Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Suomalaisten uhkakuvia - tietoista manipulaatiota?

Valtamedian asemasta tippuva Helsingin Sanomat on voimakas Nato kannattaja – näin ilmaisi itselleen sulan hattuunsa ottanut vapaa toimittaja Olli Kivinen, jo joitain vuosia sitten 1]. Nyt jälleen HS teetätti kallupin uhkakuvistamme, kansalaisten näkökulmasta – tässäkin hs-leimaa antaa Venäjä vastaisuus, unohtaen amerikkalaisten aktiivisuuden kaikkialla siellä, missä vastakkainasettelu on suinkin mahdollista.

1] Entinen HS-toimittaja, nykyinen vapaa kirjoittaja Olli Kivinen maalaili niin, että juuri hän sai käännettyä silloisen HS-päätoimittajan – Janne Virkkusen pään ymmärtämään, että Nato on turvasatama Suomelle … kansa tosin on vahvasti eri mieltä ~


Vuonna 2007 HS teki myöskin kallupin samasta silloisten uhkakuvien mielikuvistamme – tuolloinkin Venäjä sai kyseenalaisen paraatiaseman, vaikka uhkakuvien lista ja perustelut niihin olivat sangen yksiselitteiset ---

 

Sent: Saturday, December 29, 2007 10:09 PM

[ ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1029728 – Kansalaisviisaus pitää meidät erossa Natosta! ]
Subject: VASTINE ja KANSALAISMIELIPIDE: HS gallup - suomalaisten kokemat uhkakuvat ja median uutisointi ja lööpitys

[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2008/01/helsingin-sanomat-teettti.html - ]


...
[2007] Haastateltu tieto voidaan käsitellä sen oikeellisuussisältöön puuttumatta informatiivisesti sellaiseksi, joksi media itse sen haluaa johdatella - näin on mm. Hesarin uhkakuvia selvittäneessä tutkimuksessa käynyt. Uutisointi laajemminkin innostui löytämään Venäjän lööppiotsikoihin ajamaan Nato-linjaa kansalaisille kuin käärmettä pyssyyn.

Jostain syystä YLE Uutiset kärjistyi kansalaisvaroin kustannettuna mediana nostamaan jälleen Venäjän ykkösaiheeksi, vaikka koko tutkimuksen tietosisältö olisi voinut muutakin ja vähintäänkin yhtä mielenkiintoista kertoa.Mikäli luetaan tarkasti Helsingin Sanomien artikkelia maailman uhkakuvista ja maista, jotka mahdollista uhkaa luovat niin sieltä löytyy mielenkiintoisesti mm. seuraavaa:

3. oli Venäjä (56%) ja 4. oli USA (55%) - JA 5. ja 6. Palestiinalaisalueet ja Israel (48 ja 47%). Kun tiedetään, että Irak ja Iran olivat 1. ja 2. - niin huomataan, että USA on vahvasti mukana kaikissa tapauksissa paitsi 3. sijalla olevassa Venäjä tapauksessa, tosin sielläkin ohjuskilpi rakennettuna USA-vetoisesti Venäjän rajoille herättää Kremlissä aiheellisesti närää...Toisekseen kun tarkastellaan, mikä tapahtuma koetaan pahimmaksi ongelmaksi, niin järjestys oli seuraava:

1. Ilmasto - [USA suurin kasvihuonepäästäjä ja energian käyttäjä - *] kirjoittajan maininta]
2. Köyhyys - [ koko maailmaa koskeva todella yhteinen asia - erityisesti elintasomaiden vastuu kehittyyvistä maista *]
3. Irak - [USA aloitti hyökkäyssodalla, jo toisen kerran... *]
4. Iran - [USA:lla vahvin rooli olla "panemassa järjestykseen" *]
5. AIDS - [ koko maailmaa koskeva ongelma ja uhka *]
6. Lähi-Itä - [USA:lla vahvin rooli sen ollessa Israelin takuumies *]
7. Pohjois-Korea - [Pohjois-Korea nimenomaan kokee USA:n suurimmaksi uhakseen *]
8. Afganistan - [USA aloitti maan massiiviset pommitukset miltei heti kaksoistornien jälkeen 9/11 *]

Kuten huomaamme USA on miltei aina määräävimpänä nimittäjänä kun tarkastellaan suomalaisten nimeämiä ongelma-alueita tai kohteita maailmassa - Venäjä on harvemmin niissä mukana --- tästäkin huolimatta tietty media haluaa uutisoida suomalaisia lukijoita, että Venäjä on se lööppiaiheisin uutinen kerrottaessa tiivistetysti tutkimustuloksien satoa.

