Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kun tiedetty ja ennustettu pohja petti,

Suomen Pankki ennusti laman merkit jo joulukuussa 2007. Samaan aikaan valtiovarainministeri Jyrki Katainen valoi uskoa kansalaisiin ja kertoi Suomen suurella todennäköisyydellä säästyvän USA peräiseltä sub-prime-roskalainakriisiltä.
Perusteluiksi mainittiin vakaa valtiontalous ja vahvat pankit ~
.
Meni puoli vuotta ja Suomen kansa tiesi, mikä oli noussut maihin  - jenkkien ylisyöty näyttötalous voimallisesti myytyine vakuudettomine asuntolainoineen oli välillisesti keskuudessamme.
.
Suomen Pankki ennusti... , miksi Katainen ei noteerannut? Oliko Kataisen esikunnat tietoisia jostain sellaisesta tiedosta, joka ei ole vieläkään kansakunnan ymmärryksessä?
.
...
Kuvalinkki Kokoomuksen kapakkailtamiin Helsingin Sanomatalossa - Painobaari ~ junailtua ja masinoitua kansalaispolitiikkaa, linkki:
---   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2bphy+ilkka-luoma-ministeri.html   ---
.
...
On mielenkiintoista muistaa edellisen valtiovarainministerin lausuma, kun näyttötaloudessa meni lujaa, ja kasvu kiihkeytyi --- Eero Heinäluoma ajatteli tuolloin ääneen (ei sanatarkasti): "Nyt menee jo niin hyvin, että varmaan on jäänyt jotain huomaamatta... 1/"  --- nämä sanat tulevat olemaan lähiaikojen merkittävintä keskustelupohjaa, kun yhteiskunta-, vaikuttamis- ja talouspolitiikkaa pohditaan uusiin ajanmukaisiin kuosiin...
.
1/
[Lainaus kirjoituksesta 09.10.2006: "Nythän maan hallitus puhuu niin hyvästä menestyksestä, että jotain on jäänyt huomaamatta (minist. Heinäluoma). Pankit julkistelevat tutkimuksia kotitalouksien peloista... linkki koko kirjoitukseen:
---   http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=Asioita+joista+pankit+eiv%C3%A4t+puhu   ---
.
Ystävällisesti,
Ilkka Luoma
.
...
[C]
[maanantai, joulukuu 24, 2007]
Taloudessa tapahtuu - kulutamme, säästämme ja jälleen tuhlaamme
.
(Eduskunnassa valtiovarainministeri antoi puutarhurin ohjeita kuinka vaalitaan kasvua, kysynnän kukintaa ja markkinoiden lannoitusta - Katainen asialla)
.
[ ... Suomen Pankki julkaisee juuri ennen Joulua erikoisnumeron talouden indikaattoreista - mukana on stressimittaria, kotitalouksien ylivelkaantumista ja kansantalouden pyörintää - mennäänkö yli- vai alikierroksilla ... Euro&Talous - rahoitusjärjestelmän vakaus, erikoisnumero 2007 ... ]
.
Suomen Pankki julkaisi poikkeuksellisesti varoituksen sanat kotoa ja maailmalta. USA:n asuntoroskalainat, ylivelkaantuneet suomalaiskodit, pienenevä vientiylijäämä ja työllisyyden hiljalleen romahdus bulkkituotannon siirtyessä kehittyviin uusiin halpatyövoiman maihin keskelle jättiläismarkkinoita - vaikka Suomessa nyt puhutaan jo työvoimapulasta!
.
Yllättäen suomalaisista kotitalouksista on täysin ilman velkaa 43%. Hälyttävää on se, että viidennes kotitalouksista kantaa 80% koko velkataakasta. Tutkimusten mukaan tuossa viidenneksessä on paljon paremmin toimeentulevia, siis hyväpalkkaisia kansalaisia. Meitä suorastaan opetetaan ottamaan lainaa.
.
Suomi on nostanut palkkamaltilla historiansa suurimmat vaihtotaseylijäämät [2003: 10% BKT:sta]. Suomalainen insinöörityö on mennyt hyvin kaupaksi. Osaamista on riittänyt ja kysyntääkin toistaiseksi. Käyrä on kuitenkin selvä - ylijäämä laskee koko ajan [2006: 5% BKT:sta]. Tänä syksynä nostimme palkkamme uudelle tasolle. Seuraavaksi nousevat hinnat, ja sitten laskevat velkamme vakuudet - siis asuntojen arvot. Katto tuli vastaan.
.
Kuluttaa voi määränsä - nyt valtaa hengenahdistus. Kotiin ei mahdu enää tavaraa, esineitä, krääsää, laitteita ja sähköä kuluttavia helpokehyödykkeitä vailla todellista hyötykäyttöä. Ihminen on kuluttamassa maapallonsa loppuun. Jännityksellä odotetaan onko Lapissakin ennätysjoulu - Joulu lämpöaalloilla - onpahan porojenkin helpompi kaivella jäkälänsä, ... ellei jääpeite yllätä. 

