Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Voitot juovuttavat kansakuntaa - osa 2.

Suomen kansakunta odottaa nyt toisintoa Olympialaisista – mikä on Teemu Selänteen rooli ja kuinka hän toimii esikuvana nuoremmilleen. Alku on ollut legendalta lupaavaa – loistopelit esimerkiksi Granlundin kanssa! Ruotsalaiset luistelevat nyt vastaamme. Miksi meidän kaikkien asioita hoitava hallitus ei voisi olla kirittäjänä yhteishenkeä luova ja kansallista yhteenkuuluvuutta edistävä ...?

Voitot juovuttavat kansakuntaa!

http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/01/voitot-juovuttavat-kansakuntaa.html  [06012014_BLOG]

[U] Suomalaiset saivat makoisaa elämänlisuketta ja nuorista kiekkoilijoistaan sankareita – ruotsalaiset oli kaadettu. Suomi voitti jääkiekon nuorten Maailmanmestaruuden – Den Glider in 1]. Samaan aikaan suomalaiset urheilijat toivat menestyksen oraita muualtakin – kamppailujen maailmasta 2]. Tarvitseeko kansakunta sankareita?

Kansalaiset ovat juopuneet siniristilipun ja Maamme laulun hullaannuttamina niin Lasse Virenin Olympiakultamitaleista, Matti Nykäsen haamulennoista, miesten jääkiekon Maailmanmestaruudesta 1995 ja Mika Häkkisen F-1 Maailmanmestaruuksista, jopa niin, että rauhanajan suurin hetkellinen ”kansainvaellus” siirrätti 20.000 suomalaista Unkarin Hungaroringin F-1 osakilpailuun kirittämään Häkkistä 1999 – voittohan sieltä tuli ja kansa hullaantui. Emme voi myöskään unohtaa Lordin Euroviisuvoittoa! *]

Kansalainen katsoisi mielellään oikeudentajuisia esikuvia – sankareita tarvitaan

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/05/kansalainen-katsoisi-mielelln.html - [BLOG/il]

Tunnettu takavuosien arvioitsija Max Jakobson J.V. Snellmannin innoittamana valisti lukijoita Helsingin Sanomissa (12.5.2006) vertauskuvalla debatista, jossa haluttiin esittää, ettei Suomen kansalaiset tarvitse sankareita. Samassa yhteydessä Jakobson mainitsi valtion käytännön toimia johtavan hallituksen olevan aina valinneen kansansa näköinen!

Sitä saa mitä kylvää. Mitä muuta kansalaiset odottaisivat saavansa globaalissa talousohjatussa kvartalisoinnissa kuin arkipäivän sankareita, joilla olisi vastuunkantoa, kykyä nähdä ihmiset, halua toimia myös muidenkin eduksi, ajatusta ymmärtää ihmisyys ja osaamista olla tavallisen ihmisen asialla.

Viisaaksi aiottu, näpertelynokkeluudeksi sortunut heitto sankarittomuudesta (lainaus Bertol Brechtin näytelmästä) oli dramaattista aliarviointia rivikansalaisista. Suomalainen yhteiskunta tarvitsee juuri nyt arkipäivän osallistuvia sankareita.

 


Kautta vuosituhansien ihmiset ovat samaistuneet,

esikuvaistuneet ja halulla seuranneet tunnetta, yhteenkuuluvuutta, osallistumista ja joukkoon kuulumisen tahtoa. Usein nämä ominaisuudet kulminoituvat kansanjohtajiin, joita joskus myös sankareiksi on kutsuttu.

Tämän päivän talousohjattu markkinamekanistinen yhteiskunta ei tue ihmisen lajilleen ominaisia hyväksymisen ja tarpeellisuuden tuntemuksia. Nyt on vallalla ostovoima ja sen esittely. Ministeri Jakobsonin viesti oli kertomusta menneestä maailmasta.

Tämän päivän maailma hakee ihmiselle asemaa ajattelevana yksilönä ryhmässä, jossa on myös muita arvoja kuin raha ja sen käyttö. Uusien aaltojen myötä talousorientoitunut kasvuhegemonia on väistymässä vastuullisen harmonia-ajattelun tieltä; nuori ikäpolvi ottaa oman tulevaisuuspäämääränsä hyväksynnällä muunkin luonnon olemassaolosta.