Onkin aiheellista miettiä kuinka tilatut lehdet ja sähköinen uutisointi kansalaisia informoi - luetun ja ymmärretyn tiedon suhde oikeellisuustasoon on vaikea kysymys ja tietyt piirit Suomessa vääntävät oikein huolellisesti kansalaismielipidettä neljäntenä valtiomahtina.

Olisikin mielenkiintoista kysyä miksi meillä tietyissä medioissa oletetaan USA:n olevan luotettavampi ja vähemmän uhkakuvia luova toimija kuin joku toinen, kun asetamme todelliset tapahtumat vaakapuntariin, vaikkapa viimeiseltä 100 vuodelta.


Nyt herääkin kysymys sähköisen median ja painetun sanan tasapuolisuudesta,

informaatioarvosta ja tavasta manipuloida lukijaansa näkemään asioita halutulla tavalla. Alla mielipidekirjoitus lokakuulta 2007 tästä hankalasta aihealueesta, joka koskee meitä kaikkia, jotka tietoa haluamme sellaisella tasolla, mistä voimme mahdollisimman vakuuttavasti itsellemme luoda omat mielikuvat käsiteltävästä asiasta.Hyvää kriittisen läpinäkyvää uutisoinnin Uutta Vuotta 2008 ja nyt 2014 -- kansalaisille,

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

AL US Vf IL BL - BLOG 32210

---08032014---

 

doc.: suomalaiset_uhkakuvat_08032014.doc – OpenOffice Writer

535 | 4663

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"1. Ilmasto - [USA suurin kasvihuonepäästäjä ja energian käyttäjä - *] kirjoittajan maininta]
2. Köyhyys - [ koko maailmaa koskeva todella yhteinen asia - erityisesti elintasomaiden vastuu kehittyyvistä maista *]
3. Irak - [USA aloitti hyökkäyssodalla, jo toisen kerran... *]
4. Iran - [USA:lla vahvin rooli olla "panemassa järjestykseen" *]
5. AIDS - [ koko maailmaa koskeva ongelma ja uhka *]
6. Lähi-Itä - [USA:lla vahvin rooli sen ollessa Israelin takuumies *]
7. Pohjois-Korea - [Pohjois-Korea nimenomaan kokee USA:n suurimmaksi uhakseen *]
8. Afganistan - [USA aloitti maan massiiviset pommitukset miltei heti kaksoistornien jälkeen 9/11 *]"

Mie romahan, mitä jäbä skriivaa?

Ei se maailma sillä tavalla pyöri, että joka asiasta yritetään löytää USA:n syyllisyys tai että Suomen kansan perustunnot analysoitaisiin muutaman vuoden tapahtumien perusteella. Jos kysyttäisiin mitkä asiat Suomen itsenäisyyden historiassa ovat olleet vaikeimpia Suomelle, niin ei varmaan USA siellä kärkipäässä olisi. (Ja minähän en sinulle lähdeviitteeksi voi muuttua!)

Ilkka Luoma

Juha-jäbä, tuo listaus on Hesarin kokoama, tutkimuksensa perusteella vuodelta 2007 - sulkeiset allekirjoittaneen huomioita.

Martti Kauppila

Luoma, mikä muu on uskottava vastavoima Venäjän mahtavalle ase- ja sotilasarsenaalille rajamme takana kuin sotilasliitto NATO? Silloin, kun Venäjä päättää tehdä Suomelle ukrainat. Pienenä yksityiskohtana tietysti se, että nyt ei Suomea suojaa kukaan tai mikään, kun olemme liittoutumattomia. Luuletko tosiaan, että Venäjä kunnioittaa tippaakaan meidän liittoutumattomuutta ja hyviä suhteita ja "rauhanomaista rinnakkaiseloa" ja muuta hölynpölyä tilanteessa, jossa se päättää ottaa esim. Pohjois-Suomen tukikohdakseen NATOa vastaan?

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

En vain ymmärrä, miksi Venäjä haluaisi tänne tulla, mikä on se uhka meidän taholta joka tämän laukaisisi?

Ilkka Luoma

Eiävät tule muina kuin toivottuina paksulompakkoisina turisteina ;)

Ilkka Luoma

Suomi on ainakin toistaiseksi EU:n jäsen. Venäjällä on yli 10.000 kilometriä maarajaa, joista miedän vastainen raja on ylivoimaisesti vähiten aseistettu ja miehitetty! - pl. Pietarin ympärys, jossa painopiste on Viron suuntaan. Missä Nato, siellä ongelma.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Täällä lisää:

Professori: Suomen Nato-jäsenyys työntäisi etupiiriä lähemmäs Venäjää :

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/67317-professori-s...

Ilkka Luoma

Jospa ideoisimme yhdessä Saksan ja Venäjän kanssa oman Euroopan puolustusjärjestelmän, jonhon ulkojäseneksi tuli Kiina?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset