Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

"Enemmän kaasua kiinalaisille" - tsaari Putin

Lännenmiehet ovat sitä mieltä, että Venäjä ja sen presidentti Vladimir Putin ovat syyllisiä Ukrainan kriisiin. Putin on siirrellyt oman maansa sisällä asevoimia epäsovinnaisella tavalla – kun taas USA siirsi armeijoitaan Irakiin – kysymättä keneltäkään mitään – siis vieraan itsenäisen valtion alueelle, valehdellen tarkoitusperänsä. Sitä pienet perässä, mitä isot edellä.

Venäjällä on sopimusten mukaisesti Krimillä laivastotukikohta, jonka miesvahvuutta säätelee voimassa oleva sopimus. Itse Ukrainan puolelle amerikkalaiset ovat siirtäneet yksityisarmeijoiden sotilaita – jolloin pääsee sanomaa, ettei US.Army ole itse paikalla – näin samankaltaisesti saattoi tehdä Venäjäkin Itä-Ukrainassa, ehkä Krimillä.

 

Lännenmies ajoi Venäjän Kiinan syliin asettamalla henkilö- ja pääomapakotteita, koska Venäjä nimenomaan oli toiminut väärin Ukrainassa, jolle tämä oli muun muassa 1954 lahjoittanut sisäisenä siirtona Krimin niemimaan.

Krimin kansantahtokaappauksesta 1] vauhkoontuneena suomalaiset natofanaatikot intoutuivat kertomaan, että Venäjä on ajanut Suomea lähemmäksi Natoa kuin koskaan 2], vaikka kansalaiskallupit huutavat 59 prosentin täyskieltoa natojäsenyydelle, ja vain Kokoomuksen kannatuksen verran liittymispuoltoa (22%) … 3]

 

Asiantuntijat esittivät painokkaasti jo aiemmin,

että lännenmies ajaa Venäjää Kiinan syliin – ymmärtämättä slaavilaista ajatuksenjuoksua 4]. Voimme hiukan täydentää nyt tuota – ehkä jopa kaavaksi ”Kiina + Venäjä > USA + EU” muodostuvaa yhteistoimintaa, niin lännessä kuin idässä. Kiina käy omaa kasvuvoimaansa läpi, hakien asemaa asukaslukunsa mukaiseen asentoon pallollamme. Kiina kasvaa joka mittarilla – myös vaikeilla ympäristötuhojen mittareilla 5]. Täytyy saada esimerkiksi väliaikainen korvike kivihiilen poltolle.

 

Kiina ja Venäjä sopivat valtio- ja yritystasolla maakaasuaiesopimuksen – 6]

siis aikomuksen seuraavaksi 30 vuodeksi. Hintaa ei todellisuudessa tiedetä, eikä velvoitteita tai kytköksiä, tai kiinalaisille tyypillisiä koplaamisia. Asiantuntijat arvioivat Kiinan kytköstäneen Venäjälle tärkeään kaasusopimukseen kaksi toiminta-aluetta; Baikalin vesi ja Siperian puu- ja muut luonnonvarat.

Pohjois-Kiina kuivuu huolestuttavaa vauhtia – tällöin parisataa miljoonaa ihmistä jäänee kuivuuden jalkoihin ja maaeroosion myötä vaille lähialueravintotuotantoa. Ongelmien torppaamiseksi tarvitaan vettä – ja sitä riittää Baikal-järvessä.

 

Kiina rakentaa massiivisesti kaupunkejaan,

[ … suomalainen ecocity? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/11/asumisen-ja-tynteon-uusia-muotoja.html - ]

koska haluaa siirtää valtavat väkimassat maalta urbaaniin ympäristöön, jonka ympäristöhaittoja voidaan paremmin säädellä kuin maalla, jossa ”paskan voi pudottaa mihin haluaa”. Kaupungistuminen vaatii jättiläismäisesti betonia, ja sen teko on raskas kuorma ilmastolle ja sen muutokselle. Betonia voidaan paikkapaikoin korvata puulla.

 

Siperia on maailman suurin hidaskasvuisen puun reservaatti – ilman suuria ihmismassoja

Puureservaatti hyödynnettynä Kiinan kaupunkirakentamiseen olisi lottovoitto ilmastolle. Kiina ei halua vähiä metsiään hakata, vaan maassa on ehkä maailman nopeimmin kasvava puureservi myöhempää käyttöä ja biomassatasapainoa 7] varten.

