Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kansalaisen paras kausi elettiin Kekkosen aikana!

Tavalliselle kansalaiselle hänen kautensa oli kuitenkin parasta aikaa mitä Suomessa oli eletty” -lainaus

Urho Kekkosta 1] on hänen kuolemansa jälkeen paljon arvosteltu (ennen ei uskallettu) sekä kiitetty että moitittu. Kun on haukuttu, niin arvosteluperusteina ovat olleet vallanhimo, mahdolliset KGB-kytkennät, puuttuminen asioihin, jotka eivät päämiehelle kuuluneet; adjektiivit häikäilemätön, ja juonitteleva ovat myös olleet käytössä.

Tavalliselle kansalaiselle hänen kautensa oli kuitenkin parasta aikaa mitä Suomessa on eletty. Ihmisillä oli töitä 2], tulevaisuudenuskoa 3], eikä puhuttu valtionvelasta 4] , ts. kansalla meni hyvin.

 

Jos presidentin kautta arvioidaan, niin mielestäni tärkeimmät kriteerit ovat alaisten hyvinvointi ja suhteet ulkovaltoihin. Ne olivat hänen kaudellaan kunnossa.

Rivikansalaiselle on yhdentekevää vaikka johtaja olisi liitossa itsensä paholaisen kanssa, jos hän kykenee hoitamaan tehtävänsä kansalaisten edun mukaisesti. Hirvittävää ajatellekin, että joku nykyjohtajan kyvyillä varustettu olisi paiskattu tilanteeseen, johon Kekkonen joutui heti kautensa alussa:

Yleislakko, voimakas ja arvaamaton itänaapuri 5], joka oli aina otettava huomioon ym. Silloin tarvittiin valtiomiehen taitoja. Niin kuin monesti myöhemminkin. Hän jätti kuitenkin hyvinvoivan valtion seuraajalleen.

Mutta onhan meillä toki vertailupohjaa, jo toinen presidentti hänen jälkeensä. Nytkö ovat asiat kunnossa? Kansalla ei kuitenkan taida mennä hirveän hyvin. Vai meneekö?

KAARLO NORDLUND [C]

Ulvila

 

HUOM!

Ylläoleva teksti on suora kopio lehtileikkeestä, joka löytyi isäni jäämistöstä, jota olen alkanut purkamaan monen vuoden jälkeen hänen kuolemastaan. Leike oli saksittu Helsingin Sanomien Mielipidepalstalta – ollen päivämäärältään 27. lokakuuta 1997 – kopioin tekstin poikkeuksellisesti uusjakoon, koska sen sisältö pysäytti väkevästi pohtimaan pitkäaikaisimman presidenttimme valtakautta – tuona aikana meillä oli isäntä talossa ja maata johti, osin itsepäinen valtiomies, vailla vertaa … tämä taitaa olla aika helppoa päätellä nyt, kun eletään vuotta 2014.

VIITTEET ovat merkitty allekirjoittaneen toimesta ja eivät millään tavoin sido itse tekstin kirjoittajaa.

1] Puuttuuko meiltä ”kekkonen”? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/72014-puuttuuko-suomelta-nyt-kekkonen -

1] Kiistaton valtiomies Urho Kaleva Kekkonen ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/kiistaton-suomen-valtiomies-oli.html -

2] Kekkosen aikana työ oli valtiovallan suojeluksessa ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/05/tyoton-on-altis-kohtalokkaille.html -

2] Nuorisotyöttömyydessä kytee aikapommi! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/01/nuorisotyottomyydessa-kytee-aikapommi.html -

3] Filosofi Pekka Himasen nykyloiskiehuntaa? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/09/pekka-himasen-loiskiehuntaa.html -

3] Miten nykynuoret pärjäävät ylihuomenna? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/01/miten-nuoret-parjaavat-tulevaisuudessa.html -

4] Velalla syömme huomista ja toisten riisikupeilta! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/02/velka-syo-huomista-etukateen.html -

5] Arvaamaton itänaapuri? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/suomalainen-ei-pelk-venj-jnteen-voi.html -

5] Venäjän ja Suomenniemen yhteistä historiaa ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/08/venjn-ja-suomen-yhteinen-historia-ja.html -

 

EXTRA

Presidentti Urho Kaleva Kekkosen viimeinen Uudenvuodenpuhe 1981 – viimeinen voimamies ja karisma, jota kansalaiset arvostavat tänään – ja moni kaipaa valtiovallalta sellaista otetta, mikä oli Urho Kekkosen malli yli 20 vuoden ajan ~ http://youtu.be/EcTAB8FlL3M - [yt]

 

Kuinka itsenäisiä olemmekaan tänään ja entä eilen?

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/kuinka-itsenaisia-olemmekaan.html -

 

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

Kansalaisen paras kausi elettiin Kekkosen aikana!”

 

AL US Vf IL BL BLOG 32358

---13032014---

doc.: valtiomies_kekkonen_13032014.doc – OpenOffice Writer

405 | 3929

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Koiviston ensimmäinen kausi oli parasta aikaa niin taloudellisesti kuin yleiseltä ilmapiiriltäänkin. Kekkosen aikaa leimasi poliittinen kähmintä, idänsuhteiden käyttäminen henkilökohtaisiin päämääriin, vasemmistoradikalismi, työtaistelut ja riitely ihmisten kesken.

Vuodesta 1982 aina samaisen vuosikymmenen loppuun vallitsi harmonia ja auringon paiste.

Ilkka Luoma

Elettiin paljolti Kekkosen perinnöillä, joita muuten nyt ollaan viime vuosikymmen systemaattisesti tuhottu.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Oli ihan hyvä että otettiin presidenteille käyttöön vain kaksi kautta. Kannatan myös sitä, ettei presidentillä (yhdellä miehellä/naisella) ole liikaa valtaa käsissään. En tunnustaudu Kekkosen-ajan ihailijaksi. Ehkä vanhemmat sukupolvet näkevät asioita toisin. Toki aika oli silloin toisenlainen eikä liialliseen kritiikkiin sen vuoksi ole aihetta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Palauttaisin kernaasti presidentille takaisin valtaa hallituksen muodostamisvaiheeseen. Viime kertainen episodi sai jo farssin omaisia piirteita. (Tosin en tiedä olisiko Halosen viritys ollut parempi sekään).

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kekkosen aikana Suomesta todellakin rakennettiin rikas hyvinvointivaltio ja Kekkosen jälkeen yhteiskunnan omistukset on pääosin lahjoitettu tai myyty puoli-ilmaiseksi ulkomaille ja tämä kansan hyvinvointi mitä on jäljellä toimii velkarahalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaikista sotaan osallistuneista länsieurooppalaisista maista rakennettiin 50-80 lukujen välisenä aikana rikas hyvinvointivaltio. Sodasta laistanut Ruotsi oli sellainen koko ajan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomi on ehkä parhaiten pystynyt hävittämään omistuksiaan vaikkakin Englannin Thatcher aloitti ylivoimaisella kuurilla. Samaan ideologiaan kaikki perustui jostakin syystä esim. Ruotsi on halunnut pitää valtionomistuksensa ja jopa lisätä niitä sekä tuottoja valtiolle. Mikäli Suomella olisi Norjan öljy, se olisi lahjoitettu Shellille, tai kuka nyt olisi vähiten maksanut jo vuosikymmenet sitten.

Toimituksen poiminnat