Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Hoivavastuut ja perintöoikeudet puntarissa!

Kiinassa lapset ovat pääsääntöisesti huolehtineet jo vuosisatojen ajan vanhempansa ja osin isovanhempansakin. Perhe on kokonaisuus, jossa arvostetaan nuoruuden intoa ja elinvuosien mukanaan tuomaa kokemusta. Läheissuku on meidän näkemyksen mukaan laajennettu ydinperheyhteisö. Kiinassa on edelleen vähäiset yhteiskuntajärjestelyt vanhuksien osalta – meihin nähden

Suomessa professori avasi kipeän aiheen vanhuksien maailmasta, se on yksi kolmesta tekijästä, joilla on suurta merkitystä yhteiskuntamme filosofiseen olemukseen ja yksilöiden huolehdintaan joukkoon kuulumisen periaatteilla. Kolme merkittävintä tekijää ovat:

1

Esille tuotu lapsien velvollisuus huolehtia eräin tilantein ikääntyvät vanhempansa; nythän nuoremmat jo huolehtivat ansiokkaasti perintöjen haltuunoton, kirkon useimmissa tilanteissa huolehtiessa logistiikan maatumiseen ja hiilikiertoon. Suomessa on kehittynyt länsiyhteiskunnille tyypillinen laitoskulttuuri – erityisesti vanhuksille. Vanhukset ikäänkuin työnnetään muiden harteille – selosteella, että mehän maksamme veroja.

2

Eutanasia 1], aihe joka vääjäämättä tulee esille, koska yhteiskunnan verovarannot eivät riitä enää huomenna ylläpitämään elämää, jolla ei ole toivoa. Kuka määrittää toivon ja ihmeen mahdollisuudet? On kuitenkin varmaa, että meille säädättyy laki, jossa täysissä hengen ja sielun voimissa oleva voi määrittää itselleen varhennetun kuoleman.

3

Toistuvasti itseaiheutettujen (lääketieteellisistä varoituksista välittämättä) sairauksien hoidon omakustanteisuus eli itsensä täysimäärinen huolehtiminen. Yhteiskunnalla ei ole velvollisuutta toistuvasti piittaamattomien hoivaamisesta.

Meillä on jokaisella niin kutsuttu, nykyisin vielä piilossa oleva verotase; siis olemmeko enemmän maksavia kuin kuluttavia. Yhteiskuntahan ei pysy pystyssä, jossa verokertymä on jatkuvasti negatiivinen. Tämä tase tulee säätymään yksilökohtaiseksi.

 

...

Vanhuksen hoivaaminen on velvollisuus,

joka konkretisoituu jo syntymän hetkellä. Evoluutiobiologiamme mukaan lapset ovat yksilöityviä biologisten vanhempiensa toistumia, kopioitumia ja/tai jatkajia rakenteella, jossa vanhempien kasvatusvastuu muodostaa yhteiskuntakelpoisuutta siinä suhteessa kuinka kokonaisvaltaisesti evoluution määrittämä vastuunkantoperimä on omaksuttu. Emmehän voi verkostoituneessa järjestelmässämme enää erakoina elää. Riippuvuudet ovat jo valitettavasti elinehto.

 

Miksi meille kelpaavat vanhempiemme perinnöt,

jotka kasvavat vuosi vuodelta suuremmiksi? Jos emme hyväksy lasten velvollisuutta huolehtia hädässä olevat vanhempansa, niin ei ole mitään oikeutta myöskään perintöihin. Jos perintöjä ei ole, niin inhimillisyysnäkökulmat astuvat tilalle, ja entistä tärkeämpää on huolehtia vanhempansa säällisesti hyvän elämän kautta hautaan.

Varakkaat maksavat maallisesti varattomat! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/121969-sote-varakas-rahoittaa-koyhan -

 

Voimme arvata, että perinnöt käyttyvät huomenna enempikin vanhuksien omiin hoivajärjestelmiin, voihan isä ja äiti toki ostaa lapsiltaan omilla rahoilla kotihoitoa tai suunnata rahansa laitoksiin – olivat ne sitten yksityisiä tai yhteiskunnan ylläpitämiä.

Perinnöt vanhuksien omiin hoitomenoihin ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/56504-perinnot-kuihtuvat-vanhuksien-omiin-hoitokuluihin -

 

On varmaa, että eläkeläisiä on yhä enemmän ja yhä pidempään elävinä

Yhteiskuntajärjestelmämme varannot eivät tule riittämään eläkkeiden täyteen maksuun – puhumattakaan indeksikorotuksien lunastamiseen. Eläkkeiden määrä per keskimääräinen saaja tulee pienenemään, kuten palkatkin. Eläkkeellä olevat ovat uskomattoman hieno resurssi monille nuoremmille!