Toisaalta kiinalaiset biologit ja evoluutiotutkijat ovat jo ennen meitä ymmärtäneet biomassojen vaikutukset ja niiden keskinäissuhteet – metsä on elävä organismi, jolla on tehtävä 8]. Biomassaa ei voi polttaa ”lajiansa enempää” 9], johon taas meidän De Gröna - viherhippuset olisivat panostamassa ymmärtämättömyyttään kohtalokkaat määrät!

 

Kiina siis tarvitsee Siperiasta veden ja puuraaka-aineen,

ja sieltähän se kaasukin tulee. Venäjä varautuu siihen, ettei lännenmiehille kelpaa venäläinen kaasu, ovat sen korvaamassa rujon kohtalokkaasti amerikkalaisella liuskekaasulla – ymmärtämättä täysin säröytysmenetelmän ympäristövaikutuksia. Lännenmies astuu ympäristöllisesti monta askelta taaksepäin, eikä ole edes varmaa mihin saakka liuskekaasua riittää.

 

Nyt tehty aiesopimus venäläistä kaasusta on osuva tapahtuma molemmille osapuolille

Kiina turvaa energian saantoaan, sillä Kiina pitää vakavana uhkana Malagan salmea, josta heidän nykyöljy ja muukin raaka-ainevirta suurelta osin tulee. Salmi on katkaistavissa kolmella amerikkalaisella lentotukialusarmaadalla ja tämän torjuntaan Kiinalla ei ole vielä riittäviä ja uskottavia aseita; vaikkakin Kiinalle on suunnitteilla viisi maailman suurinta uivaa lentotukikohta-alusta – yli 500 metrisiä – venäläis-kiinalaisin taistelukonein.

 

Kaasuputki saa kylkeensä vesi- ja öljyputket

Nuo ”kolme elämän suonta” yhdistävät Venäjän ja Kiinan konsensukseen, jolla talouskaava ”Kiina + Venäjä > USA + EU” voi muuttua myös sotilasvoimakaavaksi[?] Miten me suomalaiset asemoimme itsemme tuohon muuttuvaan maailmanpoliittiseen tilanteeseen? 0]

 

Tänään Suomesta menee jo osin öljy- ja kaasuputkien ”kyljessä” nopea valokaapeliyhteys Kiinaan

Tuolla yhteydellä edellinen Nokia ajeli tuotannonohjausta kiinalaisiin tehtaisiinsa, Suomesta – tässä oli muuten eräs syy, miksi Nokia kykeni tekemään ylivoimaisen kustannustehokkaita puhelimia Kiinassa – ei enää, nyt valmistus on kohta alihankkijoilla.

...

Kiina ja Neuvostoliitto kumppanoivat Stalin-Mao akselilla 1950 -luvulla

Kommunistinen veljesrakkaus katkesi 1960 -luvulla ja Kiina lähti omille teilleen – kasvaen nyt de facto maailman suurimmaksi *]. Kuinka Kiina tarvitsee laajasti Venäjää, on vielä arvoitus, mutta Venäjä tarvitsee Kiinan.

Pahin skenaario on se, että Kiina kokee Siperian itäiset ovat historiallisesti itseensä kuuluvina, olihan joskus Kiinan keisarina jopa mongolihallitsijat, jotka ulottivat valtansa aina Etelä-Kiinaan ja Krimille saakka sekä meille yllättäen Karjalan laulumaille [!] – tsaarien Venäjän edeltäjän Novgorodin aikana.

 

Jotain ennusteellista, ehkä – nyt kuitenkin Kiina on jo hankkinut hallintaansa valtavat määrät ukrainalaista peltomaata – ruokkimaan hyvinvoinnin vauhtiin ja lihanhimon pauloihin päässyttä kansaansa.

