Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Jyrki Kataisen historiallinen virhe -jouluna 2007 -mitä seurauksia vielä...?

Tuore valtiovarainministeri rauhoitteli Suomen kansaa jouluna 2007, ettei amerikkalaisperäinen sub-primekriisi kosketa Suomea. Sävyttikö tämä kohtalokas virhelausunto Kataisen tulevaa talousoppia verovähennyksistä, unohtaen mm. aktiivielvytyksen? Hollannin ja Espanjan talouksien sekoittaminen oli pieni virhe tähän onnettomaan joululausuntoon, kun vielä samaan aikaan Suomen Pankki varoitti ...

(24122007 --- Eduskunnassa valtiovarainministeri antoi puutarhurin ohjeita kuinka vaalitaan kasvua, kysynnän kukintaa ja markkinoiden lannoitusta - Katainen asialla)

[ ... Suomen Pankki julkaisee juuri ennen Joulua erikoisnumeron talouden indikaattoreista - mukana on stressimittaria, kotitalouksien ylivelkaantumista ja kansantalouden pyörintää - mennäänkö yli- vai alikierroksilla ... Euro&Talous - rahoitusjärjestelmän vakaus, erikoisnumero 2007 ... ]

Suomen Pankki julkaisi poikkeuksellisesti varoituksen sanat kotoa ja maailmalta. USA:n asuntoroskalainat, ylivelkaantuneet suomalaiskodit, pienenevä vientiylijäämä ja työllisyyden hiljalleen romahdus bulkkituotannon siirtyessä kehittyviin uusiin halpatyövoiman maihin keskelle jättiläismarkkinoita - vaikka Suomessa nyt puhutaan jo työvoimapulasta!

Yllättäen suomalaisista kotitalouksista on täysin ilman velkaa 43%. Hälyttävää on se, että viidennes kotitalouksista kantaa 80% koko velkataakasta. Tutkimusten mukaan tuossa viidenneksessä on paljon paremmin toimeentulevia, siis hyväpalkkaisia kansalaisia. Meitä suorastaan opetetaan ottamaan lainaa.

Suomi on nostanut palkkamaltilla historiansa suurimmat vaihtotaseylijäämät [2003: 10% BKT:sta]. Suomalainen insinöörityö on mennyt hyvin kaupaksi. Osaamista on riittänyt ja kysyntääkin toistaiseksi. Käyrä on kuitenkin selvä - ylijäämä laskee koko ajan [2006: 5% BKT:sta]. Tänä syksynä nostimme palkkamme uudelle tasolle. Seuraavaksi nousevat hinnat, ja sitten laskevat velkamme vakuudet - siis asuntojen arvot. Katto tuli vastaan.

Kuluttaa voi määränsä - nyt valtaa hengenahdistus. Kotiin ei mahdu enää tavaraa, esineitä, krääsää, laitteita ja sähköä kuluttavia helpokehyödykkeitä vailla todellista hyötykäyttöä. Ihminen on kuluttamassa maapallonsa loppuun. Jännityksellä odotetaan onko Lapissakin ennätysjoulu - Joulu lämpöaalloilla - onpahan porojenkin helpompi kaivella jäkälänsä, ... ellei jääpeite yllätä.

Suomen Pankki yllätti julkaisemalla markkinatalouspankkien stressimittarit. Käyrät ovat mielenkiintoisia - 1992 pankit olivat lähimpänä konkurssiaan [lukuarvo 0,7], nyt ennustekäyrä lähenee noita "stressantuneita" lukuja [4] - vielä vuonna 2005 se oli 6. Korot nousevat, haetaan lyhennysvapaita ja neuvotellaan nousevissa koroissa. Mikäli asuntojen tasearvo laskee voimakkaasti, veloilta katoaa vakuusarvoa ja vaje on täytettävä jostain. Pitääkö peliin ottaa jo etukäteen muhivat ennätysperinnöt?

Suomalaiset ovat saaneet jo näitä ennätysperintöjä. Valtio poistaa edukseen perintöverot, koska noilla perinnöillä osa kansalaisista selviää velkakuopastaan, kun vakuusvajetta ei voida muualta täyttää ja näyttötalouskulutustakin pitäisi jatkaa. Seuraava sukupolvi saakin sitten vielä suuremmat perinnöt. Hyvä näin, sillä valtio ei jaksa huolehtia huomisen hyvinvointilaskusta - joudumme siihen kuuluisaan "omaan otsaan tuulee" -puhuriin.

Kilpailukyky on vientiriippuvaiselle Suomelle hyvinvoinnin lähtökohta. Palkkamaltti takasi kilpailukyvyn - nyt ulosmittasimme tuon tupo-konsensuksen. Ruotsissa EY-tuomioistuin hylkäsi Ruotsin LU:n [SAK:n vastine] valituksen latvialaisten hyväksymättömästä työehtosopimuskäytännöstä - se merkitsee, että nyt EU-alueella saa tehdä työtä toisen maan jollekkin edullisemmalla työehtosopimuksilla.

EY:n innoittamana palkat tulevat laskemaan, koska verestä työvoimaa saapuu mm. Puolasta, Latviasta ja Liettuasta. Saattaa kuulostaa kornilta, mutta tuo EY-tuomioistuinpäätös voi pelastaa ylivauraat ja ylipalkkaiset Pohjoismaat kiihtyvästä kustannuskilpailupaineesta. Palkkamme lähtevät laskuun - entä kuinka käy ylihintaisten asuntojemme velat; lyhennykset ja korot. ei hätää - perinnöt tulevat apuun ja hätiin

Olisi muistettava, että asunnoissa muhiin ylihintakriisi - perinnöt ovat suurelta osin asuntoja, mökkejä , tontteja ja halpenevia autoja. Saattaa olla, että perintöjen reaaliarvo ei olekkaan viiden vuoden päästä tämänpäiväinen. Perinnöillä ei järjestelläkkään ylisuurien lainojemme vakuuksia, vaan jää vaje. Asuntokierre onkin näin valmis heidän kohdalta joilla on liian suuret asunnot, velat ja niiden hoitokulut.

Markkinatalouslaki on mielenkiintoinen asia - se vaatii aina ostajan - entä kun kansakunta huomaa, että ylikulutus tuhoaa vauhdilla ympäristöä ja vetää "liinat kiinni" - ei olekkaan riittävää kysyntää, jälleen talouskierre alas on valmis.

Suomen Pankki otti talousinformaatiovastuun käsiinsä ja kirjoitti julkisen salaisuuden esille suurella ammattitaidolla, luvut, ennusteet ja perustelut ovat huolella laaditut - Suomi on aloittamassa laskukierteen. Varoitus on annettu. Aikoinaan edellisen laman valtiovarainministeri loikkasi sopivasti Brysseliin ja palasi viisaampana ja kokeneempana varoittamaan nyt siitä, mikä jäi 1980-90 lukujen taitteessa tekemättä. Katainen on yrittänyt varoittaa...

Kts. lainaukset: --- Euro&Talous 3-2007 ja erikoisnumero 2007. http://www.suomenpankki.fi Korkeatasoiset lehdet voi tilata Suomen Pankista: publications@bof.fi

Ilkka Luoma
KESKUSTELU --- TIEDE [25154]

---------------------------------------------------------------

Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakertomus-
(kuvia saa käyttää vapaasti kirjoituksen yhteydessä - copyright by Ilkka Luoma, 02.lokakuuta 2007)

Kuva 1
--- http://www.panoramio.com/photo/6554533 ---

Teksti
Kansalaiset ovat heränneet huomaamaan ympäristön tilan vaikutukset myös omaan hyvinvointiin. Luontorenesanssi saattaa intohimoistaa "kuluttamattomuuden" aikakauden - hylkäämme näyttötalouden ja valitsemme ympäristöllisen huomioimistalouden.

Kuva 2
--- http://www.panoramio.com/photo/6554560 ---

Teksti
Erkki Liikanen, ent. Brysselin komissaari palasi Suomeen Suomen Pankkiin varoittamaan ja neuvomaan mihin liiallinen kulutus johtaa. Kuinka oli silloin kun herra Liikanen oli meillä valtiovarainministerinä?

Kuva 3
--- http://www.panoramio.com/photo/6554580 ---

Teksti
Tavallinen veronmaksaja katselee upeasti entisöityä Suomen Pankkia - mitä tämä laitos tekee huomenna? Suomen Pankki voisi olla kansalaisten oma pankki hillitsemässä yritystoimintaa harjoittavien pankkien "villiä" menoa. Uudessa talousajattelussa korko saattaa kokea yllättävän loppukeskustelun.

Kuva 4
--- http://www.panoramio.com/photo/6554602 ---

Teksti
Suomen Pankissa oli 2. lokakuuta 2007 avoimien ovien päivä tavallisille kansalaisille. Rakennus oli komea, mutta mitä muuta se tekee huomenna kun ottaa vastaan vanhoja markkoja ...? No, neuvojapa tietenkin - kansalaisten omasta kansantaloutta vaalivasta pankista..