Eduskunta edustaa pienoiskoossa Suomea

… ja sen jakauma vastaa kansakunnan äänestysprosentillista tahtoa. Kansa valitsee asetetuista ehdokkaista mieleisiänsä. Kansa ei pääse vaikuttamaan ehdokasasetteluun. Millainen olisi kansan valitsema ehdokasjoukko esim. seuraaviin eduskuntavaaleihin?

Tunnetusti puoluekoneistot valitsevat ehdokkaat ja puolueisin kuuluu vain murto-osa kansalaisista. Kansa saa valittavakseen puolueapparaatin masinoimat ehdokkaat ja niistä äänestäjät valitsevat "itsensä näköiset" edustajat.

Jatkuva vastakkainasettelu kansan ja eduskunnan välillä esittäytyy hyvin mm. asenteessa EU:iin, Suomen Puolustusvoimien määrärahoissa, poliisin toimintaedellytyksissä, Nato kysymyksessä ja kuntaliitoskaavailuissa.

 

Kansalaiset ovat perusvoima Suomelle,

kuluttajat aivan normaaleissa kotitalouksissa ratkaisevat meidän menestyksen. Edustuksellinen demokratia voisi saada enenevässä määrin rinnalleen, ensin neuvoa-antavana ja heti myöhemmin sitovana, kansanäänestykset 4].

Nykyisistä kehityvistä informaatiologistiikan ratkaisuista on löytymässä myös tekniset edellytykset välittömään kansalaisvaikuttamiseen. Näin tapahtuen voidaan sanoa yhteiskuntaohjaamisen muistuttavan enemmän valitsijoitaan kuin nykyisen puoluekoneiston valitsemien ehdokkaiden valiintuma edustajiksi äänestyksessä eduskuntaan.

 

Sankarittomuus luo tyhjiön kansalaisten välille

Jakobson kolumnin lopussa esitetty "sankarittomuus" oli surullista pinnallistumisen ilmentymää aivoituksista, joiden ei ole täytynyt nähdä vaikeuksia, ongelmia, jopa hätää työstä ja toimeentulosta.

Kansakunta on kokonaisuus ja se muodostuu kaikista ihmisistä, ei vain "oppineista", menestyjistä ja ostovoimaisista, vaan se koostuu lähtökohdiltaan myöskin tasa-arvon piiriin kuuluvista työttömistä, pitkäaikaissairaista, osallistumattomista, yksinäistyneistä, hiljaisista eläkeläisistä, arkioppineista, moniongelmaisista ja enemmistöstä, joiden sanat eivät yksinkertaisesti kuulu edustahälinän takaa.

 

Yhteiskunnan hiljaiset ehkä haluavat juuri sankareita,

jotka ajattelisivat vähän heitäkin. Nyt sankaruus esittäytyy urheilusaavutuksissa ja menestyksessä, joka ilmentyy Maamme-lauluna mm. Formula-1 voittopodiumilla – ennakoiden uutta Ferrari maailmanmestaruutta Kimi Räikköselle 5].

...

VIITTEET

1] Leijonat - Den Glider in ~ http://youtu.be/X9aOSFf98wg - [yt]

2] Voittamisen filosofia ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/voittamisen-filosofia-taistelutahto.html - [BLOG/il]

*] Lordi hullaannutti torilla ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/05/kansakunta-jakaantuu-mutta-etsii.html - [BLOG/il]

4] Kansanäänestykset ja aloite 615 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/153855-kansalaisaloite-615-presidentti-ja-kansanaanestys - [US_P/il]

5] Lööpit ja Kimi Räikkönen ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/08/lehtijutuista-huolimatta-kimi-rikknen.html - [BLOG/il]

...

EXTRAT

Matti Nykänen ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/43868-matti-nykanen-edelleen-maailman-paras-makihyppaaja – [US_P/il]

Max Jakobson [R.I.P] ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Max_Jakobson – [wiki]

 

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

 

AL US Vf [353.] IL

doc.: sankaruus_06012014.doc – OpenOffice Writer

---06012014---

 

BLOG 28 888 [31 234]

597 | 6024

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset