Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Vesi vanhin voitehista, joka myös tappaa

[ ... mahdollisesti puhdas raakavesi loppuu pitkän kuivan kesän jälkeen Pekingistä? Suomessa sinilevä tukkii vesilaitosten suodattimet ja tuo uusia myrkkyjä puhdistamisen päänvaivoiksi. Vesi on kaikkialla aivan liian halpaa. Puhdistusvaikeuksien kautta hinta nousee reippaasti - ja vesi palaa ansaitsemaansa arvoon - joka päivä maailmalla kuolee likaisen veden mikrobeihin 4300 lasta - siis joka päivä ... ]

.
Maslowin tarvehierarkiassa 2/ vesi on heti hengitettävän ilman jälkeen seuraavana. Ihminen kuolee vedenpuutteeseen jo muutamassa viikossa. Vesi on seuraavan suursodan aihe ja veteen liittyvät sijoitukset nousevat raketin lailla kaikkialla maailmassa. Viimeisessä pörssissä vesi on maailman toiseksi arvokkain aine.
.
Ihmiskunnan perusperiaatteen pitäisi olla käyttämänsä raaka-aineen luonnonmukainen palautus sellaisena luontoon, kuin se sieltä on otettu. Ihmisen elämä on väsyksiin saakka itsensä ja tavaroidensa siirtelyä paikasta toiseen 3/. Tuohon toimintaan käytämme energiaa, jonka lainaamme ympäristöstämme ja lopulta aina auringosta - tai ytimien "loputtomien" energioiden maailmasta. Vesi voi olla myös "loputtoman" energian lähde.
.
Vesi juoksee meille elämän - puhtaimmillaan. Ihminen juoksuttaa käyttämänsä veden muunneltuna sellaiseksi, että mm. mutantoituvat bakteerit ja virukset 4/ tulevat aiheuttamaan suuremmat pandemiat, kuin mitä olemme koskaan kokeneet. Vesi on erinomainen mikrobien kuljetusalusta. Sairaalabakteerit ovat hälyttävä esimerkki hallitsemattomasta mutantoitumisesta - ihmisille. Mikrobeilla on samanlainen lisääntymisvietti ja kilpailutahto kuin ihmiskunnallakin.
.
Vesi on hyvää puhtaana. Loppuun käyttämämme vesi tuntuu neniimme hyvin epämiellyttävältä, kun olemme vesikierron tarpeisiimme hyödyntäneet. Jätevesi, joka kertoo hyvin elintasomme ja kulutuskykymme - on viesti harkitsemattomasta toiminnasta. Meitä odottaa vesien saastuminen, joka voi nostaa likaisen veden mikrobien aiheuttamien lapsikuolemien määrän huimaan nousuun -  joka- ja tämänpäiväisestä yli 4000:sta kuolleesta - ympäri maailman.
.
.
Vesi on ikuinen kiertolainen
.
Vesi on "ikuinen" kiertolainen. Nykytietämyksemme mukaan vesi on saapunut miljardeja vuosia sitten asteroidipommituksen mukana, jota kesti satoja miljoonia vuosia. Vesi on voinut myös osaltaan tuoda meidät tänne pallollemme - ulkoavaruudesta. Vesi sisältää myös hapen 5/, joka on eräs elämämme mahdollistaja ja päätösprosessien käynnistäjä. Samoin vesi sisältää vedyn 6/, joka on äärimmäisen räjähdysherkkä alkuaine ja energianlähde 7/
.
Ihminen kierrättää surutta vettä likaisen itsekkäisiin tarkoituksiinsa kaikkialla maailmassa. Lainaamme omistusahneudessamme meille kuulumattomankin veden toisilta, aiheuttaen ympäristö- ja elinkriisejä muille eliölajeille.
.
Ihminen ryöstöviljelee keinokastelulla luonnon vuosimiljoonaiset ravinnekierrot epätasapainoon, jonka lopputulemana häämöttää maailmanlaajuinen nälänhätä. Emme ole myöskään tutkineet riittävästi, mitä tarkoittaa viherkasvuston viljeleminen poltettavaksi energiaksi.
.
Vesikriisi ja siihen automaattisesti yhdistyvä nälkä ajaa epätasapainoa väestökeskittymiin tappaen heikkoja ja tukien vahvoja. Ehkä tämä onkin systeemejä ohjaavan "universumin käyttöjärjestelmän" ohjelmistollinen hyppykäsky tasapainottaa ylipaisunutta ihmiskuntaa. Vesi on tehokas väliainetappaja kuljettaessaan meille uusia mikrobeja haasteeksi immuunijärjestelmillemme.
.
Vesi ei lopu meidän elinaikana, mutta se voi muuntua kaltaisellemme elämälle kelvottomaksi. Vettä voidaan puhdistaa, mutta usein se tapahtuu luonnottomin keinoin toisilla myrkyillä. Myrkky korvaa myrkyn ja jälleen tuloksena on yhtälö, jossa ihmiskeskeistä elämää ylläpitävät voimat saavat haasteen vailla vertaa.
.
Vesi loppuu elämän illassa maapallon kuivuessa ja hyörystyessä auringon laajetessa viimeiseen räjähdykseensä noin muutaman miljardin vuoden kuluttua. Tätä ennen vesi loppuu käyttökelpoisena ihmisinhimillisenä elämäntuojana hallitsemattoman ja harkitsettoman käyttömme vuoksi.
.
.
"Vesi vanhin voitehista"
.
Vesi vanhin voitehista, mutta vain silloin, kun huolehdimme sen takaisin ympäristöön sellaisena kuin sen sieltä otimme. 'Sen minkä otat - palautat sen muuttumattomana takaisin'. Luontainen palautus on vesihuoltomme elinehto. Jäte- eli elintasomme näyttövedestä saamme juomavettä - palautekierto on osa luontoa, jopa ISS-avaruusasemalla.
.
Käyttömme ainesjälki jäteveden lietteenä tulee myös palauttaa pääsääntöisesti ravinteina peltoihin ja ruokatuotantoon. Hengitettävän hapen, juomamme veden ja syömämme ruoan jälkeen on pitkä elämällinen matka elintasokohokkaisiin maallisina markkinatalousnäytteinä, joiden vuoksi olemme ympäristömme saastuttaneet miltei ratkaisemattomien ongelmien eteen.
.
Osaammeko käsitellä viimeiseksi käyttömme jälkeen jääneet elintasomme muistomerkit supermyrkkyinä, raskasmetalleina ja kaikkinaisina yhdisteinä, jotka eivät luonnolliseen ympäristöön haittayhdisteinä kuulu?
.
Vesihuolto ja -tase ovat suurin yksittäisistä ympäristöteoista - paljon puhuttu hiilidioksidikin, siis ilmastonmuutos 8/ "vain" nostaa merien pintaa ja vahvistaa suotuisilla alueilla kasvustoa käyttäen enenevästi ravinteita lisääntyvään viherkasvustoon. Ihminen boosteroi (vahvistaa) jälkipoltolla elämänsä ajallisesti pidemmäksi, mutta luonnolle lyhyemmäksi. Takaisinmaksun aika on koitanut.
.
...
Viitteet tekstistä:
1/   --- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2cjen+ilkka-luoma-beijing-group.html   ---
2/   --- http://fi.wikipedia.org/wiki/Maslow'n_tarvehierarkia   --- 
3/   --- http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1844230/ympariston-kestokyvyn-ylitys-maksetaan-nyt-talouden-shokkiaaltona/ ---
4/   --- http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=kilpajuoksevat   ---
5/   --- http://fi.wikipedia.org/wiki/Happi   ---
6/   --- http://fi.wikipedia.org/wiki/Vety   ---  
7/   --- http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=e%3Dmc2   ---
8/   --- http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=mestari+antamaan+itselleen   ---
9/   --- http://fi.wikipedia.org/wiki/Deng_Xiaoping   ---
0/   --- http://en.wikipedia.org/wiki/Deng_Nan   ---
...
.
Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.vuodatus.net
...
.
Mielipidekirjoitukseen liittyvät kuvakansiot~
[kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä - copyright by Ilkka Luoma]
.
Kuvakansio 1
Suomen Orimattilassa on eräs innovatiivinen vedenpuhdistaja - pieni, mutta kekseliäs - "periaatteessa jätevetemme lopputuote on juomakelpoista, mutta emme suosittele sitä juomaan, se on kuitenkin puhtaampaa kuin yläjuoksulta tuleva "normaali" jokivesi!
--- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2cjv9+ilkka-luoma-orimattila.html   ---
.
Kuvakansio 2
Käsittämättömän puhdas Saimaan Puruvesi on jotain sellaista, mitä moni ulkomaalainen ei usko. Kerrotaan, että Kiinan kuuluisan, jo edesmenneen uuden tienavaajan Deng Xiaoping´in 9/ tytär Deng Nan olisi ihastunut niin suuresti Puruveteen, ettei sauna-uimaan kierteestä meinannut loppua tulla :-)  ...
--- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/29caz+ilkka-luoma-maisemat-ja-saat-vaihtelevat-.html   ---
...
.