Kuva 5
--- http://www.panoramio.com/photo/6554636 ---

Teksti
Tukinuittoa, rehellistä käsityötä, kulutus oli kohdallaan, tukkijätkät olivat harvemmin ylen syöneitä - he kuluttivat aidosti, siis kaloreita. Henkisyys lähtee fyysisyydestä. Suomi rikastui metsästä, terva, sahat, vaneri ja paperi, ... entä huomenna kun suuria paperikoneita siirretään Kiinaan? Kuinka käy huomisen suomalaisen rock´roll? Lasimaalaus Suomen Pankissa.

Kuva 6
--- http://www.panoramio.com/photo/6554652 ---

Teksti
Suomen Pankin pääaula - upeaa entisöintiä. Nyt Suomella menee lujaa, ainakin näyttötaloudessa, jossa oravana juoksemme pyörässä, jonka laakerit ovat jo öljystä kuivat. Valoa on, mutta silti täytyy kysyä, onko kulutusjuhlatunnelin päässä valoa? Valaistu ymmärryksen tie johtaa ympäristöön, joka ruokkii kaikki tavallansa ja tasapuolisesti eläinkunnan kilpailulakien mukaisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Jukka-Pekka Vasara

Kätäinen on pihalla kuin lumiukko: kuutosen lyhyt matikka osaa vain vääntää naamaansa ja valehdella telkkarissa jakkupukukalkkunoiden ja pikkunappuloiden riemuksi. Sailashan tuosta yritti jo vuosia sitten varoittaa että kiville ollaan jättimäisen velanoton kanssa menossa, mutta nyt lienee VVM täynnä kokoomuslaisia virkamiehiä joten velkaa vedetään tappiin saakka.

Ilkka Luoma

Espanjan sekoittaminen Hollantiin ei anna mitään aihetta ilakointiin ja Jykän paineistamiseen - tärkeämpää olisi edes nyt saada Kataisen selvitys joulun 2007 lausunnosta - sillä on merkitystä, sillä oli merkitystä ja sillä tulee olemaan merkitystä.

Jukka-Pekka Vasara

Juu ei ole suomalaisilla syytä ilakointiin: hallitus on mätä, ja kansa niin tyhmää ettei huomaa sitä ;)

. (nimimerkki)

Jykä sai kuulemma lyhyestä matikasta kutosen

Ilkka Luoma

Koulunumeroilla ei ole paljon merkitystä - monissa tilanteissa, mutta joulukuun virhearviointi on raskas asia, sillä se vaikutti koko kansakuntaan. Oliko veroalennuskampanja sittenkään oikea tapa, sehän vei säästöt sijoituksiin, ei kulutukseen, joka oli tarkoitus, .... mutta osaltaan hyvä!

Jukka-Pekka Vasara

Noista kansantalousvertailuista vielä:

90 - luvun alussa Venäjä oli BKT mitattuna noin Tanskan kokoinen.
00 - luvun alussa Venäjä oli BKT mitattuna noin Hollannin kokoinen.
10 - luvun alussa Venäjä oli BKT mitattuna noin Ranskan kokoinen.

Kokoomuksen johdossa on ainoastaan 100% broilereita jotka eivät kykene käsittämään edes sitä että maailma muuttuu. Tämä on tyypillistä alle 90 ÄO omaaville henkilöille. Häkämies, kätäinen, stuubio, linden, hölmölund jne; kaikki kyvyttömiä nykyisiin tehtäviinsä, kaikki ovat jo tulleet aivan helevetin kalliiksi suomalaisille.

Mutta pyrkyröivä itsekin 0 - tason pikkunappula tykkää kyllä, ja jakkupukukalkkuna.

Ilkka Luoma

6#
Väkevää tekstiä. Mutta missä piilevät kokoomuslaisten vaalivilpit ja -huijaukset. Ovato taitavampia kätkemään rötökset, TAI sitten niitä ei ole lainkaan - paitsi kolme tutkimuksen alla, lienevät vähäpätöisiä?

Evald Kytömaa (nimimerkki)

Muistan hyvin tuon ajan (2007...2008). Yritysten businekset lähtivät alamäkeen ja niissä alkoi nopea sopeuttaminen vallitsevaan ja tulevaan suhdannetilanteeseen.

Samaan aikaan tapahtui työmarkkinoiden korkeat palkkaratkaisut ja häirköinnit. Erityisesti julkinen talous eli kuin pellossa eikä nähnyt saati ryhtynyt toimenpiteisiin, jotka olivat välttämättömiä ja edessä.

Ihmettelen Kokoomusta, jonka pitäisi olla yrittäjiä lähellä oleva puolue. Jyrki Kataisen julkiset kommentit: "Ei meillä ole hätää eikä koske meitä." Mistä moinen, koska siellä, jos missä olisi luullut yrittäjien soittelevan varoituskelloja omille kellokkailleen.

