Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Huolehdi ympäristösi, jotta se jaksaa ruokkia Sinut

Mainonnassa pyöri pari vuotta sitten uskomaton ja kiivas kehote kuluttamaan, ettet ruokkisi lamaa - olemalla ostamatta. Olisiko jo aika aloittaa sopeuma uuden tason kulutukseen, joka voi olla noin puolet entisestä? Miten se vaikuttaisi, jossa kaikki lähtisivät puolitukseen mukaan? 1/)
.
[21022009 ... ihmiset kuluttivat itsensä väsyksiin markkinataloudessa. Japanissakin eläkeläispariskunta huomasi, ettei kahden hengen talouden kahteen toilettiin voinut hankkia 5. ja 6. sähköhammasharjaa. Ympäristöongelmamme on kulutusjohteinen - ryöstimme enemmän kuin meille kuului ... ]
.
Elinmahdollisuuksillemme tyly tosiasia on kulutuksemme globaali tasaaminen ja lännessä puolitus 2/. Nykyisellä päästömäärällä keskilämpötila ryöstäytyy 3-5 asteen kasvuun vuosisadan loppuun mennessä ja se vääjäämättä tulee dramaattisesti vähentämään ihmiskuntaa - evoluutio tämäkin. Ympäristö ei jaksa vastata kulutuskiihkeyteemme.
.
Kannuste kuluttaa, jotta työllisyys säilyisi, on ideana kampanjassa "kuluta, ettet ruoki lamaa". Tuo lause on rujo osoitus sokeudesta ympäristöämme kohtaan, joka ponnistelee omassa äkkiliikkeisessä evoluutiossaan, jonka "suunnitelmaa" ei olla rakennettu. Luonto tulee yllättämään niin meidät kuin "itsensä". Väärää evoluutiota ei ole, on vain tapahtumaketju, jossa elinmahdollisuudet mitataan lajeittain.
.
Työ on ihmiskunnan takuu elämän mielekkyydestä. Ihminen on rakennettu tekemään työtä. Työtätekemätön ihminen hakeutuu urille, joissa vastuut muusta ympäristöstä ja yhteiskunnasta eivät toteudu. Työ tuo ostovoimaa, mutta sen määrä pitää olla suhteutettu ympäristön kykyyn huolehtia kaikki osasensa - ihminen on vain yksi osa järjestelmää. Meille eivät kuulu kaikki materia- ja energiapotentiaalit.
.
Maapallollinen kulutus on puolitettava. Niukkuudesta on vaikea puolittaa, mutta runsaudesta se onnistuu. Kehote kuluttaa on onneton lause ymmärtämättömältä markkinamekanismilta. Eläinkunta on säätänyt kulutuksensa vain todelliseen ja välittömään tarpeeseensa. Liika kulutus lajiominaisuutena tuhoutuu vastavoimalla - minka luonto osasi evaluoida rakenteeksi valvomaan harmoniaa. Liika lisääntyminen on aina viime kädessä syöty muiden energiaksi ja lisääntymiseksi. Elämme kierteiden ja kiertojen herkässä maailmassa.
.
Lännessä ja nykyisissä hyvinvointimarkkinatalousmaissa kulutuksen puolitus ajaa myös hintojen ja kustannusten alenemaa - se patoaa ylijäämäkulutuksen pois potentiaaliksi sinne, missä kulutus ei ole edes meidän ovikynnystä ylittänyt. Materiaali- ja näyttötalous kouristelee samassa tahdissa kuin oppi ympäristön mekanismeista saavuttaa meidän liikakuluttajien ajatus- ja arvomaailman.
.
Kannuste huolehtia ympäristöstä, jotta se jaksaa ruokkia meidät on se huomisen vastuu lapsistamme ja heidän lapsenlapsista. Vastuu on aloittaa maailman taloushistorian suurin ympäristöprojekti - kysyntä on loputon ja markkinat kaikkialla, siksi paljon olemme jo tuhonneet ympäristöämme. Maailma mobilisoituu ympäristötekijöiden peruselementtien kuntoon saattamiseen - vesi, ilma, maaperä ja meret.
.
Suomelle on haavailtu uutta nokiaa - jo nykyinen valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) haaveili uudesta menestystarinasta, ollessaan eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja - tuolloin vihreä ecocity-father, professori Eero Paloheimo 3/ ehdotti ympäristöteknologian olevan se uusi nokia. Nyt jälkeenpäin vihreiden Tarja Cronberg oivalsi tämän Paloheimon jo vuosia sitten esittämän ratkaisumallin.
.
Suomi voi osaltansa mobilisoitua uudeksi nokiaksi. Meille on tyrkyllä maailman suurimmat ekoteknologiamarkkinat keihään kärkenä vesi ja sen puhdistaminen. Kiinassa on vesikriisi ja meillä on nyt avaimet noille markkinoille - vain 10-20%  niistä riittää. Työ on aloitettava nyt heti ja voimat on keskitettävä.
.
Taistelu ympäristön elinvoimasta on nyt käynnistettävä. Huolehtiminen luonnosta, biosfääristä on myös alkanut, jotta se jaksaa ruokkia meidät. Tunnetusti arvopapereita, optioita, nelivetoa ja montaa muuta kerskakulutusnäyttöesinettä ei voida syödä. Me hengitämme, me tarvitsemme veden ja syötäväkin on - luonto ja ympäristö antavat nuo välttämättömyydet - jottei käy kuin sille kuuluisalle hevoselle, kun se oppi olemaan syömättä.
.
Suojele itseäsi, puolita kulutuksesi ja anna todennäköisempi tulevaisuus lapsillesi ja heidän lapsilleen. Säätökoneistomme suurin kiihdyke on geeniperimän eteenpäinvienti - turvaa se. Olemme osa luontokoneistoa, jossa liikakulutus eliminoituu pakolla, ellei sitä ennen vaistolla suojata perimäämme ja tehdä sitä ymmärryksellä ympäristöämme kohtaan.
.
Puolita, mutta suosi suomalaista, koe Suomea ja osta suomalaiselta.
.
1/
Kampanja kulutua, jotta et ruoksi lamaa ~ http://www.alaruokilamaa.fi ---
2/
Puolitusta ei tule kangistaa ajatuksena juuri 50 prosenttiin, vaan tuntuvaan määrään, jolla on todellinen vaikutus
3/
Professori, tekn.tri Eero Paloheimo ~ http://www.eeropaloheimo.fi/finnish.htm 
.
.
Ilkka Luoma
...
.
Mielipidekirjoitukseen liittyvät kuvakansiot  ~
kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä. Copyright by Ilkka Luoma 2008.
.
Kuvakansio 1 -
Suurkaupunki - kulutuksen mekka
---   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/28jsy+ilkka-luoma-china---shanghai-1.html   ---
.
Kuvakansio 2 -
Vesi, maa ja ilma - auringolla elämänvoimaa ja evoluutiota harmoniassa, aikansa kutakin ...
---   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/29caz+ilkka-luoma-maisemat-ja-saat-vaihtelevat-.html   ---

