Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Työttömyys ei ole pelkkä ongelma, vaan syy lisäongelmiin

Jo 1980-luvulla edesmennyt presidentti Urho Kekkonen julisti hätätilan, kun työttömyys ylitti 60.000. Tänään sadat tuhannet ovat vailla todellista työtä. 1990-luvulla saavutettiin huippu - seurauksena tuhansia viimeiselle työrintamalle siirtyneitä - eilenkin, muutama vuosi sitten, kun meni lujaa, oli työttömiä todellisuudessa paljon enemmän kuin raportoitiin ---

.

[09042005] --- Nokian pääjohtaja Jorma Ollila nosti työttömyyden yhdeksi avainongelmaksi TV1:n Lauantaiseurassa Nokia työllistää Suomessa poikkeuksellisen hyvin. Nokian työntekijöiden maksamat verot ja itse Nokian maksamat sivukulut ovat merkittävä lähde valtion ja kuntien pohjattomiin laareihin.

Työttömyys ei ole vain vakava ongelma, vaan se on myös lisäongelmien aiheuttaja. Ihmisen tärkein tehtävä on osallistuminen oman suoritteensa kautta tapahtumaketjuun, joka luo uusia työtehtäviä. Vastikkeellinen työ aikaansaa yhteiskuntarauhaa. Työtön ja aktiivinen henkilö energioi tekemätöntä aikaansa muihin operaatioihin ja pelkästään työtön on herkästi mukaan otettavissa eri tyyppisiin aktiviteetteihin.

Ihminen on aina tehnyt työtä. Länsimaissa automaatio on vienyt kädentehtäviä ja työttömyys on nyt koko EU-aluella hälyttävä. Meneillään on myös maapallon kattava työtehtävien uusjako. Historiasta on runsaasti esimerkkejä mihin suurtyöttömyys johtaa.

Joutilaan aika harhailee herkästi ja on suopea ääriliikkeille, joita ei tosin välittömästi etukäteen voi tuomita. Täytyy muistaa, että nyt hyväksymämme hyödylliset tasa-arvoisempaan elämään tähdänneet aatteet ovat lähteneet liikkeelle isommista tai pienemmistä vallankumouksista, joiden takana oli aina jokin inhimillinen hätä.

Nyt elämme tiedonkulun massa-aikaa, jolloin informaatio leviää räjähdysmäisesti ja koostaa helposti joukkoja yhteen. Yhteisessä Euroopassamme muhii uuden aikakauden siemen miljoonien sitä vielä tiedostamatta.

Työttömän aika on pitkä; hän odottaa malttamattomana joko työtä tai muuta mielekästä tekemistä vaikka ilman varsinaista palkkaakin, jos hän saa kohdallensa hyväksyntää, yhteenkuuluvuutta ja arvostusta vaikkapa vapaaehtoistoiminnasta.

Joukkovoima kasvaa hädästä ja tekemisen puutteesta. Ihminen ei ole luotu pelaamaan TV-kanavasurffailua päivästä toiseen; se ei anna päämäärän saavuttamisen riemua. Ihminen on luotu suorittajaksi, joka kokee onnistumisen riemua. Päämäärän saavutus on aina kohokohta ja samantien voidaan aloittaa uusi projekti tai tehtävä. Ihmisillä pitää olla tekemistä.

Kansalaisten keskuudessa on heitä, jotka keksivät mielekästä tekemistä, sellaista tekemistä, josta saa kannustetta ja arvostusta. Aina on ollut johtajia, jotka ovat haistaneet tilanteen, jossa joukkojen rauhattomuus odottaa vain yhteenkuuluvuuden sanansaattajaa julistamalla mission ja konkreettisen päämäärän.

Selkeiden päämäärien taakse on helppoa saada ihmisiä, joilla on hätä omasta tulevaisuudestaan. Ihmiset kerääntyvät yhteen saadakseen joukkoturvaa. Joukkojen hallinta on psykologiaa, se vaatii karismaattisen johtajan, joka luo tunnustusta onnistumisista. Onnistumiset kumpuavat päämäärän saavuttamisesta ja päämääränä voi olla uusi yhteiskuntamalli, joka huolehtii yhteenkuuluvaisuudesta ja ihmisten aktiivisuudesta mielekkäisiin työtehtäviin.

