Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Keskiolut vapautui 40 vuotta sitten

(YLE TV1 esitti koko kansan historiavisiitin aikaan, kun kalja vapautui koko kansalle - su. 28. kesäkuuta 2009)
.
[ ... Suomen kansa suurena joukkona löytää viikonloppuisin identiteetin nousuhumalasta, kädenväännön kautta ystävyyden julistukseen kunnes tappelua seuraa itku maailman parhaan kaverin kanssa. Keskikalja avasi kansan karttuisat janot, luonteet ja melankolisuuden enemmän kaikille julkisiksi ... ]
.
Kansasta hyvin kaukana olevat ministerit ja yritysjohtajat tuskissaan etsivät maallemme brandia. Poliitikot haikailevat identiteetin perään, joka on juuri heiltä itseltään karannut saavuttamattomiin. Suuri kansa suorastaan rypee identiteetissä, joka alkaa joka aamu kahvikupilla ja perkeleellä päättyäkseen suoritetyön jälkeen sohvalle*/ ikuiseen toiveajatteluun Maamme-laulusta.
.
Kansan syvät rivit saivat voidetta parkkiintuneisiin haavoihinsa laittoman Kiteen kirkkaan jälkeen, kun kepukalja vapautui 1.1.1969 koko kansan ruokakauppoihin. Alkoholi ja känni ovat suuri julkisalaisuus maassamme - ja siinä piilee väkevä identiteetti. Juomme kuten aikamiehet - nykyään jo mummot ja vaaritkin. Salassa pidetty julkihumala ajaa urotekoihin, kun mitellään ajatuksen ponnetta ja mielen nokkeluutta.
.
Kansaa ei voi kahlita. Keskiolut vahvisti identiteettiä hallita itse hallitsematonta otteluhenkeä poikien kanssa. Känni oli isojen poikien juttu, kun pienet pojat katsoivat vierestä. Kielletty hedelmä ja juoma villitsivät mielihaluja - perjantaipullo oli saatava, eukko pihalle ja lapset mummolaan. Kärjistäen, osaksi surullinen suuri Suomen kansa harjoitteli itsensä kanssa.
.
Vapaus on näennäistä. Alkoholi ei vapauta muuta kuin nousuhumalassa velat saataviksi. Ylösnousemus juominkien alkuvaiheessa kirkastaa ajatuksen, jossa on mukava ajelehtia - olisi kuin Uralin omistaja ja naapurin autokin tuntuu pieneltä. Vapaus omaan kontrolliin alkoholikarkeloissa karsinoi käsitteet kiertyvään umpikujaan - ja lopulta se kuuluisa suomalainen sisu ja aito kansallinen identiteetti ei kohtaakkaan huurteisissa.
.
Identiteettimme on alakulo ja siitä voimistuva henki voittaa itse ukkojumalakin - jos liiaksi herkkää mieltämme tulee loukatuksi tai kiusatuksi. Seitinohutta itsetuntoamme pönkitämme kirkkaalla ja sameammallakin - jotta kesto huomiseen säilyisi. Pahaksi onneksi kehutun kännin jälkeen aamukohmelo yltyy pakkomielteeksi itserangaistukseen ja syytökseen heikosta minätunteesta.
.
Suomalaisen minätunne on hädän hetkellä vahva ja ystävää ei juoksuhaudoissa jätetä. Kuulee perkele ja jätkä tarttuu tekoihin, jotka kestävän vertailut niin itään kuin länteen. Suomalainen voi olla hiljaisuudessaan itsestään ylpeä - tämä kansa kykenee saavutuksiin, jotka eivät häpeile kenenkään joukoissa - Parman kinkullekkin näytämme närhen munat.
.
Pelkäämme herraa, mutta samalla jupisemme vastaan. 40 vuotta sitten koitti Suomessa ehkä yksi merkittävimmistä koko suurta tavallista kansaa koskettava tapahtuma. 1969 otimme haltuun ensimmäisen vaiheen itsekontrollista aikana jolloin kittasimme 100% alkoholia noin seitsemän litraa per capita. Nyt vapaudenaalto on nostanut lukumme keskieurooppalaiselle tasolle - ollen noin reilu 10 litraa. Vapaus on ottanut voimille.
.
Tänään alkoholisairauksiin tai välillisiin tapahtumiin juomingeista kuolee jo toiseksi eniten ihmisiä. Itsetunnon pönkitys seurustelee kuoleman kanssa. Liian moni yksinäinen tarttuu pulloon - siihen vapautuneeseen ... ja seurauksena siintää kulukerroin kaikille veronmaksajille, jonka hinnan maksamme nyt ja huomenna aamurapulamaisesti nikotellen. Veroja alkoholista pitäisi kerätä viisinkertainen määrä, jos haluaisimme niillä korvata yhteiskunnan menetykset viinan ja juominkien aiheuttamista menoista.
.
Kaikesta huolimatta Suomen kansa on tapansa itse ansainnut. Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin: 'Jokainen hävitty alkoholikuolema nostaa useita herännäisiä uudelle ymmärryksen tasolle - mitä voi tehdä ja mitä ei. Tämä tapahtuu vapaaehtoisesti, käskyillä emme toimi, vaan itse omalla halulla ohjaten. Ystävän äkillinen kuolema on sulkenut monia pulloja lopullisesti.
.
Menetelmämme oppia kantapäistä on kallis ja sekin on osa kansallista identiteettiä. Oletko siitä ylpeä vai häpeissäsi, päätät itse -  voimme kuitenkin aina sanoa, että perkele - itsenäisenä päättäjänä minä hommani hoidan ja lopetan sitten, kun sen aika koittaa. 
.
.
*/
Suomen kansa on lajissaan karttuisa ja joukkoon sohvanpohjien mahtuu toki monia muitakin harrastuksia ylitöistä golfiin ja kansankuppiloista bingoihin - unohtamatta seestyneitä arkijärkisiä, jotka huomasivat, että lapsetkin tarvitsevat huomiota kasvaakseen vastuullisiksi veronmaksajiksi ja uusien sukupolvien luojaksi ... sekaan toki mahtuvat kunnolliset kaappitissuttelijat, jotka töihinsä ajoissa kiirehtivät. 
.
.
Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.vuodatus.net
...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