...
Sent:

Cc: Eero Paloheimo ; paula.lehtomaki@ymparisto.fi ; jyrki.katainen@vm.fi ; tarja.cronberg@mol.fi ; jaakko.kiander@labour.fi
Sent: Friday, January 23, 2009 6:25 PM
Subject: MIELIPIDE - Huolehdi ympäristösi, jotta se ruokkii Sinut

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Juha Metso (nimimerkki)

Luoma jatkaa hienoja uuden aallon kuluttamisen vähennyslinjaa, mutta riittääkö ihmisillä kantti tehdä muutakin kuin näyttää ostamisiaan?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Suurelta osalta valitettavasti ei. Ihmisen oma näyttämisen halu perustuu myös vuosimiljoonaiseen kamppailuun lisääntymisen oikeudesta, ja naaraille tulee näyttää "voimaansa ja muskeleita", jotta kiinnostus heräisi. Kaikissa selkärankaisissa naaraat suorittavat lopullisen valinnan lisääntymiskumppanistaan.

Ilkka Luoma

Jaksaa ihmetyttää miksi kulutus on sitten aina se ensimmäinen seikka, uutisissa, poliitikoilla, kirkonmiehillä, saarnaajilla, ... ainoastaan ihmisen ulkopuolinen eläinkunta noudattaa kuluttamista, jossa aina on pikemminkin niukkuus läsnä, entä me - söimmekö lännessä itsemme ulos housuista?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kyllä, olemme ohittaneet jo viimeisen kiristysreiän vyöstämme.

Juha Metso (nimimerkki)

veikkaanpa, että monilla aukeaa silmät vasta siinä vaiheessa, kun hyvä sananlasku "tyhjästä on paha nyhjästä" astuu voimaan.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Yleensä se menee niin, että edes 11. hetki ei riitä, ja toimenpiteet muutoksiksi alkavat aivan liian myöhään!

Ilkka Luoma

Ravinteiden loppuessa pelloiltamme ja tyhjäksi ryöstökalastetut meret ja sisävesistöt herättävät ihmiset, mutta liian myöhään. Ilmastonmuutos tietyin aluein tehostaa viherkasvustoa, mutta ravinneköyhyys lopettaa itse kasvun. Se ikävä asia se - ymmärrämmekö?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Eloperäinen biokerros voi muuttua meille ihmisille hyvinkin vihamieliseksi, tosin luonto ei koe vihaa, vaan tarkoituksenmukaisuutta, jota olemme sormeilleet ja kohtalo saattaa olla meille armelias ja tuhoaa meidät pois kierrosta...

reunanen (nimimerkki)

Yllättävän vähän kiinnitetään huomiota tuohon ravinnepuoleen, täytyyhän sitä syödä vai söimmekö liikaa, kun suomalaiset ovat yksiä maailman lihavimmista kansoista?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Olemme syöneet viimeiset 40 vuotta köyhempien toverien osuuksia!