 

Maailmanlaajuisen kriisin iskiessä

Tarvitaan maailmanlaajuinen talouskriisi ja eläkeyhtiöidemme sijoitetut eläkevarannot menettävät merkittävän osan arvostaan, toisaalta numeerinen raha ei elätä, ainoastaan ruoka ja riittävä lämmitys. Tämän vuoksi kullakin yhteiskuntakokonaisuudella (valtiolla), siis reviiripuolustuspiirillä pitää olla riittävä omavaraisuus ja ainakin riittävä valuuttansa säätelymahdollisuus, jolla torpataan muualta tulevien talouskriisien suurimmat vaikutukset.

Verkostoituminen hyvin mennessään tuo lisää maallista varallisuutta, samalla eriarvoistaen kansalaisia ja reviiripuolustusalue taas kykenee pitämään paremmin huolta kriisin sattuessa omistaan.

 

Keskustelu on nyt auennut muiden ongelmapesäkkeiden joukkoon

meitä jäytyy nuorisoajelehtiminen, pitkäaikaistyöttömyys, päihteidenkäytön lisääntyminen 2] ja voimistuminen sekä ennenkaikkea globalisaation aikaansaama maailmanlaajuinen työn uudelleenjaon taistelu 3].

Edellä mainittujen asioiden hoitoon tarvitaan hallitus, jolla on kyky, toimintaedellytykset ja taito ratkoa visaisia ongelmia – kovienkin päätöksien kautta. Kansa hyväksyy leikkaukset ja verokorotukset, jos kansakunta luottaa johtajiinsa *] ja kokee yhteenkuuluvuuden ja joukkoon hyväksymisen tunnetta – hyväksyen kaikki he, jotka tekevät osuutensa (tarvittaessa ylittäen) - kansakunnan edun nimissä.

VIITTEET

1] Eutanasia ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/abortti-ja-eutanasia-sama-asia-eri.html -

1] Uskallammeko puhua? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/96371-eutanasia-uskallammeko-puhua -

2] Päihteiden vapautus, vapauttaa ongelmien lisääntymisen! ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1014854 -

3] Työn uudelleen jako! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/101019-maailmanlaajuinen-ty%C3%B6n-uudelleenjaon-taistelu -

*] Oletko pettynyt valintoihisi? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=972579 -

EXTRA

Mitä teemme huomenna? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1002372 – Artikkelilla yli 30.000 lukijaa.

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

OTS ---

Hoivavastuut ja perintöoikeudet puntarissa!”

 

SENT

Cc: kimmo.tiilikainen@eduskunta.fi ; riikka.slunga-poutsalo@perussuomalaiset.fi ; ville.niinisto@ymparisto.fi ; anni.sinnemaki@eduskunta.fi ; JAAKONSAARI Liisa ; sirpa.pietikainen@europarl.europa.eu ; paivi.rasanen@intermin.fi ; petteri.orpo@eduskunta.fi ; timo.laaninen@keskusta.fi ; puheenjohtaja@keskusta.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; pirkko.ruohonen-lerner@eduskunta.fi ; lauri.lyly@sak.fi ; jyri.hakamies@ek.fi ; Paasio Heli ; Hiltunen Rakel ; martti.hetemaki@vm.fi ; jutta.urpilainen@vm.fi ; jyrki.katainen@vnk.fi ; presidentti@tpk.fi ; liisa.hyssala@kela.fi ; paavo.arhinmaki@minedu.fi ; susanna.huovinen@stm.fi ; paula.risikko@stm.fi

 

Sent: Friday, February 28, 2014 2:22 PM

Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Pitääkö sukupolvisopimus, miten hoidamme vanhuksemme?

...

 

Onko meillä ihmisinä sukupolvisopimus vanhuksistamme?

(Professorin irtiotto lasten velvollisuudesta hoitaa vanhempansa avasi paineistetun keskustelun - jonka piti alkaa jo vuosia sitten!)


AL US Vf [82.] IL - BLOG 31566

---27022014---

doc.: lasten_velvollisuudet_27022014.doc – OpenOffice Writer

583 | 5837

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Syytinkijärjestelmä on jo kokeiltu ja huonoksi havaittu.

Ilkka Luoma

Luovummeko perintöoikeuksistamme ja luovutamme vanhuksien perinnöt valtiolle vakuuksina hoivakulujen katteeksi?