MarkkuM (nimimerkki)

Eihän tuosta puuttunut kuin Turmiolan Tommi täydellisestä absolutistin hurmoksesta. Kannattaisko joskus miettiä mikä Suomessa on niin erilaista kuin esim. Tanskassa jossa saa lähikaupasta muutakin kuin keskaria? Vihjeenä voisin sanoa että Suomessa alkoholin kulutus oli Euroopan pienin ennen kieltolakia.

Ilkka Luoma

Suomi on noussut Eurooppatilastoihin rivakasti, kun esim. perinteellinen viinimaa Ranska on laskenut 16 litrasta nykysamaan kuin Suomi - Suomi taas nousi 7:stä reiluun 10:een.

Tänään ongelma on nuoret miehet ja iäkkäämmät naiset sekä eläkeläiset - kestoprobleemit ovat noin 40-50 vuotiaat miehet, jotka ajautuvat erojensa vuoksi usein pullokierteeseen...

Suomi on vapaa maa ja alkoholin käyttö jokaisen oma asia - kunnes maksumiehiksi joutuvat muut kansalaiset...

Ben Kaergin

Olikohan tämä mahdollisesti copypaste vanhoillislestadiolaisten konseptio-oppaasta? Täysi kymppi parahtavasta paatoksesta! :D

Gagarin (nimimerkki)

"1969 otimme haltuun ensimmäisen vaiheen itsekontrollista aikana jolloin kittasimme 100% alkoholia noin seitsemän litraa per capita."

Itse asiassa 100% alkoholin kulutus tuolloin, vuonna 1969, oli vain noin neljä litraa henkeä kohti. Seitsemän litran taso saavutettiin vasta 1980-luvulla.
Kun verrataan muihin Euroopan maihin, varsinkin Välimeren viinimaihin, niin pitää ottaa huomioon, että niissä maissa ei tilastoihin asti päädy kuin osa alkoholin kokonaiskulutuksesta, kun taas Suomessa sinne menee käytännöllisesti katsoen kaikki. Ranskassa ollaan jo pitkään oltu huolissaan alkoholin kulutuksen alenemisesta ja taannoin hallituksen asettama työryhmä keskittyi pohtimaan keinoja viinin kulutuksen laskun pysäyttämiselle.
Vaikka alkoholikulttuuri Suomessa ei vieläkään ole kohonnut Keski- ja Etelä-Euroopan mutkattoman luontevalle tasolle, niin toki se nyky Suomessa on paremmalla tasolla kuin 1960-luvulla, jolloin oli itsestään selvää, että alkoholia nautittiin vain humaltumistarkoituksessa. Siksi sen kulutuskin oli vähäisempää.

Jukka-Pekka Vasara

Alkoholin säännöstelypolitiikka kannattaisi varmaankin lopettaa koska sen tulokset ovat olleet noin huonoja ja rahaakin siihen on pistetty valtavasti.

Reuska (nimimerkki)

Kädenvääntösuomi vääntää entistä enemmän puhdasta kurkkuunsa. Kustannukset maksavat raitissuomi, verovaroin.

Ilkka Luoma

Kansakunta pääsi kylmäkaappinsa päälle.

prine (nimimerkki)

keskiolut vapautui,E-pillerit ilmestyi,Rolling Stones soi radiossa-voi mihin maailma menikään(onneksi),nutturatätien kauhuksi-nuorten riemuksi !

liperiläinen (nimimerkki)

Aikoinaan Sleepy Sleepersin disco-jockey Niko mainosti kepukaljaa R-kioskeihin, entä seuraavaksi?

Toimituksen poiminnat