Uusi yhteiskuntamalli voi olla hyvin erilainen; ihmiset ovat valmiita myös luopumaan saavutetuista vanhan ajan etuuksista turvatakseen elämänsä mielekkyyden ja saadakseen arvostusta tekemisistään. Ihminen tarvitsee myös arvostusta ja tunnetta kuulua ryhmään, jossa keskinäinen henki on tulevaisuutta rakentavaa.

Ilkka Luoma

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Gagarin (nimimerkki)

Työllistymisaste kaikista kansalaisista on nykyisin hurjasti paljon korkeampi kuin vuonna 1975 Kekkosen julistaessa hätätilan. Siksi työttömyys ei enää suurimmalle osalle kansaa merkitse ensisijaisesti välittömiä toimeentulo-ongelmia tai nälkää. Ruokakunnassa saattaa olla toinen tulonsaaja ja myös työllistettyjen määrästä johtuva työttömyyskorvausten jakamisen taso on toista luokkaa kuin 70-luvulla. Työttömyys tarkoittaa nykyään jotain muuta kuin vaikkapa 30-luvulla, jolloin suuren laman aikana se kohosi Suomessa lähelle 30%:ia.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Hyvä, Ilkka. Nyt on hätätila, arvojen puutteen hätätila.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Gagarin

Oikeus työhön on ihmisoikeus, joka kuuluu jokaiselle. Samoin oikeus hyvinvointiin.

Ei ole Suomen lainsäädännön eikä ihmisoikeusien julistuksen kirjain eikä henki, että aikuinen ihminen joutuu elämään valkarahoilla (opiskelijat) tai perheenjäsenen kustannuksella (työttömät).

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ilkalle vielä

Kirjoitat: " ihmisiä, joilla on hätä omasta tulevaisuudestaan"

Tämäntapainen ajatuskuvio toistuu näissä blogeissa ja kommenteissa. Miksi ei sellainen ajatus, että KAIKKIEN hyvinvoinnin ja ihmisoikeuksien toteutuminen voisi olla ihmisten mielenkiinnon kohde ja niiden edistäminen heidän intohimonsa?

Reino Kostiainen (nimimerkki)

Työ on velvollisuus omaa elämää kohtaan, ei oikeus. Ilman työtä ei ole ruokaa. Muistatko sellaisen eläinlajin, jolle ruoka "kävelee" suuhun?

luuserius (nimimerkki)

Tuttavani kuljetusalalta kertoi alan lehdessä olleesta otsikosta-Nousu on alkanut.
Siinä on hyvä pohja lähteä rakentamaan uutta työehtosopimusta. Valtakunnansovittelija kommentoi aamulla radiossa sanoen-niinpä.
Se oli lyhyesti ja ytimekkäästi kuvaava lausunto työmarkkinatilanteesta.

Kuinka me sovitamme yhteen talouden haasteet ja kilpailun. Se onkin jännä nähdä, miten eläköityvä Suomi selviytyy ilman rakennemuutosta, jota tapahtuu koko ajan yksityissektorilla silmiemme edessä ja valtion tuottavuusohjelman myötä.

Tuoko nousu myös uusia työpaikkoja ja vahvistaa veropohjaa. Kun tekijät eläköityy ja vähenee niin miten estää työn hinnan nousua, joka johtaa nopeasti työn ulkoistamiseen pois Suomesta.

Gagarin (nimimerkki)

#3: "Oikeus työhön on ihmisoikeus, joka kuuluu jokaiselle. Samoin oikeus hyvinvointiin.

Ei ole Suomen lainsäädännön eikä ihmisoikeusien julistuksen kirjain eikä henki, että aikuinen ihminen joutuu elämään valkarahoilla (opiskelijat) tai perheenjäsenen kustannuksella (työttömät)."

______________________________

Ei ole lain kirjain eikä henki, että yhteiskunta järjestäisi töitä jokaiselle. Emme elä sosialismissa, jossa on työvelvoite. Jos olet sitä mieltä, ettei opiskelijoiden pitäisi elää velkarahalla eikä perheenjäsenen kustannuksella, niin kuinka sitten? Haluatko panna heidät opintojensa ohella työhön? Sitäkin on kritisoitu "yhteiskunnallisesti valveutuneiden" piirissä. Suomessa on jo nyt käytännössä ilmaiset yliopistot ja lisäksi valtion takaamat korkotukilainat. Asioitahan voi aina yrittää mahdollisuuksien mukaan vielä parantaa, mutta ei pidä turhan päiten marista.
Kenelle pitäisi antaa työllistämisvelvoite? Yhteiskunnassa voidaan toki valtion toimesta pitkällä tähtäimellä pyrkiä siihen, että koulutus suunnitellaan rakenteellisesti siten, että valmistuvat muodostavat sellaisen massan, joka parhaiten vastaa yhteiskunnan työtarpeita. Yksilötasolla vastuu kuitenkin on yksilön itsensä. Jos ei hänen palvelunsa mene kaupaksi toivottuun hintaan tai jos tietyn alan maisteria ei vaikkapa Jyväskylässä juuri nyt tarvita, niin ei syy ole yhteiskunnan. Pitää pyrkiä kauppaamaan sellaista työtä ja sellaiseen hintaan, että kaupat syntyvät. Ihminen työllistyy, kun hän on valmis antamaan itsestään yhteiskunnalle sitä, mitä yhteiskunta kulloinkin tarvitsee.