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Mitä? Kyllä vanhukset maksavat edelleenkin käteisellä laskunsa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #7

Ja hyvin maksavatkin - on vastuunkantokykyä. Tosin vanhuksien vaikkapa eräät lääkkeet maksavat niin paljon, että monien vuosien yhteiskunnalle suorittama verokertymä uppoaa lääkkeisiin - esim. 20 nappia syöpälääkettä maksaa 2500 euroa, valtio maksaa. Nyt on kysymys laajemmasta vastuunkannosta, sillä valtio ei kestä esimerkiksi noiden syöpälääkkeiden käyttölisääntymistä viisin-kymmenkertaiseksi --- ja syöpähän rihee yhä useammassa.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #10

Meillä on sosiaaliturvajärjestelmä, Se tasaa yksittäiset korkeat kulut.

Syöpä vie nopeasti, äidinkin vuodessa. Joten huolesi on turha.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

Tiedätkin asian. Ymmärrän sen hyvin, oma isäni meni myös vajaassa vuodessa. Ukko oli erinomainen veronmaksaja, eikä koskaan työttömänä - aina maksoi ajankohdalleen suuria veroja, siitä huolimatta pelkkä 12 kuukauden syöpähoito pelkkinä nappeina kustansi noin 20.000 euroa! Saattohoidossa pidättivät oikeudenmukaisesti eläkkeen - lähes kokonaan, peittämään kustannuksia kunnallisessa saattohoidossa. Itse otin työstä vapaata kahdeksaksi kuukaudeksi ja "asuin" vuodeosastolla - syötin yms. - hoitohenkilökunta oli tosi tiukoilla, mutta hoitivat asiansa mallikelpoisesti. 40 potilaasta 15 luona ei käynyt "koskaan" kukaan, kunnes perukirjoitukseen ilmestyi huolestuneita sukulaisia - raadollista, vai mitä?

Esittämäsi omaishoidon kehitys on suuri ratkaisu, jos vain tahdomme!

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Professori on hukassa, sillä meillä on omaishoitojärjestelmä, mutta kunnat vesittävät tämän, koska eivät maksa tehdystä työstä.

Ilkka Luoma

Professori avasi pelin vahvasti raflaten, ja onnistui sinä hyvin. Tämä vuoropuhelu on pakko käydä läpi ja laajalla rintamalla.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Omaishoitajajarjestelmää tulee kehittää ja kunnat velvoitettava maksamaan palkka tehdystä työstä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #9

Jos kunnallisveroa tai valtion pieneneviä valtionosuuksia ei kerry riittävästi, niin mistä maksavat? No, joudumme jokatapauksessa palkkojen alennuslinjalle, niin kunnissa, valtiolla kuin yksityisilläkin - ja vieläpä kaikki ihmiset, aivan kaikki.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #11

Ehdotat siis lasten elättävän vanhempansa. No, kerro mistä ne sitten rahat saavat, jos ei nykyjärjestelmä siis kelpaa?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #17

Kukin kykyjensä puitteissa. Ensin käytetään vanhuksien omat rahat ja omaisuus, sen jälkeen lapset ottavat osaa jonkin mittaroinnin myötä ja loput hoitaa inhimillisyysyhteiskunta.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #23

Eli raha siis lisääntyy jotenkin sinun mallissasi. En vaan ymmärrä miten?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #25

Ei lisäänny, mieluumminkin vähentyy tai ostovoima pienentyy. Nykyinen EKP ja jenkkilän FED järjestelmä kylläkin lisää rahan määrää - painavat hervottomasti lisää katteettomia euroja ja US dollareita. Kreikan velatkin tullaan maksamaan näillä lisäeuroilla, joilla ei ole mitään kansantaloudellista vastinetta - vaan pelkkää painopaperia ja enimmkseen vielä bittejä pankkiverkoissa.

EKP siis ostaa kreikkalaisten velkapapereita näillä bittirahaeuroilla, vain EKP:n tase kasvaa --- yksinkertaista, mutta tehokasta, kunnes ruisleipä maksaa aamulla kottikärryllisen rahaa ja illalla jo kaksi kärryllistä ;)

Suomikin saa bittieuronsa, mutta EKP vaatii Suomen Pankin avulla lainoittamiensa vähittäispankkien muun muassa yksityisten ihmisten velkapapereiden panttina olevia osakekirjoja ... tätähän ei media edes kerro!

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Kyllä nuo vanhempien perinnöt ovat niin pieniä, ettei niistä nyt kannata toitottaa ja verottaja nekin vie.