.
Suomen Pankki yllätti julkaisemalla markkinatalouspankkien stressimittarit. Käyrät ovat mielenkiintoisia - 1992 pankit olivat lähimpänä konkurssiaan [lukuarvo 0,7], nyt ennustekäyrä lähenee noita "stressantuneita" lukuja [4] - vielä vuonna 2005 se oli 6. Korot nousevat, haetaan lyhennysvapaita ja neuvotellaan nousevissa koroissa. Mikäli asuntojen tasearvo laskee voimakkaasti, veloilta katoaa vakuusarvoa ja vaje on täytettävä jostain. Pitääkö peliin ottaa jo etukäteen muhivat ennätysperinnöt?

.
Suomalaiset ovat saaneet jo näitä ennätysperintöjä. Valtio poistaa edukseen perintöverot, koska noilla perinnöillä osa kansalaisista selviää velkakuopastaan, kun vakuusvajetta ei voida muualta täyttää ja näyttötalouskulutustakin pitäisi jatkaa. Seuraava sukupolvi saakin sitten vielä suuremmat perinnöt. Hyvä näin, sillä valtio ei jaksa huolehtia huomisen hyvinvointilaskusta - joudumme siihen kuuluisaan "omaan otsaan tuulee" -puhuriin.

Kilpailukyky on vientiriippuvaiselle Suomelle hyvinvoinnin lähtökohta. Palkkamaltti takasi kilpailukyvyn - nyt ulosmittasimme tuon tupo-konsensuksen. Ruotsissa EY-tuomioistuin hylkäsi Ruotsin LU:n [SAK:n vastine] valituksen latvialaisten hyväksymättömästä työehtosopimuskäytännöstä - se merkitsee, että nyt EU-alueella saa tehdä työtä toisen maan jollekkin edullisemmalla työehtosopimuksilla.

EY:n innoittamana palkat tulevat laskemaan, koska verestä työvoimaa saapuu mm. Puolasta, Latviasta ja Liettuasta. Saattaa kuulostaa kornilta, mutta tuo EY-tuomioistuinpäätös voi pelastaa ylivauraat ja ylipalkkaiset Pohjoismaat kiihtyvästä kustannuskilpailupaineesta. Palkkamme lähtevät laskuun - entä kuinka käy ylihintaisten asuntojemme velat; lyhennykset ja korot. ei hätää - perinnöt tulevat apuun ja hätiin

Olisi muistettava, että asunnoissa muhiin ylihintakriisi - perinnöt ovat suurelta osin asuntoja, mökkejä , tontteja ja halpenevia autoja. Saattaa olla, että perintöjen reaaliarvo ei olekkaan viiden vuoden päästä tämänpäiväinen. Perinnöillä ei järjestelläkkään ylisuurien lainojemme vakuuksia, vaan jää vaje. Asuntokierre onkin näin valmis heidän kohdalta joilla on liian suuret asunnot, velat ja niiden hoitokulut.

Markkinatalouslaki on mielenkiintoinen asia - se vaatii aina ostajan - entä kun kansakunta huomaa, että ylikulutus tuhoaa vauhdilla ympäristöä ja vetää "liinat kiinni" - ei olekkaan riittävää kysyntää, jälleen talouskierre alas on valmis.

Suomen Pankki otti talousinformaatiovastuun käsiinsä ja kirjoitti julkisen salaisuuden esille suurella ammattitaidolla, luvut, ennusteet ja perustelut ovat huolella laaditut - Suomi on aloittamassa laskukierteen. Varoitus on annettu. Aikoinaan edellisen laman valtiovarainministeri loikkasi sopivasti Brysseliin ja palasi viisaampana ja kokeneempana varoittamaan nyt siitä, mikä jäi 1980-90 lukujen taitteessa tekemättä. Katainen on yrittänyt varoittaa...

Kts. lainaukset: --- Euro&Talous 3-2007 ja erikoisnumero 2007. http://www.suomenpankki.fi Korkeatasoiset lehdet voi tilata Suomen Pankista: publications@bof.fi

Ilkka Luoma
KESKUSTELU --- TIEDE [25154]

---------------------------------------------------------------

Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakertomus-
(kuvia saa käyttää vapaasti kirjoituksen yhteydessä - copyright by Ilkka Luoma, 02.lokakuuta 2007)

Kuva 1
--- http://www.panoramio.com/photo/6554533 ---

Teksti
Kansalaiset ovat heränneet huomaamaan ympäristön tilan vaikutukset myös omaan hyvinvointiin. Luontorenesanssi saattaa intohimoistaa "kuluttamattomuuden" aikakauden - hylkäämme näyttötalouden ja valitsemme ympäristöllisen huomioimistalouden.