Ilkka Luoma

Biosfäärikierrossa on käytetty vain pari sataa vuotta lannoitteita - sen vuosimiljoonaisesta jatkumosta. Kukaan ei tiedä mitä todella pidemmällä jänteellä tapahtuu, kun liian nopeasti kiihdytämme kasvua luonnottomilla keinoilla, joihin luonto itse ei ole hitaalla tavallansa valmistautunut.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

On totta, ettei ihmiskunta ole voinut tutkia ja oivaltaa tuhansia vuosia vanhoja hitaiden muuttujien filosofiaa, koska aikamme tutkinnallisesti on ollut niiiiin lyhyt!

reunanen (nimimerkki)

jätevesissä muhii hyvät määrät ravinteita :-)

Ilkka Luoma

Apulanta loppuu, kun ei ole enää louhittavaa raaka-ainetta. Samaan aikaan jätevesissämme huuhtoutuu valtavat määrät erinomaista maanparannetta ja huomisen apulantaa monesti suoraan vesistöihin.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Jätevesissä muhii jättiläisbusiness, vain muutama yhtiö on sen huomannut - mm. www.ecocity.fi ja www.pacs.fi sekä tämän Kiinan yhtiö http://www.pacs.cn.com

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Puhdas ja tervekiertoinen paska on melkoinen ravinnepommi ja kasvuvoima! Mummotkin keräävät pollen läjät kukkaruukkuihin ;)

Ilkka Luoma

7#
pitää paikkansa - siellä muhii myös tulevaisuuden ympäristöbusiness - Forssa, Agropolis jne ...

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Millä tavoin saataisiin jätevesien lietteistä raskasmetallit poistettua?

Vihavainen (nimimerkki)

Voit elää ilman hegitettävää ilmaa muutaman minuutin, elät ilman puhdasta vettä muutaman päivän ja ilman ruokaa tulet toimeen muutaman kuukauden.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Elämän todelliset perusparametrit. Arvopapereissa ja setelirahassa, puhumattakaan pankkitileissä ja luottokorteissa ei ole paljon vitamiineja.

Ilkka Luoma

Ihmiset ovat tuotekehittäneet itselleen eläinkunnasta poikkeavia muita ravinnosta ja lisääntymisestä "korkeampia elämäntavoitetasoja".

Ilkka Luoma

Linkki tapahtumaan, joka sopii kaikkiin ympäristö- ja ilmastonmuutosnäkökulmiin:

http://www.upi-fiia.fi - [Ulkopoliittinen Instituutti] järjesti taustatiedoksi erinomaisen seminaarin 1.12.2009 - Kohti Kööpenhaminaa - Tha Major Emitters - positions for Copenhagen —

http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2dtbp+ilkka-luoma-...

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Näihin asiantuntijalausuntohin ja muistioihin pitäisi enemmän kiinnittää huomiota kuin poliitikkojen yksisilmäisiin ja -kantaisiin näkökulmiin, joilla tavoitellaan vain kunkin kannattajaryhmien hyväksyntää!

Henri Lentonen

Tämä on mielestäni hyvä esimerkki siitä, mihin olemme menossa:

"Vuosina 2003 ja 2004 on suomalaisesta hunajasta lö̈ydetty lää̈kejää̈miä niin paljon, että viranomaiset ovat tuhonneet kauppojen hyllyiltä useita eriä viime vuosina!"

- Kari Koivulehto / Helsingin Yliopisto 2008

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Voimme vain kuvitella mitä kaikkea kymmenet tuhannet lääke- ja kemian yhdisteet aikaansaavat elävän luonnon kiertoihin ja perimiin.

Ilkka Luoma

Saimme Suomeen uuden ja uljaan kemikaali-ali-viraston.

Ilkka Luoma

Jokaisella ajatteluun kykenevällä pitäisi olla henkilökohtainen vastuu jäljistään luontoon, ikäänkuin tase, joka loistaa vertailukelpoisena lukuarvona jokaisen "otsassa" - näin kaikki näkisivät millainen henkilö on ympäristötekijöihin nähden kyseessä!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kauaskantoinen idea ja ajatus. Tylyä, mutta niin rehellistä, olettaen, että lukuarvot saadaan varmasti oikein ja vertailukelpoisina!

Ilkka Luoma

Verotuskin pitäisi olla täysin yksilökohtainen ja reaaliajassa - "siitä maksat mitä kulutat, ja sitä enemmän mitä enemmän kulutat" - jopa progressiivisesti välttämättömyyden jälkeen.

Toimituksen poiminnat