Ilkka Luoma

Vuosi vuodelta ne ovat suuremmat, ja jopa odotusarvoltaan niin mittavat, että monet nuoret ovat ottaneet liian suuria asuntolainoja - maksukykyynsä nähden, kun pohtivat niiden loppuunmaksun tapahtuvan perinnöillä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #8

Juuri noin. Velalla syödään huomista, ja ylivelkaantuneet aloittavat talouskriisit - dominopelinä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Talouden professori Vesa Kanniainen on havannoinut kattamattomia eläkelupauksia summalla 350 miljardia euroa ja mitä ilmeisimmin kattamattomia hoivalupauksia 700 miljardilla eurolla, joten mittavista asioista on kyse.

Ilkka Luoma

Muhkeita summia, mistäköhän muodostuvat?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kattamattomista eläkevastuista lienee olemassa laskelmia eliaikaodotuksineen väestötasolla ja tuo 700 miljardia lienee Kanniaisen omien päättelyjen tulosta tulevasta vahusten hoidon " hintalapusta " jollakin aikavälillä.

Eläkkeistä sanottuna viime aikoina :

Stadigh, Niemisvirta: Kattamaton eläkevastuu kasvaa joka vuosi 20 miljardilla eurolla.

25.02. 2014 Holmström, Korkman, Pohjola: Eläkejärjestelmämme on kestämättömällä pohjalla.

Ongelmista huolimatta hallitus ulkoisti kokonaan eläkeuudistuksen valmistelun työmarkkinajärjestöille, jota Sailas kritisoi jo kahteen kertaan vastuun pakoiluksi näin tärkeän asian ollessa kyseessä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #28

Ei liene vaikeaa tehdä aiheesta mallinnus? Rakennelmassa lienee korkeintaa 20 muuttujaa! Helppo nakki matemaatikolle, ja jollekkin, joka taitaa hidasmuuttujien asennuksen laskentamalliin.

Ilkka Luoma

Lauri, jäikö sanasi kesken? Tarkoititko jatkaa ... erä?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kyllähän ihmisellä periaatteessa on oikeus törsätä omat rahat itseensä ja omaan hyvinvointiinsa, perinnöksi ei tartte jättää penniäkään.

Ilkka Luoma

Taru, juuri näin - pääsit ajatuksinesi heti sydämeeni :)

Kannustin aikanaan mummiani käyttämään kaikki rahansa jo eläessään, jottei kateellisten sukulaisten tarvitse riidellä pennosista.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki
Ilkka Luoma

Tässä ollaan oikeilla linjoilla - vanhukset lähemmäksi omaisia, ja voivat maksaa myös omistaan omaisille! Hyvä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Kunta maksaa omaishoitajan palkan. Minkähän puolueen ehdokkaaksi aioit asettua?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #26

Kunta maksaa, tai myöhemmin valtio rahoista jotka kerätään kuluttavilta ihmisiltä (=kulutusveort, ei muuta veroa!) - valinta tapahtuu kahden puolueen ryhmästä ;)

Ilkka Luoma

Tänään lähetetty spostitse, jäämme odottamaan poliittisten päättäjien kannanottoja ---

SENT
Cc: kimmo.tiilikainen@eduskunta.fi ; riikka.slunga-poutsalo@perussuomalaiset.fi ; ville.niinisto@ymparisto.fi ; anni.sinnemaki@eduskunta.fi ; JAAKONSAARI Liisa ; sirpa.pietikainen@europarl.europa.eu ; paivi.rasanen@intermin.fi ; petteri.orpo@eduskunta.fi ; timo.laaninen@keskusta.fi ; puheenjohtaja@keskusta.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; pirkko.ruohonen-lerner@eduskunta.fi ; lauri.lyly@sak.fi ; jyri.hakamies@ek.fi ; Paasio Heli ; Hiltunen Rakel ; martti.hetemaki@vm.fi ; jutta.urpilainen@vm.fi ; jyrki.katainen@vnk.fi ; presidentti@tpk.fi ; liisa.hyssala@kela.fi ; paavo.arhinmaki@minedu.fi ; susanna.huovinen@stm.fi ; paula.risikko@stm.fi

Sent: Friday, February 28, 2014 2:22 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Pitääkö sukupolvisopimus, miten hoidamme vanhuksemme?
...

Onko meillä ihmisinä sukupolvisopimus vanhuksistamme?
(Professorin irtiotto lasten velvollisuudesta hoitaa vanhempansa avasi paineistetun keskustelun - jonka piti alkaa jo vuosia sitten!)

Toimituksen poiminnat