Kuva 2
--- http://www.panoramio.com/photo/6554560 ---

Teksti
Erkki Liikanen, ent. Brysselin komissaari palasi Suomeen Suomen Pankkiin varoittamaan ja neuvomaan mihin liiallinen kulutus johtaa. Kuinka oli silloin kun herra Liikanen oli meillä valtiovarainministerinä?

Kuva 3
--- http://www.panoramio.com/photo/6554580 ---

Teksti
Tavallinen veronmaksaja katselee upeasti entisöityä Suomen Pankkia - mitä tämä laitos tekee huomenna? Suomen Pankki voisi olla kansalaisten oma pankki hillitsemässä yritystoimintaa harjoittavien pankkien "villiä" menoa. Uudessa talousajattelussa korko saattaa kokea yllättävän loppukeskustelun.

Kuva 4
--- http://www.panoramio.com/photo/6554602 ---

Teksti
Suomen Pankissa oli 2. lokakuuta 2007 avoimien ovien päivä tavallisille kansalaisille. Rakennus oli komea, mutta mitä muuta se tekee huomenna kun ottaa vastaan vanhoja markkoja ...? No, neuvojapa tietenkin - kansalaisten omasta kansantaloutta vaalivasta pankista..

Kuva 5
--- http://www.panoramio.com/photo/6554636 ---

Teksti
Tukinuittoa, rehellistä käsityötä, kulutus oli kohdallaan, tukkijätkät olivat harvemmin ylen syöneitä - he kuluttivat aidosti, siis kaloreita. Henkisyys lähtee fyysisyydestä. Suomi rikastui metsästä, terva, sahat, vaneri ja paperi, ... entä huomenna kun suuria paperikoneita siirretään Kiinaan? Kuinka käy huomisen suomalaisen rock´roll? Lasimaalaus Suomen Pankissa.

Kuva 6
--- http://www.panoramio.com/photo/6554652 ---

Teksti
Suomen Pankin pääaula - upeaa entisöintiä. Nyt Suomella menee lujaa, ainakin näyttötaloudessa, jossa oravana juoksemme pyörässä, jonka laakerit ovat jo öljystä kuivat. Valoa on, mutta silti täytyy kysyä, onko kulutusjuhlatunnelin päässä valoa? Valaistu ymmärryksen tie johtaa ympäristöön, joka ruokkii kaikki tavallansa ja tasapuolisesti eläinkunnan kilpailulakien mukaisesti.
...
Sent:

To: eero.heinaluoma@eduskunta.fi ; erkki.liikanen@bof.fi ; jyrki.katainen@vm.fi ; janne.virkkunen@hs.fi
Cc: martti.korhonen@eduskunta.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; jutta.urpilainen@eduskunta.fi
Sent: Sunday, February 22, 2009 11:19 AM
Subject: HS 22.2. Kolumni A2 - vpt. Janne Virkkunen - Kun pohja pettää...
...
[HS 22. helmikuuta 2009 - Kolumni A2/ vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen]

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Rauno Pirinen (nimimerkki)

Luoma paljastaa Kataisen kuuluisan "ei koske Suomea" sammakkolausunnon. Tärkeämpänä on mielestäni tuo Heinäluoman lausunto, jota ei olla vielä mediassa huomattu!

Ilkka Luoma

Se oli itseasiassa: "amerikkalaisperäinen sub-primekriisi suurella todennäköisyydellä ohittää Suomen meidän vahvan valtiontalouden ja tukevien pankkien vuoksi" - osapuilleen noin ... siis Jykän suusta kuultua jouluna 2007.

luuserius (nimimerkki)
Rauno Pirinen (nimimerkki)

oleellisempaa olisi tutkia mitä virheitä nyt koko ajan tehdään, joita tavallinen kansa ei huomaa, koska media ei niistä kerro tai huomaa edes sekään.

Ilkka Luoma

Tänään poliittinen asetelma on hyvin mielenkiintoinen ja avannee todellista ideologiataistelua - sillä demarit ovat täysin vastakkaisella puolella Kokoomuksen kanssa, toinen vähentää työperäisiä veroja, saadakseen ostovoimaa työtä tekevälle kansalle ja demarit lisäisivät yhteiskuntaohjattuja operaatioita saadakseen työttömille töitä. Kumpi hyvä?

Ilkka Luoma

Syntyykö nyt se lopullinen pohjan pettäminen?

Toimituksen poiminnat