Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kriisiajan keskitetty valta - mitä kansan enemmistö haluaa?

(Kansanedustajat ja juuri tietyt poliittiset piirit innostuvat yrittämään presidentin valtaoikeuksien purkua - vastoin kansalaisten mielipidettä)

[ ... - ENNUSTE - Kokoomus etunenässä ajaa Saulille pienempiä valtaoikeuksia mitä hän itse haluaisi. Valintademokratialla ei ole oikeutta puuttua sellaisiin asioihin, joilla on merkittävää yhteiskunnallista, periaatteellista ja valmiudellista merkitystä koko yhteiskunnalle, erityisesti kriisiaikoina - näistä asioista kansa päättäkööt suoraan ...]

Suomi valitsi presidentin tiukassa kansanäänestyksessä jakaantuen kahtia. Suomi sai ihmisen mitan mukaista huomioimista ideaalisena toimintana ilman kovia arvoja. Varttumaan jäi kansansuosikki seuraavalle kerralle, jossa kohtaavat kulutusjuhlasta syntyvät ongelmat laajemmin kuin ehkä arvaammekaan. Presidentillä pitää Suomessa olla aina riittävästi valtaa, koska kansa tahtoo niin.

Suomi kulkee vahvojen maiden vastavirtaan maan ja valtion johtamisen periaatteissa. EU-kehityksessä valintademokratia innostuu yksisilmäisesti edustamaan kansakuntaa ajattelematta mitä varaumia pitää ottaa huomioon, kun aina ei mene hyvin. Voiton jälkeen tulee tappio. Maallisen hyvinvoinnin jälkeen tulee varmasti henkinen krapula, joka on jo alkanut.

Presidentti edustaa Suomessa suoralla kansanvalinnalla kansakunnan tahtoa. Tällä valinnalla äänestäjät antavat automaattisesti aseman, jota voi myös käyttää konkreettisesti - meillä ei turhaa seremoniallisuutta hyväksytä. Suomi on tottunut voimakkaisiin presidentteihin, joilla on omaa tahtoa. Tuo tahto useasti peilaa paremmin kansakunnan etua, kuin poliittisten juonittelujen kabinettikähminnät. Kansakunta hakee identiteettiä karismaattisista johtajistaan.

Presidentti Urho Kaleva Kekkonen nautti vallasta, mutta niin pitikin, koska vain epänormaali ei niin olisi tehnyt. Kekkonen ennen kaikkea muisti velvollisuutensa ja vastuunsa kansakuntaa kohtaan. Kekkosen perinnön raiskauksena meillä on nyt lähinnä kokoomuspoliitikkojen johdattelema vallasta riisuuntuminen - uskotaan 200 viisaaseen ihmiseen.

 Hädän hetkellä ei ole kompromisseja, johon 200 henkilöä työllistävä eduskunta on tottunut. Kriisissä vastuu, päätös ja teot ovat yksinäisen ihmisen tekoja - ei ole mahdollisuuksia aikaa vieviin komiteamietintöihin.

Jos katsomme maailman suuria ja vahvoja maita - kaikissa niissä on vahva valtiomies, niin miehenä tai naisena. Suomi on elänyt ennätyspitkän aikakauden yltäkylläisyydessä - valmiutemme ymmärtää, ottaa vastaan ja elää vaikeuksissa on hämärtynyt. Sanotaankin, että jokainen sukupolvi vaatii sotansa ja kriisinsä. Kriisit vaativat aina luotettavaa vastuukarismaa ja sen mukaista johtajaa.

Mielenkiintoista on se, että presidentin valtaa purkavat tahot ovat usein samoja, jotka puuhaavat kansan vastaisesti Suomea USA johteiseen Natoon. Vahva presidentti ilmeisesti Nato-uskovaisten taholta halutaan korvata sotilasliitolla, joka jättäisi vaikean yhdistelmän nouseville sukupolville.

On suureksi hankaluudeksi tämä Kekkosmyllyyn jääneiden Nato-intoilijoiden kohkaus Natoon liittymisestä ja valtaoikeuksiltaan kuristetun presidentin ominaisuuksista. Äänestäjät sen sijaan eivät hyväksy liittymistä eikä valtaoikeuksien purkamista.

Valveutunut politiikan hoitaja kuuntelee mitä kansakunta tahtoo - se voisi osaltansa lisätä puoluepolitiikankin uskottavuutta äänestäjien keskuudessa. Politiikka on sananmukaisesti yhteisten asioiden hoitoa ja siihen kuuluu kansalaisten, vallanantajien kuunteleminen. Meidän pitää muistaa, että presidentti vaihtuu varmasti seuraavalla kerralla.

JK.
Pientä historiallista jossittelua - entä jos Paavo Lipponen olisikin ollut nykyinen presidentti? ja sitten ei niinkään jossittelua, ... kuinka sitten, kun Sauli Niinistö tuon Linnan avaimet ottaa haltuunsa?
Muuten, ...presidentin saapuessa Eduskuntaan esim. Valtiopäivien avajaisiin - kannetaan hänelle varastosta täsmälleen samanlainen ja -kokoinen tuoli kuin Eduskunnan puhemiehellä on - tällä symboloidaan valintademokratian ja suoran kansalaisvaikuttamisen tasa-arvoa (YLE:n ohjelma kansalnvallan tuoleista, la. 22.12.2007).