 

VIITTEET

1] Krimin historiaa ja sopimuksista … ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/163639-katariina-iin-krim-sopimus-ja-kansanaanestykset -

2] Onko puolustusministeri Carl Haglund natolausunnoillaan kansakuntamme vihollinen? ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/onko-carl-haglund-kansakunnan-vihollinen-natotuksessaan -

3] Kansalaisviisaus erottaa meidät Natosta ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1029728 - [11014]

4] Eikö lännenmies tahdo ymmärtää slaavilaista ajatuksenjuoksua? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/163481-miksi-lannenmies-ei-ymmarra-venalaista-ajatuksenjuoksua -

5] Kiina kasvaa jo liian suurella vauhdilla – totaalinen uhka ympäristölle? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22691-kiina-kasvaa-nopeammin-kuin-maallinen-kestokyky-sietaa -

6] Asiantuntijoiden odottama 'kaasusopimus' on nyt allekirjoitettu - valtiollisena kattosopimuksena, joka ei ole vielä tilaus tarkkoine määrineen, aikoineen ja muine sopimuskohtioineen. Kiinalaisten menetelmä tehtäessä sopimuksia on ensin yhdistää valtiollinen suopeus ja suosiollisuus, nyt edettiin nopeasti myös vaihe kahteen eli itse sopijaosapuoliyhtiöiden pääjohtajat allekirjoittivat oman aikeensa määritellyin raja-arvoin. Vieläkään sopimus ei ole faktinen tilaussopimus, vaan kolmantena vaiheena tulee itse runkotilaus - joka taas jakaantuu osa-aluesopimuksiin ... Putin sai kuitenkin sen mitä tarvitsi. Lännenmies oli ajanut Putinin kiinalaisten syliin, kuutiohinta aleni kiinalaisille miellyttäväksi. Seuraavat kolme vuotta näyttää sen kuinka liki maailman suurin suunnittelu- ja tuotantokoneisto ja maailman suurin raaka-aine- ja energia-aitta lähentyvätkään.Toteutuuko talouskaava - "Kiina + Venäjä > USA + EU", riippuu kiinalaisille erittäin tärkeäksi varannoksi muodostuvasta Baikalin vedestä, tältä osin kiinalaiset vipusivat nyt kaasusopimuksen myötä koplaukseen vesiputken - 2 x 5,5 metrinen tunneliputki Baikalista Pohjois-Kiinaan ... tästä myöhemmin lisää ----

7] Globalisaation kasvuhokema nujertaa biomassojen tasapainon? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/10/globalisaatio-nykyihmisen-lailla.html -

8] Biomassainen hiilielämä ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/11/on-vain-hiilielama-meille-biomassaisille.html -

Biomassalla tarkoitetaan sitä hiilielämän EX] kokonaismassaa (=painoa) mikä maapallollamme vallitsee – ihmiskunnan biomassa on suuruudeltaan noin muurahaispopulaatioiden tasolla – siltikin olemme häviävän pieni osanen hiilielämän kokonaisuudesta. Evoluutio on järjestellyt biomassojen kokonaissuhteita tavalla, jotka eivät ole meille täysin auenneet. Syömme jatkuvasti enemmän kuin meille kuuluisi. Biosfäärin evoluution tavoin sopeutuneena lukumäärämme olisi selvästi pienempi kuin nykyinen reilu seitsemän miljardia.

9] Polttamisen lyhytnäköisyys ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/13684-luonto-polttaa-elamalle-edellytyksia-ihminen-elamalta-mahdollisuuksia -

0] Naton sijasta Venäjän turvatakuut!? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/163065-naton-sijasta-venajan-turvatakuut-yllattavaa -

*] Kiina on jo maailman ”suurin” ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/167755-kiina-on-jo-maailman-suurin-talousvaikuttaja -

 

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

AL US Vf IL BL - BLOG 36240

---22052014---

 

doc.: kiina_venaja_22052014.doc – OpenOffice Writer

959 | 9299

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Ilkka Luoma

[lainaus] "Putinia vietiin kiinalaisittain

Jo monia vuosia hierottu kaasusopimus saatiin vihdoin valmiiksi. Ajoitus antaa kuitenkin viitteitä siitä, että kiinalaiset tekivät ”vanhanaikaisen” ja Gazprom joutui taipumaan, jotta Putinin Kiinan-matka ei olisi lässähtänyt.

Tällä viikolla uutisia on hallinnut Shanghaissa järjestetty CICA-konferenssi (Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia) ja Vladimir Putinin Kiinan vierailu. Paljon on myös puhuttu jo vuosikausia neuvotellusta Venäjän ja Kiinan välisestä kaasusopimuksesta, joka saatiin solmittua Putinin vierailun viimeisinä tunteina.

