Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Miksi lännenmies ei ymmärrä venäläistä ajatuksenjuoksua?

  • Saksan kolmannen valtakunnan sotakone pysähtyi Moskovan porteille v. 1941 *]
    Saksan kolmannen valtakunnan sotakone pysähtyi Moskovan porteille v. 1941 *]

Venäjän rupla heikentyy euroon nähden – ostosmatkailu Suomeen kallistuu. Itä-Suomi on saanut verrattomat tulot venäläisistä matkailijavirroista. Tämän vuoden alentumat jo muutoinkin ovat luokkaa 20 prosenttia – edelliseen vuoteen.

Itä-Suomi elää paljolti venäläisistä turisteista. Kauppojen ulko-ovissa ei ole enää kylttejä, joissa sanotaan: ”Vain yksi venäläinen kerrallaan” - nyt tekstit ovat kyriliikalla ja tulijoita saa olla vaikka kuinka paljon.

 

Suomi saa energiastaan leijonan osan Venäjältä – on miltei aina saanut

Kaasua, öljyä ja kivihiiltä + uraania. Olemme riippuvaisia venäläisestä energiasta, kuten myös suorasta sähköstä. Toimitukset ovat olleet täsmällisiä ja suomalaiset ovatm aksaneet ajallaan kaikki laskut – ukrainalaiset eivät ole olleet niin tarkkoja laskujen suhteen 1].

Meidän valtiojalokivi Fortum on sijoittanut rohkeasti jo Mikael Liliuksen aikana merkittävät summat Venäjän energiahuoltoon – muun muassa voimaloina ja järjestelminä. Nyt venäläinen Rosatom pyrkii Fennovoiman merkittäväksi osakkaaksi ja rakentaisi Pyhäjoelle työtä tuovan atomivoimalaitoksen, tuoden myös polttoaineen, uraanin Venäjältä.

 

EU-Bryssel ohjailee meitä – kuinka kalliiksi tämä lopulta käy -meille?

Me itsenäiset suomalaiset [?] olemme EU-Brysselin talutusnuorassa, vaikka meidän pitäisi juuri nyt irtautua kaikista Venäjäpakotteista ja näin osoittaa sitä naapuruusystävyyttä, jolla lujitetaan kahden maan välistä kauppaa. Meidän on huomattava, se, että Venäjä on valtava markkina-alue ja maailman suurin raaka-aineaitta, ollen meille yksi merkittävimmistä kauppakumppaneista.

 

Paavo Väytynen sanoi kansalaisten ajatukset selkokielellä!

[Paavo Väyrynen ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=251353 - [45096] - kaavailimme hänestä Keskustan puheenjohtajaa jo Mari Kiviniemen sijasta! ]

Brysseliin pyrkivä ikikepulainen, 'kekkosviisas' Paavo Väyrynen osasi pukea asian suoraan selviksi sanoiksi - ”Me emme voi ryhtyä pakotteisiin, lisäksi meillä on oltava oma turvallisuus- ja puolustusohjelma, jonka päätämme itse” -suunnilleen näillä sanoilla.

 

Puolustustarpeemme voimme jopa ajatella hyvinkin radikaalisti 2],

kun elämme muutoinkin radikaalin muutoksen aikaa – olemalla muun muassa maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa” ja Venäjä noukkii nyt ne valtapiirinsä hedelmät, kun vuosia sitten itämään alkanut voiman tunne pyrkii pintaan ---

 

...

[2006] Näin me kirjoitimme jo vuosia sitten … putinismin ollessa jo vauhdissa!

[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/03/venj-lytmss-kadonneen-mahtinsa.html - ]

Venäjä - Neuvostoliitto ja jälleen Venäjä ovat olleet koko tarkemmin kirjoitetun historian ajan maailman suurin maa. Venäjä oli jo tsaarien aikana kovuutta, kuritusta, mutta myös venäläistä isänmaallisuutta ja valistuneisuutta, taidetta sekä kirjailijoiden aatelia.

Nykymallinen Venäjä omistaa luonnonvaroista niin merkittävät osat, että jo sen perusteella se on maailman mahti. Neuvostoliiton jäänteenä Venäjä omaa myös mittavan ydinasearsenaalin ja teho on edelleen olemassa.

 

Suomalaisia kohtalonhetkiä

Suomen kohtalon hetket liittyvät tunnetusti Venäjään niin kädenvääntönä rintamilla kuin nykyisen taloudellisen menestyksen pohjana sotakorvauksina ja bilateraalisen kauppapolitiikan ajalta. Venäjän suuruus on aina perustunut äitivenäjän suuruuteen ja isänmaan puolustamiseen. Venäläinen syntyy tänäkin päivänä suurvallan siemenet äidinmaidossaan. Kerran vahva, aina vahva, tai ainakin niin halutaan olevan.


Venäläinen arvostaa samoja arvoja kuin muutkin;

he pitävät luottamuksesta, he pitävät ystävien kesken juhlimisesta, ja lennokkaiden ja voimakkaiden juhlapuheiden tunnemyrskyistä. Kun katsoo Moskovan ytimessä Neuvostoliiton sankarin, sotamarsalkka Georgi Zukovin ratsastajapatsasta, ymmärtää halun takaisin suurvaltojen joukkoon.

Presidentti Vladimir Putin on ottanut venäläiseen tapaan itselleen vallanavaimet. Suurin osa Venäjän kansasta ei pane sitä pahakseen. Länsimaalainen uutisointi on aina innostunut vähemmistöjen äänitorvena olemisesta.


Generalissimus Josif Stalin kuritti niin vihollisiaan kuin kansaansa

Stalin ei sietänyt mitään, joka uhkasi hänen hegemoniaansa. Historiaa tuntevat muistavat Stalinin vieneen Neuvostoliiton niin sotilaalliseen kuin poliittiseen voittoon, hän säilytti edesmenneen Neuvostoliiton itsenäisyyden.

Stalin nosti Neuvostoliiton ehdottomaksi suurvallaksi ja nosti kansalaistensa tunteen voimasta, valtion huolehdinnasta ja varmasta leivästä. Leipä oli enemmistölle kapeaa, mutta sen pituus ulottui aina kuolemaan saakka. Voidaan sanoa, että yhteiskunta huolehti omistansa. Stalin on edelleen muistona yllättäen arvostetussa asemassa.

 

Suomi on aina Venäjän elimellinen naapuri – Karjalan kysymys on yhä kesken!

[Itsenäisyytemme järjesteltiin idästä ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/130664-itsenaisyytemme-historia-kumpuaa-idasta - ]

Suomi on kulkenut Venäjän kupeessa niin vapautettuna Ruotsin holhouksesta kuin tiukassa tsaarin otteessa nuhteena ja muistuksena mistä aurinko nousee. Suomi on ollut jo vahva taloudellinen toimija Pietarin alueella ennen itsenäisyyttämme.

Suomen ulkomaankaupasta Neuvostoliitto edusti presidentti Urho Kekkosen aikana suurimmillaan noin viidennestä. Nyt Venäjä on noussut jälleen yhdeksi merkittävimmäksi kauppakumppaniksemme. Venäjä on ollut ja on Suomen suuri mahdollisuus; ei tarvitse kumartaa, tarvitsee vain nauttia luottamusta, rehtiyttä ja kykyä osata juhlia onnistumisista maassa maan tavallansa. Venäläinen ihminen on muodostunut samoista molekyyleistä kuin suomalainenkin.


Suomen armeijan ei tarvitsisi huolehtia Venäjän politiikasta

[ Natoa, isänmaata ja yhteishenkeä! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/02/nato-venj-ja-suomalainen-yhteishenki.html - ]

Suomen armeijan johdon tehtävä on huolehtia kaikin tavoin kyvystämme turvata sotilaallisesti itsenäinen kansakuntamme. Tämän päivän Venäjä rakentaa uudelleen puolustustansa suurvallan periaatteilla. Suomessa ei tarvitse innostua ja ”natoontua” turhasta, kun suurvallan armeija uudelleen organisoi joukkojansa vastaamaan uutta puolustuksellista asemaa.


Venäjän politiikan arvioitsijana tarvitaan vain yksi ihminen

[Presidentillemme lisää valtaa! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/11/presidentille-valtaa-ja-kansa.html - (615) ]

Me tarvitsemme ulkopolitiikkamme vaalijaksi vahvan, itsenäisen ja kyvykkään presidentin, joka osaa ja hallitsee henkilökohtaisen karisman ja vaikutuskyvyn Moskovan kolleegaansa, jonka sydän on lähellä Pietaria.

Venäjän vaikutusvalta kasvaa lähivuosina ja meidän kannattaa olla sen kasvun imussa turvaamassa omia intressejämme niin työssä, sijoituksissa ja raaka-aineiden saannissa kuin kaupassa ja innovaatioissa.

 

Luottamuksellinen ja pitkäjänteinen erityispolitiikka Venäjän suuntaan takaa myöhemmin meille historiallisen palautuksen vapaakauppa-alueena Pietarin kyljessä antamaan työtä, kauppaa ja yhteistoimintaa sekä myös investointeja Suomeen. [!] -tämä oli siis kirjoitettu jo vuonna 2006.

 

VIITTEET

1] Miksi Ukraina ei maksa kaasuvelkaansa Venäjälle? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/01/energia-on-yht-strateginen-varanto.html -

2] Onnistuisikohan turvatakuut Venäjältä? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/163065-naton-sijasta-venajan-turvatakuut-yllattavaa -

 

...

*] Kuvateksti

Kansallissosialistisen Saksan Kolmannen Valtakunnan sotakone pääsi näin lähelle kommunistisen Neuvostoliiton pääkaupunkia Moskovaa joulukuussa 1941. Kenraali Pakkanen ja ylitsepääsemättömät huoltoyhteydet hyydyttivät Saksan sotakoneen. Juuri teräsristikoiden kohdalla olivat Saksan Wehrmachtin tykit, joiden ammukset ulottuivat miltei Kremliin.

Teräsristikot ovat muistuttamassa Venäjän kansaa menneiden aikojen taisteluista, joissa isät ja isoisät antoivat mittavan uhrin puolustaessaan omaa isänmaatansa. Voidaan myös painavasti sanoa, että tuolloisen Stalin Neuvostoliiton yksi merkittävä pelastaja oli myös Venäjän äidit, jotka uupumatta jaksoivat ylläpitää kotirintamilla elämää ja kannustusta miehilleen ja pojilleen. Venäjällä äidin rooli on aina ollut viime kädessä vahva.

Kuvassa taustalla näkyvä ruotsalaisen herra Kampradin omistama IKEA on päässyt markkinataloutena perille Moskovan jättiläismäisille markkinoille. Tätä markkinatalousilmiötä ei mikään armeija ole pysäyttänyt, sillä kaikki ihmiset haluavat hyvinvointia, tavaraa, tavaraa ja vielä kerran tavaraa; elämme kulutusjuhlayhteiskunnassa, jossa kyltymätön rikastumisen fobia ohjailee tottumuksiamme ja luontomme tuhoutumista. Se mitä Saksan sotakone ei saavuttanut, saavutti sen länsimaalainen markkinatalous osinkoineen, pörssikursseineen ja loputtomine kulutusmadroineen yltiövauhkoontuneessa loputtoman kasvun tavoittelussaan.

DSC_5672.JPG. 22. toukokuuta 2005, klo 19:07 (Suomen aikaa). 1/200s, f7.1, 18mm/27mm. Nikon D70. Photo by Ilu 2005. 3008 x 2000; 2,5 MB. ~ http://photos1.blogger.com/blogger/4810/1008/1600/DSC_5672.jpg -

 

Ilkka Luoma

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

http://www.facebook.com/first.ilkka


SENT - by email

Cc: hannu.raikkonen@teliasonera.com ; pekka.himanen@aalto.fi ; sixten.korkman@aalto.fi ; pekka.sutela@lut.fi ; hanna.smith@helsinki.fi ; markku.kivinen@helsinki.fi ; jussi.niinisto@eduskunta.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; jan.vapaavuori@tem.fi ; seppo.kaariainen@eduskunta.fi ; jyrki.katainen@vnk.fi ; presidentti@tpk.fi ; erkki.tuomioja@formin.fi ; carl.haglund@defmin.fi ; Sasi Kimmo ; pertti.salolainen@eduskunta.fi ; mari.kiviniemi@eduskunta.fi ; puheenjohtaja@keskusta.fi ; paavo.vayrynen@keskusta.fi ; mika.aaltola@fiia.fi ; teija.tiilikainen@fiia.fi ; Salonius-Pasternak Charly

 

Sent: Wednesday, March 19, 2014 4:31 PM

Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Miksi lännenmies ei tahdo ymmärtää venäläistä ajatuksenjuoksua?

...

 

Miksi lännenmies ei tahdo ymmärtää venäläistä ajatuksenjuoksua?