Ilkka Luoma

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Entäs jos tämä kansa päättääkin, että tas pres on oleva se viisikymppinen (ei 60+), jolla on taakse kammattu, aina rasvaisen näköinen tukka.
Tympääntyneenä tähän kukko-poika ja kana-tyttö-puolue-verkostoon.
;>/

Ilkka Luoma

Seuraava presidentti voi olla vielä suuri yllätys - kuten oli aikoinaan Ahtisaari - paikkahan piti olla Kalevi Sorsan ...

luuserius (nimimerkki)

Kuka nuorukainen hurmaisi suuret ikäluokat?Kyllähän ikäjakauma kertoo selvästi missä mennään,Suomi eläköityy päättäjiensä kanssa.Yhdysvalloissa tai Venäjällä presidentillä saa olla sikspäkki,Suomessa väljä kukkamekko tai kävelykeppi.Pääasia on että hartiat ovat vähän kasassa ja askel lyhyt.
Tässäkin pientä pilkettä silmäkulmassa.

Risto Rytin aikana presidentti päätti yksin maamme ulkopolitiikasta.
Sinne mentiin minne Ryti halusi ja oksat pois.Nyt on ehkä hyväkin ettei kansan tahdo toteudu.
Lisäksi jos ja kun ulkopolitiikka siirtyy yhä laajemmin EU:lle unionin henkilöidyttyä jää meidän tuleva presidenttimme automaattisesti ''vallattomaksi'',joskaan ei poikamieheksi.
Luoja suokoon että näin käy.
Itse olen valmis marssimaan sinne minne saksalaiset,italialaiset,ranskalaiset,britit jne.yhdessä päättävätkin.
Valtaa pitää keskittää ja nimenomaan Euroopan unionille.Nyt on kestämätön tilanne että pari jäsenvaltiota voivat rakennella erilaisia ohjusjärjestelmiä tai pikemminkin että amerikkalaiset rakentavat.Sellainen on kaikkien EU maiden yhteinen asia ja päätös kuuluu nimenomaan Euroopan unionille.
Nyt esimerkiksi Tsekin kansa on 80% ohjuspuolustusjärjestelmää vastaan.Tilanne on aivan nurinkurinen.

Oikeistolainen (nimimerkki)

Hyvä bileet jatkuu Saulin kanssa Linnassa!

luuserius (nimimerkki)

Kirjoitin aiheesta tuonne Lintusen blogiin vaikka oikeastaan tänne olisi pitänyt.
Kiinan diktatuuri on voittanut tehokkuudessaan demokraattiset järjestelmät.Yhdysvaltojen heikkoutena on ollut Bushin aikakausi,jolloin häneen keskittynyt valta ja huono hallinto tuhosivat niin Amerikan kuin maailmantalouttakin.Eli kolikolla on kaksi puolta.
Kiinassa diktatuuri toimii tehokkaasti ja päätöksenteko on dynaamista.
Esimerkki Hummer,Kiinan viranomaiset ovat estämässä kaupan,mikä perusteiltaan on erittäin järkevää.
Diktatuurissa asioita tehdään myös järkiperustein.Suomessa demokratia ei kykene uudistautumaan vaan asiat ovat jähmettyneet.Onko demokratia tehokas tapa kriisissä?
Pitäisikö valtaa keskittää taloudessa ja veropolitiikassa?
Kenelle?
Nyt kolmikanta jarruttaa jokaista uudistusta ja rakenteet ovat jähmettyneet.
Kenellä on valta,sekin on epäselvää.Ja sitten tätä demokratiaa jaksetaan kehua.
Minä kannatan Kiinan ja Venäjän kaltaisia järjestelmiä.En aatteen vaan tulosten perusteella.Yhdysvalloissa on annettu ahneudelle valtaa.Kiinassa liian ahne viedään saunan taakse,Venäjällä vankilaan.
Demokratia se vasta haisee.

Ilkka Luoma

Kiinassa ylimmät johtajat ( 9 hengen istuva politbyroo) valiintuvat pitkän prosessin kuluessa lähtien aivan alimmalta kylä-/ korttelitasolta - kuin Suomen armeija - kenraali on käynyt kaikki upseerivaiheet läpi, ollen aina alussa kuitenkin alokas.

MARKUS RÄSÄNEN (nimimerkki)

ELÄMME JO VALLANKUMOUKSELLISESSA TILANTEESSA

www.markusreed.julkaisee.fi
www.markusred.com
Suomen punaisin Päätoimittaja Markus ”Red” Räsänen kommentoi:

KAPITALISMIN RAUNIOT SAVUAVAT

Sosialidemokraattiset "puolueettomat humanistit" ovat mahdollistaneet, että nämä ovat saaneet jatkaa riehumistaan.

http://www.youtube.com/watch?v=6-6YxLDiZ4M&feature...

Ilkka Luoma

Silti Suomi ja suomalaiset tarvitsevat sosiaalidemokraatteja - pojilta ja tytöiltä on vain tällä hetkellä pallo hiukan hukassa :-)

Ilkka Luoma

Toimituksen poiminnat