Näyttäisikin siltä, että neuvottelustrategiana kiinalaispuolella on tietoisesti käytetty sitä, että Putinille olisi ollut suuri kasvojen menetys lähteä Kiinasta tyhjin käsin. Kiistanaiheena jo useita vuosia työn alla olleessa sopimuksessa oli tietenkin hinta.

Vladimir Putin lähti toiveikkaana Kiinan matkalleen, mutta hän on todennäköisesti joutunut jossain määrin pettymään. Matkan yhtenä tarkoituksena on mitä ilmeisimmin ollut näyttää muulle maailmalle, miten hyvää pataa Venäjä ja Kiina ovat keskenään.

Viime tingassa läpi puserrettu kaasusopimus oli selkeästi tärkein osa tätä kuvaa. Ilman sitä koko matkasta olisi tullut pannukakku. Shanghain edustalla järjestetty maiden merivoimien yhteisharjoitus oli toinen osa, jonka Putin mielellään soisi EU:n ja USA:n myös huomaavan. Näyttääkin siltä, että Venäjän media on toitottanut kiinalaiskollegojaan huomattavasti aktiivisemmin maiden hyviä suhteita.

Syynä kiinalaismedian toppuutteluun lienee pitkälti se, että presidentti Xi on haluton lähtemään mukaan minkäänlaiseen konkreettiseen liittoumaan ja tukemaan Putinia tämän sotkuissa länsirintamalla.

Ensinnäkin Kiinan ulkopoliittisena linjana on ollut liittoutumattomuus. Toisena syynä on se, että Kiinalla on puuttumattomuuspolitiikkansa, joka estää sitä hyväksymästä ainakaan avoimesti Venäjän puuhia Krimillä ja (oletettavasti) Itä-Ukrainassa. Puuttumattomuuspolitiikka, johon nojaten Kiina kivenkovaan torjuu kaiken ulkomaisen kritiikin omia tekemisiään kohtaan, (esimerkiksi Xinjiangissa ja Tibetissä) on Kiinan ulkosuhteiden peruskivi. Kun Kiina ei puutu muiden maiden sisäisiin asioihin, ei muillakaan ole naputtamista Kiinan sisäisiin asioihin. Tällaisesta kortista ei luovuta ilman todella hyvää syytä.

Ukrainan kriisin takia valloillaan on tietynlainen maailma vastaan Venäjä-mentaliteetti. Putin näkee mielellään tämän muuttuvan länsi vastaan itä-asetelmaksi siten, että Kiina selkeästi asettuisi Venäjän taakseen. Tätä yritettiin jo muutama kuukausi sitten, kun Venäjän ulkoministeriö hätäisesti väitti, että Kiina olisi hyväksynyt Krimin tilanteen ja asettunut Venäjän taakse asiassa. Näinhän ei kuitenkaan ollut – Kiina ei edelleenkään ole selkeäsanaisesti ottanut kantaa Venäjän puolesta, vaan muotoilut ovat olleet vähintäänkin ympäripyöreitä. Asia haudattiin vähin äänin – todennäköisesti sen jälkeen, kun Pekingistä oli soitettu erittäin ärtynyt puhelu Moskovaan.

Kiinalainen ajatusmaailma ei takerru ideologioihin, vaan on erittäin käytännöllinen ja nykyhetkeen ankkuroitu. Presidentti Xi ja kumppanit ovat selkeästi todenneet, että Venäjä tarvitsee nyt Kiinaa enemmän kuin Kiina Venäjää. Tätä käytettiin mitä todennäköisimmin vipuna sekä maakaasu- että muissakin kauppaneuvotteluissa.

Kiinan ja Venäjän välisestä kaasusopimuksesta on puhuttu ja neuvoteltu jo vuosikausia. Se, että Venäjä tarvitsi tätä sopimusta Kiinaa enemmän, käy kiusallisen selkeästi ilmi raportoinnista. Siinä, missä sopimus on venäläistietojen mukaan ollut 98% valmis, ovat kiinalaiset vastapuolet kirjoitelleet aiheesta ”katsotaan nyt”-tyylillä.

