Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Ihmispopulaatio kiihdytti kuilunpartaalle

Nykyään yksi eniten vaivautuneisuutta herättävistä puheenaiheista on ratkaisematon ongelma kestävyydestä 1] – lisäksi miten meidän psyyke ja ympäristömme kestävät yhä suuremman kulutuksen, kasvuhokeman ja hallitsemattomasti lisääntyvän ihmislajin. Ongelma seuraa toistaan, kertautuen – ja toistaiseksi vain puheita on tarjolla lääkkeiksi.

 

Vielä kivikaudella, jonka ajallisista määrityksistä evoluutiomme tahdittama kyky kohdata elämä, on edelleen osittain voimassa. Kivikautiset lajitoverimme elivät noin 30 vuotiaiksi. Elämä oli tuolloin kuluttavaa, täynnä yllättäviä vaaroja. Ei ollut lääkitystä – oli tultava toimeen sillä, mitä evoluutio 2] oli luontokehityksenä antanut. Ei ollut apuvälineitä – eikä sosiaaliturvaa, vain yhteisö, johon tiiviisti kuuluttiin.

Kivikaudella sen sijaan lisääntyminen oli mahdollista, kuten nytkin – jo noin 15 vuotiaasta lähtien, jolloin täytyi jälkeläiset siittää, koska kasvatus- ja koulimisaikaa ei ollut paljon. Piti saada lapset valmiiksi ja siittämiskykyisiksi – ennen 15 ikävuotta, koska vanhemmat jo kuolivat tuolloisen hiilielämän 3] kiertokulun mukaisesti.

 

30 vuoden eliniän aikana tehtiin kaikki se tarpeellinen,

mitä vaadittiin elossa pysymiseksi, ei juuri mitään muuta – ei ollut harrastuksia, ei matkailua, ei vapaa-aikaa, ei edes vapaa-ajanongelmia. Ei tarvittu yletöntä huumaamista 4], kun ei ollut siihenkään aikaa. Elettiin sanan mukaisesti ”kädestä suuhun” - ei ollut taseita eikä omaisuutta – vain reviiripuolustus 5].

 

Nyt ensisynnyttäjät kehittyneissä maissa ovat jo keskimäärin 30 vuotiaita,

[ ~  http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27200-taistelu-auringosta-nostaa-synnytysikaa-milloin-hyva -  ]

aikaa on mennyt elämään valmentautumiseen, vapaa-aikaan, ilotteluun ja opiskeluun – kustannukset ovat maksettu yhteisistä varoista ja usein myös vanhemmilta. Velkaakin on saatu, siis taseen ”ovenpuoleinen” reuna on jo käytössä. Meillä on tänään tarve saada tekemätöntä aikaa yhä enemmän – kivikaudella kaikki aika meni välittömän elämän ylläpitoon. Tänään länsimaissa vain muutama prosentti ihmisistä on suoraan tuottamassa maasta ravintoa itselle ja kanssaihmisille.

 

Tänään elinajanodote naisilla on meillä noin reilu 80 vuotta

miehilläkin noin 76. Paljon tuosta ajasta ollaan myös työttöminä ja ruoka tulee suuhun, kaupasta – myös yhteiskunnan avustamana, siis muiden aikaansaannoksista. Eläkkeellä, siis toimettomina kivikauteen nähden, ollaan yhä pidempään. Sairaudet hoidetaan paljolti muiden kustantamana runsain apu- ja ylläpitovälinein. Lääkeyhtiöt rikastuvat entisestään kehittäessään uusia – evoluution kannalta turhia – lääkkeitä.

 

Kivikaudella saatiin perinnöksi vain itsesuojeluvaisto,

kyky hankkia ravintoa ja osaaminen lisääntymiseen – ei muuta. Ei ollut autoja, ei taloja, ei mökkejä, eikä mitään muuta kuin vain se mitä oli päällä ja mitä varjeltiin reviirinä. Reviirit ovat yhä tänäänkin. 

Reviiri onkin ainoa varsinainen ominaisuus joka vaikuttaa väkevänä – niin väkevänä, että olemme kehittäneet neroudessamme asejärjestelmät, joilla voimme tuhota biosfäärin liki kokonaan. Kivikaudella nuijalla sai vain vaimonryöstäjän hengiltä.

 

Ympäristöongelmien tase

Nyt olisikin uteliasta laskea onko ympäristöongelmiemme tase ja vaikute juuri niin suuri, mitä ihmiskunta kokonaisuutena kuluttaa yli sen määrän kuluttajina, mitä biomassana on elossa kerrallansa (elossa oleva populaatiomassa) verrattuna kivikauden ihmispopulaatioiden kokonaismassaan!

Se oleellinen osanen tarkastelukaavassa on ihmisyksilön keskimääräinen luonnonvarojen käyttö pallollamme verrantona kivikauteen; syömmekö nyt yli sen biosfäärituotoksen, josta vuosikasvu yhden vuoden aikana tuottaa biokiertoon sen, josta elämme? Lisäksi kiinnostaa mikä on se biomassan määrä mitä tarvitaan sopeutuneen ihmislajin elättämiseen tavalla, joka vastaa muidenkin eliölajien kokonaiskäyttöä ja -eloa.