Sent:

Cc: paavo.vayrynen@formin.fi ; jutta.urpilainen@eduskunta.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; anni.sinnemaki@eduskunta.fi ; heidi.hautala@eduskunta.fi ; paula.lehtomaki@ymparisto.fi ; pekka.haavisto@fin.la

Sent: Saturday, June 13, 2009 12:45 PM
Subject: MIELIPIDEARTIKKELI - Vesi, elämän lähde - on myös kuoleman lähde

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Gideon Gnut (nimimerkki)

Jaaha, Ilkka Luoma säätää ympäristöä ja opastaa saamattomia vihreitä, joille hallitusmantra on noussut päähän, ja samalla on unohtunut vihreiden pääteesit ympäristöstä. Onko Luomalla kytköksiä uuteen vihreään liikkeeseen?

Timo Kantola (nimimerkki)

Vesipä hyvinkin. Kohta on viikon verran juomavedet keitelty kun kunnan vesitorniin pääsi linnunpaskavettä. Tornin katto vuoti. Mahatauti sentään jo helepotti.

Vesi on arvokas luonnonvara. Suomessa yleensä niin itsestään selvä.

Jukka-Pekka Vasara

Niin tai sitten kiinalaiset ratkaisevat tämänkin ongelman itse eivätkä siis odota nahkatakki päällä nyrkkiä miekkarissa työaikana puiden, kuten Suomeen haalattujen työvoimapulan poistajien kotimaissa yleensä tehdään, että uppoavasta lännestä tulisi joku laittamaan asiat kuntoon.

Ilkka Luoma

Maailman suurin vedensiirtoputki tullaan rakentamaan Baikal-järvestä Kiinaan seuraavan 10 vuoden aikana.

Jukka-Pekka Vasara

4. No siinäs näit. Jättijärvi täynnä puhdasta vettä. Velivenäläinen tienaa jopa vedellä, Suomessa kokoomus ja kepu antaisivat senkin ilmaiseksi. tai no jos vähän konsulttipalkkiota sentään, ja prenikka.

Ilkka Luoma

5#
No, nyt vesiasioiden puolella täytyy todeta positiivisesti, että suomalaiset ovat Kiinassa mukana suurissa projekteissa - tulevat julkisuuteen noin maalis- huhtikuussa 2010. Ovat Suomesta käsin yksityisvetoisia projekeja, joissa Kiinan keskushallinto on kumppanina mukana :-) !!

Palaan tähän asiaan myöhemmin.

Gideon Gnut (nimimerkki)

Hmmm...

Ensin Venäjältä Kiinaan öljyputki, sitten kaasuputki ja viimeeksi vesiputki.

Entä kirjoittajan uraputki :-)

aamukerääjä (nimimerkki)

On hyvä, että joku huomaa muutakin kuin vain hiilidioksidin ja ilmastonmuutoksen!

Jukka-Pekka Vasara

6. Hienoa että ollaan mukana muttei näistä projekteista taida hääviä siivua tänne tulla. No tulee ehkä edes projekti jo(i)llekin suomalaisille.

kiiltokuva (nimimerkki)

aika konkreettiselta tuntuu.

Ilkka Luoma

9#
Ei jää, siksi kovaa tuo kilpailu on - saa toki onnistuessaan mainetta :-)

paavo poikela (nimimerkki)

Porvoo -joki on oikein mallikelpoinen esimerkki loppuun "myrkytetystä" joesta. Eräät haaveilevat sen ennallistamisesta.

Ilkka Luoma

maailmalla kuolee vuodessa ~ 1,6 miljoonaa lasta likaisen veden bakteereihin ja viruksiin - joka vuosi, melko paljon enemmän kuin sikalunssaan...

Vihavainen (nimimerkki)

Ilmastonmuutoksen alle on jäänyt huomattavasti uhkaavampi vesikriisi.

Ilkka Luoma

(Lancet) Saasteet tappavat miljoonia joka vuosi. Intia kokeilee ykkösenä, noin 2,5 miljoonaa ihmistä, sen ollen noin 1,7% Intian koko väestöstä. Suomeen projisoituna se merkitsisi noin 85 000 henkilön kuolemaa saasteisiin ja Ranskassa noin 850 000 ihmistä.

~ http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/P... -
.

Toimituksen poiminnat