Hintaneuvottelujen ymmärtämiseksi hieman taustaa: Gazpromin kaasu hinnoitellaan neljään eri luokkaan. Kotimaiset eli venäläiset kuluttajat saavat kaasun kaikkein halvimmalla rankasti subventoituna, noin 75 dollarilla per tuhat kuutiometriä. Kotimainen teollisuus maksaa suurin piirtein tuotantohinnan eli noin 150 dollaria. Ystävät eli vanhat neuvostotasavallat maksavat noin 250 dollaria ja muut 350-400 dollaria. Ukrainan kaasun hinnan raju korotus noin kuukausi sitten johtui yksinkertaisesti siitä, että se uusien vallanpitäjien myötä siirettiin ”kaveri”-kategoriasta kategoriaan ”muut”. Venäjä/Gazprom halusi tietenkin laskuttaa myös Kiinaa ”muut”-kategorian mukaan, mutta Kiina lienee todennut, että se mielellään maksaisi kaverihintaa kun kerran Putin haluaa todistella maailmalle maiden läheisiä suhteita.

Viime tinkaan venytetyt neuvottelut ovat mitä ilmeisimmin päättyneet sillä, että Gazprom on jollain tavalla joutunut myöntymään, jotta Putin voisi säilyttää kasvonsa. Maailmalle ehti jo levitä uutinen, jonka mukaan neuvottelut olisivat kariutuneet. Toisin sanoen feikkimarketeilla toimivaksi osoittautunut strategia voi toimia myös suurvaltojen välillä: ostaja bluffasi lähtemällä kävelemään, minkä jälkeen myyjä juoksi perään ja myöntyi vaatimuksiin. Toisin kuin Venäjällä, Kiinalla ei olisi ollut mitään hävittävää, jos sopimus olisi solmittu esimerkiksi vasta joskus myöhemmin kesällä.

Kiinan ja Venäjän välisen sopimuksen kauppahintaa ei olla ainakaan tämän viikon Kiina8:n lähtettämiseen mennessä julkistettu. Molemmat osapuolet viittaavat liikesalaisuuten. Eräiden arvailujen mukaan kaasusta maksettaisiin 350 dollaria per tuhat kuutiometriä, mikä olisi ”muut”-kategorian alalaidalla. Kiina8 epäilee, että todellisuudessa hinta on ehkä voinut olla jopa huomattavasti alempi. Venäjälle olisi Ukrainan sotkujen myötä nyt erittäin tärkeää antaa kuva, että sitä ei voida kiristää siksi, että se on riippuvainen eurooppalaisista kaasutuloista.

Sopimusajaksi on kaavailtu 30 vuotta, joten pienetkin pyöristykset hinnassa – suuntaan tai toiseen – kertaantuvat ja tuntuvat pitkään. Ne muut 98% kaasusopimuksen kohdista ovat olleet kohtalaisen selkeät jo pitkään. Venäjä aloittaisi toimittamalla ensin 38 miljardia kuutiometriä kaasua vuosittain, mutta määrä lähes kaksinkertaistettaisiin myöhemmin.

Sen lisäksi, että Venäjälle olisi tärkeää löytää muita kuin eurooppalaisia asiakkaita kaasulleen, Putinin olisi tärkeää näyttää muulle maailmalle, että hänellä on liittolainen. Sopimukseen onkin todennäköisesti kytketty jonkinlaisia ulkopoliittisia eleitä Kiinan suunnalta ja niiden maksumieheksi Gazprom on nyt joutunut.

Kiina ei kuitenkaan olisi voinut odottaa ikuisesti. Sen tarve Venäjän kaasulle kasvaa päivä päivältä. Tämän vuoden kulutus on noin 168 miljardia kuutiometriä. Vuonna 2018, jolloin toimitusten olisi (toivottavasti) määrä alkaa, kulutuksen arvioidaan olevan jo kaksinkertainen. Toisin sanoen Venäjän kaasulla tyydytetään vain murto-osa maan tarpeesta.

Mielenkiintoinen seikka on myös se, missä valuutassa maksut hoidetaan. Putin on jo pitkään halunnut päästä eroon dollarisidonnaisuudesta Venäjän öljy- ja kaasukaupassa. Kiina taas haluaa rakentaa juanista uutta reservivaluuttaa. Lienee selvää, että maksut hoidetaan juaneissa ja että Putin tulee vielä tekemään suuren numeron siitä, että kauppaa ei käyty dollareissa"

-Kiina8

Toimituksen poiminnat