(Toisaalta ei löytöretkeilijät kuin preerioiden uudisasukkaatkaan ymmärtäneet alkuperäintiaanien savumerkkejä – pitäisikö meidän suomalaisten korva olla herkempi slaavien viestinnälle?)

 

AL US Vf IL BL - BLOG 32653

---19032014---

doc: lannenmies_ei ymmarra_venajaa_19032014.doc – OpenOffice Writer

985 | 9032

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Ilkka Luoma

Moskovan suomalaisen kirje aiheeseen kommentointina - Paavo on asunut Venäjällä yli 20 vuotta ja tuntee käytännön Venäjän kuin omat taskut, ...

Tuo jenkkien kautta tuleva Ukrainaan liittyvä propaganda on niin intressivärittynyttä, että missään ei edes haluta mainita niitä faktoja ja tapahtumia, jotka tosiasiassa johtivat Venäjän väliintuloon Krimillä. ..eli kun Ukrainassa vallan ilman vaaleja kaapanneet Banderosit heti presidentin syrjäytettyään alkoivat säätää Krimillä ainoaksi viralliseksi kieleksi Ukrainan kielen, vaikka suuri enemmistö on siellä aina ollut venäläisiä, alkoivat Krimin paikalliset hätääntyneinä kysellä Venäjää avuksi, koska oikeuksiensa valvominen vieraalla kielellä ei joka mummolta heti onnistu. Kaikki ovat myös unohtaneet Krimin erityisaseman siellä aina sijainneiden strategisten laivasto-ja armeijatukikohtien osalta. Jopa Ukrainen irrotessa Neuvostoliitosta tämän ymmärsivät kaikki ja siksi Krim oli jo tuolloin järjesteltävä Venäjän intressien pohjalta autonomiseksi. Gorbatsovin lehmäkauppojen seurauksena Ukrainasta poistettiin tuolloin strategiset ohjukset (10% koko NL:n arsenaalista), mutta laivasto oli aina ollut siellä, koska merikin oli. jatkoa vaan jo tsaarinvallan perinteille. Krim oli osa Venäjää yli 200 vuotta, ennenkuin Hrutsev vuonna 1954 veivasi sen Ukrainaan. Neuvostoliiton aikaan ongelma oli vähäinen, koska samassa komennossahan olivat laivasto, Krim, Ukraina ja kaikki.

Kun USA:n rahoittama vallankaappaustiimi oli länsi-integraatioinnossaan tuomassa NATOa ja sen ohjuksia Venäjän takapihalle, ei ole vaikeaa arvioida, miksi Venäjällä reagoitiin nopeasti ja aktiivisesti. Edellisen kerran lähes yhtä lähellä ohjukset olivat ennen Kuuban kriisiä, kun USA vei ne Turkkiin ja Neuvostoliitto reagoi tuolloin maksamalla samalla mitalla takaisin, eli tuomalle ne Kuubaan.

Kun muistetaan lähihistoriaa, NATO hävitti ja hajotti Venäjän veljeskansan majan, Jugoslavian, samoin mm. Irakin , Libyan, Iranin ja Syyrian järjestelyt ovat aina menneet USAn tahdon mukaan ja totaalisemmin kuin mitä USA alunperin on luvannut...eikä pidä unohtaa Grenadan kriisiä 1983, jolloin USA vaihtoi koko maan johtokaartin sekä valtapuolueet tekosyynään 1000 amerikkalaisen suojelemisen. - Kun Reaganilta kysyttiin tuolloin, miten USA:n toimet Grenadassa suhtautuvat kansainväliseen oikeuteen, hän vastasi: "We were just in time." Kukaan ei nostanut kansainvälisoikeudellisia kysymyksiä framille, vaikka USA:lla ei ollut historiallisia tai muita läheisiä kytköksiä Grenadaan. Riitti, että Grenadan sijaitsi"naapurissa" eli saman meren rannalla kuin jenkitkin.

USA katsoo oikeutenaan olevan määrätä, mitä missäkin kenenkin tulee tehdä, ajatella ja kenen kanssa saa olla kaveri, kenen ei. Tätä varten on sitten olemassa heidän rahoittamansa laulukuoro, joka ei voi juurikaan esittää omien näkemystensä ja intressiensä mukaisia mielipiteitä. Eli kun USA ja EU meuhaavat pakotteista, pienen Suomen on ne vain nieltävä, vaikka sitten kärsisikin itse niistä enemmän kuin muut. Tämä on EU:n yhteisen parlamentaarisen päätöksenteon ansiota, eikä auta vaikka kaikki europarlamentaarikkomme olisivat Soinin miehiä, sinne ne äänet hukkuvat ja aletaan valvoa ítärajallamme pakotteiden toteuttamista ihan käytännössä, etulinjassa kun ollaan.

