Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Saksa ja Venäjä - euroopparauhan takuumiehet

Mikäli Viron pyrkimykset saada amerikkalaisten joukkoja ja aseistusta maaperälleen, Nato-maana ja Venäjän kylkeen – lyhyen matkan päähän Pietarista, toteutuu; on odotettavissa vastakkainasettelu, joka muistuttaa jossain määrin Kuuban kriisiä 1960 -luvun alkupuolella 1].

Saksa EU-veturivaltiona, ilman ydinaseita – on jo ilmoittanut, että se voi entisenä Viron edestakaisin läpijuosseena valtiona tuottaa saksalaista asevoimaa Viron alueelle – torjumaan venäläistä uhkaa, jota projisoidaan Ukraina – Krimiltä.

Liittokansleri Gerhard Schröderin aikana tehtiin päätös Euroopan ”rauhanpiipusta” - kaasuputkiparista Venäjältä Saksaan, pitkin kansainvälisiä merenpohjia, jottei Ukraina tms. valtio pääse peukaloruuvailemaan kaasun läpijuoksutuksesta. Saksa tarvitsee Venäjän kaasua – nyt jo ruskohiilen käyttö on lisääntynyt kestämättömiin mittoihin – ydinvoimapäätösten vuoksi.

 

Pitäisikö nykyinen Saksan liittokansleri Angela Merkel saada vaihdetuksi enemmän ”schrödermäiseen” valtiojohtajaan, joka ymmärtää Venäjän ja Saksan kohtalonyhteydet historiasta? Itämeren kaasuputki on nähty Vladimir Putinin ja Schröderin yhteisenä merkkinä Euroopan tiestä.

Merkel lienee liian sinisilmäinen, USA-johdateltu ja pelkäävä näyttää Saksan voimaa eurooppalaisena ykkösenä – onhan se nyt jo EU:n maksumies ja voimakeskittymä -taloudessa. Pitäisikö Merkelin ymmärtää Venäjän mittaamattomat arot, raaka-aineet ja kuitenkin Euroopan suurimmat väestömäärät – yhtenä valtiona.

 

Schröder tiesi tarkasti, mitä merkitsi Euroopalle maailman historian totaalisin,

… verisin, tappavin ja kuluttavin sota Neuvostoliittoa kohtaan vuosina 1941-1945. Stalin juoksi kilpaa Berliiniin, voitti kilpajuoksun ja Eurooppa kahtiajaettiin – vaikka Saksan kolmas valtakunta yritti viimeisillään opastaa lännenmiehiä ymmärtämään 2] bolshevismin päämäärät ja pyrkimykset?

Schröderiläinen itävaikutteen ja -kumppanuuden ymmärrys olisi takuu eurooppalaiselle rauhalle, sillä vain Saksa ja Venäjä yhdessä voivat taata rauhan – vähintäänkin pohjoiseen osaan Eurooppaa – ml. koko lännen kehityskäytävä Bretagnen niemimaalle saakka.

 

Nyt jos EU saartaa vaikuttavasti Venäjää

vaikkapa Viron toimillaan, on vaarana, että EU USA:n myötäpunnaamisella ajaa Putinin Kiinan presidentin herra Xi´n syliin, jolloin herää ajatuksia talouskaavasta - ”Kiina + Venäjä > USA + EU” 3] - entä jos tuo kaava muotoutuu myös sotilaallisen voiman vertailuksi!?

 

Saksa on nyt avainpelaaja ja näyttää siltä, että Putin haluaa soittaa Merkelille – puhuen Saksaa ja tietäen, että Merkelillä ja Saksalla on 'selkeä puhelinnumero'. EU:la ei ole tunnistettavaa puhelinnumeroa, joka on myös USA:n presidenttien ongelma 4], kun pitää asioita oikeasti puida.

 

Venäjää ei tule eristää

seuraukset ovat arvaamattomat, ja niin julmalta kuin se tuntuukaan, ei Ukraina-Krim ole sen arvoinen kokonaisuus, että kannattaisi uhrata koko EU-Eurooppa sen alttarille. Me tarvitsemme maailman suurimman raaka-aineaitan varantoja ja Venäjä tarvitsee markkinoitamme ja Saksan teknologista osaamista.

