Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kunniakkaasti suomenkielellä - ymmärryksellä toisiamme kohtaan!

Tänään nautimme suomalaisuuden päivästä – omasta pääkielestämme suomesta. Olimme Ruotsin kuninkaiden vallan alla veronmaksajina ja uskollisina kuninkaan sotilaina monissa kuninkaan aloittamissa sodissa ja hyökkäyksissä. Ruotsin luovutettua meidät puskuriksi 1] itsensä ja Venäjän tsaarin väliin 1809 – alkoi siitä suomalaisuuden ja itsenäisyyden tie.

 

Suuriruhtinaskunta-aikana tsaarit kannustivat meitä suomalaisuuteen ja suomenkieleen. Siirsivät jopa pääkaupungin Ruotsille alttiista Lounais-Suomesta, näin Turku menetti vuosisataisen sijansa Helsingille, josta nyt katsotaan Turkua ja Tamperetta yhtä tasa-arvoisina kaupunkeina.

"On hyvä havaita, että jokainen maapallon ihminen syntyy isänmaahansa, jossa juuri hän tulee parhaiten toimeen äidinkielellään – ymmärtämisestä lähtevät yhteisymmärrys, sovinto ja yhteenkuuluvuus. Ymmärrä oma äidinkielesi ja tulet ymmärretyksi isänmaassasi"

 

Ruotsilla on meille vankka sijansa

[ … me suomalaiset olemme niin idästä 2] kuin lännestä ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/reivatkaamme-kurssiamme-kohti-nousevaa.html - ]

meillä sopii erinomaisesti vapaaehtoinen ruotsi – he käyttävät sitä, ketkä sen oleelliseksi kokevat, hakiessaan omanlaistaan ymmärrystä ja joukkoon kuulumista. Emme luovu ruotsista – vaan asetamme sen oikeaan valoon – vapaaehtoisuuden valoon.

 

Suomalaisuus on ylpyden aihe

[ … mikä on Sinun maanpuolustustahtosi? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=960168 – 98/3807 ]

Me olemme kyenneet taistelemaan yksin – ilman liittoutumia. Me olemme ovelasti taiteilleet suuren varjossa – idän jättiläisen kynnyksellä hoitaen omamme sellaiseen taloudelliseen lentoon, jonka pohjabetonista nykyinen taloudellinen vauraus on kotoisin.

Me kykenemme tänäänkin suomalaisina pärjäämään, kunhan arvostamme omaa suomalaisuutta ja keskimäärin rehtiä tapaa pelata ja soljua pienenä, mutta arvokkaana pohjolan helmenä.

 

Helmemme voi olla vähän pölyyntynyt,

mutta kansallisen uusheräämisen myötä sen peilaama suomalainen sotilaallinen liittoutumattomuus 3] heijastavat meille huomisen tulevaisuuden itsenäisten kansakuntien joukossa – EU-brysselistä huolimatta.

 

Meillä on oikeutemme suojella omaa reviiriä,

… omaa kieltä ja omia tapoja kuin kulttuuriamme. Tapamme ovat hengeltään rikkaat, omalla erikoisella tavalla ja meitä sitoo yhteen vaikea, mutta monivivahteinen suomenkieli. Pitäkäämme oma kielellinen osaamisemme korkealla tasolla, jotta tulemme keskenämme ymmärretyiksi, vaikeissakin ongelmakohdissa.

 

Kolminkertainen Eläköönhuuto Isänmaallemme ja suomenkielellemme!

 

VIITTEET

1] Ruotsi ei luovu puskuristaan ja tule takaamaan itärajaamme! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/163988-ruotsi-ei-luovu-puskuristaan-suomesta -

2] … niin idästä kuin lännestä! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/05/suomi-on-niin-idasta-kuin-lannesta-emme.html -

3] Kansalaisviisaus erottaa meidät Natosta ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1029728 – [166/7372 ]

 

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

AL US Vf IL BL BLOG 33871

---09042014---

 

doc.: mikael_acricola_09042014.doc – OpenOffice Writer

322 | 3120

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Emämaa Ruotsilla oli aikaa 700 -vuotta ruotsin kielistää suomalaiset. Mikä meni vikaan?

Ilkka Luoma

Ruotsalaiset yrittivät "läntistää" paljolti idästä tulleita musikoita, tämä nosti vahvan vastakarvan ;)

Käyttäjän MikaelSchulman kuva
Mikael Schulman

Noiden sotahullujen ruotsalaisten kuninkaiden aikana, ja heidän tuellaan...
- luotiin suomen kirjakieli
- käännettiin Raamattu suomeksi
- opetettiin suomalainen rahvas lukemaan omaa äidinkieltään
- perustettiin yliopisto valtakunnan itäosaan, eli nykyisen Suomen alueelle
- ruvettiin tutkimaan suomen kieltä tieteellisesti
- ruvettiin keräämään ja julkaisemaan suomalaista kansanrunoutta
jne, jne.
Suomen aika Ruotsin valtakunnan osana oli paljon muuta kun sotaväen ottoa ja verotusta. Joillekin piireille on kuitenkin kovin tärkeää painaa unhoon se kiistaton edistys, mitä Ruotsin aikana tapahtui, ja jolle kansallinen herätys autonomian aikana oli luonnollinen jatke.
Yhdyn eläköönhuutoihin, men naturligtvis också på svenska.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #5

Jutikkala - "Suomen historia"
Ylikangas - "Nuijasota"

Käyttäjän MikaelSchulman kuva
Mikael Schulman Vastaus kommenttiin #6

Lukemisen arvoisia teoksia molemmat. Kuten myöskin ...

Eirik Hornborg: Finlands hävder I-IV
Kari Tarkiainen: Ruotsin Itämaa - Esihistoriasta Kustaa Vaasaan
Nils Erik Villstrand: Valtakunnanosa - Suurvalta ja valtakunnan hajoaminen 1560–1812
Osmo Jussila: Suomen historian suuret myytit
Dick Harrison: Jarlens sekel
Päiviö Tommila ym: Suomen kulttuurhistoria 1-3
Laura Kolbe ym: Suomen kulttuurihistoria 1-5

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #7

Hieno luettelo - Suomen historia on siksi värikäs sekoitus idän ja lännen vaikutteita, että Suomi voitaisiin jostain savolaisten kohdalta jakaa kahtia. Meillä vaikuttaa vahvasti itäinen mentaliteetti, kuin myös länsirannikolla ruotsalaisuuden häivähdys.

Viimeisien dna-hablotutkimusten mukaan meissä vaikuttaa samoja perintötekijöitä kuin Etelä-Amerikan alkuperäintiaaneissa - tämä johtaa ajatukseen kansainvaelluksista nykyisen Kiinan eteläisiltä alueilta, toisen haaran mennessä kuivan Beringin salmen yli Amerikoihin ja toisen haaran Siperian läpi Eurooppaan ja ehkäpä myös meille.

Alkuperäkansa saamelaisten rooli on myös sekoittamassa, hehän hallitsivat tavallansa koko Suomennientä, ennen valkoisen valloittajan tuloa ...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Saanen korjata, että nautimme tänään rikkaan, rakkaan suomen kielen päivästä eli Agricolan päivästä. Suomalaisuuden päivä on 12.5. eli Snellmanin syntymäpäivänä.

Ilkka Luoma

Otamme ilolla vastaan aiheellisen korjauksen ja nostamme samalla tämän Agricolan päivän myös suomalaisuuden päivien joukkoon ;)

Toimituksen poiminnat