Sitten on vielä noihin sotaspekulaatioihin ja Putinin seuraavaan askeleeseen liittyvät arvelut, joita "asiantuntijat" käyvät oikein televisiossa antamassa. Tutustumalla ihmisiin ja matkustamalla naapurimaissa tulee normaaliälyisellekin aika pian selväksi, että Ukraina ja Venäjä eivät halua eivätkä voi sotia keskenään. Venäjällä asuu kymmeniä miljoonia Ukrainalaisia ja päinvastoin. Monella on vanhemmat ja suku naapurin puolella. Ei kummankaan maan armeija nosta aseitaan sukulaisiaan vastaan, eri asia on sitten se, mikäli ulkopuolelta tulleet kiihottajat ja agitaattorit alkavat provosoida yhteenottoja ampumalla molempien maiden kansalaisia yhtä aikaa ja syyttäen siitä aina jompaa kumpaa valtiota agressiosta, kuten sisäisesti tapahtui Kiovassa tarkka-ampujien tulittaessa sekä mielenosoittajia että suojelupoliisia. Nuo luodit on syytä analysoida, eikä unohtaa näin tapahtuneen.

Muuten, aika vähällä verenvuodatuksella Krim halusi siirtyä pois sekasorrosta ja ties kenen johdosta järjestäytyneeseen yhteiskuntaan. Ainoat uhrit olivat eilen uutisoidut Ukrainan sotilaat tukikohdassa, jotka tarkka-ampujaa leikkinyt 17 vuotias poika myonsi teokseen jo tänä aamuna. Satelliiteista eikä mistään ole voinut havainnoida Venäjän armeijan liikehtineen Krimillä, kaikki pysyivat tukikohdissa, eikä joukkojen määrä ylittänyt missään vaiheessa Ukrainan kanssa aiemmin sovittua 25.000 miestä. Krimin jälkeen ei muita alueita haluta eikä voida liittää Venäjään, vaikka Putin ei tätä suoraan sanonutkaan. Ukrainalaisten on mahdollisimman pian saatava järjestää vapaat vaalit, jotta tilanne kaikkialla rauhoittuisi ja tämän jälkeen heidän olisi opittava hyväksymään äänestystulos, eli opittava elämään demokratiassa. Tähän tulee valitettavasti menemään vielä kymmeniä vuosia, niin erilaisia ovat Länsi-, Keski ja Itä-Ukraina intresseiltään, kieleltään ja poliittiselta tahdoltaan. Sisäisesti vielä lisää jakoa saa aikaan se, että nuoriso haluaa länteen, vanhemmat takaisin Neuvostoliittoon ja maan talous on täysin kuralla ilman tätä Kiovan vallankaappaustakin. Ne resurssit, joiden jakamisesta kirjoituksessasi mainitsit, on järjestettävä ja saatettava kuntoon, jotta ne voidaan ottaa käyttöön. Jos Ukrainalaisia ei olisi, kiinalaiset tekisivät homman hetkessä, mutta mitä tehdä tuolle tavalliselle kansalle, joka kriisista eniten tulee kärsimään, siinäpä ikuinen kysymys. Krimillä eläkkeet ja muut Venäjän takaamat sosiaaliedut nostavat tulotasoa nykyisestä esimerkiksi tavallisen eläkeläisen näkökulmasta noin 3,5-4 kertaisesti, rupla vaipuu olennaisesti grivnaa hitaammin, vaikka niitä säilyttäisi vanhaan tapaan patjan täytteenä jne. ..eli miksiköhän Krimillä ihan oikeasti oli niin vähän liitosta vastustaneita?

Parhain Terveisin
Paavo

Martti Kauppila

Miksi Venäjää ja venäläisiä pitäisi jatkuvasti ymmärtää? Toisinpäin ei tule kyläl mitään ymmärrystä. Pelkkää uhkailua ja painostusta.

Ilkka Luoma

Mistä tuli itsenäisyytemme tunnustus - ensimmäisenä? Oliko se painostusta?

Toimituksen poiminnat