 

Kiina seurailee sivusta – 'suuret kalat uivat syvissä vesissä'

Kiina on ottamassa joka tapauksessa tiukan kaupallisen otteen Venäjän Siperiasta – puhutaan kolmesta putkesta – öljystä, maakaasusta ja vedestä. Suojellakseen Siperiaansa on Putinilla kaksi vaihtoehtoa, joko EU tai Kiina. EU voisi tehdä Venäjän kanssa puolustusliiton Euroopan rauhan takaamiseksi, näin Kiina miettisi tarkkaan Siperian asemointia. Eurooppakin jatkuu Uralille saakka – jonne myös tuloksettomasti yritettiin.

 

Mikäli EU ei ymmärrä Euroopan rauhan takuumiehiä

on Kiina ottamassa Venäjän syleilyynsä – ja tätähän kiinalaiset jaksavat odottaa ja syleilyn kesto alkaessaan voi pitää vuosisadat – se on kuitenkin lyhyt aika Kiina vuosituhantisessa historiassa.

 

Maailman polarisaatio lienee jo nyt varma

Kiina jää yksin suurimmaksi ja on vain kysymys siitä, miten se liittoutuu – maailman riittävästi eskaloituessa esimerkiksi ympäristöongelmien vuoksi – voi Kiina vetää myös ovensa kiinni, tämä ei ole tavatonta – on näin ennenkin käynyt – viimeeksi 1400 -luvulla, keisari Zhu Di´n ”maailmanvalloituksien” jälkeen 5]

 

Lohtuna meille riittänee tieto Kiinan suuren pienen miehen, edesmenneen Deng Xiaopingin lause, jossa hän alleviivaten sanoo, ettei yksikään maa voi yksin määräillä muita miten toimitaan ja miten maapalloa jaetaan.

 

VIITTEET

1] Kuuba pyytää apua Neuvostoliitosta ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/164588-viro-pyytaa-amerikkalaisjoukkoja-muistammeko-kuuban -

2] Miksi lännenmies ei ymmärrä? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/163481-miksi-lannenmies-ei-ymmarra-venalaista-ajatuksenjuoksua -

3] ”Kiina < USA + EU” ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58872-kun-kiina-ja-usa-kattelivat-toisiaan -

3] ”Kiina + Venäjä > USA + EU” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/03/turvatakuumme-radikaalisti-venajalta.html -

4] Kun Bush jr. vieraili EU:ssa ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/02/valta-on-silmiinpistv-george-w-bush.html -

4] Jättiläismaho EU hakee linjaansa ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/03/eu-maho-jattilainen-virkarollaattorin.html -

5] Keisari Zhu Di ~ http://en.wikipedia.org/wiki/Yongle_Emperor -

 

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

AL US Vf IL BL - BLOG 33370

---01042014---

doc.: saksa_venaja_01042014.doc – OpenOffice Writer

581 | 5265

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Ilkka Luoma

Lainaan tähän sotaveteraani Yrjö Sarasteen kirjoituksen - suoraan ... [lainaus alkaa] YRJÖ SARASTE

Konalantie 43a B 28 00390 HELSINKI

Euroopan on aika luottaa itseensä.

Helsingin Sanomain ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja Kari Huhta kirjoittaa (06.04) "Mitä vastustaa, jos ei ole Natoa??"

Hän muistuttaa miten Donald Trump on parin viikon ajan sanonut yhä suoremmin olevansa valmis lakkauttamaan nykyisen kaltaisen Naton ja Yhdysvaltain osuuden Euroopan puolustuksessa. Ajatus läntisen Euroopan puolustuksesta ilman nykyisen kaltaista Yhdysvaltain osuutta muuttaa maisemaa perusteellisesti. Huhta esittää miten Trumpin Eurooppaa koskevien ehdotusten toteutuessa Suomen asema huononisi. Huhta arvioi, että Suomen ja muidenkin Euroopan maiden puolustuksen uskottavuus suhteessa Venäjään romahtaisi sekä yksin että yhdessä, vaikka maat lisäisivät omia panostuksiaan.

Miksi niin? EU:ssa on yli kolme kertaa enemmän miehiä kuin Venäjällä. Taloudelliselta asemaltaan ja teollistumisasteeltaan Venäjä on erittäin heikko.

Hunta väittää myös miten tilanne Itämeren ympäristössä muuttuisi nopeasti epävakaaksi. Eikös se vain rauhoittaisi tilannetta mikäli alueelle raskasta kalustoaan varastoiva USA saataisiin alueelta pois? Uusi kaasuputki tulee myös lisäämään alueen rauhanomaista käyttöä.

Euroopan olisi ryhdistäydyttävä ja hoidettava sekä puolustuksensa että ulkopolitiikkansa itse. Aina Krimin - tapausta myöten.

Yrjö Saraste ... [lainaus päättyy]

Toimituksen poiminnat