Reino Kostiainen (nimimerkki)

Moni tahallaan tai tahattomasti työtön elää yhteiskunnan rahoilla, siis niiden, jotka veroja maksavat, tätä kutsutaan sosiaaliseksi tulontasaukseksi, koskaan ei tiedä, kuka on missäkin hädässä tai ...

Ilkka Luoma

2#
Arvojen puute korostuu, kun maallisuudella ja näyttötaloudella mällätään. Mitkä olisivat niitä kunniakkaita arvoja?

luuserius (nimimerkki)

Vasemmistonuorten ilmianna työnantaja kampanja kuvaa suomalaista arvomaailmaa.
Mitä me arvostamme ja miten se ilmenee.

Jorma Ollila puhui myös 20 vuoden ajasta, jonka Suomi tarvitsee, jotta uudet tuulet pääsevät valloilleen.

Mitä hän mahtoi tällä tarkoittaa?

Niin kauan kuin talousjärjestelmässämme maalliset asiat ovat vallitsevia, puheet ovat kauniita sanoja, oli puhujana sitten politiikko, kriitikko tai hengellisen herätyksen saanut saarnaaja.

Aina jossain vaiheessa esiin nousee maallisuus ja raha, jonka esimerkiksi urheilijat jättävät kernaasti managerille.

Sosiaalinen pääoma ja sosiaalinen ulottuvuus ovat käsitteitä. Harva kuitenkin luopuu työurastaan tai yrityksestään ollakseen läsnä perheen kanssa, lasten tukena tai vanhusten omaishoitajana. Heitäkin toki on, syistä tai toisista. Onko se jotenkin hyödyllisempää. Ja jos on niin kelle. Minusta tuottava yhteiskunnan ratas, joka palkkaa vaikka omaishoitajan, on huomattavasti hyödyllisempi ja tuottavampi yksilö. Kunniakas arvo.

Ilkka Luoma

Utrio pyytää jakamaan vanhuksille kuolemanpillereita, mitä pillereitä pitää jakaa työttömille? ~ Hirtehisesti ja kärjistäen, ehkä Utriota herätellen ajattelemattomasta lausahduksesta...

pylkkä (nimimerkki)

työttömyydestä päästään uusilla yrityksillä,innovaatioilla,uusilla markkinoilla,uusilla tuotteilla,,painamalla hommia kuutena päivänä viikossa 10-12h,,!!
Kaunakampanjat ja muu kommarihaihattelu ovat jo vieneet satojatuhansia työpaikkoja kiinaan-eikä se ketään edes kiinnosta vasemmalla laidalla,koska on ansiosidonnaiset sun muut,,,!

luuserius (nimimerkki)

Jos Utrio onnistuu herättelemään päättäjiä, antakaamme hänelle anteeksi. Ehkä se olikin tavoite. Ja tottahan se on, niin karmealta kuin kuulostaa. Me elämme suorituskeskeisessä maailmassa, Ilkka Luomakin sanoo ihmisen olevan luontainen suorittaja.

Ilkka Luoma

vuosimiljoonainen geenistö ohjaa suoriutumaan :-) - mutta miten, siihen onkin hypännyt uusi vaikute nimeltä tulontasaus sosiaalisena itsekkyysilmentymänä.

Ilkka Luoma

[lainaus - FB]

Tässä uutisessa ei ole paljoa hehkuttamisen varaa -- työttömyyden määrä on vähentynyt käytännössä sillä määrällä mitä ihmisiä on poistunut työvoimasta eläkkeelle tms.

~ http://yle.fi/uutiset/3-9250120 -

...
~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/217686-... -

.

Toimituksen poiminnat