoma ja tulonjakopuolue ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/03/kuinka-tulonjakopuolue-onnistuu-sakn-ja.html -

5] Raimo Sailas ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/147391-tapaus-raimo-sailas -

6] Euro&Talous 5/2013 ~ http://www.suomenpankki.fi/fi/julkaisut/euro_ja_talous/talouden_nakymat/Documents/ET513.pdf -

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

...

SENT

Cc: Sasi Kimmo ; petteri.orpo@eduskunta.fi ; timo.tyrvainen@aktia.fi ; vesa.puttonen@aalto.fi ; vesa.vihriala@etla.fi ; eero.heinaluoma@eduskunta.fi ; juha.sipila@keskusta.fi ; riikka.slunga-poutsalo@perussuomalaiset.fi ; presidentti@tpk.fi ; kimmo.tiilikainen@eduskunta.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; timo.laaninen@keskusta.fi ; puheenjohtaja@keskusta.fi ; pasi.holm@ptt.fi ; juhana.vartiainen@vatt.fi ; sixten.korkman@aalto.fi ; martti.hetemaki@vm.fi ; jutta.urpilainen@vm.fi ; taru.tujunen@kokoomus.fi ; jyrki.katainen@vnk.fi
Sent: Monday, February 17, 2014 10:16 AM Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Kuinka kauas kasvutalous voi velkaantua? ... Velalla syömme tänään huomisen edellytyksiä ... Kättä väännetään budjettisopeutuksen kertarysäyksestä (ent. pääministeri Matti Vanhanen) useiden vuosien jaksotukseen (Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen) ....

AL US Vf IL - BLOG 30984

---15022014---

doc.: kataissopeuttaja_15022014.doc – OpenOffice Writer

495 | 4575

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Opposition ei ole syytä osallistua hallituksen selänpesijäisiin.

http://jarmonahkamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/160...

Ilkka Luoma

Olet siltä osin oikeassa, että oppositiohan tarjosi kättään pari vuotta sitten, mutta se ei kelvannut Kataiselle. Toisaalta, jos nyt oppositio ei ota vastaan neuvottelutarjousta, voi Katainen syyttää oppositiota vastuun pakoilusta - älykkäästi suunniteltu miina ...

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Ei mikään miina ja vielä vähemmän älykästä. Ei oppositio ole vastuussa hallituksen epäonnistumisista.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #3

Jarmo, kyllä sopeuttaminen kuuluu koko kansalle, eli myös koko eduskunnalle - Katainen osasi jonkun vihjeestä rakentaa oivan tilanteen. Samalla kun hän tunnusti, ettei sixpack kykene yksin asiaa hoitamaan - hän hakee kansallista konsensusta, haastamalla opposition talkoisiin. Nerokas suunnitelma. Tunnustaa ja sitoo!

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Ilkalta taas kerran mielestäni hyvä näkemys. Heti kun kuulin mietin itsekin, että oivallinen (ja vieläpä pakollinen) veto. Kookoomukselta on ollut hieman kadoksissa strateginen puoli, minkä taas Keskusta - todennäköisesti Sipilän johdolla (pienellä tiimillä) otti viime vuonna haltuunsa. Olen aikaisemmin kommenteissani todennut, että strateginen älykkyys ei ole perussuomalaisten tavaramerkki ja kyllä taas viime viikko ja tämäkin päivä sen osoittavat. Onhan se huonon strategian tulos, että ensin noustaan ilman rahaa 39 edustajan porukaksi ja kun saadaan vasukaupalla rahaa ja kuntiin edustajat niin peli menetetään. Näin se on liike-elämässäkin. Operatiivisilla tempuilla ei yritys pääse pitkälle.

Ilkka Luoma

Jeps. Persuilla vielä paljon oppimista, mutta ovat tulleet jäädäkseen, sillä persujen ydinvoima on toistaiseksi 5-kymppisten äijäenergeettinen soiniintunut änkyröinti arkijärjellä, josta eduskunnassa on usein puutetta ;)

Persujen pitää käydä vielä paljon politiikan sisäsiisteyskoulua, mutta toivottavasti eivät menetä kansanomaista arkijärkeään.

Tosiaan jäin pohtimaan kuka se oli Kokoomuksesta, joka oivalsi NYT pyytää opposition yhteisneuvonpitoon, jota voidaan todellakin pitää strategisena nokkeluutena. Tuo nokkeluus sopii myös tilanteeseen, jos ajaudumme ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin jo tulevana keväänä - tosin Soini ei sitä halua, koska hän ei ole valmis hallitustyöskentelyyn, puuttuu ministerit, toistaiseksi.

Sivalluksen Kokoomukselle voi esittää siinä yhteydessä, kun kysyy miksi ei opposition vapaaehtoinen neuvottelutarjous kelvannut pari vuotta sitten!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

" Nyt parlamantaarisen tanssiin kutsun houkuttelu tuo aina voiton Kataiselle – tai ainakin Kokoomukselle. --- Jos oppositio ei ota kutsua vastaan, voidaan heitä syyttää vastuun pakoilusta. Jos taas suostuvat, saadaan heidät sidottua Kataisen ratkaisuihin, vaikka Kokoomus häviäisi seuraavat (ennenaikaiset) eduskuntavaalit."

Voidaan tietysti syyttää (vastuun pakoilusta) - vastuun kantaminenhan on ollut Kataisen mieliselityksiä, kun suomalaisten varallisuutta on sidottu euron pönkittämisratkaisuihin.

Minusta näyttää siltä, että tämä opposition "tanssiinkutsu" on Kataisen hallituksen avoin tunnustus eväidensä loppumisesta. Hallitus ei ole kyennyt tekemään ohjelmaansa kirjoitettuja tärkeitä päätöksiä, ja nyt täytyy pyytää oppositiota avuksi, kun hallitus ei pysty siihen kuuluisaan vastuunkantoon. Hallituksen tehtävänä on päätöksenteko, ja oppposition roolina niiden arviointi ja arvostelu.

Ilkka Luoma

Jeps, juuri myös näin, sillä Katainenhan avoimesti tunnustaa sixpack´insä epäonnistuneen. Hallituskonsensus rämetti kaikki todelliset päätökset, liiallisen keskinäiskyräilyn vuoksi.

Nyt olemme kokeneet, että väkisin kyhätty Kataisen kuusilo, idealla - 'pääministeriksi vaikka millä keinolla' -juttu on jo uponnut laiva, ... kerrotaan rottien aina ensimmäisenä jättävän uppoavat paatit - ministeriralli Brysseliin ja Kataisen oma pako virkabyrokraatiksi?

Ilkka Luoma

Suomen Pankin pääjohtaja, Brysseliin pakoon 1990-luvun alussa karannut Erkki Liikanen tukee kolmen miljardin sopeutuksen jaksotusta useille vaalikausille ...

Ilkka Luoma

Taru Tujusen suunnitelma toimii - niin Keskusta kuin Persut osallistuvat Kataisen yhteisneuvotteluun. Kuka astui minkäkinlaiseen miinaan?

Toimituksen poiminnat