Nyt sitten olemme missä olemme. Kuinka uskottavia ovat nämä Kokoomuksen pojan tekeleet, joilta näyttää pääsevän sammakoita suusta tämän tästä oli sitten kysymys taloudesta tai ulkomaiden suhteista.

P.s. Ei tuo Kreikan velkapakettikaan oikein perustellulta näyttänyt. Miksi kukaan ei ole reagoinut Uuspaavalniemen erittäin hyvin esille tuomiin näkemyksiin?

Jukka-Pekka Vasara

# 7. Nimenomaan tästä on kysymys. Siinä kun kepuli tuikkaa suoraan ruskean kirjekuoren tökerösti ja kiinni jääden toisen kepulin kätöseen niin kokkelit käyttävät sentään yleensä kolmiota: a tekee palveluksen beellle joka auttaa cee joka edelleen sitten taas aata eikä kaiken tarvitse tapahtua edes juuri samalla hetkellä. Tätä on suomalainen korruptio jota löytyy aina kun puhutaan kaupunkien rakentamisesta tai julkisen sektorin hankintasopimuksista ja aika monesta muustakin asiasta..

Ilkka Luoma

9#
Siis kokoomuslaiset ovat taitavampia businessmiehiä, kun arveltuja vaalirötöksiä on tehty? Entä Kataisen aikoinaan tapahtunut valtakirjaväärennös? - onko se painettu villasella, ja toistuuko tämän tyyppinen toimintamalli nyt ja huomennakin?

Jukka-Pekka Vasara

# 10. Katainen on pikkunappula, pelkkä mainostoimiston valmentama marionetti ja broileri meinasin jo uńohtaa. Vai häikäisee sinut(kin) kätäisen aiemmat loistavat talousnäytöt SIILINJÄRVEN NUORKAUPPAKAMARIssa :) :) ja fantastinen lyhyt 6 lukiotodistuksessa?

Muistaakseni kokkelit ovat aina säännöllisesti kärynneet kaikenmaailman plagioinneista ja muuten vain mitättömistä akateemisista suorituksista mutta kun se isä on rappariveli ja dekaani ja..

Ilkka Luoma

11#
Oliko Jari Vilen Jyrki Kataisen esikuva?

Pekka W. Wirta (nimimerkki)

Puhutaan, että Katainen oli ja ehkä on vieläkin suuri Jari Vilenin ihailija ja pitää Jaria omana esikuvanaan. Tiedätkö asiasta, Sinä lukija?

pww

Pekka W. Wirta (nimimerkki)

11 Mutta hyvin valmennettu - teflonpukumies, jonka peukalot osoittavat talouden suuntaa :-)

Katainen on aikaansaanut paljon oikeita ratkaisuja, mm. kulutusvero, työn arvostaminen ja työn verottamisen vähentäminen. Oikeita suuntia, mutta Jyrkille kokonaiskykyihin nähden olisi parempi vakanssi kulttuuriministerin pallilla, tai kansliaministerin ja puolueessa toimistopäällikön pesti.

Ilkka Luoma

Ei ole asiallista lyödä navan alle, eikä ole asiallista puuttua olemattomiin asioihin. Sen sijaan olisi tärkeää kuulla Kataisen selite, miksi hän tuon onnettoman uutissammakon jouluna 2007 pullautti?

Pekka W. Wirta (nimimerkki)

Jyrki Katainen on tehnyt ainakin kaksi raskasta virhettä, tämän jälkeen. Ensimmäinen oli todellakin tuo joulukuu 07 taloussyndrooma. Mihin johtaakaan tuolloin erhellisesti valittu talouslinjaus?

Ilkka Luoma

Joulun 2007 syndrooman jäljet eivät ole tulleet likikään talouden pintaan - mutta kuka maksaa lopulta tämän virhepäätelmän ja milloin?

Pekka W. Wirta (nimimerkki)

Tavallinen kansa maksaa aina poliitikkojen ja päättäjien virhearviot ja -päätökset.

Ilkka Luoma

Hämääkö ja peittääkö Jyrki Katainen tällä ajattelemattomalla Venäjä lausunnolla tuota onnetonta ja mahdollisesti hyvin kohtalokasta joulun 2007 talouslausuntoa, jottei se tule suuren kansan tietoisuuteen ja keskusteluun.

Niilo Kostamuksenaho (nimimerkki)

Tämä asia nousee pintaan, kun eduskuntavaalien loppusuora alkaa.

Toimituksen poiminnat