 

Toinen oleellinen seikka on se, että elämme yhä tietyin ominaisuuksin ”kivikaudella” -

 … evoluutio ja sopeumajärjestelmät ovat osin niin hitaita, että kello on jätättänyt vuosituhansia nykymenoon nähden. Kiihkeä elämänrytmimme kasvuhokemineen herättää oikeastaan vain yhden kysymyksen – Millä kohtaa luonto huutaa stopin 6]; entä me itse, kun ei jaksa enää enempää kuluttaa? 7]

 

Kolmas seikka on meidän loputon halu saada enemmän ja nopeammin

Kehitystyömme saada apuvälineitä nopeuttamaan luontoresurssien käyttöä on syönyt esimerkiksi pitkään vallinneen lajikirjon vähenemän tielle. Emme edes tiedä mikä on koko biosfäärin keskinäisvaikute - ”kaikki vaikuttaa kaikkeen” puree tässä todennäköisesti vääjäämättä ja hitaasti kiihtyen 8], kuten ympäristömuutoksetkin, jotka aikaansaadaan ihmisen toimesta nopeammin kuin sopeumajärjestelmät sietävät.

 

Syömme muiden eliölajien ”puurokupilta”,

lisäksi läntinen markkinatalous on syönyt kehitysmaatoverien riisikupilta 9] – jakaen maapalloresursseja epätasaisesti - kohti idän ja lännen ”sotaa”/ sotaa siitä, mikä ”kuuluu” kenellekin 0]. Kenelle jää se kuuluisa pää vetäjän käteen?

 

VIITTEET

1] Kestävyydellä tarkoitetaan tässä tasapainoa, joka takaa luontoharmoniassa ja kilpailutilanteessa sellaisen keskinäisasetelman, jossa ympäristötuotos ravinnon osalta jaksaa kestävästi ylläpitää aikaansaamaansa elämää.

2] Evoluutio tasapainottaa lopulta … ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22271-evoluutio-tasapainottaa-ennemmin-tai-myohemmin -

3] Hiilielämällinen maapallo avaruuden pisteenä ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/169232-hiilielaman-avaruuspiste-maapallo -

4]Kemikalisoidut aivosynapsit ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1014854 – [736|18428]

5] Reviiripuolustus loi kansakunnat ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/70642-reviiripuolustus-loi-kansakunnat -

6] Biosfääri menettää kasvuun välttämätöntä hiiltä … ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/elinehtomme-hiili-katoaa-johonkin-emme-tied-minne -

7] Kasvuhokema on saavuttanut maallisen rajansa ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/kasvuhokema-on-saavuttanut-maalliset.html -

8] Hitaat muuttujat! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/05/hitaat-muuttujat-voivat-kiihty.html -

9] Maksammeko velkamme kehitysmaille? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/153983-ymparistojalkivelkamme-kehitys-ja-kehittyville-maille -

0] Valkoinen mies – maailmanvalloittaja ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/08/valkoisen-miehen-maailmanvalloituksen.html -

 

EXTRA

Prototyyppi ikäpolven aivokapina ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/prototyyppi-ikapolven-aivokapina.html -

Työ velvoittaa – inhimillisyys yhdistää ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/08/tyo-velvoittaa-inhimillisyys-edellyttaa.html -

Siittiöt sairastavat – elämänlähde hukassa? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/01/siittiot-sairastavat-elamanlahde-hukassa.html -

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https:www.facebook.com/first.ilkka

Ihmispopulaatio kiihdytti kuilunpartaalle

”Suuri osa keho- ja aivorakenteestamme elää edelleen kivikaudella – nyt kiihdytimme apuvälineillämme ja valtavalla energiankulutuksella itsemme muiden rasitteeksi, odotammeko imperiumin vastaiskua?”

 

AL   US   Vf   IL   BL   - BLOG 36941

---01062014---

doc.: ihmispopulaatio_31052014.doc – Microsoft Word Starter

744

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minä luin, että ihmiset elivät kivikaudellakin aika vanhoiksi - ne jotka selvisivät lapsuudesta. Ihmisen teki heikoksi ja sairaalloiseksi viljeleminen. Pysähtyminen. Pysähtyminen sai kulttuurin harppomaan eteenpäin. Se synnytti kaupungit. Ja niiden suojissa me kyyhötämme edelleen kasaten tietoamme luullen, että se tekee meistä erityisiä.

Tietomme on erityistä. Me elämme edelleen pelkomme kautta. Halujemme kautta. Ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin. Sillä tavalla me olemme toki erityisiä. Olemme erityisen hauraita ja sairaita. Emme siksi, että se on ihmisen osa, vaan siksi, että olemme vain varjo ihmisestä. Ja suuntamme on vakaa; Kun tämä on ohi - kun saamme viimeinkin mitä haluamme - ihmistä ei enää ole.

Käyttäjän ilkkaluoma kuva
Ilkka Luoma

Kivikausi oli ylivoimaisesti pisin aikakausi ihmiselle/"ihmiselle" - satojatuhansia vuosia - maatalous alkoi vasta noin 10.000 vuotta sitten ...

Jonne Sirén

Kyllä, haluan paljon tekemätöntä aikaa jotta voisin tehdä sitä mistä oikeasti pidän eli elää yksinkertaista elämää jossain korvessa, metsästellen ja kalastellen yms, välillä jossain hanttihommissa käyden.

Tuli vaan töpättyä yhdessä vaiheessa ja sen myötä pitää kantaa vastuunsa & pitää sitoa omaa aikaansa aivan toisaalle, vastentahtoisestikin. Ja myös siksi, että ihan yksinkertainen elämäkin on tehty täällä helkutin kalliiksi - pitää maksaa vähintään kiinteistöverot yms jos omistat pienenkin maaläntin jolla elostelet. Tämä taas vaatii tuloja "ulkopuolelta", tavalla tai toisella.

Käyttäjän ilkkaluoma kuva
Ilkka Luoma

Suureen ääneen ihmetellään miksi ihmiset ostavat vähemmän - he ovat paljolti siirtyneet kirppiksille, ei ole vähittäiskauppatilastoitua :)

Muutoinkin kuluttaminen ei ole enää niin monien "must" ...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset